Отидете към основна версия

3 713 66

Украинската армия напредва

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • контраофанзива

Украинските военни водят офанзива на три фронта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските сили продължиха и на 16 август контранастъпателната си операция на три фронта, отчетоха от Института за изследване на войната, предаде News.bg.

Войниците напреднаха в западната Запорожка област и на границата между нея и Донецката област, като освободиха село Урожайне. От украинския щаб на армията съобщиха, че украинските сили продължават настъпателните си действия в посока Бахмут, Бердянск (района на границата между Запорожието и Донецката област) и Мелитопол (в западната част на Запорожка област).

На геолокирани кадри от 16 август се вижда как украинските сили напредват североизточно от Роботине (10 км южно от Орихов) в западната Запорожка област. Предполага се, че те най-вероятно са завоювали по-предни позиции в околностите, предвид няколкото седмици, в които активно напредват в горите, североизточно от Роботине.

Представители на Киев съобщиха, че украинските сили са освободили Урожайне, което се намира на 9 км южно от Велика Новосилка, в граничната зона на Запорожка и Донецка област. В същото време украинската 35-а бригада на морската пехота публикува кадри, на които се вижда как техни представители издигат украинското знаме в центъра на Урожайне.

Данните на украинските представители за освобождаването на Урожайне съответстват на информацията от по-стари изявления на официални лица от Киев, посветени на освобождаването на други селища в района. Те отговарят и на скорошни доклади на руските сили за тяхното изтегляне от района. Информациите на руската армия за украински атаки южно и източно от границите на Урожайне са допълнителни индикации, че най-вероятно украинските сили контролират по-голямата част от селището.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: