Last news in Fakti

25 Август, 2023 14:05 1 111 6

Разнопосочна седмица! Петролът върви към спад в цената

  • петрол-
  • нефт-
  • брент-
  • опек

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, намаляха с 16 цента, или 0,2 на сто до 83,20 долара за барел

Разнопосочна седмица! Петролът върви към спад в цената - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цените на петрола намаляха, макар и слабо, в азиатската търговия днес и са напът да регистрират загуби на седмична база, тъй като забавящата се промишлена активност води до спад на търсенето на горива, а в същото време доларът поскъпва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, намаляха с 16 цента, или 0,2 на сто до 83,20 долара за барел.

Американският лек суров петрол отстъпи с 18 цента или 0,3 на сто до 78,91 долара за барел.

И двата сорта са напът да загубят между 2 и 3 на сто от стойността си през тази седмица, която би била втора поредна на спад.

Цената на петрола спадаше през цялата седмица, след като повечето големи икономики отчитаха свиване на промишлената активност. За Япония свиването през август е за трети пореден месец, спадът в еврозоната е с повече от очакваното, а британската икономика е напът да регистрира свиване за настоящото тримесечие.

Спада и потреблението на петрол в Индия поради високата инфлация и забавянето на глобалната търговия.

Пазарите засега игнорират съобщенията, че Саудитска Арабия ще удължи ограниченията на добива си и през октомври.

Вместо това инвеститорите очакват ясни знаци накъде ще поемат лихвите от срещата на централните банкери на САЩ, Европа, Великобритания и Япония в Джаксън Хоул, Уайоминг, която започна вчера, а по-късно днес се очаква ключовата реч на председателя на УФР Джером Пауъл.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    9 1 Отговор
    Дизел-бензин-хляб-сирене и другите деривати са само нагоре! До следващият Девети!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русофил

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Девети ноември !
  • 4 Русофил

    2 5 Отговор
    Цените на петрола намаляха - гърч в русията. Хем намалиха производството, хем
    цените паднаха.
  • 5 123456

    10 1 Отговор
    На колконката друго показва
  • 6 гост

    1 1 Отговор
    И 50 долара да стане,в територията България пак ще има причини горивата да са скъпи.Абе къде е Делян Добрев,много тихичък по темата с левчето отгоре на Лукойл?