Last news in Fakti

17 Август, 2023 21:05 6 564 43

"Германия? Никога повече. В България е чудесно."

  • германия-
  • пенсионери

Все повече възрастни германци се преселват в България - и харчат там пенсиите си

"Германия? Никога повече. В България е чудесно." - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече възрастни германци се преселват в България - и харчат там пенсиите си. Изгодно за страни като България, защото така европейски пари се насочват към по-бедните държави на континента, пише германският "Ди Цайт".

Клиентът в месарницата на малко черноморско градче в България изглежда от главата до петите като германец. Сочи към една от тавите и ясно артикулира думата "котлети". "С кокал или без кокал?", пита продавачката. Тук германецът (да го наречем Гюнтер) вече е безпомощен, та се налага да му помогне преводач. Оказва се, че живее вече от две години в едно село на няколко километра навътре. Купили си къща заедно с жена си, също пенсионерка. И се чувстват много добре. Ще се върне ли някога в родния си Карлсруе? - питаме го. "Германия? Никога повече. Тук е чудесно, прекрасен климат, вкусна храна, евтино." Така звучат мотивите и на други германски пенсионери, заселили се край Черно море в България.

"В България си спомних какво е да си човек"

Стотици хиляди получатели на германски пенсии постъпват като тях: търсят "финална дестинация", където да живеят на добър климат и ниски цени. Един от тях е Андреас Йолер, който също си търси такава дестинация и мисли включително и за България. В германския седмичник "Ди Цайт" той между другото пише:

Стотици хиляди германски пенсионери живеят в чужбина

"Около 260 000 германци харчат пенсиите си извън Германия - това показва последната статистика на Службата за пенсионно осигуряване. В това число не влизат онези, които са пристигнали в страната като трудови мигранти и се връщат в родината, за да прекарат там залеза на живота си. Дали моето семейство скоро ще влезе в тази статистика? Повечето хора, които решават да предприемат подобна стъпка, гледат да сведат до минимум рисковете, които крие един такъв план. В Австрия например са се заселили 28 000 германски пенсионери, в Швейцария - 26 000. Именно тези две дестинации оглавяват списъка на държавите, предпочитани от германските пенсионери в чужбина. Освен всичко друго, там говорят немски, а думата "шницел" е изписана без правописни грешки в ресторантското меню", пише авторът на "Ди Цайт".

Гюнтер би добавил, че и котлетите в месарницата са езиково по-лесно достъпни. Но както Гюнтер, така и авторът на "Ди Цайт" имат друг, по-важен мотив за търсене на ново пенсионерско пристанище:

"Налага ни се да изберем някоя по-бедна страна, за да можем да запазим определен стандарт на живот. Страна, където нашите спестявания за годините, в които евентуално ще имаме нужда от професионални грижи, няма да се стопят изцяло. Европейското решение да се изплащат пълни пенсии, независимо в коя европейска държава живееш, е много изгодно и за едната, и за другата страна. Така европейски пари се насочват към по-бедните държави на континента, където подпомагат икономиката и изграждането на инфраструктурата. А на нас, пенсионерите, ни се позволява повече гъвкавост на старини - за да изкараме още няколко хубави години", пише авторът на "Ди Цайт" и добавя: "Можем ли да си представим да се заселим в някой "пенсионерски рай" в Испания? Или пък в България? Там, където има Лидл и Кауфланд, където в кафенето ще срещнеш германски мигранти, които обсъждат любимата си тема: как тук, за разлика от Германия, нищо не функционира както трябва...".

Броят на германците в България тепърва ще расте

Тези наблюдения на Андреас Йолер напълно се потвърждават от един негов сънародник, когото ще наречем Дитер. Той се грижи именно за това в България нещата да функционират както трябва. Дитер също живее в българско село близо до северното черноморско крайбрежие. Къщата му е чиста и подредена, а в плевнята е отворил истинска германска работилница - с всички необходими инструменти и пособия, докарани от родината му. Дитер ремонтира и поправя всичко възможно - и хората от околността го обичат. Разплащането често пъти е натурално, но Дитер и съпругата му нямат нищо против: германските пенсии им стигат в България. А като тях са още хиляди германски пенсионери. И броят им тепърва ще расте.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    52 15 Отговор
    в герамания радикални арабелки и бандероактивисти. В БГ бълари-мохамедани и руски стопани. нормално е, възпитаните дойчи да открият разликите
  • 2 Татко Петко

    92 2 Отговор
    С германска пенсия в България е добре.
  • 3 инхи

    61 21 Отговор
    Германия, тоя шолц ще е фалира тая фащ марионетка,
  • 4 зевзек

    93 3 Отговор
    а онзи ром от Кнежа пее точно обратното, Мила България, ще остана в Германия, май ще има размяна на население, немците идват тук, а ромите ще отидат там

    Коментиран от #16

  • 5 Евтино е ?

    52 16 Отговор
    Защо го няма името на аФтора, та да го питам, този немец само на ракия и цигари ли кара?
  • 6 Абее

    54 18 Отговор
    Като почнат да ги псещават мургавите патладжани ще започнат да размислят дали било правилно решението им.

    Тая немска фамилия, горе на снимката от кой бундес ланд са. Бавария, Заарланд ....?

    Коментиран от #8, #13, #37

  • 7 Леле каква примамка

    39 8 Отговор
    "Месарницата на малко черноморско градче в България" кое е това малко черноморско градче та да отидем там на еФтино море. И кое е това селце ? много потайности.

    Коментиран от #18

  • 8 Тия

    49 2 Отговор

    До коментар #6 от "Абее":

    на снимката са възрастни румънци.
    Факти използват една и съща снимка за щчло и нещяло...
  • 9 Германия стана Германистан,

    41 3 Отговор
    за това истинските немци вече я напускат.
    Специалисти и млади хора, също нямат вече работа там!
    А в България? Малко по-добре, ама малко. Имаш ли пари, в България си по-добре, отколкото в Германистан.
    Не ги виждам тези немци, ако им спрат пенсийките от Германия? Ще изпукат от глад тука!
  • 10 Икономист второ ниво

    24 4 Отговор
    Според Евростат - Германия има най - ниската пенсиянсрвдб4те най-големи икономики. Плюс:
    само 49% от германците имат жилища. Докато в Испания 77% имат собствено жилище и 58% повече от едно. В Германия повече от едно жилище имат 31% от тях. Данни Евростат

    Коментиран от #17

  • 11 Ха ха ха ха

    27 5 Отговор
    Точно тия двамата на снимката са германци. Смях. Ако и другите са като тях...режи и хвърляй
  • 12 Направете търсене по снимката

    29 7 Отговор
    Интересни неща ще разберете и как да повярваш на статия с фалшиви българи и анонимни населени места. За големи балъци на вземат.
  • 13 Аус

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Абее":

    Кюстендиланд😂
  • 14 Гирманец

    23 6 Отговор
    С една дума....в БГто е супер. Божкееее.....сляпа пропаганда
  • 15 Ееееее

    17 3 Отговор
    Щом е дойче велето... Вярваме!
  • 16 О, роми, африканци и всичките

    42 1 Отговор

    До коментар #4 от "зевзек":

    многолюдни семейства са си много добре в Германистан.
    Държавата тях ги дундурка, докато местните немци са по-зле даже!
    Някой немец, пенсионер, работил 40 г по време на Д-марката, сега пенсията му е около 800 евро. В градовете тази пенсия даже не стига и само за наема му. Докато "гражданите на Сорос", дето с лодките идват тука на талази получават много повече от тази предателска държава. 4-членно семейство бежанци от Сирия получават на месец около 7500 евро, за квартирата, за храната, за медицинските услуги, за детските градини за децата, за градския транспорт да имат, за отопление и ток, интернет и т.н... Докато местния немец, който е изградил с труда си тази страна, унищожена от втората световна война, днес вече пенсионер, живее много по-мизерно от "гражданите на Сорос"! Та, дали само в България на власт са "чужденци"?

    Коментиран от #20

  • 17 Знам

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "Икономист второ ниво":

    че държавните пенсии в УК са доста ниски, около 885£ на месец. Съмнявам се социална държава като Германия да дава по-малко от това.
  • 18 Не знаеш ли география?

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Леле каква примамка":

    Балчик, Каварна, Обзор, Бяла, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Китен, Царево - извън сезона никой от тях не е голям град.

    Коментиран от #25

  • 19 Грънец

    22 6 Отговор
    В България е по-евтино от Германия? Айде бе!

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Уау

    20 1 Отговор
    Снимката е фейк. Забележете, че младите българи отиват там, а бедните и стари немъци тук.
  • 22 Не е по-евтино!

    26 4 Отговор

    До коментар #19 от "Грънец":

    Даже някои неща са по-скъпи. Днеска си купих една голяма диня по 1,39 евро килото. Почти 20 евро дадох за една голяма диня.
    В България цената вече им падна. НО, в България си много по-спокоен. Обикновенно всеки си има някъде собствено жилище, поне това му е сигурно. Тези немци плащат цял живот наеми. Това е много подтискащо. Сега зелените шушумиги започнаха да гонят немските пенсионери от старческите домове и там "интегрират" пришълците. За немските, вече остаряли граждани, не им пука на Аналлената и останалите соросови "немски" предатели, на власт. Какво доживяхме? Политиците открито работят против собствените си народи? До кога ще кара така?
  • 23 средна пенсия в Германия

    30 1 Отговор
    1300 евро в Източна и 1500 евро в Западна! Двама пенсионера с 4-6000 лева месечно вярно, че добре ща живеят тука!
  • 24 робски подаяния наречени пенсии и заплат

    24 0 Отговор
    Това означава че трябва да се уволни и вкара в затвора почти целия НОИ защото манипулират в ущърб на пенсионерите пенсиите . Това крадене на пенсии не може да стане в Германия само в мафиотска БГ е възможно .
  • 25 А ти знаеш ли география?

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Не знаеш ли география?":

    От кънпинг "Космос" до кънпинг "Силистар" от 30 години всяко лято правя преход. Но не става на въпрос кое е малкото черноморско градче а защо е анонимен или не знаеш що е анонимност.
  • 26 Така е

    8 1 Отговор
    Днес не е 1ви април. Моля погледнете календара.
  • 27 В "държавно претприятие е работил"?

    19 0 Отговор

    До коментар #20 от "Абе ти копейка ли си":

    Помисли си само, какво говориш? От държавно предприятие някой, чиято пенсия да е приблизително 7000 Марки, които сега да са станали 3500 евра?
    От държавна работа може да вземат такава пенсия само такива, които са седяли в Бундестага или по етажите на ЕС. Или някакви много успешни менаджери? Такава пенсия е доста над средната пенсия в Германия. И жилище, което да е на фиктивна, някаква цена? Този да не е работил в техния ДАНС? Пак е въпрос, кой как се е наредил. То и в България има директори на малки болници с годишна заплата над 1 милион лева, е на такъв даже и пенсия не му трябва.

    Коментиран от #29

  • 28 Казуар

    15 0 Отговор
    Тази снимка е стара и това не са германци.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 хммм,

    14 2 Отговор
    Колко всъщност от днешните германци са с германски произход? А от французите? Болшинството дори не са европейци. Това е основната причина, която все повече ще натежава, жителите на Европа с европейски корени да търсят убежище в други европейски държави, които все още не са предпочитани от емигрантите. За такива като нас пък това може да не донесе само хубави придобивки, но е по добре отколкото азиатски или африкански заселници. Стигат ни едни гърци и турци на Балканите!
  • 31 Час по литература, свободно съчинение

    14 2 Отговор
    Темата е " Да вдигнем самочувствието на българина".
  • 32 ЕХ БЕДНИ МИ ГЮНТАА,

    5 7 Отговор
    МИ АКО ОТИДЕШ В ..РУ.ИЯ..
    ЩЕ СИ....ГОСПОДАР С...КРЕПОСТНИЦИ☝
  • 33 Избягал

    18 2 Отговор
    Филма съм го гледал 100 пъти, докато живеех още в БГ-то.
    Поживеят в БГ-то и като опрат до проблеми, айде обратно в Западна Европа, я за здравеопазване, или социални ако са с деца.
    Факт е и че сами плюят собствените си държави дето сами си ги съсипаха. Демек кой ми с..ра в гащите.
  • 34 Капитан Кофе Бабоне

    2 0 Отговор
    Освен овцевози, имам кетап и за бабовоз
  • 35 А50

    13 1 Отговор
    Е па в България още става защото сме си натурални, особено по селата. На запад се изпедепцаха и изпрефарцуниха. ЕС като икономическа зона и свобода на движение за работа или просто живеене е ОК, но има едно НО, ЕС с бюрократичните глупости и задължения, които противоречат на естественото развитие и поведение на човечеството дразни дори отвращава нормалните европеици. Ако много почнем да се изживяваме като евроатлантици те тея пенсионери в близко бъдеще ще тръгнат към Беларус и Русия и не само пенсионерите
  • 36 Гост

    11 0 Отговор
    Защото си отстъпиха страната на мургашите с мусташите. Че и горди от факта?!
  • 37 ххх

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Абее":

    като гледам забрадката и каскета, виждам че са добре интегрирани в родния пейзаж.
  • 38 Урюрвкос

    10 0 Отговор
    снимката е на албанско семейство но няма значение
  • 39 Иво

    8 1 Отговор
    Значи сме се превърнали в държава старчески дом за изпаднали германци. Пак е нещо. Еврото ще влиза в икономиката и ще ни движи напред.
  • 40 Ахаааа

    7 0 Отговор
    Тая снимка предди година две я сложихте за некаква статия за румънски селяни....сега станаха германски труженици....особенно тоя с фасът и оная със забрадката.
  • 41 1253

    9 0 Отговор
    За 40 години стаж при мъжете работещи в частна фирма пенсията е 1900 Е, за 30 години при жените пенсията е 1600 Е, Социална Пенсия започва от 390Е-432 Е, При държавни слъжители пенсията е 2320 Е. При по малко стаж пенсията е и по-малка. Но България не е евтина страна, хранителните продукти са много по високи от западно европейски средни цени,както и всичко друго, повечето хора не го виждат защото цените сложени са за 100 гр не за килограм, за да не изплашат хората. В България цялата икономика и особенно хранителната индустрия/ търговия е съсредоточена в определени Български "бизнесмени" а западните вериги ги следват за да не загубят. под влияние на същите тезиБългари бизнесмени, правителствената политика е за унищожаване на Българските селско стопански производители, за да могат тези хора да правят огромни печалби. Малко и добре политически свързани хора получават огромни печалби ,а стотици хиляди обеднели българи са им жертвите които в крайна сметка напускат страната за да работят в другра страна.
  • 42 Евтиното в България

    3 0 Отговор
    Само наемите в градовете и къщите в безлюдните села, абсолютно всичко друго е по скъпо
  • 43 файдой никакой

    2 0 Отговор
    Чичо Сам ви изрита от собствената страна.
    Напълни я с чавета от други континенти,
    дето само на социални карат и не работят.
    Смениха ви мурафетите, езика, обърнаха ви шайбите.
    И да бягате , файда никаква. Тука пак ще сте
    роби на световните терористи САЩ.