Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Август, 2023 20:23 8 311 27

Нова сделка? Турция е готова да пропуска кораби със зърно от Украйна

  • турция-
  • зърнена сделка-
  • украйна-
  • зърно-
  • пшеница

Новинарският портал Elips Haber, позовавайки се на свои източници в турското министерство на отбраната, твърди, че първият кораб вече е потеглил по новия коридор

Нова сделка? Турция е готова да пропуска кораби със зърно от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция е готова да гарантира безпрепятствено преминаване през Босфора и Дарданелите на кораби със зърно, идващи от пристанищата на Украйна. Това съобщи телевизионният канал Haber Global, позовавайки се на източници от турското Министерство на националната отбрана.

"Доколкото ни е известно, нито един кораб не е потеглил от Украйна. Но ако пристигне, ще бъде пропуснат през проливите", цитира каналът източник на страницата си в социалната мрежа X (бивш "Туитър").

Още новини от Украйна

Междувременно новинарският портал Elips Haber, позовавайки се на свои източници в турското министерство на отбраната, твърди, че "първият кораб вече е потеглил по новия коридор".

На 16 август контейнеровозът "Джоузеф Шулте" под флага на Хонконг потегли от пристанището на Одеса, където се намираше от преди пълномащабното нахлуване на Русия, и напусна териториалните води на Украйна. Според службата за проследяване на плавателни съдове Marine Traffic корабът се насочва към турското пристанище Амбарли.

Според украинския вицепремиер Александър Кубраков този кораб е първият, използвал обявения от Киев "временен коридор от черноморските пристанища на Украйна".

На 10 август Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна обявиха "временни коридори" в Черно море за търговски кораби, които отиват към или от пристанищата Черноморск, Одеса и Южни. В същото време Киев предупреди, че по маршрута остава военна заплаха от Русия и опасност от мини, поради което корабите, чиито собственици и капитани "официално потвърждават готовността си да плават в тези условия", се допускат да преминат. Твърди се, че маршрутите ще се използват основно, за да позволят излизането на цивилни кораби, намиращи се в тези украински пристанища от края на февруари 2022 г.

Турският министър на отбраната Яшар Гюлер каза на 12 август, че Турция обсъжда с Москва и Киев въпроса за връщането на турските кораби, блокирани в Украйна, но все още няма гаранции за това. Той уточни, че в пристанищата на Украйна има 12 турски търговски кораба и един повреден корабен кран.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че Москва, поради прекратяването на сделката за зърно, от 00:00 часа московско време на 20 юли ще счита всички кораби, които отиват в украинските пристанища на Черно море, като носители на военни товари, а страните на знамето на такива кораби ще се считат за замесени в украинския конфликт на страната на Киев. Освен това ведомството съобщи, че редица морски зони в северозападната и югоизточната част на международните води на Черно море са обявени за временно опасни за корабоплаване.

В отговор Украйна показа желанието си да атакува руския енергиен износ с морска атака с дрон срещу танкер и обяви водите около черноморските пристанища на Русия за "район на военен риск" от 23 август.

Пенсионираният американски адмирал Джеймс Ставридис, който ръководеше силите на Алианса в Европа между 2009 и 2013 г., каза пред "Политико", че ескалациите в морето - включително спирането на турски търговски кораб в неделя - може да принудят партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят парализиране на икономиката на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 10 Отговор
    Ама Русия не е.

    Коментиран от #9

  • 2 Българин

    19 44 Отговор
    ватенките пак останаха излъгани
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    22 42 Отговор
    ще има скоро потопени руски корита от турците

    Коментиран от #20

  • 5 Българин

    23 37 Отговор
    управляващите в Кремъл са тотално неадекватни
  • 6 КОТарАК

    14 31 Отговор
    РФ никога няма да стреля по корабите-искат се топки затова/ проблемът е обаче , че не искат да ги застраховат зърновозите

    Коментиран от #11

  • 7 ОПЕРАТОР НА СЪРП И ЧУК

    46 18 Отговор
    И КЪДЕ ЩЕ ГО ТОВАРЯТ ТОВА ЗЪРНО, ЗАЩОТО РУСНАЦИТЕ ИМ ГРЪМНАХА ВСИЧКИ ПРИСТАНИЩА
  • 8 гост

    48 6 Отговор
    Чуждите кораби блокирани в украинските пристанища няма проблем да минат Босфора и Дарданелите празни! Проблемът е за корабите от Босфора на север - пълни!
  • 9 че тях

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    кой ги пита.
  • 10 Морски

    48 8 Отговор
    "На 16 август контейнеровозът "Джоузеф Шулте" под флага на Хонконг потегли от пристанището на Одеса"

    Вече и с контейнеровози ли прекарват украинското зърно - много ми е интересно как е станала тази работа. Как са натоварили зърното в контейнери а после контейнерите на кораба. Ама важното е пропагандата да върви

    Коментиран от #14

  • 11 Запознат

    50 8 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Как се прекарва зърно с КОНТЕЙНЕРОВОЗ - ама щом е украинска пропаганда нашите жълтопаветници вярват на всичко даже и да е глупост.

    Коментиран от #12

  • 12 КОТарАК

    16 8 Отговор

    До коментар #11 от "Запознат":

    къде пише че е превозвал зърно? блокадата важи за всички
  • 13 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    16 47 Отговор
    Рашистите пак го издухаха .Крайно време е да разберат че всички мразят рашистан
  • 14 'къф ти е проблема

    8 27 Отговор

    До коментар #10 от "Морски":

    Е то не е нужно чак толкова много но не е по интелекта на един руски троле(й)бус (цял бус пълен само с руски тролове).
  • 15 Е те в това

    41 5 Отговор
    се състои номерът - да стигне до входа на Босфора! От там нататък е лесно, турците ще го пуснат... Но дали руснаците ще пуснат някого да излезе натоварен със зърно от украинско пристанище...?
  • 16 ........

    38 6 Отговор
    Това зърно и за прасетата не става.Заразено е.Там и уранови снаряди гърмяха.Карайте го на англетата.
  • 17 ДЕДОТИ

    24 13 Отговор
    Само дето Турция няма думата. Какви новини само.
  • 18 Нннннн

    18 6 Отговор
    Поляците изяли 100000 т украйнско зърно за производство на лепило. Сега има разследване в Полша. Ние колко ли хапнахме.
  • 19 Гост

    24 7 Отговор
    Някой, май си придава излишна важност. Според международните спогодби Турция не само, че няма право да спира преминаването на търговски плавателни съдове през проливите, но и е длъжна, но да ги пропуска безпрепятствено. Веднъж, през 60-те години се опитаха да се направят на интересни, но не им се получи. Тогава, под натиск от западните им господари Турция заяви, че ще забрани преминаването на руски кораби през Босфора. Руският външен министър Андрей Громико реши проблема с едно изречение:
    - Ако вие затворите Босфора, ние ще си отворим два нови пролива през Истанбул.
    На другият ден Турция се отказа от амбициите си.

    Коментиран от #25

  • 20 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Едва ли. Страхът е голямо шубе.
  • 21 Гост

    17 2 Отговор
    Защо не товарят зърно от САЩ?
  • 22 Пъдаря(на Босфора) дава, Царя не дава

    10 1 Отговор
    Съвременна поговорка.

    Коментиран от #23

  • 23 А колко по-лесно

    22 3 Отговор

    До коментар #22 от "Пъдаря(на Босфора) дава, Царя не дава":

    би било, ако запада изпълни договореностите по зърнената сделка!

    Турция вече нпколко пъти призова запада да изпълни условията по договоеното и проблема да се реши!
    Ама не! Светът трябва да страда заради шепа психопати, нали!?

    Коментиран от #24

  • 24 Факрус

    4 15 Отговор

    До коментар #23 от "А колко по-лесно":

    А, колко по-лесно би било руските фашисти да се махат от Украйна?
  • 25 МорЯкО

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    В този период 1960 г. в Турция имаше военен преврат. И след 8 години и след 12 години все преврат не си блъскайте главите с такива измислици.
    Пипенца.
  • 26 Байдън

    2 1 Отговор
    Ще пропусне всичко каквото трябва да се пропусне!
  • 27 Демократ

    0 1 Отговор
    Империята на злото Русия побърка света с всякакви шантажират и рекет,без да се интересува от съдбата на хората. Чудовищно е унищожаването на храната на нуждаещите се, такъв кошмар никой не е очаквал, че може да се случи в Европа през 21 век.За терориста путлер най-важно да има много жертви и разрушения, за да убеди света, че единственото спасение е да я няма Русия.
Новини по държави: