Отидете към основна версия

17 Август, 2023 19:36, обновена 17 Август, 2023 19:36 6 120 180

Шефът на НАТО: Подкрепяме Киев до пълна победа

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • нато-
  • русия

От Украйна зависи да реши кога условията са подходящи да се присъедини към каквито и да било преговори след руската инвазия, каза Йенс Столтенберг

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Говорейки на конференция в Норвегия, Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, каза, че Украйна бавно, но сигурно си връща земята и увери, че НАТО ще продължи да подкрепя Украйна до нейната победа, предава "Ройтерс".

Що се отнася до подкрепата за Украйна, той отбеляза, че има широко съгласие между двете партии в Конгреса на САЩ.

От Украйна зависи да реши кога условията са подходящи да се присъедини към каквито и да било преговори след руската инвазия, каза Йенс Столтенберг, подчертавайки непроменената позиция на алианса след коментари тази седмица от старши колега.

"Украинците и само украинците могат да решат кога има условия за преговори и могат да решат на масата за преговори кое е приемливо решение", каза Столтенберг.

Изявлението последва забележките на началника на кабинета на Столтенберг в НАТО Стиан Йенсен, който във вторник каза, че Украйна може в крайна сметка да отстъпи територия на Русия като част от сделка за прекратяване на войната. Впоследствие Йенсен каза, че съжалява за коментарите си.

"Неговото послание (на Йенсен) и което е моето основно послание и което е основното послание на НАТО е, първо, че политиката на НАТО е непроменена - ние подкрепяме Украйна", каза Столтенберг.

Руската служба на Би Би Си съобщи че по време на пресконференцията, Столтенберг е признал, че в НАТО продължават вътрешните дискусии как да се сложи край на войната и да се постигне мир в региона.

Генералният секретар на НАТО е засегнал и темата за ядрените оръжия.

Според него НАТО не наблюдава промени в ядрените сили на Русия и затова Северноатлантическият алианс не вижда причина да преразглежда собствените си съоръжения в тази област.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 94 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: