Отидете към основна версия

3 789 167

Русия организира избори в града, който разруши варварски

  • руски терористи-
  • мариупол-
  • избори-
  • украйна-
  • война-
  • русия

Войници с автомати казват на гражданите, че „трябва да гласуват“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Във временно окупирания от руските терористи украински град Мариупол се провеждат избори за местна власт. Подобно на другите избори, организирани от окупаторите в Украйна, и тези са нелегитимни.

Югоизточният украински град Мариупол беше варварски разрушен от руската армия след пълномащабната инвазия. Хиляди цивилни бяха убити, сградите – разрушени до основи, а сега „освободителите“ с насочени оръжия карат местните да тръгнат към урните.

Руснаците провеждат местни избори в четири украински области – Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, но не контролират нито един от тези региони. Владимир Путин ще остане във военната история с обявяването за „завинаги руски“ на градове, в които руската армия беше победена.

Русия се опитва неуспешно да затвърди властта си в някои части на Украйна, докато тече украинската контраофанзива. Местните граждани, попаднали и останали под руска окупация, получават против волята си руски паспорти. Вадим Бойченко, кметът на Мариупол в изгнание, каза, че на жителите е наредено да гласуват във фиктивните избори с насочени срещу тях оръжия.

Руските окупатори обикалят от врата на врата и се опитват да мобилизират възможно най-много хора за вота. Войници с автомати казват на хората, че „трябва да гласуват“. Всички губернатори, назначени от Путин в Украйна, са членове на „Единна Русия“. Киев обяви, че провеждането на такива фиктивни избори показва защо е невъзможно да се преговаря в момента с руските терористи, окупирали части на Украйна.

Войната започна през 2014 година, когато Русия анексира украинския полуостров Крим. През февруари 2022 година Путин нареди пълномащабна инвазия с идеята да анексира още украински земи. „Тридневната спецоперация“ на Русия обаче вече продължава 555 дни и Кремъл разбра, че не може да спечели тази война. В момента режимът на Путин има една-единствена цел, за да гарантира физическото си оцеляване: да не я загуби.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: