Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Август, 2023 08:21 3 689 66

Украинската армия напредва

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • контраофанзива

Украинските военни водят офанзива на три фронта

Украинската армия напредва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските сили продължиха и на 16 август контранастъпателната си операция на три фронта, отчетоха от Института за изследване на войната, предаде News.bg.

Войниците напреднаха в западната Запорожка област и на границата между нея и Донецката област, като освободиха село Урожайне. От украинския щаб на армията съобщиха, че украинските сили продължават настъпателните си действия в посока Бахмут, Бердянск (района на границата между Запорожието и Донецката област) и Мелитопол (в западната част на Запорожка област).

На геолокирани кадри от 16 август се вижда как украинските сили напредват североизточно от Роботине (10 км южно от Орихов) в западната Запорожка област. Предполага се, че те най-вероятно са завоювали по-предни позиции в околностите, предвид няколкото седмици, в които активно напредват в горите, североизточно от Роботине.

Представители на Киев съобщиха, че украинските сили са освободили Урожайне, което се намира на 9 км южно от Велика Новосилка, в граничната зона на Запорожка и Донецка област. В същото време украинската 35-а бригада на морската пехота публикува кадри, на които се вижда как техни представители издигат украинското знаме в центъра на Урожайне.

Данните на украинските представители за освобождаването на Урожайне съответстват на информацията от по-стари изявления на официални лица от Киев, посветени на освобождаването на други селища в района. Те отговарят и на скорошни доклади на руските сили за тяхното изтегляне от района. Информациите на руската армия за украински атаки южно и източно от границите на Урожайне са допълнителни индикации, че най-вероятно украинските сили контролират по-голямата част от селището.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 404

    89 24 Отговор
    "Петстотин души, които не искат да бъдат пушечно месо“: Войниците на ВСУ се предадоха в Запорожие
    2023-08-16 17:39
    Изпълняващият длъжността губернатор на Запорожка област Евгений Балицки разкри информацията, която току-що е получил. Както той написа в своя Telegram, в региона два от три аеромобилни батальона на Въоръжените сили на Украйна отказаха да участват в настъпателни операции срещу руската армия. Причината е "ниско морално и психологическо състояние".
    „Става дума за около 500 души. Петстотин души, които са уморени да гледат смъртта на своите колеги и не искат да бъдат пушечно месо “, подчерта Балицки.
    Той добави, че само през изминалата нощ в запорожското направление са убити 132 украински нацисти. Всеки от тези, които се опитаха да напреднат към позициите на Русия, даде живота си, за да угоди на западните командири.

    Коментиран от #8, #13, #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русороб

    15 38 Отговор
    Хора. Спуснете опорните точки че вече не знам какво да троля в тази ситуация

    Коментиран от #12

  • 4 Българин

    65 17 Отговор
    Напредва, хахаххахаха! Щом така му викате 🤭
  • 5 Пич

    69 18 Отговор
    Да бе...... напредва , към края на последните украинци !!! Зеления ще иска от съюзниците , да му връщат избягалите мъже , защото мобилизация в Украйна , вече няма откъде !!! Наистина иска да унищожи сънародниците си , до последния !!!
  • 6 Ще напредват я

    20 52 Отговор
    Пазят родината. Има разлика да си мобилизиран наборник дето не иска и не знае защо е пратен с парадна униформа към Киев, и да се върнеш доброволно от гурбет, за да пазиш своето от руСССия.
  • 7 117

    48 16 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    „Въоръжените сили на Украйна влязоха в Старомайорское, бяха разбити, върнаха се назад. Сега да видим как ще влязат в Урожайное. Защото от гледна точка на битките Жътвата е по-трудна. Затова украинците не отидоха от самото начало до Урожайное, до този перваз - знаеха, че там ще има много тежки боеве. Нашите направиха това село като капан за украинците.
    И тъй като въоръжените сили на Украйна не можаха да преминат през Старомайорское, те са вкарани в този капан, те са принудени да пробият тази реколта в челото “, каза Хайрулин.
    Той отбеляза, че настъплението на въоръжените сили на Украйна дори е изгодно за Русия - с него относително лесно се унищожават повече вражески сили.
    „Офанзивата на украинците трябва да продължи, това е изгодно за нас.
    Затова няма да се учудя нашите хора в Генералния щаб да решат да отстъпят някой позиционен район. Да кажем, че Генералният щаб дарява Старомайорское или Жътва, за да насърчи украинците да продължат напред с такова темпо. Да кажем, че те вече хвърлиха стръвта “, обобщи военният командир.
    "Двеста хиляди убити" - Москва оцени опита на Въоръжените сили на Украйна да пробият към Мариупол
    За да реши основната декларативна задача на украинското „контранастъпление“ и изтеглянето на въоръжените сили на Украйна към Мариупол, киевският режим ще трябва да унищожи най-малко двеста хиляди живота на своите граждани.

    Коментиран от #11, #20

  • 8 Фейк

    22 28 Отговор

    До коментар #1 от "404":

    Фейк. Няма такова в нета. ПРОВЕРЕНО!

    Коментиран от #41

  • 9 От М О Ч А

    17 34 Отговор
    Другари, Путин нази гледа! Да обсъдим набързо опорките пред моята палатка и да спамим форумите от китайските си смартфони в американския интернет! В перьод!
  • 10 О-крайнец

    42 16 Отговор
    Така напредвад, че зелето им е резервирал парцели на първа линия в най-новите гробища до лвов 🫁🦴🦵🦿🫀
  • 11 117

    42 11 Отговор

    До коментар #7 от "117":

    „Ако изчислим нивото на загубите на въоръжените сили на Украйна, за девет километра окупираната територия, двадесет хиляди убити, тогава, за да изминете сто километра до Мариупол, това е без да се вземат предвид битките за големите градове и села, и около двеста хиляди души трябва да бъдат убити“, каза военният командир.
    Хайрулин подчерта, че украинската армия не може да си позволи такива загуби - това е около половината или една трета от цялата й численост.
    „Сега те имат армия, която се оценява на фронта от триста до четиристотин хиляди. Това е много ниска цифра за тях, оказва се, че вече сме ги намалили наполовина. Преди офанзивата те обявиха около един милион души на фронтовата линия. И нашата оценка беше седемстотин хиляди. А сега си представете колко са загубили вече.
    И за да прегризват отбраната ни само в една посока, от двумесечните боеве става ясно, че украинците могат да се движат само в тесен коридор, нямат достатъчно сили за широк фронт “, обобщи той.

    Коментиран от #34

  • 12 ОМИР

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Русороб":

    ОПОРНАТА ТОЧКА Е ПОСОКАТА НА НАПРЕДЪКА -------------КОМПАСА А МОЖЕ ДА Е И БРОЙ ЗАГИНАЛИ

    Коментиран от #15

  • 13 ФЕЙК

    12 17 Отговор

    До коментар #1 от "404":

    От информиран.нет. никъде другаде в нета. Ни в ТАСС, ни в РИА.

    Коментиран от #46

  • 14 Уточнете направлението:

    31 8 Отговор
    "НА ЗАПАД"
  • 15 Може може

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "ОМИР":

    А може и да не може. Важното е да тролнем мечтите си

    Коментиран от #30

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ..............

    21 12 Отговор
    Руската армия отрязва предмостието на въоръжените сили на Украйна от доставки през река Оскол-Хайрулин
    2023-08-16 13:53
    Въоръжени конфликти. борба
    Основната цел на този етап от Специалната операция в донецкото направление е установяване на огневи контрол над основните преходи през река Оскол и последващото унищожаване на голяма украинска групировка.
    Това заяви военният комисар Марат Хайрулин в ефира на интернет блога PolitWera.
    „На брега на река Оскол е създаден голям украински плацдарм с дължина над 70 километра. Дължината е по-голяма, ако се брои по права линия. А на този плацдарм има още 60-40 хиляди украински войници.
    И целта на сегашния голям етап от операцията е ликвидирането на това предмостие на украинските войски на десния бряг и достигането до всички основни преходи през река Оскол. Веднага щом установим огневи контрол над прелезите, вече можем да стигнем с артилерия. И нашата задача е да продължим напред, да установим контрол върху тези пунктове и да усложним цялата логистика на украинците за тази група“, каза той.
    „През последните 3-4 седмици движението там е без прекъсване и през цялото време нашите хора отварят нови оперативни зони там. И е възможно сега да видим още няколко от нашите удари “, каза военният командир.
    Руската армия вкара въоръжените сили в капан
    В южната посока руската армия подготви и примами въоръжените сили на Украйна в капан, принуждавайки ги да щурмуват добре укрепени позиции.
  • 18 дядо поп

    30 10 Отговор
    Напредва към края си!
  • 19 Неее

    31 9 Отговор
    Не напредват а влизат в капана.Утре ще чуете,колко са заминали при бандерата
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анализатор

    27 7 Отговор
    какви гори северо източно от работние,,там в радиус на 200 км,са само ниви и степ, преди да пишете фалшиви новини проверете
  • 22 Мефистофел

    26 7 Отговор
    По-правилно би било да се каже, че украинската армия полу-напредва.
    Както навремето историите за Бай Тошо. Хвалеше се, че по фашистко време бил полу-легален. И защо "полу"? Защото той се криел, пък те не го търсели.
    Същата работа и с укрите. Напредват, ама към бивши села, от които са останали само руини, и не само цивилни или войници - дори и кучета няма. Напредват към купища тухли и керемиди и стрелят по плъховете.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Молодец, так держать!

    8 25 Отговор

    До коментар #1 от "404":

    Пхахахаааа ...
    Копейката ще те сложи за фон на следващите избори, размазан но пък на плакат.
  • 25 Укропат

    13 4 Отговор
    Дали? Нали? Шефче ,вярваш ли си ,бате?
  • 26 АМАH OT ИДИOTИ

    33 8 Отговор
    ДУПEДABЦИTЕ ДА ОБЯСНЯТ КАК ТАКА УКРАИНСКАТА АРМИЯ ПОСТОЯННО НАПРЕДВА А ПЪК ГУБЯТ ВОЙНАТА И СЕ OCИPAТ ТОТАЛНО 😆😆😆
  • 27 Напредва

    24 8 Отговор
    заднешком.
  • 28 гост

    14 5 Отговор
    Каде у блатата ли
  • 29 Като стигнат Камчатка

    15 4 Отговор
    да се похвалят.
  • 30 ОМИР

    23 4 Отговор

    До коментар #15 от "Може може":

    АКО СПРЕМ ДА МЕЧТАЕМ ЗНАЧИ СМЕ ПРИ СЪЗДАТЕЛЯ-ПРЕДИ МНОГО ВРЕМЕ МЕЧТАХ ЗА КАПИТАЛИЗЪМ --СЕГА МЕЧТАЯ ЗА МИНАЛОТО
  • 31 Уррааа другаре

    7 22 Отговор
    Тука в момента има поне 4-5 професионални руски трола

    Коментиран от #36

  • 32 Хи-хи…

    15 4 Отговор
    “Напредва”…
  • 33 Накъде...

    20 3 Отговор
    ...напредва -> към Москва ли? Кога ще е там? Останаха ли още укр. войници? Колко?
  • 34 Хахахаха

    8 24 Отговор

    До коментар #11 от "117":

    Всички видяхме, как украинската армия си върна Херсон! Там имахте същите опорки русофили. И според вас Херсон никога нямаше да бъде отново Украйна, а се оказа че никога няма да е повече Русия.

    Коментиран от #38

  • 35 Иван

    21 4 Отговор
    Напредват към отвъдното
  • 36 ОМИР

    14 4 Отговор

    До коментар #31 от "Уррааа другаре":

    ОСТАНАЛИТЕ ТРОЛОВЕ ЛГБТ -ли са
  • 37 Стратега

    25 3 Отговор
    Едно населено място, Урожайно, което вече съществува само на картата! Ното жители има, нито къщи! Всичко е разрушено.
    Колко пъти мина в ръцете на руснаците и колко в ръцете на украйнците? 4-5 пъти!
    И това било Голяма новина. Украйнските загуби в “месомелачката на Зеленски” в това направление завчера са 250 украински военнослужещи и три бойни пехотни машини. Жалко за хората!
    А Купянск …….?
  • 38 ОМБРЕ

    11 4 Отговор

    До коментар #34 от "Хахахаха":

    ПИЛЦИТЕ СЕ БРОЯТ НА
  • 39 зелю

    17 4 Отговор
    НАПРЕДВА КЪМ КИЕВ
  • 40 ХАХАХА

    17 4 Отговор
    Напредват укрите, ама назад!
  • 41 Ксанибa

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фейк":

    Ахахахха! Алоу, фека , сам лично си ходил да ги преброяваш в Запорожие, колко са били!!

    Коментиран от #62

  • 42 БОЙ ПО КАНЧЕТО

    5 17 Отговор
    Нема милост за руските окупатори
  • 43 ВСУ ГАЗИ

    7 15 Отговор
    Путиновите пълчища........бавно но сигурно прочиства страната от руските агресори.....
  • 44 ХАХАХА

    19 3 Отговор
    ХАХАХА, трима укри през нощта са преминали Днепър, за да се предадат ,защото от 3 дни няма храна ,а бойната им подготовка е на кота 0 ,само 5 дни са били обучавани ! Предполагам заглавието е провокирано от тази случка ,затова пише че напредват в предаването!
  • 45 Умирам от смях

    13 6 Отговор
    Напредва към гробищата с пълна сила
  • 46 Че даже и в Британските сайтове.

    5 7 Отговор

    До коментар #13 от "ФЕЙК":

    Няма такава информация.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Мишел

    17 3 Отговор
    При Работино напредват нови украински сили, старите преди два дни бяха ударени от Солцепек ТОС1А.
    В Урожайное вчера украинските войници бяха бомбардирани с ФАБ-500.Прекъснато е снабдяването и достъпа на украински резерви.
    Преди ден беше ликвидиран украинският плацдарм на левия бряг при Казашки лагер. Преминалите реката украинци не оцеляха.
    За два дни разстоянието до Купянск за руските войски намаля от 6-7км. на 4 км. Руските десантчици там са завзели над 300 кв.км.
    Наистина напредват някои.
  • 49 НАЦИТАТА НАПРЕДВАТ НА ЗАДЕН ХОД

    9 3 Отговор
    НАВЕДЕНИ И ОБЕЗГАЩЕНИ ОТ НАТО И САЩ !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРЕДАДАТ

    8 3 Отговор
    ДОКАТО СА ЖИВИ !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 артишок

    9 3 Отговор
    5 лодки бандеровци/бройката се уточнява/ тази сутрин са се предали край Днепър. Руснаците са прекъснали всякакво снабдяване включително и папуто , та се наложило първо да ги нахранят.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Алооооооо

    9 4 Отговор
    МОМЧЕТААА ИМА И ДРУГИ САЙТОВЕ СЪС СНИМЧИЦИ А УРОЖАЙНОЕ ГО ПРЕВЗЕМАТЕ ЧЕТВЪРТИ ПЪТ ТИЯ ДНИ МОМЧЕТАААААА СМЕШНИ СТЕ И ЖАЛКИ
  • 56 Легион г-л Колев

    3 7 Отговор
    При Роботине ВСУ са нанесли тежки поражения на окупаторите и са се придвижили до Вербово и продължават в тази посока .
    Използвали са танкове Чалънджър 2 и друга бронирана техника
  • 57 факти само истински

    3 0 Отговор
    фчера други истини ни предоставяхте последно
  • 58 Геренски

    3 6 Отговор
    Тази сутрин 2 бр. Ка 52 са отишли при Кобзон. Единият в Запорожие е свален с ПЗРК ,а другеят в Бахмутско .
    Няма толкова раздрънкана консерва . Всеки ден им свалят по един ,а днес два.
  • 59 БАЦЕ ЕООД

    6 1 Отговор
    Урожайное вече е изравнено със земята и отново Руско ... язък за хорицата от резерва
  • 60 Тодоров

    7 2 Отговор
    От днес: ГЕНИЧЕСК (Херсонская область), 17 авг – РИА Новости. Украинский солдат, переплывший с двумя товарищами Днепр на лодке и сдавшийся в плен, рассказал РИА Новости, что они приняли такое решение из-за плохого отношения командиров, недостатка боевой подготовки и голода. По его словам, в "учебке" в Житомирской области его готовили всего пять дней. ИСТИНАТА. Украйна е пътник начело със Зеленски, ако не седне на масата за преговори. Глад сред резервистите, лошо отношение на командирите (всички най-вероятно са тип "азовци"), пълна деморализация във ВСУ, ГЛАСОВЕ В НАТО за териториални отстъпки на Русия .........каквото и да пишете за прословутата контраофанзива, ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. ГЕНОЦИД на управляващата украинска върхушка към собствения си народ.
  • 61 200% истината и Русофилски ПР кошмар

    3 4 Отговор
    2021 - Русия е втората по сила армия в света
    2022 - Русия е втората по сила армия в Украйна
    2023 - Русия е втората по сила армия в Русия, специални поздрави от Пирожкин
  • 62 ...

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ксанибa":

    Не мое дете. Проверих ТАСС и РИА. 2 сайта за които не ти стига пипето да прочетеш. И там НЯМА такава новина. А с кеф ще я напишат ако го има. Измишльотина на мераклия без парички.
  • 63 Тигре-тигре

    3 0 Отговор
    Леле.Заупокойна молитва.
  • 64 Напалм за орките

    2 6 Отговор
    При Работино ВСУ са използвали американски установки М58 MICLIC за дистанционно разминиране и така са проправили път за бронетехниката през минните полета .
    После е имало блестящо представяне на танковете Чалънджър 2 и БМП Мардер и Страйкър .
  • 65 Ццц

    4 0 Отговор
    И накъде напредна?

  • 66 Груз 200

    4 0 Отговор
    Украинската армия напредва към гробищата с много бързи темпове затова Клоунът е обявил мобилизация!
Новини по държави: