Last news in Fakti

7 Август, 2023 16:19 1 662 6

Огнен ад на остров Сардиния! Пламъците са овладени

  • сардиния-
  • италия-
  • средиземно море-
  • горски пожар

Междувременно Ройтерс съобщи, че в Южна и Централна Италия е регистрирана през юли 7% по-висока смъртност от нормалното на фона на опасните горещини, сочат данни на министерството на здравеопазването

Огнен ад на остров Сардиния! Пламъците са овладени - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няколко горски пожара избухнаха в края на миналата седмица на италианския остров Сардиния и принудиха стотици хора да се евакуират от частни домове, ваканционни жилища и други сгради, но местната пожарна обяви, че обстановката е овладяна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Междувременно Ройтерс съобщи, че в Южна и Централна Италия е регистрирана през юли 7% по-висока смъртност от нормалното на фона на опасните горещини, сочат данни на министерството на здравеопазването.

За последното денонощие в района на Нуоро в Централна Сардиния и Каляри в южната част на острова са възникнали няколко пожара.

На юг се наложи къмпинг, застрашен от пламъците, да бъде опразнен.

Според пожарната на мястото е имало и множество малки взривове, вероятно предизвикани от възпламеняване на газови бутилки.

За участие в борбата с огнената стихия снощи бяха задействани четири самолета за гасене на пожари и множество наземни екипи. Към тази сутрин са регистрирани общо над 60 случая на избухнали пожари.

На места работата на огнеборците е затруднена от силния и горещ вятър.

Въпреки това всички пожари са овладени, а обстановката се успокои, каза тази сутрин огнеборец пред италианския новинарски канал „Скай Ти Джи 24“.

Съсловното земеделско сдружение „Колдирети“ съобщи, че от стихията са пострадали цели ферми, като има унищожени цитрусови насаждения.

Властите предполагат, че голяма част от пожарите са запалени умишлено.

Според италиански медии правителството в Рим възнамерява на заседание на кабинета по-късно днес да издаде постановление за завишаване на наказанията за умишлен палеж.

Повишената смъртност се наблюдава в южни градове като Бари, Катания и Реджо ди Калабрия. От друга страна, нивото на смъртност в северната част на страната, която е по-малко засегната от горещата вълна, е по-ниско от очакваното, 14% по-малко спрямо предходната тенденция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юсуф

    1 1 Отговор
    Млад турчин е задържан и обвинен във насилеане на 6 руски мъже на веднъж. Съдът се съмнява във истинността на твърденията на руснаците че са насилени!

    Коментиран от #2

  • 2 Руска нинджа

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Юсуф":

    Като се има предвид нрава на руснаците е малко вероятно да са насилени от 50 килограмов мъж

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Много аварии

    0 0 Отговор
    много нещо,и тея хора как се справят от спасителите,те си знаят.
  • 4 Метко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Руска нинджа":

    Кога са пияни на кирки ги карам наред
  • 5 Паси

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Руска нинджа":

    А нрави на нашите русофили какъв е? Те са по дашни, а?
  • 6 Джамбaза

    2 0 Отговор
    Еех, ако ЕС не беше дало парите ни на държава извън съюза, сега щяхме да имаме пари за стотици самолети за гасене на пожари.
Новини по държави: