Отидете към основна версия

5 837 138

Игра на тронове: Путин ще си плати за смъртта на Пригожин

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • убийство-
  • кремъл-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • бунт-
  • наемници

Проблемът с убийството на Пригожин е в риска от провокиране на отмъщение от страна на десетки хиляди наемници

Снимка: БГНЕС/ EPA

Предполагаемата смърт на наемническия ръководител Евгений Пригожин в пламъците на самолетна катастрофа укрепва позициите на Владимир Путин в краткосрочно бъдеще, като премахва една влиятелна фигура, която оспорваше авторитета на руския президент и заплашваше да направи така, че той да изглежда слаб, пише БТА, цитирайки "Ройтерс".

В същото време обаче Путин се лишава от мощен и проницателен играч, който доказа, че е полезен на Кремъл, като хвърляше своите бойци в някои от най-кръвопролитните сражения във войната с Украйна и прокарваше руските интерес в Африка.

След 24 часа на мълчание Путин изказа "искрени съболезнования" на семействата на десетте души на борда на катастрофиралия северно от Москва самолет и отдаде дължимото на "талантливия бизнесмен" Пригожин. Така и все още не е ясно каква е причината самолетът да падне от небето. Путин обеща пълно разследване, но резултатите от него едва ли ще променят широко настанилото се убеждение, че Пригожин е убит от отмъщение за бунта му в края на юни. САЩ разглеждат редица версии за причината за падането на самолета, включително и поразяване от ракета земя-въздух, каза за Ройтерс американски представител, без да бъде назован. Според анализатори предположението, че Кремъл е намесен, всъщност може да обслужи целите на Путин.

"Каквито и да са причините за самолетната катастрофа, хората винаги ще я приемат като акт на възмездие и разплата, а Кремъл няма да полага особени усилия да промени тази представа", отбелязва Татяна Станова, основателка на консултантската платформа за политика "Р.Политик" (R.Politik). "От гледна точка на Путин, както и на мнозина в средите на силите за сигурност и армията, смъртта на Пригожин трябва да е за урок на всички негови потенционални последователи", допълва тя.

Грешно предположение

Катастрофата е точно два месеца, след като Пригожин и неговите наемници вдигнаха бунт, с който завзеха един град на юг (Ростов на Дон - бел. ред.) и поеха към Москва, като по пътя си свалиха редица самолети на руските военновъздушни сили и съответно убиха техните пилоти. Путин, който в миналото е говорил за своята омраза към предателите, определи действията през юни като "нож в гърба". Откакто бунтът утихна, Пригожин беше поспрял враждата си с руското министерство на отбраната, но иначе продължаваше операциите си, като се движеше свободно през границите на Русия въпреки сделката с Кремъл, по силата на която трябваше да се установи в Беларус.

По думите на Абас Галямов, бивш текстописец на речите в Кремъл, а сега обявен от Русия за "чуждестранен шпионин", Пригожин е направил грешното предположение, че е незаменим за Путин поради мащаба и значимостта на своите дейности. Тук става въпрос за мащабните операции в Африка, където "Вагнер" разшири обсега на своите наемнически услуги в страни като Мали и Централноафриканската република в замяна на концесии на златни и диамантени мини. Под прикритието на чисто търговска частна операция Кремъл употреби "Вагнер" да разшири руското влияние на африканския континент в конкуренцията със западни или като Франция и САЩ. Пригожин "е предположил, че Путин няма да рискува всичко това", каза Галямов. "(Той) подцени колко е важно за Путин да изпрати послание на всички потенциални бунтари: Момчета, не мислете, че може да го направите и после да останете живи".

"Игра на тронове"

И все пак Путин ще плати някаква цена за смъртта на Пригожин, ако тя бъде потвърдена. Според анализаторите се задава непредвидима борба за контрола върху огромната икономическа империя "Вагнер" и е възможен разрив между прагматиците, които държат на сътрудничество с руското министерство на отбраната, и фракцията на опечалените ултранационалисти, които вече изливат гнева си в социалните мрежи.

"Мисля, че до голяма степен ще станем свидетели на ситуация на безвластие от типа на сериалите "Игра на тронове" и "Семейство Сопрано", в която ще наблюдаваме боричкането на по-малки фракции и още по-малки издънки на "Вагнер", казва Андрю Борийн, изпълнителен директор на частната разузнавателна компания за предотвратяване на заплахи "Флашпойнт" и бивш служител на американското разузнаване. "По мое мнение това е стратегическа загуба (за Русия) в дългосрочен план", заявява той. Според Самюъл Рамейни, анализатор в лондонския мозъчен тръст Кралски институт за комплексни услуги (РУСИ), загубата на широкообхватната мрежа, създадена от Пригожин, би отворила пробойна в политиката на Путин.

"По този начин Путин губи много от личните контакти, създадени и развити от Пригожин на африканския континент, включително и тези, които са необходими за износа на злато и диаманти от страни, подложени на санкции, като Мали и ЦАР", казва Рамейни в телефонно интервю за Ройтерс. Самолетната катастрофа се случи в същия ден, в който руските държавни медии оповестиха премахването на бившия главнокомандващ на руските части в Украйна Сергей Суровикин от поста на ръководител на руските въздушно-космически сили. Широкопопулярни, но непотвърдени версии гласят, че срещу Суровикин тече разследване за възможно съучастие в бунта на Пригожин през юни.

Падението на тези двама мъже - смятани за най-ефективните изпълнители на руски операции във война, в която Кремъл вече претърпя много смущаващи провали - може да ограничи способностите на Москва да провежда трайни настъпателни операции в следващата една година, отбелязва Рамейни. Анализаторът твърди, че ако Путин наистина е отговорен за смъртта на Пригожин, това показва, че той прилага брутална репресия при всеки случай на несъгласие с неговата позиция. "Путин обаче издава и своята уязвимост, защото сега той се нуждае от сила, за да репресира тези ултранационалисти, които преди беше способен да усмири и да накара да си сътрудничат, като ги вкарваше в коалиции. А това не говори добре за непоклатимостта на Путин от 2024 година нататък".

Робeрт Хорват, специалист по Русия в университета "Ла Троб" в Мелбърн (Австралия), е на мнение, че позициите на Путин остават нестабилни. "Проблемът с убийството на Пригожин е в риска от провокиране на отмъщение от страна на десетки хиляди наемници, сражавали се под знамената на "Вагнер" - някои от тях са калени в битки военни ветерани, а други - престъпници с присъди. Другият риск е да се привлече отново вниманието върху популистките кампании на Пригожин, който заклейми мотивите на Кремъл за войната и огромната пропаст, отделяща безнаказаните синчета на руския елит от децата на обикновените хора, които се връщат в ковчези от фронта", казва Хорват.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания