Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Февруари, 2024 23:01 2 194 54

Ужасът от Мариупол: "Дядо е мъртъв, аз имам рана на гърба"

  • мариупол-
  • украйна-
  • ужас-
  • война-
  • русия-
  • военни престъпления

Докладът показва как "Русия е направила живота в града невъзможен за хората" и е атакувала цивилните граждани с всички възможни оръжия

Ужасът от Мариупол: "Дядо е мъртъв, аз имам рана на гърба" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Йехор е само на осем години, когато руснаците окупират родния му Мариупол. Момчето започва да си води дневник, части от който ни представя германската обществена телевизия АРД.

3 май: "Спах добре, събудих се, усмихнах се, станах и прочетох книгата си до страница 25. Дядо ми е мъртъв, аз имам рана на гърба, сестра ми има рани по главата, а на мама вече няма месо в ръката и има дупка в крака."

4 май: "Баба отиде да търси вода и се върна. Иначе скоро имам рожден ден. Аз съм на осем, сестра ми е на 15, майка ми е на 38 и се нуждае от бинт. Две от кучетата ми са мъртви. Точно както баба Халя и любимия ми град Мариупол."

Хиляди са убити, но никой не знае колко точно

Фотографът Йевгени Сосновски, който е чичо на Йехор, успява да спаси дневника на момчето. Йевгени разказва, че преди войната е живял със съпругата си Свитлана в блок в центъра на Мариупол. "Водех съвсем нормален, комфортен живот", спомня си 60-годишният мъж. "Имах жилище, работа, хобита."

Но на 24 февруари 2022 година всичко това се променя - войната на Русия влиза в Мариупол и в живота на Сосновски, разказва кореспондентката на АРД Сузане Петерсон. Седмици наред жителите на пристанищния град живеят под обстрел - без ток, вода и гориво. Месеци наред градът е обсаден - хиляди цивилни умират в резултат от нападенията, от болести и наранявания.

Какво точно се случило и продължава да се случва в Мариупол все още не е ясно. Защото откакто градът е под руски контрол, украинските власти и международните наблюдатели нямат достъп до него.

Украинската неправителствената организация "Трут Хаундс", съвместно с "Хюман Райтс Уоч" и "СИТУ Рисърч", събира стотици снимки, видеоклипове и сателитни кадри като доказателства за бруталните действия на руснаците. Заключенията им са фрапиращи - най-малко 8000 души са били убити при руските нападения. Но е много вероятно броят им да е значително по-голям, тъй като в някои от гробовете има повече от едно тяло. Украйна твърди, че са убити десетки хиляди души, но не може да посочи точна цифра.

"Не за първи път чувам за бомбардировки", казва адвокатката Марин Слободянюк, която ръководи разследването на "Трут Хаунтс". "Но никога през живота си не съм чувала за такива мащабни разрушения и целенасочени атаки срещу цивилни. Никога не съм се сблъсквала с подобно нещо в работата си", посочва още юристката, която следи от години военните престъпления. Слободянюк се надява, че доказателствата, които са събрали, ще помогнат някои ден да бъде потърсена отговорност на извършителите на тези жестокости.

Обстрел на болници, театри, жилищни сгради

В съвместния доклад на организациите са събрани безброй доказателства за "незаконни руски атаки", сред които нападения срещу болници, театър, склад за храна, пункт за разпределение на помощи, супермаркет и жилищни сгради, използвани като убежища. Авторите на доклада стигат до заключението, че в нито една от тези сгради не е имало украинско военно присъствие или пък е имало съвсем ограничено такова, което прави "атаките незаконно непропорционални".

Докладът показва как "Русия е направила живота в града невъзможен за хората" и е атакувала цивилните граждани "с всички възможни оръжия", казва пред АРД Слободянюк.

От документа става ясно още, че до края на обсадата в средата на май 2022 година 93% от 477-те многоетажни жилищни сгради в центъра на града са били разрушени. Всички 19 болнични заведения в Мариупол също са били разрушени, както и 86 от 89-те образователни институции, които организациите са успели да идентифицират.

Пред АРД фотографът Йевгени Сосновски разказва, че работата му е помогнала да оцелее - той е започнал да документира живота под руски обстрел. Снимките му разказват историите на хората, живеещи в ужасяващи условия под ударите на тази брутална война. Една от тези истории е тази на неговия племенник Йехор. "Не знам вече къде намерих тази тетрадка. Дадох му я докато се укривахме в избата, за да се занимава с нещо, да рисува в нея и да се разсее."

Но Йехор не започва да рисува, а да пише. И до днес думите на осемгодишното момче разплакват Йевгени - спомените за едно детство по време на война.

Автор: Сузане Петерсон ARD


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    34 4 Отговор
    Гражданските войни са дълги и кървави.

    Коментиран от #4

  • 3 Тото

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "Санчо":

    Прав си Санчо !!! 👍👍👍
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русия

    7 29 Отговор
    Поздрави от Москва!
    Руските гробища са препълнени. Цените на кремациите се покачиха 7 пъти!

    Коментиран от #17, #39

  • 6 Мамул

    34 3 Отговор
    Когато си руснак , а искаш да лижеш англосаксонски ъз получаваш много рани.
  • 7 ДБил

    31 3 Отговор
    "мама вече няма месо в ръката и има дупка в крака." Обърнахте го на пор-нография, Велчо...
  • 8 Бах

    33 4 Отговор
    Абе да мрат такива . Стига с тези фейкове . И кретените не вярват на написаното от факти . Екипа на факти съществува с доларчетата от САЩ . Нещастни гниди , предатели за няколко долара в повече.
  • 9 помня

    41 2 Отговор
    истерията с родилния дом в мариупол и снимките на една от родилките, които обиколиха света, само че когато всичко се кротна, същата тази родилка излезе с името си и каза какво наистина е било, как са подставени нещата, как в дома е имало украински военни и как са правени снимките!Само дето нейните спомени не обиколиха света, що ли?!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 В.В.П.

    28 1 Отговор
    ДВ ,глупостите ..Вятърничави истории..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА❤

    1 12 Отговор
    А ВАША МИЛОСТ ДА ИЗЖИВЕЕТЕ ДНИТЕ СИ
    КАТО МЕДИЦИНСКА ОТХОДНА ПОСУДА!!!
    И ВСИЧКИ ДРЕБНИ МОСКОВСКИ МОНЕТИ!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 дедо

    24 0 Отговор
    Армин от ZDF пише, че Мариупол се възстановява бързо, има много нови сгради. Сузане от ARD пише страхотии. Единият журналист мъж, другият - жена. И двамата са германци. Странна работа.
  • 17 Освен това,

    5 10 Отговор

    До коментар #5 от "Русия":

    популацията на украинските вълци, чакали и лисици се увеличава главоломно, заради изобилието от руски шишчета, кюфтета и кебапчета.
    Даже nл,ъxoвeтe и чepвeuтe са угоени като npaceтa, заради тях.
  • 18 Тра-ла-ла

    23 0 Отговор
    Някога четяхме "Книжката на Таня" (Таня Савичева) сега ще четем тая Йехор. Сигурно скоро ще намерим и новия Павлик Морозов и за кой ли път ще видим, че "евроатлантизмът" е роден брат на "комунизма".
  • 19 Сатана Z

    22 1 Отговор
    Дневникът на Йехор не може да се доближи до този на Ани Франк ,но върши работа.Немците са царе на фалшивите дневници водени от деца по време на война.
  • 20 DW смърди

    23 1 Отговор
    Зверско смърдене се носи във ФАК-ти. Пак са пуснали тъпотии от ДВ.
    Гнусни сте!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мирослав

    21 0 Отговор
    Пак плитки евроатлантически внушения!
    Откакто руснаците освободиха от украинските и натовските нацисти Мариопол той разцъфтява и живее нов живот. Репортажите на немската ZDF го потвърдиха. Интервюираха десетки жители и всички бяха безкрайно благодарни за свободата която са получили. Русия само за една година възстанови до неузнаваемост този град и сега ще имат ново голямо пристанище и чудесен курорт на вече изцяло тяхното Азовско море!
  • 23 В.В.П.

    11 0 Отговор
    Излиза че ,аз не познавам някой да си види дневник...Също така излиза че,, слки контролирани ,луди хлапета синводят
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хохо Бохо

    2 15 Отговор
    Пожелавам на всички Копейки да живеят в света на Путин!
  • 26 ежко

    18 0 Отговор
    Не ме разплаквайте!За тази война има вина само и единствено. САЩ - вдъхновител на преврат в Киев, а "колективният запад" го подържаше! Нищо че Нюланд кава "Fuk EU"!.Не очаквам Зелето да признае тези факти!
  • 27 Минаващ

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Как искам да та стискам за вратленцето":

    Приятел,ти IP адрес нали имаш,дори и да мислиш че е скрит зад VPN. Така написано си е направо заплаха с елемент на насилие. Дано си запознат с НПК и да разбираш от право .

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Как чакам да отворят

    5 13 Отговор

    До коментар #27 от "Минаващ":

    ловният сезон за русофили, нямаш си на представа.......
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 БАРС

    23 1 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! НАЙ СИЛНО РАЗРУШЕНАТА ЧАСТ НА ГРАДА ИМА ВЕЧЕ ПОСТРОЕН КВАРТАЛ С ГРАДИНКИТЕ С НОВИТЕ УЧИЛИЩА И БОЛНИЦА СЪС СУПЕР МОДЕРНА ТЕХНИКА.А УЧИЛИЩАТА СЪЩО СЪС СУПЕР МОДЕРНО ОБОРУДВАНЕ СЪС СУПЕРМАРКЕТ НОВИ АСФАЛТИРАНИ ПЪТИЩА.ЪАЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ ПИШЕТЕ РЕАЛНОТО.И ТО ПОСТРОЕНО ЗА 1 ГОДИНА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА.В БЪЛГАРИЯ НЯМАМЕ НИТО ЕДНО МАЛКО ГРАДЧЕ СЪС САНИРАНИ БЛОКОВЕ А ЗА НОВИ НЯМА КАКВО ДА ГОВОРИМ.
  • 32 Публик

    21 1 Отговор
    Тези страдания биха ли се случили, ако Зеленски беше казал:

    "Няма да влизаме в Нато"
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бах

    5 2 Отговор
    Имаш рана на гърба и със сигурност и рана във д.у.п.е.н.ц.е.т.о.. кеф, кеф......
  • 35 А кво да кажем

    13 2 Отговор
    За алеята на ангелите....
  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    11 0 Отговор
    АЗ ИСКАМ МАЛКОТО МОМЧЕНЦЕ ХАНС
    ДА ПИШЕ СЪЩИТЕ МЕМОАРИ :))
    .....
    ТЕ НИ ИЗБИВАТ НАС СЛАВЯНИТЕ , НИЕ ЗАЩО ДА ГИ ЖАЛИМ ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Путинофилята е чума и дълго ще ги мори

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "Русия":

    Колко болна е руската глава и душа. Тоя върви през гробищата и се стърви на някакви. Фантазира си фашисти. Иска по бързо да приключат с тях. Малеят му горбищата на болния руски мозък.

    Коментиран от #41

  • 40 КОЛКО ДРАМАТИЧНО

    7 0 Отговор
    И КОЛКО МИРИЗЛИВО
    АБЕ МОШЕ ЩО НЕ ПИТАШ ЖИТЕЛИТЕ НА АВДЕЕВКА ЩО СЕ КРИЕХА В МАЗЕТАТА И ЧАКАХА РУСНАЦИТЕ
    ЩО НЕ ИЗБЯГАХА В ЛВОВ

    Коментиран от #44

  • 41 МУНЧО

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Путинофилята е чума и дълго ще ги мори":

    СНИМЧИЦАТА СИ Я ЗИМАШ И СИ Я ЗАВИРАШ
    ИМА НОВИ СНИМЧИЦИ
    И ЕДНА ГОДИНА СЛЕД АТАКИТЕ МАРИОПУЛ ИЗГЛЕЖДА ПО ДОБРЕ ОТ ПРЕЗАСТРОЕНАТА КОЧИНА В КОЯТО ЖИВЕЕШ И ЗА КОЯТО ИМАШ БОРЧ ДО КРАЯ НА СКАПАНИЯ СИ ЖИВОТ
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Фен

    7 0 Отговор
    Чудничко! А сега, напишете и за геноцида в Газа! А, не можете! Там са избивани от вашите.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Щом не ви аресва

    4 0 Отговор
    Бегайте зад Лвов...
  • 48 Ццц

    7 0 Отговор
    АРД добре са се сетили да запазят в тайна дневника до сега. Баж сега му е времето да го разкрият. 🤣🤣🤣 Това дете във втори клас дневника си поддържа, а аз моите не мога да ги накарам домашните да си напишат. 🤣 Добро е детето, но не е късметлия. Дядо му и две от кучетата му са мъртви и можеш да гледаш през него като шпионка на входна врата. Такава дупка има на гърба, но не е спряло да пише в дневника! Какво осърдие! Но най-доброго си остава, че АРД са се сетили да държат в тайна дневника 2 години!
  • 49 Зеки

    4 0 Отговор
    Мдааам..... Авторката има въображение.....тоо сюжет става за филм.....само малко трябва да се пипне и ще е доър зс някоя фантастична екшъндрама ....
  • 50 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Какво си написал":

    това не е Град Козлодуй Менте е
  • 51 Тонката

    4 0 Отговор
    Ами като се крият в училища, детски градини и спортни зали, естествено, че ще ги бомбардират....Какво да ги правят? Да им цепят басма?🤔
  • 52 дядо поп

    5 0 Отговор
    Като сте казали "А" , давайте нататък , публикувайте и някой дневник на палистинче от ивицата Газа , нищо , че повечето не могат да пишат.
  • 53 зеленски

    3 0 Отговор
    КВИ СА ТИЯ ПИСАНИЦИ СЪЧИНЕНИЯ ПАДНА АНДЕЕВКА И СЕГА ПОЧВАТ МЕЛОДРАМИТЕ
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.