Last news in Fakti

20 Август, 2023 19:00 6 103 90

САЩ и съюзниците трябва да са готови за война на два фронта и ядрени атаки

  • сащ-
  • нато-
  • северна корея-
  • китай-
  • ядрено оръжие

Съединените щати и съюзническите анализатори трябва да разработят нови оценки на вероятността и потенциалните индикатори за едновременни конфликти с Китай и Северна Корея, както и ограничена ядрена атака от Пекин или Пхенян

САЩ и съюзниците трябва да са готови за война на два фронта и ядрени атаки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предизвикателствата пред възпирането в Източна Азия започнаха да се променят фундаментално през последните години, поставяйки ги на път да представляват сериозни рискове за интересите на националната сигурност на САЩ през следващото десетилетие, пише в свое изследване Маркус Гарлаускас, предоставено на Atlantic Council и Агенция за намаляване на заплахите на отбраната на САЩ (DTRA).

Гарлаускас е директор на Индо-тихоокеанската инициатива за сигурност на Scowcroft Center for Strategy and Security, която заменя предишната Азиатска инициатива за сигурност, служил е в правителството на САЩ близо двадесет години, бил е в националната разузнавателна служба като национален офицер от разузнаването (NIO) за Северна Корея в Националния съвет по разузнаване от юли 2014 г. до юни 2020 г. Като NIO той ръководи стратегическия анализ на американската разузнавателна общност по проблемите на Северна Корея. Той също така предоставя директна аналитична подкрепа на политическите обсъждания на най-високо ниво, включително президентския преход, както и срещите на върха в Сингапур и Ханой със Северна Корея. Гарлаускас е служил почти дванадесет години в чужбина в щаба на Командването на ООН, Командването на комбинираните сили и Корейските сили на САЩ в Сеул.

Този доклад обобщава резултатите от проучване, фокусирано върху две от възникващите и взаимосвързани предизвикателства пред възпирането в Източна Азия. Първият е потенциалът за хоризонтална ескалация на конфликт или с Китайската народна република (КНР), или със Северна Корея, който да се превърне в едновременен конфликт и с двете. Другата е възможността единият или и двамата противници да изберат да ескалират вертикално до ограничена ядрена атака, вместо да признаят поражението си, в голям конфликт.

Американското мислене за война в Източна Азия често пренебрегва възможността Съединените щати да трябва да се бият с КНР и Северна Корея едновременно, а не поотделно. Освен това конвенционалната мъдрост в Съединените щати подценява риска КНР или Северна Корея да прибегнат до ограничен ядрен удар в случай на конфликт в региона. Въпреки това, неотдавнашното поведение на противниците на Съединените щати в Източна Азия предполага, че това мислене може да е неточно; военните на КНР се реорганизираха, за да се подготвят за война на два фронта, докато КНР и Северна Корея продължават да развиват усъвършенстването и размера на своите тактически ядрени арсенали.

За да разберем по-добре заплахите, породени от тези два основни риска след пет до десет години (в периода 2027-2032), са проведени серия от семинари и интервюта с ключов държавен персонал и експерти и анализирахме нашите открития в този доклад, първоначално написано за Агенцията за намаляване на отбранителната заплаха на САЩ (но не е задължително да представлява нейните възгледи). Тези констатации трябва да послужат като сигнал за събуждане: Съединените щати и техните съюзници вече не могат да мислят за конфликти с КНР и Северна Корея изолирани един от друг и трябва да предприемат спешни действия, за да се подготвят за възможността да се сблъскат с ограничени ядрени атаки в сценарий на конфликт в Източна Азия.

Ключови констатации

Ако конфликт с един противник в Източна Азия не приключи бързо, очаквайте той да се разшири. Ако конфликт бъде иницииран от КНР или Северна Корея, потенциалът за разширяване до едновременни конфликти и с двете би представлявал висок риск за отбранителните цели на САЩ и съюзниците, особено защото това би наложило сериозни оперативни и стратегически предизвикателства. По време на това проучване открихме много правдоподобни пътища, от които конфликтът с един може да се разшири в конфликти и с двамата, дори без Пекин и Пхенян да се координират помежду си. Въпреки че не е препоръчително да се прогнозира с увереност протичането на конфликт до десетилетие след това, такива пътища са достатъчно многобройни и правдоподобни, че - ако конфликт с КНР или Северна Корея не приключи бързо - трябва да предвидим, че едновременно могат да възникнат конфликти и с двете.

В момента съществува дълбоко недоверие между КНР и Северна Корея и ние открихме, че нито една от тях няма да се чувства принудена от някакво задължение да се бие заедно с другата, но това няма да предотврати появата на едновременни конфликти и с двете. Предварителната координация между двете е един от по-малко вероятните начини за възникване на такива едновременни конфликти. Ние идентифицирахме поредица от много по-правдоподобни пътища.

Едновременните конфликти налагат толкова сериозни предизвикателства, че рискът все още трябва да се счита за висок, дори ако вероятността тези два конфликта да възникнат едновременно е несигурна. Логистичните предизвикателства сами по себе си са плашещи, като се имат предвид изискванията на такива големи конфликти, включително запаси от прецизни боеприпаси и противоракетни прихващачи. Оперативно, едновременните конфликти биха принудили пренапрегнатите американски системи за командване и контрол да направят трудни избори за това как да разпределят ограничен брой от най-ценните си активи. Междувременно управлението на съюза и управлението на ескалацията ще станат експоненциално по-сложни.

Ако севернокорейската агресия предизвика успешна контраофанзива от страна на САЩ и Южна Корея, това вероятно ще накара КНР да се намеси, за да защити интересите си, когато Северна Корея рухне. Подобна намеса вероятно би предизвикала конфронтация в контекста на съперничеството и недоверието между САЩ и КНР, което може да ескалира до военен конфликт. Освен това Пекин вероятно би бил готов да рискува конфликт, за да попречи на Сеул и Вашингтон да диктуват условията на обединението на Корея чрез неконтролирана контраофанзива.

Всеки голям конфликт между САЩ и КНР - например, ако КНР атакува Тайван - има вероятност да ескалира хоризонтално и да погълне Корея, освен ако конфликтът между САЩ и КНР не е ограничена война с бърз, решаващ изход. В такъв конфликт Пекин вероятно ще нанесе удари по регионални бази на САЩ, вероятно включително бази на Корейските сили на САЩ (USFK) на взаимно разстояние на удар от континенталната част на КНР. Дори ако южнокорейската армия и USFK първоначално са изолирани от военни действия, всяка страна може да ги разглежда като инструмент на САЩ за излизане от безизходица или да бъде привлечена, когато КНР атакува американски бази в Япония, като прелита над Корея. Освен това Пекин може да насърчи Пхенян да ескалира, за да обвърже силите на САЩ и Корея. Независимо дали Пекин го прави или не, конфликтът между САЩ и КНР би нарушил изчисленията на Северна Корея за ескалация. Американските подкрепления, пристигащи в региона, заедно с американските ангажименти и загуби, биха могли да предизвикат опортюнистична или превантивна агресия от Северна Корея - особено защото изходът от конфликта би имал огромни последици за Пхенян.

Вторият конфликт дори не е необходимо да ескалира много, за да влязат в действие подобни предизвикателства. Когато започне голям конфликт с КНР или Северна Корея, потенциалът за ескалация, който да привлече другия, незабавно засяга политическите и военните възможности, налични за Съединените щати и техните съюзници, дори ако войната бъде избегната. Усилията на Сеул да избегне въвличането във война между САЩ и КНР например биха могли да ограничат американските сили в Южна Корея. Междувременно усилията на САЩ и Южна Корея да избегнат война с КНР биха могли да възпрепятстват операциите на САЩ и Южна Корея в Жълто море или в планински райони близо до границата на КНР и Северна Корея.

Рискът една война в Източна Азия да стане ядрена нараства, тъй като КНР и Северна Корея имат нарастващ стимул и възможности за ограничени ядрени атаки. Рискът от ограничена ядрена атака от КНР или Северна Корея в случай на конфликт вероятно ще нарасне през времевата рамка 2027-2032 г., а едновременните конфликти биха влошили този риск. Въз основа на резултатите от друго проучване, което проведохме, но не сме го направили публично достояние, "Предотвратяване на провала на стратегическото възпиране на Корейския полуостров", това проучване установи, че Северна Корея бързо развива своите способности и намерение да започне ограничена ядрена атака в случай на конфликт. Въпреки че проучването не намери толкова убедителни доказателства, които да показват, че КНР в момента се движи агресивно в тази посока, то откри доказателства, че способността на КНР да използва ядрени оръжия за оперативни и тактически цели се увеличава.

Оръжейните способности и политика на Северна Корея се придвижиха бързо към позволяване на ограничени ядрени атаки. Декларацията за ядрената политика на Пхенян от 8 септември 2022 г. постави началото и обосновката за ограничени ядрени атаки, заявявайки, че първата употреба на ядрени оръжия е опция за връщане на инициативата в конфликт, например. Междувременно от януари 2021 г. в Северна Корея звучи барабанен ритъм на негйните тактически ядрени способности, включително тестове на заявени тактически ядрени ракети и показване на нова тактическа ядрена бойна глава.

Въпреки че Пекин може да не отговаря на фокуса на Пхенян върху тактическите ядрени опции, възможностите на КНР, подходящи за ограничена ядрена атака - като балистичната ракета DF-26, наречена "убиецът на Гуам" - вече са значителни и са на път да се увеличат. Въпреки че Северна Корея изглежда по-вероятно от КНР да започне ограничена ядрена атака, севернокорейска ядрена атака също би повишила риска от ядрена конфронтация между САЩ и КНР, особено ако Пекин възприеме отговора на САЩ като заплашителен. Освен това, ако конфликт между САЩ и КНР, който започва "хоризонтално" другаде, ескалира до Корея и въпреки това победата на КНР остава неуловима, "вертикалната" ескалация до ограничена ядрена атака може да бъде следващата логична стъпка от гледна точка на Пекин.

Военна намеса на КНР в корейски конфликт също би добавила опасни нови променливи към ядрените изчисления на Северна Корея. Една намеса без подкана или разрешение от севернокорейския режим би била явна заплаха за неговото оцеляване, вероятно правейки ограничена ядрена атака да изглежда като "най-малко лошия" вариант. Обратно, намеса на КНР, разрешена от Северна Корея, предназначена да помогне за защитата на режима от последиците от неговата ескалация, може да накара Пхенян да очаква сдържаност от страна на САЩ в отговор на ограничена ядрена атака поради страха на Вашингтон да предизвика ядрена война между САЩ и КНР.

Съединените щати и техните съюзници не са разположени да водят ограничена ядрена война на два фронта в Източна Азия; КНР може да е готова скоро. Възможностите на САЩ и съюзниците, договореностите за командване и контрол и позицията (включително сили, бази и споразумения със съюзниците) не са подходящи за предотвратяване на едновременен конфликт с КНР и Северна Корея и/или ограничена ядрена атака или предоставят стабилни военни възможности за отговор ако възникнат.

Въз основа на дискусиите в семинара логистичните, командните и контролните съображения, базирането и политиката на съюза на Съединените щати и техните съюзници в Индо-Тихия океан изглеждат проектирани и подходящи за една или друга битка. Те не са предназначени за едновременни конфликти с КНР и Северна Корея. Освен това този дизайн сигнализира, може би неволно, че Съединените щати и техните ключови източноазиатски съюзници все още не обмислят сериозно, още по-малко се подготвят за едновременни конфликти. Американско-южнокорейският съюз, по-специално, често изглежда избягва дори обсъждането на тази политически чувствителна, но критична тема.

Съединените щати и техните съюзници изглеждаха неохотни през последните години активно и открито да подготвят отговор на ограничена тактическа ядрена атака в Източна Азия, още по-малко да се подготвят за борба с "ограничен" ядрен конфликт. Изявления като "ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води" и "няма сценарий, при който режимът на Ким да използва ядрени оръжия и да оцелее" може неволно да сигнализират, че Съединените щати са умишлено неподготвени за подобни възможности и вместо това разчита на имплицитната заплаха от всеобхватен ядрен конфликт, произтичащ от единичен ядрен удар като възпиращ фактор. Решенията и изявленията относно позицията и способностите също сигнализират за незаинтересованост от подготовката на варианти за ограничен ядрен отговор, като официалните лица на САЩ публично отхвърлят идеята на преразпределяне на тактически ядрени оръжия в региона.

Ако настоящите тенденции се запазят, КНР вероятно ще бъде много по-добре подготвена от Съединените щати да се бие на множество фронтове в Източна Азия и да извършва ограничени ядрени удари. Очевидната липса на готовност на Съединените щати и техните съюзници да водят едновременни конфликти с КНР и Северна Корея и за ограничен ядрен конфликт увеличава шансовете Пекин или Пхенян, ако вече са в конфликт със Съединените щати, да видят предимство в преместването първо да се разшири до двоен конфликт или да ескалира до ограничена ядрена атака. Създаването от страна на КНР на отделно командване на Северния театър за непредвидени ситуации в Корея и на командване на Източния театър за непредвидени ситуации в Тайван, заедно с разполагането на точни ракети с двоен капацитет (ядрени и конвенционални), показва напредъка на Пекин в тази посока.

Ако обаче избухне конфликт, Съединените щати имат опции за управление на ескалацията. Проучването установи, че дори ако Съединените щати не успеят да възпрат агресията от страна на КНР или Северна Корея, все пак ще има ключови възможности за интегрирани подходи за възпиране, които да помогнат за намаляване на риска от ескалация до конфликти и с двете или до ограничена ядрена атака. Проучването идентифицира набор от точки при вземането на решения от Пекин и Пхенян, които биха могли да помогнат за ограничаване на такава "хоризонтална" и "вертикална" ескалация.

Гледната точка на Пекин: Пекин вероятно иска да ограничи конфликта и да избегне регионална или ядрена война, ако използва сила за постигане на цели по отношение на Тайван или морски спорове, или ако се намесва, за да защити интересите си в конфликт в Корея. Участниците в семинара отбелязаха вероятните опасения в Пекин относно потенциала за неконтролирана ескалация при подобни сценарии и един експерт подчерта, че "кошмарният сценарий" на Пекин може да се бори едновременно със Съединените щати, Япония и Южна Корея. Като се имат предвид трудностите, които Пекин имаше при оказването на влияние или ограничаване на Пхенян при по-стабилни обстоятелства, лидерите на КНР вероятно ще повярват, че разширяването на войната между САЩ и КНР към Корейския полуостров ще въведе нови, неконтролирани и непредвидими елементи и ще усложни прекратяването на конфликта. По подобен начин Пекин вероятно признава, че военна намеса по време на конфликт на Северна Корея с Южна Корея и Съединените щати крие много рискове и несигурност, включително непредвидими ефекти върху изчисленията на Пхенян за ескалация.

Гледната точка на Пхенян: Въпреки че Северна Корея вероятно ще види както възможности, така и заплахи в случай на конфликт между САЩ и КНР, почти сигурно първоначално ще се колебае да предприеме ниво на агресия, което рискува да доведе до последствия за края на режима. Пхенян вероятно ще бъде скептичен към желанието на Пекин да даде приоритет на защитата на Северна Корея, дори като "съвоюващи страни", които се бият едновременно със Съединените щати и техните съюзници. Северна Корея също вероятно ще бъде несигурна дали Съединените щати или КНР ще успеят да спечелят решителна победа, независимо от участието на Северна Корея. Въпреки че може да не е възможно да се възпира известно поведение или ограничена агресия от страна на Северна Корея при такива сценарии, ще има възможност да се повиши нивото на предпазливост на Пхенян чрез интегрирани подходи за възпиране.

Персоналът под нивото на лидерите на режима и в двете страни може да бъде податлив на влияние за забавяне или обезсърчаване на ескалацията при такива сценарии. Техните лични интереси могат рязко да се разминават с тези на лидерите им при такива екстремни обстоятелства, тъй като рисковете от ескалация на конфликта имат предимство пред страха от наказание за пасивност или неподчинение. САЩ и техните съюзници биха могли да използват тенденцията на високопоставени служители в автократични системи към забавяне и потвърждение, вместо към бързи действия.

Пристрастията в американските и съюзническите институции възпрепятстват разбирането им за това как източноазиатски конфликт може да ескалира и подготовката им за управление на такава ескалация. Дълбоко вкоренени организационни и когнитивни пристрастия са възпрепятствали способността на Съединените щати и техните съюзници да предвидят, възпират и да се подготвят за тези две възможности: едновременни конфликти с КНР и Северна Корея или ограничена ядрена атака от всеки противник. По време на проучването членовете на изследователския екип и много от участниците експерти установиха, че подобни пристрастия често водят до неоснователни оптимистични твърдения, особено идеята, че Пекин или Пхенян ще останат пасивен наблюдател, докато другият се бори с конфликт, който би имал дълбоки последици за сигурността и на двамата.

Пристрастието към свръхцентрализираното възприемане на противниковото вземане на решения попречи на САЩ да обмислят едновременни конфликти с КНР и Северна Корея. Много служители на САЩ, които не са проучвали отблизо отношенията Пхенян-Пекин, правят неподкрепени предположения относно нивото на координация между Пекин и Пхенян или нивото на отзивчивост на Северна Корея към насоките на КНР - водейки до друго предположение, че едновременни конфликти биха се случили само по съзнателен избор на Пекин. Други предполагат, че ниското доверие между Пекин и Пхенян е направило едновременните конфликти невъзможни.

Огледалното изображение и пожелателното мислене също са често срещани пристрастия на САЩ и съюзниците, докладвани от участниците в проучването. По-специално, някои участници съобщиха за широко разпространеното убеждение, че Съединените щати и КНР имат общ първостепенен интерес да избегнат война на два фронта или ядрена ескалация, без да обмислят дали това би било вярно, ако КНР губеше война със Съединените щати. По подобен начин честият отговор на идеята за ограничена севернокорейска ядрена атака е, че Северна Корея "няма да посмее" да използва ядрени оръжия, защото нейните лидери "знаят, че това би било краят на техния режим", без да обмислят сценарии, при които режимът вече е изправен пред неизбежно унищожение.

По време на проучването често се идентифицира това, което е известно като "закон за отклонението на инструмента", (Законът на инструмента, законът на чука, чукът на Маслоу или златният чук е когнитивно пристрастие, което включва прекомерно разчитане на познат инструмент), тъй като всяко от трите най-подходящи четиризвездни съвместни командвания на САЩ за тези проблеми има отделна роля. Възпирането на ядрена атака е област на стратегическото командване на САЩ; възпирането на агресията на КНР е сферата на Индо-тихоокеанското командване на САЩ; и севернокорейската агресия е в командването на комбинираните сили/корейските сили на САЩ. Това е трудно, но е важно да се даде възможност за интеграция между тях, за да се отговори най-добре на предизвикателствата пред сигурността в Източна Азия. Интеграцията ще увеличи обхвата на наличните ресурси за всяко командване и по този начин ще помогне да разглеждат проблемите от нови ъгли, вместо с непропорционален фокус върху регионалната или стратегическа област на собственото си командване.

Как биха могли да избухнат едновременни конфликти?

Разгледани отделно, рисковете за интересите на САЩ, породени от едновременни конфликти и ограничени ядрени атаки в Източна Азия, са сложни и плашещи. Разглеждането им заедно въвежда допълнителна сложност. Като се има предвид относително ниският потенциал на КНР или Северна Корея да започнат агресия с ядрена атака в началото на конфликта, този анализ първо установява потенциалните пътища за едновременни конфликти с КНР и Северна Корея, заедно с общите сценарии, които биха имали резултат. След това се установяват някои от движещите и възпиращите фактори за решение за ограничена ядрена атака и от тях се извлича обобщение на условията, при които едновременните конфликти най-вероятно биха поставили най-голямо напрежение върху потенциала за ограничена ядрена атака.

Проучването открива множество правдоподобни пътища, от които агресията от страна на КНР или Северна Корея може да доведе до едновременни конфликти със Съединените щати през следващото десетилетие, някои от които са по-вероятни от други. Проучването също установи, че някои пътища са неправдоподобни. Например установи, че перспективите за наистина "съвместно" решение между Пекин и Пхенян за започване на съвместна агресия са далечни, дори ако се приеме, че отношенията между КНР и Северна Корея ще са се подобрили след десетилетие. Следователно, следващият анализ предполага, че или Пекин, или Пхенян биха били "първият ход", иницииращ планирането и подготовката за такава агресия, дори при малко вероятния сценарий, при който отношенията и доверието между КНР и Северна Корея са се подобрили до степен съвместно да извършват планиране и подготовка.

Конфликт, иницииран от Китайската народна република

Пекин има широк набор от потенциални оправдания и мотиви за започване на агресия. Сценарият, който получава най-голямо внимание, е потенциалът за офанзива на КНР да постави Тайван под неин контрол, или чрез масивна амфибийна инвазия, или принудителна кампания, използваща комбинация от заплахи, ограничени удари и изолация на острова. Съществуват обаче и други правдоподобни сценарии за агресия на КНР, включително спорове за териториални претенции в Южнокитайско море и островите Сенкаку. Във всички тези случаи обаче целите на КНР изглеждат ограничени и КНР почти със сигурност се стреми - поне в началото - да постигне решителна победа, без да се налага да прибягва до ядрени удари или да ескалира до глобална война със Съединените щати.

Това вероятно ще мотивира КНР да ограничи поне до известна степен географския обхват на първоначалната си агресия. В резултат на това проучването смята, че е възможно КНР да може да избере първоначално да не атакува американски бази в Южна Корея, дори ако атакува американски бази и сили, разположени другаде - на японска територия, например.

Източник: Atlantic Council

Конфликт, иницииран от Северна Корея

Пхенян също има широк набор от възможни причини и стимули за започване на агресия, като най-вероятната му цел е Южна Корея. За целите на това проучване основно предположение, базирано на оценките на начина на мислене и изчисленията на Пхенян, е, че агресията на Северна Корея ще има за цел да доведе до ограничен конфликт, а не до тотална война за поглъщане на Република Корея, което тя почти със сигурност разбира, че не може да спечели. В резултат на това е малко вероятно такъв конфликт да започне с ядрена атака. За да се създаде по-управляем обхват, проучването също така отделя сценарии за инициирана от САЩ или Корея "инвазия" или намеса в колапса на Северна Корея.

Долната графика изобразява пътищата на това как може да протече такъв конфликт, включително ситуации, които биха могли да послужат като задействащи условия за Северна Корея да извърши ограничена ядрена атака. Въпреки че е фокусирана върху потенциала за едновременни конфликти, тази графика също така показва, че намесата на КНР не е непременно неизбежна и че дори има възможност за съвместен отговор между САЩ и КНР. Въпреки това участниците в проучването до голяма степен оцениха подобно сътрудничество като малко вероятно в контекста на очакваното засилване на съперничеството между САЩ и КНР през следващото десетилетие.

Източник: Atlantic Council

Ще станат ли тези конфликти ядрени?

Нямаме исторически данни за ограничени ядрени атаки, за да информираме за анализ на това, което може да доведе до такава атака - за разлика от дългия опит за ядрени заплахи, демонстрации и принуда - така че е подходящо да ограничим очакванията за това колко уверени можем да бъдем в такива оценки. По същия начин анализирането на изявления относно политиката за ядрени оръжия от Пекин или Пхенян вероятно ще разкрие повече за настоящите им намерения за ядрено сигнализиране, отколкото действителната динамика и изчисление за ограничена ядрена атака в конфликт до десетилетие след това.

Формулировката на "Закона за политиката на ядрените сили" на Пхенян от септември 2022 г. установява изрични обосновки за първото използване на ядрени оръжия от Северна Корея в различни сценарии, различни от тотална ядрена война, но само загатва за възможността за извършване на ограничени ядрени атаки. Потенциалната логика на КНР за ограничена ядрена атака е още по-непрозрачна, като се има предвид нейната привидна политика "без първа употреба". Въпреки тази настояща политика, някои американски учени твърдят, че Пекин би могъл, в една бъдеща война, да избере "ограничена ядрена ескалация като начин за принудително прекратяване на конфликта".

При липса на конкретни доказателства за изчисления на КНР или Северна Корея за ограничени ядрени атаки, може да се обобщат набор от потенциални променливи, които биха могли или да ограничат, или да насърчат противника, обмислящ ограничена ядрена атака, моделирайки логиката на авторитарен режим, обмислящ такива опции. Тези съображения не са окончателен "списък за проверка", но могат да предоставят аналитична представа за различните фактори, които е вероятно да влязат в действие.

Първият и основен набор от променливи, които трябва да се вземат предвид за този модел, е състоянието на лидерството на противника и неговата ядрена C2 система, включително неговото възприятие за преки вътрешни и външни заплахи за лидерството. Това ще определи както лещата, през която противникът вижда други променливи, така и способността му да вземе и предаде решение за ядрена употреба. Известно увреждане на ядрената C2 система - ако приемем, че не е унищожена - е особено вероятно да предизвика ядрени удари, които може дори да не са наистина "ограничени". Например, политиката на Северна Корея от септември 2022 г. предупреждава, че атаките срещу нейния ядрен C2 автоматично ще предизвикат ответен ядрен отговор.

Допълнителен набор от променливи се разширява, за да включва оперативни съображения. Ако способността за провеждане на такава атака е ясна и тествана и е идентифицирана доходоносна цел за ограничена ядрена атака, това допълнително стимулира такава атака, особено ако противникът види, че е изправен пред прозорец от време "действай или загуби" да го изпълни.

Окончателният набор от променливи добавя контекста на по-широката стратегическа среда, която може да оформи решение. Въпреки че е малко вероятно тези по-широки стратегически фактори да бъдат решаващи сами по себе си при предизвикване на ограничена ядрена атака, тези променливи биха могли да помогнат за определяне на окончателното решение, ако лидерските и оперативните фактори се накланят към ограничена ядрена атака като опция. Дискусиите в семинара на проучването заключиха, че допълнителни страни, намесващи се срещу противника, могат да бъдат особено важен фактор за стимулиране на ядрена атака.

Като се имат предвид всички променливи, описани по-горе, общият набор от условия, които най-вероятно ще предизвикат ограничена противникова ядрена атака срещу цели на САЩ или съюзници в Източна Азия, ще бъде случай, в който C2 и ракетните сили на противника са били атакувани и усеща, че губи. По-конкретно, ако КНР се намеси, когато Северна Корея е изправена пред такива условия, но по начин, който не е в подкрепа на режима на Северна Корея, тази намеса би направила севернокорейска ограничена ядрена атака още по-вероятна. Такива условия биха дали на севернокорейския режим малка увереност за неговото оцеляване без драстични мерки, включително ограничена ядрена атака, като същевременно увеличават увереността му, че Съединените щати ще отговорят със сила на ограничена ядрена атака, евентуално подклаждайки ядрена конфронтация между САЩ и КНР, или със сдържаност, за да избегне такава конфронтация. Междувременно стратегическият и оперативен контекст на такъв конфликт би стимулирал бърза ескалация до ограничена ядрена атака като най-добра надежда за оцеляване.

Въпреки че е трудно да се оцени вероятността от ограничена ядрена атака извън нейната цялостна правдоподобност в случай на едновременни конфликти в Източна Азия, можем да бъдем по-уверени в оценката на тежестта на последствията от такава атака. Почти незабавните стратегически и оперативни ефекти дори от най-малката ограничена ядрена атака - включително прекъсване на военните операции, разпалване на общественото мнение и рязко увеличаване на рисковете от ескалация - почти със сигурност биха надхвърлили преките физически и тактически ефекти. В по-дългосрочен план такова явно нарушаване на "ядреното табу" и провал на ядреното възпиране би означавало също, че последиците от ограничена ядрена атака в Източна Азия могат да се разпространят в световен мащаб и да се усетят от поколения.

Какво е това в Източна Азия, което прави едновременните конфликти по-вероятни? Политика и география.

Географията на Източна Азия е ключова потенциална променлива, увеличаваща както вероятността, така и въздействието на конфликт на САЩ с КНР или Северна Корея, разширяващ се до едновременни конфликти и с двете - особено като се имат предвид увеличаващите се обхвати на модерни сензори и оръжейни системи. Някои примери за това са показани на графиката по-долу.

Пекин може да гледа на базите на USFK като на заплаха поради близостта им, дори ако USFK възпре операциите си от тези бази по време на конфликт. Това вероятно ще е по-голямо безпокойство за Пекин, тъй като американските оръжия и сензори се увеличават. От американските бази в Южна Корея армейска ракета Precision Strike Missile (PrSM) ще може да удари части от континенталната част на КНР, дори покрайнините на Пекин и Шанхай, в периода 2027-2032 г. (както е изобразено от синия радиус на обхват). Това се основава на публично заявените очаквания на генерал от армията на САЩ за разширения обсег на тази система през следващото десетилетие, която ще бъде използвана като основно оръжие от полевите артилерийски части на САЩ.

В конфликт между САЩ и КНР, дори ако КНР се въздържа от нанасяне на удари по американски бази в Южна Корея, нейната способност да нанася удари по американски бази в Япония ще бъде ограничена от необходимостта или да се избегне прелитането над Корейския полуостров, или рискът да провокира Северна или Южна Корея от летящи ракети през тяхното въздушно пространство. Графиката също така илюстрира до каква степен би било ограничение за КНР да избегне прелитане над Корейския полуостров и близкото му въздушно пространство, ако КНР се опитва да нанесе ефективен удар по ключови американски бази на японските острови като част от конфликт между САЩ и КНР. Ако КНР трябва да използва своите по-многобройни балистични ракети с малък обсег, за да преодолее противоракетната отбрана на тези бази, това ще изисква такива прелитания, както и ракетите със среден обсег. КНР може да заобиколи Корея, като използва самолети, някои крилати ракети и ракети със среден обсег от източен и южен Китай, за да удари вместо това тези бази, но ударът само по този начин без атаки през Корейския полуостров би осигурил по-дълго време за предупреждение и по-благоприятна геометрия за американската и японската противовъздушна и противоракетна отбрана на тези бази.

Източник: Atlantic Council

Как трябва да се подготвят Съединените щати и съюзниците - интелектуално и оперативно?

Политически препоръки за ключова констатация №1: Ако конфликтът на САЩ с един противник в Източна Азия не приключи бързо, очаквайте той да се разшири.

Съединените щати и техните съюзници трябва да преосмислят планирането на агресия от КНР или Северна Корея като отбелязване на началото на индо-тихоокеанска кампания, която също изисква възпиране - и потенциално поражение - на другия възможен противник.

Съединените щати и Южна Корея трябва да насочат вниманието си към по-широк приоритет за защита на Южна Корея от агресия - включващ възпиране на агресията на КНР в допълнение към агресията на Северна Корея.

Правителството на САЩ и неправителствените институции трябва да спонсорират проучвания и военни игри за потенциалните условия и причини, които могат да доведат до ескалиране на конфликта между САЩ и КНР за Тайван в Корея.

Политически препоръки за ключова констатация №2: Рискът една война в Източна Азия да стане ядрена нараства, тъй като КНР и Северна Корея имат нарастващи стимули и възможности за ограничени ядрени атаки.

Американската отбранителна общност трябва да ръководи и спонсорира анализи и проучвания от разузнавателната общност и външни аналитични субекти, за да проследи и идентифицира знаци за нарастващите възможности и потенциала на Северна Корея за ограничена първа ядрена употреба, както и знаци на КНР, който потенциално се движи по този път.

В сътрудничество със своите съюзници Съединените щати трябва да усъвършенстват и разширят декларативните политики, за да подчертаят, че Съединените щати и техните съюзници няма да бъдат разделени от ограничена ядрена атака. Това трябва да включва контекстуализиране на декларацията на САЩ, че "няма сценарий, при който режимът на Ким Чен Ун може да използва ядрени оръжия и да оцелее.

В координация с източноазиатските съюзници и партньори на Съединените щати американските военни плановици трябва да разширят усилията си, за да осигурят готовност за битка и победа, дори ако са изправени пред ограничени ядрени атаки, и ясно да съобщават тази готовност както на противниците, така и на съюзниците. За да се запази набор от възможности за военна реакция, различни от ядрено отмъщение, трябва да се подготви сцената, за да се избегне създаването на впечатление, че всеки отговор, освен незабавна ядрена контраатака, би показал слабост или колебание.

Съединените щати трябва да ръководят междуведомствените усилия за проучване и подготовка на варианти за реагиране, смекчаване на рисковете и възпиране на ограничена ядрена атака от страна на КНР или Северна Корея - да включват проучвания, семинари и настолни/военни игри, както на некласифицирани, така и на класифицирани нива. Този анализ трябва да включва оценка на плюсовете и минусите на редица потенциални опции за увеличаване и сигнализиране за готовност за използване на тактически ядрени оръжия на САЩ в отговор на ограничена ядрена атака, ако ситуацията го изисква - до и включително потенциалните разклонения на повторното въвеждане на американски тактически ядрени оръжия в региона или на самия Корейски полуостров.

Политически препоръки за ключова констатация #3: Съединените щати и техните съюзници в Индо-Тихия океан не са разположени да водят ограничена ядрена война на два фронта в Източна Азия;

Съединените щати трябва да предприемат цялостна преоценка на своите C2 отношения и позиция в Източна Азия в контекста на развиващите се севернокорейски, КНР и ядрени заплахи, за да идентифицират подходящите C2 отношения в случай на едновременни конфликти със Северна Корея и КНР, както и най-добрите C2 договорености за тактически ядрени отговори на ниво театър, ако е необходимо.

Американските отбранителни и военни плановици трябва да гарантират, че Съединените щати разполагат с ефективни, навременни и надеждни възможности за свои собствени ограничени ядрени удари в отговор на ограничена ядрена атака, в допълнение към стабилни неядрени опции. Съответните ядрени способности трябва да бъдат осигурени с ресурси, обучени, екипирани, оборудвани и подкрепени, като същевременно се даде възможност за изпращане на съобщения, за да се разсее всяко схващане сред противниците и приятелите, че има празнина в способностите на САЩ, която може да бъде използвана чрез ограничена ядрена атака.

Отбранителната общност на Съединените щати трябва да разшири предното си присъствие в Южна Корея и Япония и взаимодействието си с Тайван, за да гарантира, че ключовите съюзници и партньори на САЩ са интелектуално и оперативно по-добре подготвени за конфликт с КНР и/или Северна Корея, който включва ограничена ядрена атака от едната или и от двете.

Политически препоръки за ключова констатация №4: Въпреки това, ако избухне конфликт, Съединените щати имат опции за управление на ескалацията.

В набор от командвания американските военни трябва да положат усилия за прилагане и опериране на по-голям фокус върху интегрирани подходи за възпиране за вътрешноконфликтно възпиране, а не просто възпиране на конфликт като цяло.

Съединените щати и техните съюзници трябва да се стремят към повече многостранни (като включване на Австралия, Обединеното кралство или Канада) ротационни приноси на самолети и морски патрули и участие в учения за укрепване на международния ангажимент и принос за възпиране както на агресията на Северна Корея, така и на КНР.

Правителството на САЩ трябва да продължи проучването, разработването и изпълнението на подходи за преследване на "възпиране на подрежим" в рамките на КНР и Северна Корея като част от интегрираната стратегия на САЩ за възпиране, включително целенасочено влияние на актьори от средно ниво, за забавяне или предотвратяване на изпълнението на ескалационни ходове, особено ограничена ядрена атака.

Политически препоръки за ключова констатация №5: Пристрастията в американските и съюзническите институции възпрепятстват тяхното разбиране за това как източноазиатски конфликт може да ескалира и подготовката им за управление на такава ескалация.

Съединените щати и съюзническите анализатори трябва да разработят нови оценки на вероятността и потенциалните индикатори за едновременни конфликти с КНР и Северна Корея, както и ограничена ядрена атака от Пекин или Пхенян. Те трябва да използват структурирани аналитични техники, като проверки на ключови предположения, за идентифициране и преодоляване на пристрастия.

Лидерите на САЩ и съюзниците трябва да установят насоки, че рисковете от едновременни конфликти с КНР и Северна Корея и ограничена ядрена атака от двете имат такива ключови последици, че тяхното военно планиране и учения трябва да обмислят и адресират тези възможности, дори и да не се използват като "базова линия".

Съединените щати и техните съюзници трябва да създадат работни групи, които обхващат различни военни командвания, за да се справят с подготовката за едновременни конфликти и ограничени ядрени атаки.

Политиците и анализаторите на САЩ трябва да ръководят усилията, за да гарантират, че съюзническите им колеги се ангажират с потенциала за едновременни конфликти и ограничени ядрени атаки на противника чрез многократно включване на тези възможности в сценарии за учения и програми за диалог.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахх

    116 9 Отговор
    САЩ съюзници НЯМАТ ИМАТ САМО НА УПЕ НИ ВАСАЛИ!

    Коментиран от #79

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 О Бор

    114 9 Отговор
    Свърши тая - целият свят да робува на сащ
  • 4 Т.е.

    113 8 Отговор
    Цял свят воюва срещу сащ и техните марионетни колонии, които също искат да се освободят от сащ.
  • 5 Ангел

    12 82 Отговор
    Като запада направи грешката да им даде технологий и да си изнесе производството там сега е трябва да им търпим маймунските историй. Трябвало е да ги държим където им е мястото..

    Коментиран от #32

  • 6 казват

    135 5 Отговор
    няма срамна работа
    извинете, ама да напишеш 10 страници глупости, които никой няма да чете си е жив срам!
  • 7 Супер

    106 0 Отговор
    Хайде почвайте се и да свършва този свят, давайте натискайте всички червените копчета...... египетските фараони най заможните съществували някога на нашата планета не са занесли нищо в оня свят И с вашата алчност и глупост нищо няма да занесете,
  • 8 Последния Софиянец

    72 5 Отговор
    Четири фронта -Украйна,Нигер, Тайван, Никарагуа.

    Коментиран от #59, #61

  • 9 КОТарАК

    56 7 Отговор
    абе вие тва ЯО за нищо го нямате май?/между другото няколко пъти сме били на ръба от ядрена война поради технически грешки , но нещо ни е спасявало в последния момент. земята не е създадена да бъде разсипана от ЯО ,има сили за които не подозираме
  • 10 Русофил

    34 14 Отговор
    Само в Русията ще има само черен хайвер и шампанско на корем
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин 🇧🇬

    73 7 Отговор
    Протовните ФАЩ само за война говорят.
  • 13 Първо

    77 3 Отговор
    Русия, сега подготвяте овцете за злите китайци. Айде плюйте промити мозъци и евтини майкопродавци. Плюйте по всичко мило и родно, пък може някой зад океана да ви подхвърли сребърник.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Механик

    79 7 Отговор
    Ми те са готови. Преди месец и нещо, Байдън се изцепи, че складовете им са празни. Преди ден-два па шефа на РЕЙНМЕТАЛ сподели, че и техните складове са празни.
    Ша ва спукат РУСКИТЕ> Ша ва праят на раирани калинки.
  • 16 Софиянеца

    61 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Мани ги тези в НАТО нямат петрол за война. От къде ще се снабдяват с гориво за война в Азия?
  • 17 Запознат

    92 4 Отговор
    "възпирането в Източна Азия започнаха да се променят фундаментално през последните години, поставяйки ги на път да представляват сериозни рискове за интересите на националната сигурност на САЩ през следващото десетилетие"

    Значи доколкото разбирам какво става на другия край на земното кълбо винаги застрашава "националната сигурност на САЩ" - иначе разширяването на НАТО до границите на Русия изобщо не застрашава националната сигурност на Русия.

    До кога краварите ще се месят във вътрешните работи на суверенни държави по целия свят - на края на светът ще му писне.

    Коментиран от #20

  • 18 Реалист

    66 4 Отговор
    Финансови кризи, пандемии, войни това е Ротшилдската демокрация.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Професора

    84 2 Отговор

    До коментар #17 от "Запознат":

    Всеки който пречи на САЩ да ограбва държави пречи на нац интереси на САЩ
  • 21 Военен

    70 2 Отговор
    "ограничена ядрена атака от Пекин или Пхенян"

    Тия американци хептен са изкукали - какво значи ограничена ядрена атака - 10-15 ядрени гъби над големите градове на САЩ и Европа ли или 100-200. И този съветва "съюзниците" си да са готови за това - демек може да измрат много от гражданите ви ама вие трябва нас да поддържате даже и да има вероятност градовете ви да станат ядрени пустини.
  • 22 ха ха

    64 2 Отговор
    на световния полицай / безкрайно крадлив и корумпиран / май ще му бият шута , според мен даже закъсняха
  • 23 Само да питам

    58 2 Отговор
    А съюзника🇷🇺 на Китай и Северна Корея с най - най мощната армия в света къде е в сметката?
  • 24 Съюзниците на САЩ

    48 3 Отговор
    Не ни занимавайте повече с вас говеда ше ни търсите от тук нататък само за ядене, пиене и веселие.
  • 25 Никой

    60 1 Отговор
    не напада нито САЩ, нито нейните съюзници. От кого се пазят и кого ще нападат?
  • 26 лизинг

    54 1 Отговор
    Едно е сигурно--и авторът не си е чел това което е написал , та камо ли някой друг......
  • 27 Значи

    52 3 Отговор
    В Азия, Африка и Южна Америка се надигат срещу колониализма на САЩ и няколкото страни от Западна Европа. Излиза, че Путин постигна целта си.
  • 28 смъртта на

    53 3 Отговор
    хегемона. САЩ нямат полезен ход срещу Китай и Русия. Това не са онези бананови републики където бият вързани магарета.Изтока има много по голям икономически,природен и човешки потенциал. А прехвалените западни оръжия се провалиха и цял свят видя резултата в реална война.
  • 29 Яко ни МЕНТАТ

    26 3 Отговор
    Каквото посееш това жънеш.Фронтовете са ИРАН ЛАТИНСКА АМЕРИКА АФРИКА
  • 30 Мухоморката

    47 2 Отговор
    Какво да се очаква от статия писана от атлантици - "Атлантически клуб"? Тия атлантическискотове вероятно смятат, че ядрената война е допустима и че те самите няма да пострадат, докато никнат гъбите. Кофти разчети си правят.
  • 31 Ай у....лев

    39 0 Отговор
    Защо съюзниците от нато да се пазят, нито един от тях не обикаля на другия край на света около границите на Китай, Иран, Индия, Бразилия и Русия и още много други. Всичките бази и военни-въздушни и морски оръжия са на фащ. Или напада и граби, но ако някой ги натисне, всички вече да сме с тях
  • 32 Някой

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ангел":

    Преди да дращиш, научи се да пишеш грамотно на български език.
  • 33 Биби Кинг

    27 0 Отговор
    Ограничен ядрен конфликт нема да има! Че има апокалипсис и ново начало од пештерите и дръвята! Очете да рисувате с въглен човечета и козички, е пембеньаците и петолъчки.
  • 34 Калпазанин

    41 2 Отговор
    Какви два фронта, тихоокеанския Европа а сега и Африка, а аз искам ако не дай си боже говедата подпалят света както е тръгнало, да има и четвърти в Северна Америка
  • 35 Гуам

    30 1 Отговор
    Бълвоч. Ако, ако, ако.... Китай и С. Корея няма да разпалят конфликт защото няма за какво. Виж да се работи за това е друго нещо и натам биете.
  • 36 И все пак

    38 2 Отговор
    Врагът е един....ФАЩ .... и за Русия и за Китай и за Северна Корея, а нищо чудно и за Индия, Хакистан Бразилия и кой ли още не!!!
  • 37 Пророка !

    17 5 Отговор
    Тръмп ще новият- стар президент,но го очаква атомна бомба от С.Корея !

    Коментиран от #56

  • 38 сащ и съюзниците им трябва

    36 2 Отговор
    задължително да бъдат умиротворени със вси1ки възможни средства ,дори и ядрени за да спрат нечовешките им амбиции да поробят целия свят
  • 39 света да се обедини срещу сащ

    34 2 Отговор
    и подчинените им,до пълната капитулация на сатанинската коалиция

    Коментиран от #43

  • 40 Васко делчев

    35 2 Отговор
    Май с. Корея и Китай ще отърват света от САЩ. Сатаната ще си намери майстора....
  • 41 Артилерист

    32 3 Отговор
    Този предълъг анализ е свидетелство, че хегемонията на американците е на приключване, ако не и нацяло. Вчера четох интервю на Робърт Кенеди-младши с бившия кореспондент на "Фокс Нюз" Тъкър Карлсън, в което кандидатът за президент твърди, че от 1947 до 1997 г. САЩ са сменили почти 90 правителства на суверенни и независими страни! Обръщате ли внимание, че това се казва не от някой антиатлантически, никому неизвестен случайник, а от кандидат за президент на САЩ и то също не случаен, а от стар демократически президентски род! Не вярвам през тези 50 години, през които американците са сваляли почти по две правителства на година, да са се замисляли толкова сериозно и разностранно, колкото сега е показано в този материал. В сега сложилата се обстановка в света, вече не идва някак се така брутално, цинично и безпардонно да се правят смени на правителства по американски...
  • 42 Ами сега

    34 3 Отговор
    Тя Русия още прави специална военна операция. Ами ако обяви война и почне да воюва, шоке прайте бе натовците. Няма да ви стигнат памперси те.
  • 43 допълвам

    30 3 Отговор

    До коментар #39 от "света да се обедини срещу сащ":

    Да не пропускаме и Великобритания. Там злото е повече дори от САЩ, които са тяхно прокси. Неслучайно Великобритания излезе от ЕС в 60-та секунда преди коронавируса, след като вълните от нелегални мигранти заляха континентална Европа и точно две години преди войната в Украйна. Великобритания ползваше всички облаги до момента, в който трябваше да понесе вреди. Това не може да е случайно, това предполага планиране. Ако останалите все още нормални държави, управлявани от нормални и мислещи лидери, се обединят и успеят да наврат САЩ и Великобритания където им е мястото, другите им сателити бързо ще се разпръснат и няма да представляват заплаха за световния мир. Процесът е започнал и е невъзможно да бъде спрян. Да се надяваме, че нашите ветропоказатели скоро ще осъзнаят в коя посока трябва да се обърнат.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 1302

    27 1 Отговор
    Каква разлика в подхода само?
    Американците планират конфронтация и продължаване на доминацията над останалия свят, а той вече иска да се отърве точно от тази доминация. Защото и той има свои интереси
  • 46 Фашшшшт

    24 2 Отговор
    И съюзниците са в клинична смърт

    Коментиран от #55

  • 47 Емил

    24 1 Отговор
    Кюлчетата и пачките там не вървят. Започне ли се, това е краят.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 нннн

    24 3 Отговор
    Гответе се да воюваме на няколко фронта за интересите на САЩ.
  • 50 Пламен

    24 0 Отговор
    С ковида не успяха и сега ще пробват с атома. Явно плана е да останат 1/4.
  • 51 Тръмп

    23 3 Отговор
    Ще има Дебайданизация и войната свършва и либерастите в затвора
  • 52 САЩ трябва да спрат

    17 2 Отговор
    Да размишляват по въпроса за ограниченото използване на атомни бомби, защото е глупаво и ще доводи до евентуален апокалипсис - кой вади пистолет, стреля веднъж и после чака със зареден палнител. Нито дивите руснаци, нито откачените северно корейци, които имат ограниченен потенциал в това отношение, нито Китай, нито и самите САЩ ще гледат картината на опостушените си столици и ще си кажат "каквото хвърлихме - хвърлихме ще спрем до тук". Има ли такава война между - край с цивилизацията независимо дали е САЩ - Русия САЩ - Китай и Русия или каквито си харесате пермутации между тях.
  • 53 Изобщо САЩ са твърде млади и наивни

    29 3 Отговор
    За силата, която притежават, самозабравили са се и са твърде опасни за цялатя планета.

    Коментиран от #54, #68

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 7542

    3 8 Отговор

    До коментар #46 от "Фашшшшт":

    Иска ти се, но като всекис червени очила не можеш да видиш истината. А, тя е, че оста на злото почти е приключила курса.

    Коментиран от #83

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Морски

    5 2 Отговор
    Вие сте конец смешници!

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Морски":

    Факт‼️
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Коз Як

    16 2 Отговор
    Кузеци, готови ли сте да дадете живота си за демокрацията? Чичо сем ви зове!

    Коментиран от #63

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Щиб Щибидидиб

    16 3 Отговор
    Прайдаджиите да се стягат за битка

    Коментиран от #65

  • 65 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 11 Отговор

    До коментар #64 от "Щиб Щибидидиб":

    С кой, от втарая остана само леш и скрап!

    Коментиран от #78

  • 66 кокл

    12 1 Отговор
    Авторчетата на горното да пратят сценария на Джордж Лукас за няко следващ умопомрачаващо тъп фантастичен филм.
  • 67 Сценарист

    12 0 Отговор
    Тези фантасти са забравили за сценария, при който Папуа Нова Гвинея напада с камъни Камерун, след което Алжир атакува с бели мечки Португалия, което по странен начин довежда до обединение на Виетнам с Кипър!
  • 68 любимец

    11 1 Отговор

    До коментар #53 от "Изобщо САЩ са твърде млади и наивни":

    Много скоро, просто няма да съществуват. Баба Ванга бе предрекла:
    Когато двамата най големи, си стиснат ръцете.... Света ще потъне в щастие и разбирателство.
    Баба Ванга, винаги е гледала на Китай и Русия, като "двамата най големи"!!!
    Подобни статии, са същите като уния, които описват Америка като непобедима. Ако сте виждали, как п3д4л се кара, с някой, който го е убидил. Същите "братвежи" идват и от Англичаните и краварника!
  • 69 Вирус

    15 0 Отговор
    Не можах да разбера нищо от тази тъпа статия

    Коментиран от #81

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Българин

    17 0 Отговор
    Атлантическият съвет-всички там трябва да бъдат съдени за държавна измяна, до един и без изключение. Чада на и бивши номенклатурчици, активно работещи за благото на сащ.
  • 72 Уса

    11 0 Отговор
    САЩ и съюзници са се оср..и от всякъде.САЩ още малко а съюзниците отдавна са дали фирата.
  • 73 От оня свят

    1 1 Отговор
    Трябва да сте готови да бъдете набивани на колове, и докато сте живи да слушате стоновете и ужасното пищене на новонабиваните, преди да отидете при баща ви дявола в ада..
  • 74 Стамболов

    3 11 Отговор
    Жалко е, че във форумите на "Факти" толкова много хора подкрепят сатаната Путлер. Когато хората подкрепят сатаната това винаги завършва зле.

    Коментиран от #82

  • 75 Геша

    9 0 Отговор
    Не знам само тези , които така напоително говорят за ядрени войни, барабар с нашите жълтопаветници дали са си изкопали вече дълбоките дупки , в които ще трябва да прекарат следващите 100 години след ядрените атаки, към които се стремят.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    ами айде демократични лешояди що чакате,май первая не може се справи и със скрап и леш хи хи
  • 79 2-3 фронта

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахх":

    задокенските приятели копаят дълбоки бункери и се надяват да се скрият, а бомбите да падат само в европа и азия..това е тяхната детска надежда
  • 80 Баба Кина

    1 0 Отговор
    Връщане на военното обучение и казармата. Кънтър Страйк на живо за компютърните лумпенчета. Тактически и практически занятия за оцеляване в реална враждебна среда. Момичетата в обоза- готвачки и санитарки. Мобилизация на запасните дали клетва за отбрана на Републиката. Габи Денков, Петкин, Кокоркин и Буцерион на първа линия като командири на партийните роти.
  • 81 Пха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Вирус":

    Ама ти чете ли я
  • 82 Пха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "Стамболов":

    Ти какво да подкрепям дъртия шмекер Байдан ли
  • 83 Аййййй

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "7542":

    Оста на злото е фащ носят само войни и беди по целия свят но този път си намериха майстора
  • 84 Готови са

    0 0 Отговор
    Не се тревожете за тях !
  • 85 Анджело

    2 0 Отговор
    Тези вагабонти от САЩ постоянно си измислят нови врагове за да им печели икономиката и главно военната индустрия. То друго не остана там
  • 86 МНЕНИЕ

    2 0 Отговор
    Така се случи и на Хитлер. Резултата е известен
  • 87 всъщност

    1 0 Отговор
    САЩ като свертовен доминатор трябва да направи всичко възможно за да предпази света от световен конфликт - особено чдрен!

    Силният винаги има много по-голяма отговорност!
  • 88 Коментар

    1 0 Отговор
    Егати откачалките има на този свят.С този да се бият,с онзи да се бият...не може ли просто да седнат да си поговорят и да се разберат човешки?Накрая ще затрият цялата планета с ядрена война.
  • 89 Хехее

    0 0 Отговор
    Тия кравари докато не изчезнат от лицето на земята ,ще има такива сайтове и драсканици.
  • 90 факт

    0 0 Отговор
    да правилно трябва де се готвят . Манджата която сготвиха и хаоса който създадоха в света е време да се сърба