Last news in Fakti

12 Септември, 2023 16:53 4 858 47

Експерти: Светът е в началото на края на епохата на изкопаемите горива

  • газ-
  • петрол-
  • нефт-
  • опек

Според новите разчети на МАЕ потреблението на трите основни изкопаеми горива ще започне да намалява през текущото десетилетие заради бързия растеж на възобновяемата енергия и разпространението на електромобилите

Експерти: Светът е в началото на края на епохата на изкопаемите горива - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Светът се намира в "началото на края" на епохата на изкопаемите горива, сочат оценките на Международната агенция за енергията (МАЕ), която за първи път прогнозира, че търсенето на петрол, природен газ и въглища ще достигне максимума си преди 2030 година, съобщава в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Според новите разчети на МАЕ потреблението на трите основни изкопаеми горива ще започне да намалява през текущото десетилетие заради бързия растеж на възобновяемата енергия и разпространението на електромобилите.

"Свидетели сме на началото на края на епохата на изкопаемите горива и трябва да се подготвим за следващата епоха", посочва ръководителят на организацията Фатих Бирол.

Очаква се конкретните прогнози на организацията да бъдат оповестени идния месец.

В авторски текст за "Файненшъл таймс" Бирол приветства "историческия повратен момент", но все пак призовава да бъде направено повече за ускоряване на енергийния преход и намаляването на емисиите въпреки политическите препятствия пред декарбонизацията.

Правителствата по целия свят увеличиха инвестициите си във възобновяеми източници на енергия в отговор на климатичните промени и енергийната криза, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, но на много места се сблъскаха с недоволство заради свързаните с това разходи по време на кризата с нарастващата цена на живота.

MAE прогнозира миналата година, че максималните стойности в търсенето на изкопаеми горива като цяло може да бъдат достигнати около 2030 г. Сега обаче организацията "изтегля напред" този момент, тъй като през последните 12 месеца се е ускорило пускането на нови технологии за възобновяема енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 варненски пенсионер

    36 9 Отговор
    това кои експерти го казаха !? тези на заплата при бабаурсула ли !?

    Коментиран от #33

  • 3 Пръц

    31 10 Отговор
    Ще намалее,като ни върнат в магарешката епоха

    Коментиран от #5

  • 4 Ти си

    30 10 Отговор
    Да ви кажа че тая зелена пирамида с възобновяемите енергийни източници ще рухне и ние разбира се ще сме тия които ще духа ме супата ! Време министерствата са се захванат с подготовката на инфраструктура за добив на метан хидрат от дъното на изключителната ни икономическа зона в Черно море .....

    Коментиран от #16

  • 5 TV Бобов дол

    19 38 Отговор

    До коментар #3 от "Пръц":

    Над 1000 града искат да забранят месото, млякото и личните автомобили до 2030 г. Наричат ​​инициативата си „Състезание до нула“. На разбираем език това означава: нула кг месо, нула кг млечни продукти, 0 лични превозни средства. Освен това на човек е позволено да купува само три нови дрехи годишно и може да предприеме само един полет на къси разстояния на всеки три години. Тези цели могат да бъдат намерени в доклада „ Бъдещето на градското потребление в свят от 1,5°C “. Това беше публикувано за първи път през 2019 г. Версията от 2023 г. съдържа същото съдържание .
    Вярва ли ви се или не Русе е в този списък.

    Коментиран от #7, #13, #15, #24

  • 6 Макробиолог

    25 6 Отговор
    ....и в началото на изкопаемите редки метали ,нали?Ако разкопаме още 7 планети като Земята и всички ще могат да минат на електрички,да....На мен пък една жена на пазара ми каза че истинското решение е в смяната на модела--от глобалистично свръх стимулирано потребление към регионално балансирано умерено,според конкретните възможности развитие....например --в БГ не перки и панели върху използваема земя,а още няколко ПАВЕЦа .
  • 7 Пръц

    22 6 Отговор

    До коментар #5 от "TV Бобов дол":

    Да де.Това казах.Пълно зануляваме.Аз лично си приготвям лъка,стрелите и вигвама
  • 8 Тото

    14 6 Отговор
    Пълни глупости!!!!
  • 9 Коментар

    12 8 Отговор
    Светът е на дъното.Ще се връщаме в пещерите.
  • 10 Тоше

    8 5 Отговор
    "Това не е краят, това дори не е началото на края, това е края на началото" Тепърва се започва, ама яко.
  • 11 Злогош

    20 5 Отговор
    Значе аз съм един гърди напред в употребата възобновяеми енергийни източници защото цяла зима се грее на дърва , готвим на дърва , печем ракия на дърва , варим буркани на дърва , печем агнета на дърва, правим лютеница на дърва ! Гора голяма режеш цепиш гориш а ря пак ще порасне- ще се възобнови

    Коментиран от #21

  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    13 6 Отговор
    В НАШАТА МАХАЛА В АМЕРИКА - 20 КЪЩИ. ..
    .. ЗА ДА МИНЕМ САМО НА ТОК, ДЪРЖАВАТА
    ТРЯБВА ДА ДАДЕ НА ЧАСТНАТА КОМПАНИЯ ЗА КАБЕЛИ И ТРАНСФОРМАТОРИ И Т.Н. , КЪМ 400 000 ДОЛАРА ... И ТИЯ ПАРИ ЩЕ ДОЙДАТ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ :))
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    15 7 Отговор
    АЗ СЪМ ЗА НОВИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ
    . ..
    ОБАЧЕ СЪМ ПРОТИВ ДА СИ СМЕНЯМ КОЛИТЕ
    КАТО СМАРТФОНА .. КАТО ПОЧНЕ ДА И ПАДА БАТЕРИЯТА И ТРЯБВА ДА КУПУВАШ НОВА
    .... ЩОТО ДА СМЕНИШ БАТЕРИЯТА Е ПО-СКЪПО ОТКОЛКОТО ДА СМЕНИШ КОЛАТА
    :))

    Коментиран от #20

  • 15 Стършел

    6 13 Отговор

    До коментар #5 от "TV Бобов дол":

    Смятай какви промити мозъци сте русофилите, щом вярвате на такива фалшиви статии, това което си написал за пръв път се появява в интернет пространството през 2019 година и е доказана лъжа.🤣🤣🤣

    Коментиран от #17, #28, #38, #40

  • 16 гост

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Ти си":

    Няма ама АБСОЛЮТНО никаква нужда да се захващат с метан , който ще бъде ЗАБРАНЕН докато го "разработят" и при положение , че на същото място има неограничен източник на енергия без НИКАКВИ емисии !! Това е сероводорода , който в Черно море стига за цяла Европа и то няколко пъти !! Добиването му е в пъти по-лесно и евтино от метана от хидрати и произвежда директно ток на място , като "отпадните" продукти са чиста вода , която се връща обратно в морето или може да се транспортира до сушата и обикновена сяра , която е изключително търсена суровина в индустрията !! И няма нужда от никакви метани , както и транспортиране , съхранение и ГОРЕНЕ в крайна сметка !! Вденете , че думата ГОРЕНЕ вече е забранена в плановете за бъдеще !!

    Коментиран от #42

  • 17 Ти ли?

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Стършел":

    Ще му кажеш на него? Той сега я "изкопа" новината заедно с кимюро бе!

    Коментиран от #19

  • 18 Гост

    6 4 Отговор
    Като гледам цената на нефта нагоре, цената на бензина по бензиностанциите нагоре.Направо им повярвах на зелените еуглени.

    Коментиран от #47

  • 19 Стършел

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ти ли?":

    Пак добре, че не я е извадил на Митрофанова от черната дупка.🤣🤣🤣
  • 20 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не се притеснявай , нищо няма да сменяш !! Просто бъдещето е на роботите-автомобили , тоест роботаксита ! Тоест няма да имаш личен автомобил , няма да се чудиш къде да го паркираш , нито какво да му "сменяш" , още по-малко пък как да го купиш !! Просто ще го викаш с едно цъкване на телефона и ще му казваш , точно КАЗВАШ на глас къде да те закара ! И всичко това най-вероятно даже ще бъде с абонамент , тоест твърда сума на месец като абонамента ти за телефон и интернет , като и цената няма да е много по-различна от тях !

    Коментиран от #27

  • 21 стоян

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Злогош":

    До 11 ком - как я печеш тая ракия бе - на барбекю ли - явно си чул ама не разбрал - аз я варя на бавен огън в казан

    Коментиран от #31, #39

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мамул

    5 1 Отговор
    Това не е безусловно предстоящо събитие, а чисто пожелателна пропаганда. Просто Капиталът(съществуващ преди индустриализацията) се разделя с Промишлеността. Умишлено и насилствено. И за да оцелее.
  • 24 Антикомунист

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "TV Бобов дол":

    Серсем, забрави да споменеш " гладните" западняци как си ядат домашните любимци за да оцелеят.....

    Коментиран от #29

  • 25 Антикомунист

    4 4 Отговор
    Направо се кефя какво ги чака рушляка......
  • 26 Абе

    6 4 Отговор
    Празни приказки. Това няма да се случи до век, докато не бъде овладян термоядреният синтез. Причината е ,че няма нужното количество електроенергия.
  • 27 Минго

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    За осем милиарда население ли ще е така или само за тарикатите пълнещи офшорки и един златен милиард англосаксонци?

    Коментиран от #30

  • 28 TV Бобов дол

    8 8 Отговор

    До коментар #15 от "Стършел":

    Много странен начин на мислене и поведение показваш тук ! Всеки който има друго мнение и друг поглед върху живота и нещата въобще автоматично става русофил и промит мозък въпреки че никаде в статията и постами не се загатва дори за нещо руско или някакъв вид пропаганда ! Явно си изградил някакъв вид условен рефлекс и те кара да си толкова агресивен и безпричинно озлобен .
    Притеснявам се за теб особено след като прочетох и коментар 19 .
    Момче , какво не е наред стеб ?

    Коментиран от #32

  • 29 TV Бобов дол

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Антикомунист":

    Аз само копирам статията и нищо повече ! Всеки може да си прави изводите и заключенията , всеки може да провери информациата !
    За това което съм копирал не нося отговорност за достоверност а и не правя опровержение !
  • 30 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Минго":

    Ами за 8 милиарда няма да е естествено , при положение , че над половината живеят с 2-3 долара на ден ! Що , ти от тях ли си или си се загрижил ,че "братушките" май скоро ще са в това число ?? Хахахахаха !! Виж "бедна " България отдавна не е в това число и няма да бъде , след като още сега изпреварва и то с много като доход на глава такива като Китай , Турция и Раша !! В тоя ред !

    Коментиран от #41

  • 31 Злогош

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян":

    Ние на село така му казваме - печем ракия !
    А всъщност ракията не се вари защото това не е супа !
    Ако искаш да сме обективни правилно да се каже дестилирам алкохо !
  • 32 Стършел

    0 5 Отговор

    До коментар #28 от "TV Бобов дол":

    Много добре съм преценил какъв си, щом преписваш такива измислици, разбирам да го напишеш един път, но ти на ден го пишеш минимум по три пъти, ясен си ми като бял ден.🤣🤣🤣

    Коментиран от #36

  • 33 МММ да

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "варненски пенсионер":

    Най- вероятно
    Понеже се отказват от изкопаемите на запада- Германия увеличава добива на въглища и разваля ветро и фотоволтаични паркове над тях.
    След изключване на атомните си реактори, швабите са увеличили въглеродните емисии с цели 60%.
  • 34 666

    3 2 Отговор
    ха ха ха – имахме бетон по морето а сега и стъкло по полето
    изпаднах в потрес след като видях красотата на фотоволтаичния парк искам да ги има много ама много да покрият цялата България не цял свят
  • 35 Българските турци

    6 1 Отговор
    Това е земна логика ! Енергията се пренася с проводници !? За целта изкопаваме медна руда и правим жици и унищожаваме поголовно с благородния порив ,че разпространяваме прогрес и технология ! Който дръзне да пречупи тази логика и си зададе въпроси със различен алгоритъм го обявяват за изперкал ! А един прост детски въпрос като " Енергията на Слънцето с жици ли идва на Земята ?..." е способен да прекатури много закоравели истини !!!
    Логиката на Едисон продължава да доминира !... Тесла така си остава неразбран и неразгадан !?...В резултат изплъзва ни се една прекрасна планета и вероятно ще останем Без дом !
  • 36 TV Бобов дол

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Стършел":

    И да попитам на теб лично какъв ти е проблема че пускам нещо няколко пъти ?
    И между другото опитай се да докажеш твърдението си че това са измислици с факти и аргументи а не с нападки и вой като бясно куче което вие срещу луната !
    А изразите от рода на "добре съм те преценил какъв си " и " ясен си ми като бял ден" намирисват като изречени от комсомолски секретар на милиционерска школа . На прав път ли съм с предположението?

    Коментиран от #37

  • 37 Стършел

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "TV Бобов дол":

    Ами това, че пишеш тази лъжа по няколко пъти на ден показва, че се опитваш да пропагандираш неистини, целта ти е да пропагандираш против Западът, с повтарянето по няколко пъти на ден на тази измислица това се нарича тролене, по тази логика си точно платено русофилско тролче, за това си ми ясен като бял ден.🤣🤣🤣
  • 38 Оса

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Стършел":

    Ти виж твоя колко е промит .
    Минали са 1 трилион кубика вода през него.
  • 39 Можеш

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "стоян":

    Да си вариш компота в тиквата.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Като

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Ти стопират фалшивите евро проекти ,
    ще станеш .
    Как е къщата ти за гости има ли посетители
    или сте си там само с жената .
    Имитираш ли посещения.
    Последно взе ли кинти за панели на покрива .

    Коментиран от #44

  • 42 Ти май

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Си гледал много филми .
    Виж то ,,Сярата,, много екологична .
    Виж ,,Венера ,, голям живот цъфти в сярна
    Среда само някакви бактерии .

    Коментиран от #43

  • 43 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ти май":

    Поне да беше попитал чичко си Гугъл за какво се употребява сяра , преди да се излагаш като кифладжия тука !!
    Сярата е елемент, съществен за живота и участва в молекулите на две аминокиселини. Стопанската ѝ употреба е предимно в торове, но е широко използвана в барути, кибрит, инсектициди и фунгициди. Само за начало , щото знам , че много информация накуп те кара да блокираш ! Дори в България има поне 5 огромни завода , за които сярата е основна суровина и даже я внасят от чужбина !
  • 44 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Като":

    Това ли само успя да измислиш от яд , хахахахха !
  • 45 Вирус

    5 1 Отговор
    Много им се иска тези дето нямат тези горива да ги забранят и да баламосват със зелени сделки и климатични промени
  • 46 ганю

    0 1 Отговор
    засега е атомната енергия след 10 години хелий 3 от луната
  • 47 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Значи първо да ти припомним , че още в далечните 2010-2014 година цената на петрола се въртеше около 120-130-140 долара и то за сравнително дълъг период , при НАРАСТВАЩО търсене !! Тоест в момента при инфлацията оттогава и сегашни цени около 70-80 долара цената е ТРИ ПЪТИ по-ниска , даже повече !! Пак при нарастващо търсене все още !! Представи си какво ще се случи при НАМАЛЯВАЩО търсене , само с 5-10% да падне и да знаят , че ще продължи да пада !! ВСИЧКИ уговорки на ОПЕК и сие моментално ще идат на кино и всеки ще почне да помпи колкото може за последно !! Което значи цени от 20-30 долара , че и отрицателни цени , ако си забравил имаше само преди 3-4 години !! Тоест чист фалит на държавите бензиностанции !! От друга страна цената на бензиностанциите в белите държави ЩЕ РАСТЕ , АМА В ПЪТИ , щото тепърва ще влизат нови акцизи и данъци и второ рафинериите и бензиностанциите ще трябва някак да си избиват разходите при в пъти по-малък оборот ! Така че ужас и мъка чака любителите на кюмбета !!
Новини по държави: