Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Август, 2023 19:19 5 383 45

"Изненада е само сензационният начин, по който го убиха"

  • вагнер-
  • убийство-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • сергей шойгу

Какво означава неговата смърт за войната, която Русия води срещу Украйна?

"Изненада е само сензационният начин, по който го убиха" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мнозина го очакваха. За наблюдатели като Ирина Бороган изненадващ беше единствено начинът, по който Евгений Пригожин напусна този свят. "Новост е, че го убиха по такъв сензационен начин", казва тя в интервю за ДВ. Разследващата журналистка предполага още, че обстоятелствата около смъртта на Пригожин може и да не бъдат изяснени докрай, никога.

Малцина са онези, които още се съмняват, че "готвачът на Путин" е мъртъв. А след като най-вероятно е мъртъв, това едва ли е плод на случайността. Съществува голяма вероятност това да е поръчково убийство по нареждане на руския президент Владимир Путин, смята австрийският специалист по руска политика Герхард Мангот. В интервю за ДВ той посочва и възможните мотиви: отмъщение заради унижението по време на метежа през юни и "предупреждение към всички критици в ръководните кръгове".

Още новини от Украйна

В конфликт с армейското ръководство и президента Путин

Собственикът на печално известната наемническа армия "Вагнер“ по официални данни е бил на борда на частния реактивен самолет, който в сряда се разби северно от Москва. На борда е бил и Дмитрий Уткин, самият основател и кръстник на "Вагнер" – смята се, че той също е загинал. Според повечето улики самолетът е експлодирал по време на полета си от Москва към Санкт Петербург.

Допреди тази самолетна катастрофа изглеждаше, че конфликтът между Пригожин и руския президент Владимир Путин е приключен. Собственикът на наемната армия се движеше съвсем свободно, снимаше и видеа за предполагаемите операции на своите наемници, включително в Африка.

Преди два месеца, в края на юни Евгений Пригожин организира метеж срещу руското военно ръководство. Без да се натъкне на никаква съпротива той превзе командния център в Ростов на Дон и с част от своята войска пое към Москва. Нещо повече: Пригожин нареди да бъдат свалени един самолет и един хеликоптер, които се опитваха да попречат на плановете му. Путин заяви, че Пригожин е предател, но до финална схватка между двамата така и не се стигна. Сключена беше сделка - Пригожин получи гаранция за свободата си, ако емигрира в Беларус, и в крайна сметка спря наемниците си.

Но тези събития шокираха Русия. Държавата беше затънала в своята нападателна война срещу Украйна, а тъкмо в този момент Пригожин отправи нечувано предизвикателство към Путин. И то военно предизвикателство. В продължение на часове Владимир Путин изглеждаше слаб и безпомощен. Още преди това Пригожин месеци наред се караше с министъра на отбраната и доверен човек на Путин Сергей Шойгу и с шефа на Генералния щаб Валерий Герасимов. Собственикът на наемническата армия ги обвиняваше в некадърност на бойното поле. Пригожин публично, макар и косвено, нападна дори Путин, като постави под въпрос аргументите на президента за войната срещу Украйна.

В предишни времена техните отношения изглеждаха съвсем различно. Пригожин минаваше за лоялен, неговите наемници помагаха на руската армия при превземането на украинска територия – за последен път това се случи през май около Бахмут. Путин и Пригожин се познават от 90те години на миналия век. Пригожин първи получи разрешение да сформира частна армия, която да изпълнява трудни и мръсни операции от името на руската държава – в Украйна, в Близкия изток, в Африка.

Без пряко отражение върху хода на войната

Сега привържениците на Пригожин сигурно са обезверени, а Путин няма защо да се страхува от нов метеж, казва експертката Мария Мирон от Юнивърсити Колидж в Лондон. В интервю за ДВ тя изказва мнението, че силният човек в Кремъл очевидно е намерил начин "да контролира групата".

Наблюдателите смятат, че новите събития няма директно да повлияят на войната срещу Украйна. Наемната войска на Пригожин беше сериозно обезкръвена още в сраженията през пролетта, а сега вече е и обезглавена. Руската армия от три месеца води бойните си действия в Украйна без помощта на вагнеровци и очевидно Путин сериозно си е подобрил мнението за своята войска.

"Пита се обаче какво става с операциите в Африка, където наемниците свършиха доста мръсна работа за руското правителство и значително повишиха влиянието на Русия в африканските държави", казва Герхард Мангот. Той самият още няма отговор на този въпрос, който тепърва ще се изяснява.

В момента няма отговор и на друг въпрос: За колко дълго президентът Путин е укрепил властта си? Отговорът зависи от по-нататъшния ход на войната срещу Украйна. В момента никой не може да каже дали Путин и занапред ще държи на военния си министър Шойгу. Защото за отстраняването на Шойгу настояваше не само Пригожин - същото искат още някои крайни националисти, както и някои военни блогъри. А тяхната подкрепа е важна за Путин. Не случайно той лично се е срещал с някои от тях.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    11 10 Отговор
    Май не е убит, но ще го доубият
  • 2 трепе на едро

    17 9 Отговор
    Дребния е схемаджия ,Изненада всички.
  • 3 КОТарАК

    15 12 Отговор
    защо? тва си е показно убийство. да слушкат другите.
  • 4 Dw сру

    14 8 Отговор
    Много се изненадаха..медия на сащ.името подвежда
  • 5 Зеленски съм - гив ми очень паре, чаршаф

    21 8 Отговор
    Дойчо, а кой е доказал, че Пригожин е умрел?
    Рашките на тяхна територия могат да инсценират всичко.

    Коментиран от #36

  • 6 еалиста

    22 17 Отговор
    Дойче , фашизма си отива, агресията на САЩ, ЕС, НАТО ще им изиграе лоша шега ! Има светъл лъч и той е БРИКС! На тази среща не се чуха думите война, оръжие, дарения за агресори , а само взаимопомощ без западни колонизатори и американски агресори!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 За протокола

    8 10 Отговор
    "Норвежкото правителство каза, че повече от 40 северни елена са пресекли границата с Русия тази година в търсене на по-добри пасища и земя.
    Поради това страната трябва да плати обезщетение от около 4700 долара за всяко животно, което е пасяло в природния резерват Пасвик в района на Мурманск, и в допълнение да плати еднократна сума от 4,4 милиона долара за дните, когато елените са били в защитената зона .
    За да не плащат обезщетения за щетите, причинени на природата, в Норвегия убиват елени, които са пасли в Русия. Това съобщава Associated Press ."

    ЕС ценности!
  • 9 МирО

    14 9 Отговор
    А каква е вероятността да са го ликвидирали западни служби, заради “Майдана” който организира и го превърна в “цирк” вместо техните очаквания, а и така създават проблеми за Путин - с една “бомба” - два “ заека”
  • 10 нашия

    16 3 Отговор
    пак си слагате снимки от когато ви падне ...този генерал-майор който е до Путин /бившия началник на академията на въздушно-десантните войски/ е в пенсия от 4-5 години.....
  • 11 МАХМУД

    18 9 Отговор
    НАЙ ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ОТ ЕВЕНТУАЛНАТА МУ СМЪРТ ИМАТ СВЕТОВНИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ КОИТО БЯХА РАЗПИРТУШИНЕНИ В АФРИКА И СИРИЯ. А МЕЖДУ ДРУГОТО ОБВИНЯВАТ КЪТИН ЗА ДА РАЗВИХРЯТ РАЗДОР МЕЖДУ РЪСНАЦИ И РЪСНАЦИ.....

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кирпич

    11 3 Отговор
    От този по хубав начин едва ли може да се измисли Тука НОВИЧОКА не върви
  • 14 Естествено нали НИКОЙ не очаква

    11 5 Отговор

    До коментар #11 от "МАХМУД":

    ЧЕ СВЕТОВНАТА Пропаганда ще обвини бай дрън а НЕ ДЕЖУРНИЯ ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО...... КЪТИН.....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ВСЕКИ ДЕН ГО ПАПКАШ

    17 6 Отговор

    До коментар #15 от "Реалност":

    С БЕНЗИН ПО 3 ЛВ КАШКАВАЛ ПО 30 ЛВ ЛУБЕРЕЛИАЗАЦИЯ НА ТОКА ОТ АЕЦ И ТЕЦ ПОСТРОЕНИ С НАРОДНИ ПАРИ....... ПАПКАЙ ПАПКАЙ.....
  • 17 не четете между редовете

    11 12 Отговор
    Изненада е цялата западна преса, която с падането на самолета вече беше излезнала с интервюта на най отявлените русофоби, за да обяснява как Путин е убил Пригожин, но забравят, но не са пресветнали факта, че е имало обаждане веднага от Сащ към Русия, че ТЕ не са отговорни за атентата, което означава, че друга терористична държава го е извършила, а намекът за това е конкурента на Сащ в Украйна Велокбритания, затова ще има отговор за този атентат и ще го разберат всички, но ще стане след като областта Украина се върне в състава на Русия, където е била от създаването на ДЪРЖАВАТА РУСИЯ.
  • 18 Някой каза и всички чухме

    9 4 Отговор
    Изненада ли е как САЩ заловиха, убиха, изгориха и разпръснаха праха на Бин Ладен в Индийския океан. Някой нещо видя ли? Който каквото създаде и развива целево, той поема ангажимент да го прикрие и заличи чрез легендировка.
  • 19 Анонимен

    5 6 Отговор
    Ами той и Хитлер уж беше се самоубил но все още не е доказано че е той . И дали не се говори за сценарий и Путя да разбере кои са му верни.След пуча много генерали изгоряха. Сега да не се окаже същото.Пригожин обикаля Русия и Путин ако искаше просто без шум щеше да го арестува
  • 20 Хихихи..

    4 7 Отговор
    Тоя глупак си го заслужи,заедно с предателската си чета.Ген.Власов,нищо повече.Разкара се,забравете го.Кво става в България,пак ли ще дигат цените?

    Коментиран от #31

  • 21 007

    11 9 Отговор
    КГБ стил. Има човек има проблем; няма човек няма проблем!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 22 стоян георгиев

    8 8 Отговор
    Джоузеф Байдън познат като Джо Байдън уби Коби Брайън защото втория щеше да прави партия и щеше да му открадне електората от черни.
  • 23 Българин

    6 15 Отговор

    До коментар #15 от "Реалност":

    Ванга е предрекла, че фашизмът в България отново ще се надигне, но този път по време на гражданската война един път завинаги ще се приключи с него, като всички фашисти ще бъдат избити, за да се прекрати разделението в България и да останат хората в нея, и по всичко изглежда времето е дошло.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост 2

    9 6 Отговор
    Като толкова ви е скъп Пригожин защо соросите ме му предложите убежище хахаха хахаха хахаха

    Коментиран от #37

  • 26 Реалист

    8 6 Отговор
    Евгени Пригожин стана нац герой на соросите
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Реалист

    9 7 Отговор
    Почвайте да вдигате в ЕС и САЩ паметници на мъченика Евгени Пригожин

    Коментиран от #33

  • 31 ХА ХА

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хихихи..":

    Те дигат, и аз дигам и не ми пука.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Абсурдистан

    4 3 Отговор
    Кое му е сензационното? Да не би това да е първият граждански самолет, който свалят? Странното е с един куршум 10 заека, но това само говори лошо за ръководството на Вагнер.
  • 35 БАЙ КУРТИ

    5 6 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯТ е решил да издигне паметник на ПРИГОЖИН . Този м е размаза край БАХМУТ. Но ме е страх от неговият заместник . Качвам се на самолета и при моите братя ИЗРАЕЛ. Там поне ще харча крадени КИНТИ на корем .
  • 36 Как кой, как кой

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Зеленски съм - гив ми очень паре, чаршаф":

    Лично кремълския сатрап праща съболезнования❤
  • 37 Путин вече му намери

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост 2":

    Панимайш. Хи хи хи хи●
  • 38 Как пък ни един

    4 4 Отговор
    от западните политици, експерти, наблюдатели, медии, не допусна възмостта да е извършено от западните или укаринското разузнавания?!!! Като че ли всички органиирано и под строй са си плюли в устите Путин го е извършил!
    Не ви ли замирисва че им е наредено със заповед да се придържат само към това?

    Не ви ли напомня на първите седмици от взривяването на газовите тръби?
    Убийството с ракета на натовските полски трактористи, за което и артикъл 4 искаха да прокарат.
    Четирите години лаене за "руската връзка" на Тръмп и как Пригожин с "фермата си" във ФБук, назначачавал американските президенти.
    Как лаптопа на Хънтър бил руско изобретение
    За вълшебните ваксини и ползата от геноцидни локдауни

    И още много други изпълнения на "Хор Бодра Смяна" - пълна хармония на фалшиви гласчета:):)

    Коментиран от #39

  • 39 ХА ХА

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "Как пък ни един":

    Как па не ти хрумна че ни един от кремъл не излезе да каже че украйна е извършила атентат срещу пирожката.

    Коментиран от #42

  • 40 ЦРУ

    6 2 Отговор
    Не е изненада за някой си вън от властта в Кремъл че е починал , изненада е че рашкия народ се управлява от диктатори които умират по естествен път чак след края на диктаторския режим свършил заради естествената смърт на диктатора
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ХА ХА

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Как пък ни един":

    ХА ХА вместо да ми обсъждаш триковете, гледай какво пишеш (ако може) че пропускаш по две-три букви в дума, и пишеш по две-три излишни.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания