Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Август, 2023 15:36 5 834 138

Игра на тронове: Путин ще си плати за смъртта на Пригожин

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • убийство-
  • кремъл-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • бунт-
  • наемници

Проблемът с убийството на Пригожин е в риска от провокиране на отмъщение от страна на десетки хиляди наемници

Игра на тронове: Путин ще си плати за смъртта на Пригожин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Предполагаемата смърт на наемническия ръководител Евгений Пригожин в пламъците на самолетна катастрофа укрепва позициите на Владимир Путин в краткосрочно бъдеще, като премахва една влиятелна фигура, която оспорваше авторитета на руския президент и заплашваше да направи така, че той да изглежда слаб, пише БТА, цитирайки "Ройтерс".

В същото време обаче Путин се лишава от мощен и проницателен играч, който доказа, че е полезен на Кремъл, като хвърляше своите бойци в някои от най-кръвопролитните сражения във войната с Украйна и прокарваше руските интерес в Африка.

Още новини от Украйна

След 24 часа на мълчание Путин изказа "искрени съболезнования" на семействата на десетте души на борда на катастрофиралия северно от Москва самолет и отдаде дължимото на "талантливия бизнесмен" Пригожин. Така и все още не е ясно каква е причината самолетът да падне от небето. Путин обеща пълно разследване, но резултатите от него едва ли ще променят широко настанилото се убеждение, че Пригожин е убит от отмъщение за бунта му в края на юни. САЩ разглеждат редица версии за причината за падането на самолета, включително и поразяване от ракета земя-въздух, каза за Ройтерс американски представител, без да бъде назован. Според анализатори предположението, че Кремъл е намесен, всъщност може да обслужи целите на Путин.

"Каквито и да са причините за самолетната катастрофа, хората винаги ще я приемат като акт на възмездие и разплата, а Кремъл няма да полага особени усилия да промени тази представа", отбелязва Татяна Станова, основателка на консултантската платформа за политика "Р.Политик" (R.Politik). "От гледна точка на Путин, както и на мнозина в средите на силите за сигурност и армията, смъртта на Пригожин трябва да е за урок на всички негови потенционални последователи", допълва тя.

Грешно предположение

Катастрофата е точно два месеца, след като Пригожин и неговите наемници вдигнаха бунт, с който завзеха един град на юг (Ростов на Дон - бел. ред.) и поеха към Москва, като по пътя си свалиха редица самолети на руските военновъздушни сили и съответно убиха техните пилоти. Путин, който в миналото е говорил за своята омраза към предателите, определи действията през юни като "нож в гърба". Откакто бунтът утихна, Пригожин беше поспрял враждата си с руското министерство на отбраната, но иначе продължаваше операциите си, като се движеше свободно през границите на Русия въпреки сделката с Кремъл, по силата на която трябваше да се установи в Беларус.

По думите на Абас Галямов, бивш текстописец на речите в Кремъл, а сега обявен от Русия за "чуждестранен шпионин", Пригожин е направил грешното предположение, че е незаменим за Путин поради мащаба и значимостта на своите дейности. Тук става въпрос за мащабните операции в Африка, където "Вагнер" разшири обсега на своите наемнически услуги в страни като Мали и Централноафриканската република в замяна на концесии на златни и диамантени мини. Под прикритието на чисто търговска частна операция Кремъл употреби "Вагнер" да разшири руското влияние на африканския континент в конкуренцията със западни или като Франция и САЩ. Пригожин "е предположил, че Путин няма да рискува всичко това", каза Галямов. "(Той) подцени колко е важно за Путин да изпрати послание на всички потенциални бунтари: Момчета, не мислете, че може да го направите и после да останете живи".

"Игра на тронове"

И все пак Путин ще плати някаква цена за смъртта на Пригожин, ако тя бъде потвърдена. Според анализаторите се задава непредвидима борба за контрола върху огромната икономическа империя "Вагнер" и е възможен разрив между прагматиците, които държат на сътрудничество с руското министерство на отбраната, и фракцията на опечалените ултранационалисти, които вече изливат гнева си в социалните мрежи.

"Мисля, че до голяма степен ще станем свидетели на ситуация на безвластие от типа на сериалите "Игра на тронове" и "Семейство Сопрано", в която ще наблюдаваме боричкането на по-малки фракции и още по-малки издънки на "Вагнер", казва Андрю Борийн, изпълнителен директор на частната разузнавателна компания за предотвратяване на заплахи "Флашпойнт" и бивш служител на американското разузнаване. "По мое мнение това е стратегическа загуба (за Русия) в дългосрочен план", заявява той. Според Самюъл Рамейни, анализатор в лондонския мозъчен тръст Кралски институт за комплексни услуги (РУСИ), загубата на широкообхватната мрежа, създадена от Пригожин, би отворила пробойна в политиката на Путин.

"По този начин Путин губи много от личните контакти, създадени и развити от Пригожин на африканския континент, включително и тези, които са необходими за износа на злато и диаманти от страни, подложени на санкции, като Мали и ЦАР", казва Рамейни в телефонно интервю за Ройтерс. Самолетната катастрофа се случи в същия ден, в който руските държавни медии оповестиха премахването на бившия главнокомандващ на руските части в Украйна Сергей Суровикин от поста на ръководител на руските въздушно-космически сили. Широкопопулярни, но непотвърдени версии гласят, че срещу Суровикин тече разследване за възможно съучастие в бунта на Пригожин през юни.

Падението на тези двама мъже - смятани за най-ефективните изпълнители на руски операции във война, в която Кремъл вече претърпя много смущаващи провали - може да ограничи способностите на Москва да провежда трайни настъпателни операции в следващата една година, отбелязва Рамейни. Анализаторът твърди, че ако Путин наистина е отговорен за смъртта на Пригожин, това показва, че той прилага брутална репресия при всеки случай на несъгласие с неговата позиция. "Путин обаче издава и своята уязвимост, защото сега той се нуждае от сила, за да репресира тези ултранационалисти, които преди беше способен да усмири и да накара да си сътрудничат, като ги вкарваше в коалиции. А това не говори добре за непоклатимостта на Путин от 2024 година нататък".

Робeрт Хорват, специалист по Русия в университета "Ла Троб" в Мелбърн (Австралия), е на мнение, че позициите на Путин остават нестабилни. "Проблемът с убийството на Пригожин е в риска от провокиране на отмъщение от страна на десетки хиляди наемници, сражавали се под знамената на "Вагнер" - някои от тях са калени в битки военни ветерани, а други - престъпници с присъди. Другият риск е да се привлече отново вниманието върху популистките кампании на Пригожин, който заклейми мотивите на Кремъл за войната и огромната пропаст, отделяща безнаказаните синчета на руския елит от децата на обикновените хора, които се връщат в ковчези от фронта", казва Хорват.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 толедооо

    41 36 Отговор
    Всеки ден някой го кара да плаща, мисирките преиграват с поклонничеството си към САЩ и подлогите им от ЕС и НАТО!

    Коментиран от #18

  • 3 Айде бе

    45 32 Отговор
    Пак розови мечти на евро атлантиците...-ами ако не стане ? От години Путин беше болен от рак,беше с двойници,беше в кома и даже марсианците му бяха на гости....-все гадаете и нищо не се случва

    Коментиран от #39

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гого

    34 22 Отговор
    джендърите полудяват и всяка сек глупост след глупост свиквайте
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хихихи..

    20 18 Отговор
    Грозникът с черпака сам си го заслужи! Тръгна да убива руснаци за собствените си химери,после приплака на Лукашенко да го спаси,уж не искал да пролива "братска кръв".Мутра като наште мутри е бил в миналото си и като нашенска мутра свърши..Лека пръст..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фори

    20 12 Отговор
    Глупости на търкалета. Путин може да убие лично всеки който пожелае бе да има последствие. Нали за това е диктатор!
  • 10 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    35 28 Отговор
    тъй убийствена в света .

    Лошо, много лошо за реномето и на Русия, и на Путин . Падат Луни -25 , падат самолети . Ако ги сваля Путин – лошо , пада му реномето на борец за нов ред, защото това не е ред базиран на закона , а е правото на по-силния срещу по-слабия, против което той заявява, че се бори срещу САЩ .

    Ако не ги сваля Путин, пак лошо – анархия, т.е. не може да управлява собствената си държава по закон, какво остава за по-голями съюзи, организации и образувания .

    Ако пък са го гръмнали САЩ или Украйна, това вече пък е най-лошото за Путин и Русия, стават за подигравки на целия свят , че над Русия , тези две държави могат да си правят, каквото си искат .

    Така, че Путин и Русия вече плащат много висока цена , всеки си припомня, че това всъщност е една гангстерска , терористична държава .

    Коментиран от #98, #130, #131

  • 11 Българин

    12 12 Отговор
    Убийство
    ..вие,вече го осъдихте с присъда
    Това ли е демокрацията )

    Коментиран от #38

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 18 години без Главния

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Жоро Илиев ВИС-2 завинаги":

    18 (!!!) години!

    Коментиран от #43

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 реру

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Шеф Пригожин работи под прикритие в ресторанта ми."


    Хората отдавна са казали:" Краставите магарета през девет баира се подушват"
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Къв сащ какъв запад

    27 12 Отговор

    До коментар #2 от "толедооо":

    Ватниците се самоизбиват

    Коментиран от #27

  • 19 Чудо голямо !

    22 21 Отговор
    Путин е офицер от КГБ,Пригожин бивш затворник,айдук и главорез.Няма мерило м/у двамата.

    Коментиран от #30, #31

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Той вече плаща

    21 9 Отговор
    Заповядал е да му в копаят бункера още с 100 метра по-дълбокп
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 1324

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Игра на Мара!":

    Това всеки го може. Измисли нещо по-така.
  • 24 Московийски пропагандатор

    6 1 Отговор
    Античовека ако не беше атеист щеше да е добре. Като разбере какво ще плаща ще е много късно.
  • 25 Володимира Зеленського

    14 4 Отговор
    нали всичко върви па плану , затова сега пригожката е мортус а пуси не излиза от бункера хихихихихи

    Коментиран от #32

  • 26 Историк

    16 9 Отговор
    Пак мокрите блянове на нео кон и неолибералите.Въртят все като бръмбар л. топче.Все им се иска да има бунтове и преврати в Русия и да се разпадне на много малки държави,с пионки поставени на върховете ,та да им изцоцат природните богатства.Неосъществими мокри сънища и блянове.Могат само да гледат отзад на овена кесиите как се клатят и да се облизват.
  • 27 Горките, много са бедни

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Къв сащ какъв запад":

    Горкото, колко много му е закърняло мозъчето!
  • 28 Р.К.И.

    8 1 Отговор
    В онази държава животът на никого не е гарантиран. Това работи срещу държавата. И в страха има степени. Когато се премине границата "на никого животът не е гарантиран" следва експлозия.
  • 29 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    17 11 Отговор
    Путлер е мъртвец много малко му осъава

    Коментиран от #35

  • 30 реру

    23 6 Отговор

    До коментар #19 от "Чудо голямо !":

    "Путин е офицер от КГБ,Пригожин бивш затворник,айдук и главорез.Няма мерило м/у двамата."


    Така е... Няма мерило, защото има знак за равенство...
  • 31 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    21 8 Отговор

    До коментар #19 от "Чудо голямо !":

    Путлер е 100 пъти по гнил

    Коментиран от #56

  • 32 Рико

    3 8 Отговор

    До коментар #25 от "Володимира Зеленського":

    Пуси е това което ще ти заформят в Тайланд,след като си смениш пола траа ,веерс
  • 33 Калпазанин

    3 4 Отговор
    Даже вече не ми е смешно, тъпите са си тъпи
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 реру

    3 19 Отговор

    До коментар #29 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Не рипай много ,да не го изпревариш.
  • 36 ха ха хааа

    9 2 Отговор
    Руснята запали гумите на Москвича от Пекин ...🤭😁
  • 37 ТИА

    12 5 Отговор
    Наемниците са лоялни само към парите. Забравете за отмъщение, ще отидат при нов плащач.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Рошко

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Айде бе":

    Оооо чекай, още колко ли тъпотия и п@@@@я ще се излива
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 пацо

    19 10 Отговор
    Само не барайте Путин докато окончателно не затрие русия
    Няма друг който така успешно да направи това
    Аз съм му фен
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тити

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "18 години без Главния":

    И още 18 години ще минат,няма да ги осетиш.Нали си още жив и здрав,радвай се.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Американска пропаганда

    11 11 Отговор
    Киев колосални загуби, вероятно много повече от тези на руснаците, които са подобрили тактиката и продължават да държат отбраната на предварително подготвени позиции с подкрепата на превъзхождаща артилерия и авиация. Особено плашещ е броят на украинците, които са загубили крайници. Всичко това напомня на наблюдателите за Първата световна война.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Американска пропаганда

    10 8 Отговор
    Но неназовани американски лидери се оплакват, че украинските власти се грижат твърде много за живота на своите войници и не искат да извършват "месни атаки" през минни полета под вражески артилерийски огън. В същото време те разбират, че киевските войски са твърде слабо обучени и въоръжени, за да постигнат целите си.
  • 50 Американска пропаганда

    11 9 Отговор
    Когато Украйна започна голяма контраофанзива тази пролет, западните военни лидери признаха, че нейните сили нямат обучение и оръжия, за да преодолеят руската отбрана, от снаряди до бойни самолети. Те се надяваха, че смелостта и изобретателността на украинците в крайна сметка ще им помогнат да успеят. Странно напомня на скъпоструващия „култ към офанзивата“ от Първата световна война. Чудото не се случи!

    Коментиран от #112

  • 51 мишо

    4 6 Отговор
    ТОВА БЪЛГАРИТЕ РАЗБИРАТ ОТ ВСИЧКО ТЪПИ ОПОРКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 52 Американска пропаганда

    10 7 Отговор
    Твърденията, че украинците не са достатъчно агресивни, звучащи от безопасни места от другата страна на Атлантика, са просто удивителни и плашещи
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Американска пропаганда

    6 6 Отговор
    Американските власти се опасяват, че Украйна няма да иска да понесе загуби и поради тази причина са много предпазливи относно продължаването на контранастъплението. Всяка голяма атака срещу покритите с минни полета и добре окопани руски сили би довела до ужасни жертви.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Американска пропаганда

    8 7 Отговор
    Само за година и половина безвъзвратните загуби в украинската армия надвишиха броя на американските военнослужещи, загинали през 20-те години на американските войски във Виетнам (приблизително 58 хиляди души) и приблизително същите загуби на афганистанската армия през целия период от войната в Афганистан от 2001 до 2021 г. (около 69 хиляди души). …
  • 58 младен

    3 2 Отговор
    Евтинджос!
  • 59 Американска пропаганда

    9 7 Отговор
    въоръжен конфликт унищожава Украйна. Цената на военните действия се увеличава всеки ден, икономиката на страната е в руини, населението намалява поради масовото изтичане на бежанци, държавата оцелява само от западни подаяния, армията е изразходвала по-голямата част от съветския си арсенал, както и всякакви неща, дарени от съюзниците, и с жертви своя персонал, както обучен, така и новоназначен, с пълно безразличие. Намирането на заместник на загиналите става все по-трудно, тъй като населението намалява, във военните комисии цари корупция и хората правят всичко възможно да избегнат мобилизацията.
  • 60 ЧВК ВАГНЕР

    8 7 Отговор
    Издирва се жив или мъртъв пусьо наградата е 10 000 000 долара, а не рубли или други тоалетни хартии. Малко същество с миши очички, изключително страхлив, облечен е с рокля, на токчета и перука, носи памперси и мирише лошо. Крие се под земята.

    Коментиран от #92

  • 61 Американска пропаганда

    5 6 Отговор
    И въпреки че Западът сладострастно говори за неминуем крах на Русия, позовавайки се на многобройните и доста очевидни трудности, катастрофата вероятно ще заплаши Киев. Вашингтон изглежда става все по-обсебен от това да нарани Русия, отколкото да облагодетелства Украйна
  • 62 Американска пропаганда

    5 7 Отговор
    Вашингтон и Брюксел продължават да защитават своята изтъркана теория, че Киев сам определя политическите си цели, печели на бойното поле и решава кога и как да преговаря за мир. Но сега има все повече разногласия. Тед Карпентър казва: „Досега са пуснати само няколко пробни балона, за да предадат това послание, но това е намек за началото на кампания за подготовка на американската общественост за възможното изоставяне на клиента от страна на Америка.“
  • 63 Американска пропаганда

    5 8 Отговор
    Членовете на НАТО потвърждават нежеланието си да воюват за Украйна не само днес, но и в бъдеще и я отказват от членство. Освен това началникът на кабинета на генералния секретар на НАТО предложи на Украйна да се примири със загубата на територии в замяна на членство в алианса.
  • 64 Американска пропаганда

    4 7 Отговор
    Поддръжниците на Украйна във Вашингтон казват, че Москва не е готова да преговаря. Но повечето от тях самите се противопоставят на света. Започването на военни действия беше ужасно решение, взето от Владимир Путин. Лидерите на съюзническите страни обаче дълги години тласкаха Русия към враждебно противопоставяне и конфликт.

    Коментиран от #65

  • 65 стоян георгиев

    6 3 Отговор

    До коментар #64 от "Американска пропаганда":

    Москва няма кво да преговаря докато е окупирала част от украйна.преговори ще има като руснаците се изтеглят.запяда много сериозно провокираше русия плащайки и милиард и половина долара на ден.сега вече няма да ги провокираме ,нека си живеят ...ххаахаха

    Коментиран от #81, #84

  • 66 Американска пропаганда

    5 4 Отговор
    Разширяването на НАТО, разпадането на Югославия, насърчаването на „цветни революции“ в Грузия и Украйна и подкрепата за уличен преврат срещу легитимно избран украински президент през 2014 г. бяха насочени към гарантиране на господството на Америка, а не на сигурността. Беше желание да се прокара доктрината Монро до руските граници.

    Коментиран от #70

  • 67 стоян георгиев

    6 2 Отговор
    Путин показа че е ненадежден партньор и патологичен лъжец и убиец.разбраха го и тези дето години наред го потдържаха и с чиито усилия взе власта в русия и я овладя.разочерованието им ще доведе путлер до тежки последици.

    Коментиран от #77

  • 68 Американска пропаганда

    4 4 Отговор
    Подобни действия превърнаха някогашния коректен и любезен Путин, който демонстрира готовността си да посрещне Запада в реч в Бундестага през 2001 г., във враждебен критик, както се вижда от откровената му реч в Мюнхен на форум по сигурността през 2007 г. Съюзниците са еднакво виновни за разпалването на конфликта, който доведе до ужасяващи загуби на живот в Украйна и Русия и предизвика икономически сътресения по света.

    Коментиран от #72

  • 69 Американска пропаганда

    4 4 Отговор
    Безразсъдната и безотговорна агресивност на Вашингтон накара администрацията на Байдън да откаже преговори с Путин в навечерието на началото на военната операция, а съюзниците съвсем очевидно прекъснаха преговорите между Киев и Москва, гарантирайки продължаване на военните действия.

    Коментиран от #73

  • 70 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #66 от "Американска пропаганда":

    Кво значи уличен преврат? Кво значи преврат? Разцепването на югославия стана против западния интерес и очакване.
  • 71 Американска пропаганда

    4 3 Отговор
    САЩ са заинтересовани Украйна да запази своята независимост. Но нейните крайни граници не представляват голям интерес за американците и не си заслужават продължаването на скъп и опасен прокси конфликт с ядрена сила. Освен това има основателни причини да се смята, че мнозинството от кримчани биха искали да останат част от Русия.

    Коментиран от #74

  • 72 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #68 от "Американска пропаганда":

    От идването си на власт путлер се стремеше да реанимира наи античовешките структури на ссср.не запада го накара да избие руската опозиция и да заграби власта на русия само з себе си изменяики руската конституция .
  • 73 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #69 от "Американска пропаганда":

    Тва е лъжа.
  • 74 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #71 от "Американска пропаганда":

    Това не е вярно.

    Коментиран от #87

  • 75 Ксаниба

    4 3 Отговор
    Играта на ДРОНОВЕ, накра всички май ще платите на Путин, както плащахте на Пригожин!!!
  • 76 Американска пропаганда

    7 5 Отговор
    Американското лицемерие е несравнимо. Администрация след администрация ридае и се оплаква от заплахи за демокрацията и агресия, докато атакува Ирак под фалшив претекст, въоръжава Саудитска Арабия, която извърши непровокирана атака срещу Йемен. И в двата случая загинаха много повече хора, отколкото по време на руско-украинския въоръжен конфликт. Безполезната геополитика на Вашингтон отслабва сигурността на САЩ, тласка Москва и Пекин един към друг

    Коментиран от #88

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Американска пропаганда

    6 6 Отговор
    Арогантността на Чичо Сам на международната сцена застрашава финансовото бъдеще на страната. От функционална гледна точка САЩ са фалирали. Съотношението дълг/БВП на САЩ се доближава до рекорда след Втората световна война и почти ще се удвои до средата на века

    Коментиран от #90

  • 79 Аспарух

    8 4 Отговор
    Така е в руският крепостен свят.Първо те награждават с орден, а после те взривяват.
    Каквото реши жужето цар.
    Само на хора с псих.отклонения може да им харесва този крепостен строй......и МОЧА

    Коментиран от #85, #101

  • 80 Американска пропаганда

    5 7 Отговор
    Руско-украинският въоръжен конфликт е ужасен по много причини. Но това е опасно и за политическите лидери във Вашингтон, защото не може да се гледа едностранчиво, разчитайки на Киев, който винаги е готов да въвлече Америка в конфликта с честни и нечестни средства. Признаването, че Украйна не може да спечели въоръжен конфликт с Русия, е първата стъпка за Америка да формулира по-разумен подход. И след това реалността ще избистри очите дори на най-заблудените политици във Вашингтон.

    Коментиран от #89

  • 81 Мамунннн 🐒

    4 4 Отговор

    До коментар #65 от "стоян георгиев":

    Абе какво се обаждат като черна станция, бе. Чети човека и кротувай. Може ли проЗззДия да опонира на по- умния. Чети и се учи или ЧЕЗНИ
  • 82 Ленко

    2 4 Отговор
    Че колко да е бил влиятелен Пригожин, доста приказки изприказва в соц. мрежи и може да е бил прав за много неща , но да правиш бунт по време на война , когато целия запад дава мило и драго , някой да направи преврат на Путин , защото иначе не могат да победят Русия ...това беше непростимо и непатриотично. А може и укрите да са платили на някой в самата Русия да го взривят с надеждата бойците на “Вагнер да тръгнат да отмъщават и да се изпотрепят с редовната руска армия . Вагнер превзеха Бахмут , но създадоха много по-голяма вреда на Русия след това .По-добре да си бяха стояли в Африка и Пригожин да властва сам , както е свикнал през всичките години , никой да не му дава заповеди .

    Коментиран от #91, #123

  • 83 Американска пропаганда

    4 4 Отговор
    Дуг Бэндоу
    Douglas «Doug» Bandow
    старший научный сотрудник Института Катона (Cato Institute)Можете да разгледате и другите ми статии
  • 84 Чомбак

    3 2 Отговор

    До коментар #65 от "стоян георгиев":

    Намери ли си главните букви? Я виж хората как пишат, а ти?
    Най.кати срам ли я от теб?
  • 85 Тони

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Аспарух":

    С кой затвор говориш? с ЕС? България жива ли е?
  • 86 Стига глупости

    2 2 Отговор
    И децата знаят кой е шефа и че това е проект на бащицата от Кремъл.
  • 87 Рупай мак

    4 3 Отговор

    До коментар #74 от "стоян георгиев":

    Тихо. Този човек не е лъжица за твоята уста.
  • 88 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #76 от "Американска пропаганда":

    Тва също е лъжа.

    Коментиран от #94

  • 89 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #80 от "Американска пропаганда":

    Това не е верно.

    Коментиран от #95

  • 90 стоян георгиев

    4 5 Отговор

    До коментар #78 от "Американска пропаганда":

    Това не е верно.та виж колко поста лъжи си написал.ще.го отбелязвам при всяка следваща.
  • 91 стоян георгиев

    7 1 Отговор

    До коментар #82 от "Ленко":

    Дано не си прав.ако украинците са платили на руснаци да взривят пригожин значи путин е гола вода.
  • 92 1324

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "ЧВК ВАГНЕР":

    Сашкооо, леко, че ще вземе някой теб да намери за без пари.
  • 93 игра на ТРОЛОВЕ

    2 2 Отговор
    ей, овапсахме всичко тук с тези прайдърски напъни ве, сорохазарски бекове
  • 94 следвашата година..

    5 5 Отговор

    До коментар #88 от "стоян георгиев":

    Още шест приятелски държави в брикс-литий,нефт,злато и диаманти..познай кои са,тва е истина,$$$-пропада яко в бандерско.
  • 95 кое не е..

    3 4 Отговор

    До коментар #89 от "стоян георгиев":

    Верно..он зелен джугач сам си призна че тва е последното празнуване на бандерската независимост на неонацистите и укрофашагите..
  • 96 САМО НАПОМНЯМ 😉

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":


    "Игра на тронове: Путин ще си плати за смъртта на Пригожин"

    Миналата година по това време западната ПРОПАГАНДА беше, че Путин имал 2 вида рак.

    😂😁🤣

    Само лъжат тия, а има някои, които още им вярват.

  • 97 Бай м@де

    1 1 Отговор
    Много фюмчета гледате. Кви са тея игри на тронове. Тоя сигурно си мисли че и в Русия всеки си праи квото иска, там не ви Америка ей, не ви е демокрацията
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Тони

    1 4 Отговор
    Никакви резервни бригади и западни танкове не помогнаха на Украйна радикално да промени ситуацията на фронта. Въпреки че киевската хунта явно мечтае за това, тя не е в състояние да демонстрира дори малка, дори локална, но реална военна победа. Това окончателно се потвърди и на Запад. След като тласна Киев към военна конфронтация с Москва, сега той, разочарован, го тласка към мир. Да се ​​постигне с помощта на дипломацията това, което не можеше да се постигне с оръжие.
  • 100 Тони

    1 2 Отговор
    Признаването, че Украйна не е в състояние да спечели въоръжен конфликт с Русия, е първата стъпка за Америка да формулира по-разумен подход", заключава Дъг Бандоу, старши сътрудник в Cato Institute, автор на статия в The American Conservative. И продължава: " Правителството на Зеленски заяви, че целта му е да победи Москва и да върне украинските земи, включително Донбас и Крим. Но шансовете за постигане на тази цел стават все по-малки“.
  • 101 Не цапай

    0 1 Отговор

    До коментар #79 от "Аспарух":

    името на този велик българин.
    Майна, време е да прогледнеш за реалността около теб и по света.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Тони

    1 1 Отговор
    По-точно няма никакъв шанс. Русия никога няма да приеме подобни условия, независимо кой ги поставя. За да поискате нещо подобно, трябва поне да стоите на територията на врага далеч отвъд границите на спорните земи. Може ли Украйна да се похвали с това? Разбира се, че не
  • 104 Тони

    1 2 Отговор
    Киев изобщо няма с какво да се хвали. Освен успех в пълното и окончателно унищожаване на държавата, наследена от хунтата и унищожаването на нейното население. Скоростта на тези процеси е наистина невероятна.
  • 105 Тони

    1 1 Отговор
    На Запад първоначално никой нямаше да брои украинците, загинали в името на американските и европейските интереси. Но сега помислете за това. Не от абстрактен хуманизъм, а защото, ако не останат такива, няма да има кой да продължи конфликта, когато се наложи.
  • 106 Аспарух

    1 1 Отговор
    САЩ не могат да пренебрегнат разширяването на БРИКС, те трябва по някакъв начин да отговорят на тази заплаха. Нереалистично е да се привлекат обратно бивши южноамерикански сателити като Аржентина. Европа е издоена до сухо, пука се по шевовете и е готова да излезе от каишката. НАТО или се разраства, или се подготвя за напускането на някои членове. Какво остава

    Коментиран от #111

  • 107 Аспарух

    1 1 Отговор
    Имаме нужда от очевиден, недвусмислен успех на външнополитическата сцена. Вашингтон спешно се нуждае от успешна роля на главен миротворец! А Белият дом може да го играе само в Украйна.
  • 108 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    В Сирия опитите да се постигне нещо подобно се провалиха. Близкият изток бързо се превръща в част от глобалния Юг. В Африка ситуацията е толкова напрегната, че включването в "мирни" инициативи е изпълнено с повторение на Афганистан или Виетнам (не напразно САЩ започнаха да мислят за тях толкова често). На Балканите споменът за "хуманитарните бомбардировки" е още твърде пресен, а проруските настроения са много силни
  • 109 Аспарух

    0 2 Отговор
    Но киевската хунта отдавна и послушно следва инструкциите на западните куратори. Казаха й, че няма да има военна победа над Русия – ще се изфука, ще псува, но ще се съгласи. Особено когато най-накрая се забива в Запорожие и започва да отстъпва близо до Харков. Тук ще дойде перфектният момент да излезеш на международната сцена на Америка в бял фрак.
  • 110 Верно

    3 1 Отговор
    Бе .
    В Крим гледаме някакви актьори .
    Няма кой да се бие срещу Руснаците .

    Нито един Украински войник ,няма .

    Обаче видяхме нещо нечувано .

    Руски хеликоптер заедно с екипажа , естествено, се предаде на СВУ .
    Цял целеничък Ми 8 .
    Хахах

    Руския лендлийз продължава .

    Хаха
  • 111 Брикс ли

    1 1 Отговор

    До коментар #106 от "Аспарух":

    Просто повод малко Политици да се събират , да хапват да пиийват .

    Някой да не си помисли ,че Китай ще тръгне да носи на гърба си всички .

    Хахаха

    2823

    Коментиран от #135

  • 112 Чудо ли

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Американска пропаганда":

    Затова летят дронове на Масква.
    Ако някой беше казал ,преди година това
    Щяха да изкарат че е луд .

    Хахаха
  • 113 Тони

    0 3 Отговор
    Катастрофата на фронта е моментът, който Западът очаква с нетърпение. Веднага щом това се случи, западните райони на Украйна набързо ще се отделят и ще отидат при съседите си. Южните и източните ще бъдат освободени от руската армия. Под заплахата от окончателна загуба на суверенитет Киев ще преговаря при всякакви условия. Дори пълна денацификация и демилитаризация, ако САЩ кимат. И сигурно ще кимнат. Те са свикнали да дават всякакви обещания, ако това печели време и им дава надежда да прекроят ситуацията по свой вкус по-късно.
  • 114 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    Американската версия на финала на украинския конфликт изглежда холивудски цветна. На преден план са Съединените щати, които сложиха край на войната. От двете им страни тъжна Украйна и усмихната Русия. Чайна присви очи отстрани невярващо. Зад него в живописна бъркотия са страните от ЕС и БРИКС. И целият свят гледа на победителя с уважение! ..
    За да стане реалност този сценарий, е нужно малко: да се убеди Киев в политическо и военно поражение. Не за да спаси живота на бойците от въоръжените сили на Украйна, а за да ги унищожи окончателно. В противен случай киевската хунта ще продължи да крещи за "перемоги".

    Коментиран от #119, #122

  • 115 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    Неслучайно през последните дни противоречията между американските военни съветници и киевското командване рязко се изостриха. Украинските генерали са убедени, че само постоянен натиск по цялата линия на съприкосновение възпира руската армия от настъпление. Ако въоръжените сили на Украйна, както изисква Америка, започнат да се бият според прогресивните западни ръководства, те ще бъдат изправени пред неизбежна катастрофа.

    Коментиран от #118

  • 116 Аспарух

    0 1 Отговор
    Президентът Джо Байдън може в крайна сметка да се опита да тласне Украйна към преговори поради липсата на значителен напредък на бойното поле“, посочва Bloomberg.
    Агенцията уточнява, че подобен изход е възможен по време на предизборната кампания през 2024 г.
  • 117 Путинче

    1 1 Отговор
    Пригожин си повярва че известността и ореол на герой от фронта ще го спаси. Няма спасение от сатрап Путин. Така се излъга и Навални - Путин се опита да го отрови, не успя и Навални си помисли че известността ще го спаси от репресии. Е видяхме какво се случи - скалъпиха му обвинения и вече има да лежи 30 годинки което си е почти до живот. Путин не прощава дори критика камо ли опит за метеж. А най чудото че тоя убиец е кумир на толкова българи. Това само говори на какво ниво е голяма част от народа и защо сме на това дередже

    Коментиран от #120, #121, #132

  • 118 Тони

    0 0 Отговор

    До коментар #115 от "стоян георгиев":

    когато не си пиян мислиш и пишеш много добре и изводите ти са правилни. Не пий повече!
  • 119 Лаврентий Берия

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "стоян георгиев":

    днес е приятно да ви чета: както компетентно, така и логично ...
  • 120 Тони

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Путинче":

    и няма да се спасиш, скри ли се вече? скоро ще дойдат за теб

    Коментиран от #124

  • 121 Тони

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Путинче":

    Америка няма да те спаси, бягай, Вася, бягай! ..
  • 122 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "стоян георгиев":

    защото можеш да пишеш умно, когато си пиеш хапчетата навреме ... браво
  • 123 Хахол

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Ленко":

    тук, в Русия, винаги има много украинци, те са навсякъде: във властта, в администрацията и в други висши кръгове. всички са им длъжни, винаги са недоволни. Ще продадат майка си за пари. те винаги имат нож зад гърба си, не можете да преговаряте с тях, те ще ви излъжат. Те също можеха да направят това...
  • 124 Путинче

    2 1 Отговор

    До коментар #120 от "Тони":

    Пий си хапчетата 😂 И гледай падението на любимата ти Русия. Изостанали те индийци ги изпревари ха в космоса и кацнаха на Луната а пияните мужици разбиха апарата си в Луната 😂😂😂 Единствено са успешни в това да от ровят за стрелят или взривят някой 👎

    Коментиран от #125, #126, #134

  • 125 Тони

    0 2 Отговор

    До коментар #124 от "Путинче":

    Разбира се, че ти вярвам, психично болни. в коя стая си Здравей Наполеон!
  • 126 Тони

    0 1 Отговор

    До коментар #124 от "Путинче":

    НАЙ-ПИЕЩИТЕ СТРАНИ В СВЕТА 2023 - ТОП-20 КЛАСАЦИЯ

    № СТРАНА
    1. Молдова
    2. Литва
    3. Чехия
    4. Нигерия
    5. Германия
    6. Ирландия
    7. Люксембург
    8. Латвия
    9. България
    10. Румъния
    11. Словения
    12. Франция
    13. Португалия
    14. Белгия
    15. Сейшели
    16. Русия
    17. Австрия
    18. Полша
    19. Естония
    20. Обединеното кралство
  • 127 Путинче

    1 0 Отговор
    Германците имат много предприятия в Унгария, ако Унгария има евтин газ от Русия, тогава немските бизнесмени ще прехвърлят целия бизнес на маджарите ..... И Будапеща ще има немска индустрия, евтин руски газ, но няма да има купища на африкански и украински бежанци ... шах и мат за вас, г-н Шолц
  • 128 Путинче

    1 1 Отговор
    С изключително високи добиви на пшеница за втора поредна година (след рекорда от миналата година), Русия има доста добри перспективи. Русия ще продължи да доминира на пазара на зърно през 2023-2024 г., въпреки несигурността относно рисковете за корабоплаването в Черно море. Според Agritel, компания за управление на ценови риск на селскостопанските пазари в Европа. „Руското господство ще продължи и е от съществено значение в лицето на глобалната нестабилност на търсенето и предлагането“, каза Александър Мари, главен анализатор на селскостопанския пазар в Agritel, на пресконференция в четвъртък в Париж.

    Коментиран от #136

  • 129 Все гледат в Путин!

    1 2 Отговор
    Влюбени са в него. Не се и сещат за зеленото джудже надрусано. А то колко ми да плаща!!!! Има и пари за това. Търча и проси.
    Странно, уж не харесват Путин, а все за него говорят. Кефете се на зелената еуглена с бялото носле и неадекватното поведение.
  • 130 ами точно за това

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА":

    говорете за кристално чистите укри, последователи на бантдера. ЗАЩО ЗА ТЯХ не пишете???? У нас те дори се српамуват да говорят на своя ъезик и си говорим на руски.
    АЙДЕ - правете реклама на самоотвержените украински войници и не споменавайте за колко хилки се отървават от служба. Не говорете, че сами си го направиха, като решиха да слугуват на обора. Сами ще разберат на какво се нахендриха.
  • 131 ГОЛЯМ българин казва:

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА":

    "КАТ РУСИЯ няма втора, тъй могъща на света.". Тъпаците джендъроси не разбират това. Няма и като ФАЩ - търчете зад океана - там ви чака месен па обесен. Върховна тъпотия и глупост!
  • 132 СМЯХ!

    2 2 Отговор

    До коментар #117 от "Путинче":

    ГМО двуногите хулители на Путин са в състояние да го обидят точно толкова, колкото един комар с изпражненията си може да оцапа ЕВЕРЕСТ!!! Русия не е имала такъв харизматичен и балансиран политик. Той е точният човек в точният момент от историята на Русия. И дали го интересува вашето мнение?
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 а къде са краварите,

    1 3 Отговор

    До коментар #124 от "Путинче":

    че не ги виждам в космоса? Знаем и кой първи излетя и пусна човек в космоса.
    Знаем, че фащ нямат равна по агресия и нападение над другите страни. Тя е първа по НАЙ-мнжого военни бази в света - НАД ДЕВЕТСТОТИН, четири от които безплатно полза у нас. От 2004 г. сме в нато, а имаме само две надуваеми лодки (не съм ги виждала) и НИЩО. ОЩЕ ползваме сжъветската военна техника, която еничарът натегарев сега подарява на укрите-фашаги.СРАМ и ПОЗОР!

    Коментиран от #137

  • 135 фащ ли?

    2 4 Отговор

    До коментар #111 от "Брикс ли":

    Ти виждаш ли "МОГЪЩИЯТ" ФАЩ да носи всички страни на плещите си?
    Точно обратното. Но със сбърканяци е трудно да се говори - и безсмислено.Няма по-голям агресор в света и ВСЕПРИЗНАТ от фащ (обора).
  • 136 Путинче

    3 0 Отговор

    До коментар #128 от "Путинче":

    Това че ми ползваш ника ме ласкае но вземи си измисли свой. От това което казваш излиза че Русия сте една аграрна страна която ще разчита на зърното да и оправи положението 😂 Ами логично след поредния провал с лунната мисия. Дали по руската пропаганда говорят че от 600 човека в управлението на Роскосмос съкращават 300? И това защото няма поръчки от чужди държави и няма откъде да дойдат пари. А великата руска икономика не може да осигури поръчки за да работят толкова хора. Та правилно с се насочили към земеделието 😉
  • 137 Путинче

    2 1 Отговор

    До коментар #134 от "а къде са краварите,":

    САЩ другарю са десетилетия пред руснаците в космоса. Един участник като Мъск ги отвя. Неговите ракети са като Мерцедес пред Жигули каквито с старите руски ракети които не ги развиват от десетилетия. Американците работят по програма за ново кацане на Луната за мисии до Марс, кацнаха и отклони ха астероид от траекторията му. А руснаците къде са - успяха да разбият апарата си в Луната като пиян мужик Зазка та в стълб 😂
  • 138 НЕ СЕ ЗАКАНВАЙ НА РУСИЯ И ПУТИН

    2 0 Отговор
    ДА НЕ ИГРАЕ ЛОПАТАТА ! ПРИГОЖИН Е ЖИВ !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания