Last news in Fakti

17 Август, 2023 16:09 2 084 7

Пране на пари! Берлин проверява оператора на планирания терминал за втечнен природен газ на остров Рюген

  • втечнен газ-
  • германия-
  • газ-
  • северен поток-
  • бинц-
  • газпром

Проверките ще последват искане от курортния град Бинц, разположен на остров Рюген, където трябва да бъдат двата плаващи терминала за ВПГ, за да се установи дали "Дойче РеГаз" е свързана с евентуално пране на пари

Пране на пари! Берлин проверява оператора на планирания терминал за втечнен природен газ на остров Рюген - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германското правителство ще провери финансите на "Дойче РеГаз" (Deutsche ReGas), компанията оператор на планирания терминал за втечнен природен газ (ВПГ) на крайбрежието на Балтийско море, срещу изграждането на който се противопоставят местните власти. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на писмен отговор от правителството до германския депутат Матиас Хауер, до който агенцията е получила достъп, пише БТА.

Проверките ще последват искане от курортния град Бинц, разположен на остров Рюген, където трябва да бъдат двата плаващи терминала за ВПГ, за да се установи дали "Дойче РеГаз" е свързана с евентуално пране на пари.

Германия изгражда капацитет за внос на ВПГ, тъй като се стреми да прекрати зависимостта си от руския тръбен газ след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година.

Според федералните планове двата плаващи терминала, с общ годишен капацитет от 10 милиарда кубични метра газ, трябва да бъдат разположени на остров Рюген, в Балтийско море. Танкерите с ВПГ ще биват управлявани от "Дойче РеГаз".

Правителството ще извърши "задълбочено проучване на пригодността и надеждността на потенциалния партньор по договора" с оглед на планираното отдаване под наем на компанията на плаващите съоръжения за съхранение и регазификация, пише в писмо от началото на август държавният секретар на министерството на икономиката Филип Нимерман.

Адресирано до Матиас Хауер, в него се посочва още, че финансовият капацитет на "Дойче РеГаз" и произходът на средствата ѝ ще бъдат проверени.

Курортният град Бинц, който се противопоставя на изграждането на терминала по екологични причини, поиска през юли от органите за борба с прането на пари да проучат капитала на фирмата оператор, след като проверка на адвокати показва "непрозрачна финансова история".

"Дойче РеГаз" заяви, че "решително отхвърля" обвиненията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ англофил

    8 2 Отговор
    Украйна е руска.
  • 2 Демократ англофил

    12 3 Отговор
    Украйна е руска, македония е българска, косово е сърбия. Все едни и същи сценарии правят американците. Разделяй и владей

    Коментиран от #5, #7

  • 3 нено

    9 2 Отговор
    Смешници ! Германия дебне нарушители, жалки румънски мамалигали са със сто процента запас на газ , нашите будали и те се хвалят , викайки всички във висок глас" Сбогом Газпром", но цяла Европа се тресе от страх, представете си сурова зима, танкерите се люшкат в океаните и какво правим, "виновен" е Путин! Смешници" По цял свят преследват същите руски шпиони, а в нас американските и западните са настанени като "скъпи" братя! СМЕШНИЦИ !!!!!!!
  • 4 ВценТъра

    4 1 Отговор
    Как в демократиянич свят намало корупция: там всичко е мед и масло и всички слушат безумните ЕС чиновници.... ако почнеш да мислиш: почват да те проверяват за корупция, шпионство и каквото и се сетят. ЕС иска послушни кадри, не иска умни и мислещи хора... затова си канят и мигранти от цял свят: да слушкат.
  • 5 КОТарАК

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ англофил":

    Истанбул на турците ли е , или на гърците-Константинопол?
  • 6 Кукурукукууу..

    2 1 Отговор
    Паломаааа..Добрата стара умряла Германия,защо не послуша добрият стар Ото? За Бисмарк иде реч..
  • 7 Мхм

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ англофил":

    Ама как така някой си тешава че някоя теритприя си е негова има граници и договори.Все еено утре немчугите да кажат че Елзас е техен
Новини по държави: