Отидете към основна версия

3 529 60

Без Русия! Казахстан обмисля как петролът му да заобикаля територията на Руската федерация

  • нефт-
  • петрол-
  • русия-
  • казахстан-
  • роснефт

Транспортирането на петрол не бе спряно по CPC, но беше наложена временна забрана за движение на кораби в пристанището на Новоросийск

Снимка: Shutterstock

Казахстан обмисля възможността да пренасочи транспортирания петрол от пристанището в Новоросийск към пристанището Уст-Луга. Това ще се случи, ако ситуацията в Черно море се влоши, съобщи Абай Бейсембаев, директор на транспортния отдел на КазТрансОйл АД.

"В Новоросийск обмисляме варианти. В случай на влошаване на ситуацията в Черно море обемите, които транспортираме в посока пристанище Шесхарис, ще бъдат прехвърлени в пристанището Уст-Луга. Така планираме ", цитират думите на Бейсембаев от "Интерфакс".

По начина, по който агенцията представя материала с Бейсембаев личи, че той е предварително подготвен и то преди днешната информация за голям пожар на пристанището, за който така и няма яснота на какво се дължи.

На 4 август Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че през нощта безпилотни лодки на въоръжените сили на Украйна в района на Новоросийск са били унищожени с огън от щатното въоръжение на руски кораби, охраняващи външния рейд на военноморската база.

Транспортирането на петрол не бе спряно по CPC, но беше наложена временна забрана за движение на кораби в пристанището на Новоросийск.

Петролните полета в Западен Казахстан са свързани с руските находища в каспийския шелф именно посредством морския терминал в Новоросийск и тръбопровода CPC. Дължината му е 1511 км. Системата е основният маршрут за износ на казахстански петрол. През 2022 г. тръбопроводът е транспортирал и изнесъл 58,7 млн. тона нефт, което е с 3,3% по-малко от 2021 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 26 гласа.

Свързани новини