Last news in Fakti

21 Август, 2023 09:45 1 792 9

Отново нагоре! Цените на петрола се повишиха заради по-ниските добиви на ОПЕК+ през август

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • опек+-
  • саудитска арабия

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 75 цента, или 0,8 на сто до 85,55 долара за барел

Отново нагоре! Цените на петрола се повишиха заради по-ниските добиви на ОПЕК+ през август - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на петрола се покачиха в азиатската търговия днес, тъй като глобалните доставки остават на ръба на търсенето поради по-ниските добиви и износ от страна на Саудитска Арабия и Русия, което контрира опасенията за състоянието на световната икономика, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 75 цента, или 0,8 на сто до 85,55 долара за барел.

Американският лек суров петрол се покачи с 80 цента или 0,7 на сто до 82,05 долара за барел. Договорите за доставка през септември изтичат утре, а петролът с доставка през октомври добавя 73 цента до 81,39 долара.

И двата сорта прекъснаха през миналата седмица поскъпването си, продължило седем поредни търговски сесии, и регистрираха спад на цената с около 2 на сто. Основна причина за това беше засилването на долара под натиска на очакванията, че лихвите ще останата високи по-дълго от очакването, както и заради задълбочаването на проблемите на китайския имотен пазар.

В същото време доставките остават на критимно ниво, като износът на страните членки на групата ОПЕК+ се свива за втори пореден месец, посочва Стефано Грасо, мениджър в "ЕйтВантЕдж" (8VantEdge) в Сингапур, като цитира предварителни данни на компанията за следене на товарния морски трафик "Кплер" (Kpler). "Доставките намаляват, търсенето расте", казва Грасо. "Ако не се стигне до рецесия и търсенето не спадне, ОПЕК+ ще държи нещата в свои ръце".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    15 0 Отговор
    Е това се знае и в бъдеще ще е така, няма никакви изненади.
  • 2 Стандарт!

    12 0 Отговор
    Неприятелските страни ще получават на 10-торни цени, не виждам проблем в тва -> петролът , включая керосинъ, ще са луксозна стока за богатите!
  • 3 Видях си бележката за гориво

    16 1 Отговор
    Той бензина не е скъп.....ако нямаше АКЦИЗ и ДДС...най големия крадец от джоба на народа си остава държавата лапа от всякъде

    Коментиран от #7

  • 4 Да благодарим

    11 0 Отговор
    Благодарим ви (БОЙКО, МУСТАФА, АСЕН И АЗ + проДАй Бг и подобни)
  • 5 Гепенето продължава!

    11 1 Отговор
    Четворната коалиция вдигна цените!
  • 6 сирене

    11 0 Отговор
    нимой бъде, Кирето нали обеща че няма да се дигат цените...
  • 7 БАЦЕ ЕООД

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Видях си бележката за гориво":

    най големия крадец е Бойко, следван от Асен и Киро и после идват Дебела България ... Доган и компания играят в друга лига.
  • 8 Илия

    9 0 Отговор
    Защо на кажете колко струва петрола с цена 60 долара?
  • 9 Айде сега някой евроатлантик

    5 0 Отговор
    Да ни обясни ка к повишените цени на петрола ще ударят най-големият износител-Руската Федерация