Отидете към основна версия

3 620 41

Кървав руски обстрел срещу Херсон

  • украйна-
  • херсон-
  • русия-
  • убити-
  • цивилни жертви-
  • война

Украйна си върна Херсон и части от едноименната област през ноември

Снимка: Twitter

Жена беше убита рано тази сутрин, когато руските сили подложиха на обстрел украинския град Херсон, а двама бяха убити в граничните зони на Харковска област в Североизточна Украйна, съобщава Ройтерс, предаде БТА.

И Херсон, и част от Харковска област са в непосредствена близост до фронтовата линия. Украинските военни съобщават за повишаване на броя на руските атаки в Харковска област през последните няколко дни. “Трудна нощ за Херсон… Руската армия продължи да обстрелва домовете на херсонските жители в централната част на града”, каза губернаторът Олександър Прокудин в социалната мрежа Телеграм. Прокудин съобщи, че обстрелът е започнал около полунощ и е продължил няколко часа.

Отделно от това началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак заяви в Телеграм, че двама цивилни са били убити и трима са били ранени по време на днешния обстрел. Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди тези информации от независим източник.

Украйна си върна Херсон и части от едноименната област през ноември след месеци руска окупация, но руските сили редовно обстрелват града и околните местности от другата страна на река Днепър. Този месец лекар беше убит, а пет медицински работници бяха ранени след обстрел на херсонска болница. Русия отрича да е стреляла нарочно по цивилни или болници по време на инвазията в Украйна, която трае вече 18 месеца и доведе до смъртта на хиляди хора, изселването на милиони и унищожаването на украински села и градове.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: