Отидете към основна версия

4 804 57

Германия се отказва! Берлин няма да изпълнява целта на НАТО за разходите за отбрана

  • германия-
  • отбрана-
  • войници-
  • армия-
  • нато

Промяната означава, че федералната република ще може да продължи да изпълнява целта, както досега – постепенно в срок до пет години

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германското правителство се отказва от намерението си да скрепи със закон ангажимента си ежегодно да отделя 2 процента от брутния си вътрешен продукт в съответствие със заложената цел от НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на свой източник, информира БТА.

Съответният член в проектозакон за бюджетното финансиране, одобрен днес от кабинета на канцлера Олаф Шолц, е бил премахнат малко преди днешното правителствено заседание, каза източникът.

Промяната означава, че Германия ще може да продължи да изпълнява целта, както досега – постепенно в срок до пет години.

Формулировката е по-мека от обещанието, което Шолц даде на 27 февруари миналата година, три дни след руското нахлуване в Украйна, когато той обяви Zeitenwende (повратна точка) в правителствената политика по отношение на разходите за отбрана.

„Отсега нататък ще отделяме всяка година по над от 2 процента от БВП за нашата отбрана“, каза канцлерът тогава.

Германски правителствен говорител отказа да коментира подробности около законопроекта.

Съюзниците от НАТО в миналото критикуваха остро Берлин за това, че не отделя ежегодно по 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Не е ясно и дали Германия ще задържи военните си разходи над този праг, когато специалният фонд от 100 милиарда евро за привеждане на способностите на Бундесвера в съответствие със стандартите на алианса бъде изразходен.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: