Last news in Fakti

23 Август, 2023 11:25 1 463 4

Грандиозен скандал! Петролни корпорации ползвали фалшиви послания, че защитават околната среда

  • грийнпийс-
  • нефт-
  • петрол-
  • шел

Авторите на изследването посочват, че "Би Пи" е показателна за компаниите, които безкрайно повтарят едни и същи неясни цели за постигане на устойчиво развитие в отчетите си

Грандиозен скандал! Петролни корпорации ползвали фалшиви послания, че защитават околната среда - 1
Снимка: Shutterstock

Корпорациите "Шел" (Shell) и "Би Пи" (BP) са сред 12 петролни компании, които са обвинени от авторите на проучване в т.нар. "грийнуошинг" поради сравнително малкото количество енергия, която произвеждат от възобновяеми енергийни източници, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Грийнуошингът" е термин, който описва практиките на някои фирми да представят своите продукти или услуги за "екологични" или "щадящи околната среда", когато всъщност те не са такива.

Авторите на изследването, което е проведено по поръчка на природозащитната организация "Грийнпийс" (Greenpeace), са анализирали годишните отчети на англо-нидерландската петролна и газова група "Шел", на британската корпорация "Би Пи", както и на още 10 европейски компании от енергийния сектор.

"Шел" е генерирала само 0,02 на сто от енергийните продукти, които произвежда, от възобновяеми енергийни източници, а "Би Пи" - 0,17 на сто, се посочва в проучването. Авторите му са открили, че инвестициите на компаниите в "зелена" енергия са само малка част спрямо вложенията в добива на изкопаеми горива, които при "Би Пи" са достигнали 97 на сто от всички вложени средства. През миналата година британската компания дори е ограничила инвестициите си в "зелена" енергия спрямо нивата им през 2021 г.

"Шел" от своя страна е насочила 91 на сто от общите си инвестиции към добива на изкопаеми горива, отбелязват авторите на изследването.

"Грийнпийс" обвинява големите петролни компании в "грийнуошинг" и посочва, че в годишните си отчети "те надълго и нашироко акцентират върху инвестициите си във вятърна и слънчева енергия", а на практика тези вложения не са съществени.

Авторите на изследването посочват, че "Би Пи" е показателна за компаниите, които "безкрайно повтарят едни и същи неясни цели за постигане на устойчиво развитие" в отчетите си.

Енергийните корпорации, чиито годишни отчети са разгледани, са поели публичен ангажимент да постигнат при дейността си "нулеви нетни емисии" на вредни парникови газове до 2050 г., но нито една от тях не е разработила последователна стратегия за постигането на тази цел. Нещо повече, по-голяма част от тези компании планират да запазят обема на добива си на петрол и на природен газ поне до 2030 г. или дори да го увеличат, се отбелязва в проучването.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    12 0 Отговор
    Соросите подпалиха нарочно остров Мауи. Опра Уинфри, Джеф Безос, Бил Гейтс ...
    са купили миналата година хиляди хектари земя на Мауи и местни пречат и сега ще им изкупуват изгорелите имоти на безценица.

    Коментиран от #3

  • 2 срамота

    6 0 Отговор
    грета се пъчи на замърсяващата тежка индустрия, а те я тровят с менте еко стикери . да глобят не работеща система не може . да измислят друго - от пожари много се страда и торонто, и ню йорк, и хавай, и гърция . Как са си направили стикери . Сега да ги санкционират .
  • 3 Смех в блатото

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    Сега Рузия ще трябва и Мауи да "асвабаждава".
  • 4 Че те

    3 0 Отговор
    Само с лъжи " хранят" , наивници има ли още да вярват на " капитала"?!
Новини по държави: