Last news in Fakti

3 Август, 2023 10:00 1 172 0

Средиземноморието - гореща точка в много аспекти

  • средиземно море-
  • мигранти-
  • африка

В понеделник европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс съобщи, че нелегалната имиграция в ЕС се е увеличила с 10 процента през първата половина на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата

Средиземноморието - гореща точка в много аспекти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Средиземноморието е гореща точка в много аспекти. То е гореща точка на незаконната миграция, водеща до гибел на хиляди хора и гореща точка на климатични промени, водещи до пожари и горещини и гибел на растителни и животински видове. Това показват някои данни изнесени в последните дни на месец юли.

На 27 юли тунизийското министерство на вътрешните работи съобщи, че около 900 мигранти, от които най-малко 260 от Субсахарска Африка, опитващи се да стигнат незаконно до Европа, са се удавили край бреговете на Тунис в Средиземно море през първите 7 месеца на настоящата година. Данните са за периода 1 януари - 20 юли. Точната бройка е 901 трупа, намерени в морето край Тунис. От тях 26 са на тунизийци, 267 на чужденци, африканци, от Субсахарска Африка. 608 трупа не са идентифицирани.

През същия този период 34 290 мигранти са били прехванати или спасени край бреговете на Тунис. От тях 30 587 са чужденци, до голяма степен от Субсахарска Африка. За същия период през 2022 г. броят на прехванатите или спасени мигранти край бреговете на Тунис е бил 9217, от които 6597 са били чужденци, съобщи тунизийската Национална гвардия.

Според тунизийското министерство на вътрешните работи през този период са били заловени 552 организатори или посредници в организирането на този трафик на незаконни мигранти. Извършени са 1310 операции по разбиване на трафикантски мрежи и осуетяване на потегляне на лодки с незаконни бежанци от бреговете на Тунис към Европа през Средиземно море. Миналата година за същия период операциите са били 607.

В Италия пък вчера италианското вътрешно министерство съобщи, че от началото на годината през Средиземно море на италианска територия са пристигнали над 87 000 незаконни мигранти спрямо 33 000 за същия период на 2022 г. Централното Средиземноморие - тоест пътят от Северна Африка до Италия - е най-опасният миграционен път в света с над 22 000 загинали мигранти от 2014 г. насам, посочва Световната организация за миграциите.

В понеделник европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс пък съобщи, че нелегалната имиграция в ЕС се е увеличила с 10 процента през първата половина на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година. Имало е над 132 370 опита за влизане на територията на ЕС извън редовните гранични пунктове в периода от началото на годината до края на юни. Според Фронтекс нелегалните прекосявания на централното Средиземноморие са се увеличили с повече от една трета и са съставлявали половината от общия брой на опитите за незаконни прониквания в ЕС, тъй като се наблюдава скок в пристиганията от Тунис в Италия.

Миграционният поток по направлението Тунис-Италия се засили по няколко причини тази година. Първата е продължаващата финансова криза в Тунис, който все още е в задънена улица в преговорите с Международния валутен фонд за отпускане на заем от близо 2 милиарда долара. Втората причина е позицията на тунизийския президент Каис Сайед, че "ордите от мигрантите от Субсахарска Африка в Тунис са заговор за промяна на демографския състав на страната". Това схващане на Сайед доведе до уволнения и изгонване от квартирите на мигранти от Субхасарска Африка в Тунис, до репресии и нападения срещу тях. Протести срещу мигрантите от Субсахарска Африка имаше в град Сфакс и в последвалите размирици през юли там загина един тунизиец. След което 1200 мигранти от Субсахфарска Африка бяха експулсирани от силите на реда към необитаеми зони на границите на Тунис с Либия и Алжир, предупреди неправителствената организация "Хюман райтс уоч". Екип на Франс прес миналата седмица успя да се срещне с 140 души, изоставени от тунизийските власти в гранична зона с Либия. Там те били без вода, без храна, на брега на солено блато и получавали оскъдна помощ от либийските власти чрез местния клон на Червения полумесец.

ЕС подписа в средата на юли с Тунис стратегическо партньорство, което предвижда отпускането на 105 милиона евро на Тунис за борба с незаконната миграция. От тази сума 15 милиона са за финансиране на доброволно връщане от Тунис в техните страни на субсахарски мигранти.

Освен драстичното увеличаване на незаконните миграционни потоци тази година, Средиземно море отбеляза преди броени дни още едно увеличение, но в коренно различна област. На 24 юли бе счупен температурен рекорд. Тогава Средиземно море отчете най-висока дневна температура на водата си, откакто се правят подобни измервания, предаде Франс прес, като се позова на статистика на Института за морски науки в Барселона. Той пък анализира сателитни данни от Европейската обсерватория "Коперник". Този рекорд възлизаше на 28,71 градуса по Целзий. Предишният рекорд датираше от 23 август 2003 г. и беше от 28,25 градуса по Целзий. Става дума за средна дневна температура на повърхността на водата. Иначе в отделни зони температурата е била и по-висока. Така например в зоната между остров Сицилия и южния италиански град Неапол са били отчетени над 30 градуса по Целзий, което е с 4 градуса над нормалното за сезона.

Подобни температури може и да радват летовниците, които се къпят в по-топла вода, но са истинска заплаха за морските екосистеми. По време на горещите летни вълни в периода 2015-2019 г. в Средиземно море петдесетина вида бяха белязани от масова смъртност в зоната между повърхността и 45 метра дълбочина, според изследване от юли 2022 г., публикувано в списание "Глоубъл чейндж байолъджи". Сред тези видове са били разнородни корали, морски таралежи, мекотели, посидонии, миди и др. Делфин Тибо, изследователка в Средиземноморския институт по океанология в Марсилия дава конкретен пример с червените горгонии (вид червени корали). Те са били много засегнати от горещите вълни през юли и август миналата година. При тях е била отчетена между 85 и 90 процента смъртност в Западното Средиземноморие.

Средиземно море от дълго време е дефинирано като гореща точка на климатичните промени от Междуправителствената експертна група за климатичните промени към ООН. "От 80-те години на миналия век драстична промяна се наблюдавала сред средиземноморските екосистеми, като се отчита силен спад на биоразнообразието и проявата на инвазивни видове", казва още групата.

При сценарий от глобално покачване на температурите, надвишаващо 1,5 градуса по Целзий спрямо температурите от прединдустриалната ера, над 20 процента от рибите и безгръбначните видове в Източното Средиземноморие биха могли да изчезнат на местно ниво до 2060 г. и постъпленията от риболова биха могли да намалеят с 30 процента до 2050 г., предупреждават експерти. Сега средното покачване на температурите в световен план е около 1,2 градуса по Целзий.

И ако температурата на средиземноморските води се увеличава тенденциозно, няма ясни доказателства за нарастване на честотата на морските горещи вълни за средиземноморски басейн в периода 1982-2023 г., отбелязват обаче испанските изследователи от Института за морски науки в Барселона. "Смята се, че произходът на морските горещи вълни е основно, но не единствено, атмосферен. Това е предмет на дебати, но ако такъв е действително случаят, само намаляване на горещите атмосферни вълни ще доведе до смекчаване на морските горещи вълни", коментират те.

Като цяло затоплянето на водите на Средиземно море има силно въздействие върху морското равновесие, посочва френската изследователка Делфин Тибо. Но тя припомня, че температурата на водата зависи от тази на въздуха, но също и от движението на морските течения.

Средиземно море е едно много богато на видове море, то е море на биоразнообразието. Но всичко това е застрашено от увеличаване на температурата на водата, посочва Делфин Тибо. Повишената температура на водата води и до увеличаване на феномена на инвазивните видове. Във френските средиземноморски води например тези видове идват от Източното Средиземноморие или от южната част на Средиземно море, но също и от Червено море. Инвазивните видове могат да изместят местните видове и да променят функционирането на екосистемите във френските води на Средиземно море, предупреждава експертката. Видовете в моретата и океаните са транспортирани от теченията или пък идват сами, ако са способни да плуват. Човек не може да се намеси, да издигне бариери пред инвазивните видове, нарушаващи баланса на екосистемите, казва Делфин Тибо.

Горещите вълни в средиземноморския регион водят до повече пожари в Гърция, Италия, Испания, Малта, Турция, Кипър. Това пък плаши туристите или най-малкото създава неудобства за тях. Пример е случилото се преди броени дни на гръцките острови Родос и Корфу, или на италианския остров Сицилия.

Самите горещи вълни имат изтощаващ ефект върху туристите, пречат им да правят продължителни пешеходни обиколки, да чакат на дълги опашки пред музеи и монументи, да обикалят археологическите обекти. В Тунис през втората половина на юли бяха регистрирани температури от 49 градуса по Целзий, на италианския остров Сардиния термометрите се доближиха до 48 градуса по Целзий, в Испания на места температурите надвишиха с 15 градуса по Целзий нормалното за сезона.

В Италия, Гърция или Испания редуването на горещини с внезапни краткотрайни интензивни бури също стряска туристите.

А в някои от тези страни туризмът съставлява важен дял от БВП – в Гърция и Испания например той представлява респективно 25 процента и 12 процента от БВП.

Ще променят ли горещините в Средиземноморския регион навиците на туристите, ще започнат ли да търсят те по-прохладни дестинации в Централна или Северна Европа. Дали от това ще могат да се възползват през лятото Великобритания, Ирландия или Белгия например? В последната от тези страни, смятана доскоро за безинтересна от туристите в сравнение с Италия, Испания или Гърция, сега зачестяват италианските и испанските туристи казва Пиер Кьонеграхт от Регионалната агенция по туризма на Валония.

А според Хамит Кук, който е председател на Асоциацията на турските туристически агенции с нарастването на климатичните аномалии в световен мащаб туристическият бранш трябва да преосмисли понятието на туристическите сезони. Ноември например вече може да бъде включен в летните туристически сезони.

Според Жан-Франсоа Риал, ръководител на френската компания "Пътници на света" всичко това може и да е шанс за намаляване на свръхтуризма през лятото в определени райони. През жежките летни месеци може да бъдат изгубени на някои места туристи заради жегите, но броят им може да се увеличи там през останалите девет месеца на годината.

Но според Дидие Арино, ръководител на френската консултативна компания "Протуризм" горещините и като цяло климатичните промени няма да "убият традиционния туризъм". Хората искат през лятото хубаво време, затова те ще продължат да пътуват през горещите летните месеци и до горещи туристически дестинации в Средиземноморския регион.

За жалост горещините и увеличаването на температурата на водата на морето прави европейските брегове още по-примамливи за незаконните мигранти. Те рискуват живота си с допотопни плавателни съдове, плащайки огромни суми на трафикантите. А с нарастването на броя на опитите за прекосяване на Средиземно море, нарастват и крушенията на мигрански плавателни съдове и съответно се увеличава и черната статистика за удавените и изчезнали мигранти в средиземноморските води.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА