Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Септември, 2023 11:42 4 969 74

„Живеем в свят, в който се опитват да елиминират цели държави. Европа трябва да отговори на призива на историята“

  • руски терористи-
  • ес-
  • реч-
  • европа-
  • урсула фон дер лайен-
  • украйна-
  • война-
  • молдова-
  • зелен пакт-
  • русия-
  • история-
  • икономика-
  • ек-
  • еп-
  • изкуствен интелект

Пълен текст на речта за състоянието на ЕС на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

„Живеем в свят, в който се опитват да елиминират цели държави. Европа трябва да отговори на призива на историята“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пълен текст на Речта за състоянието на Съюза на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен:

В ОТГОВОР НА ПРИЗИВА НА ИСТОРИЯТА

Още новини от Украйна

ВЪВЕДЕНИЕ — ДА ПОСТИГАМЕ РЕЗУЛТАТИ ДНЕС, ДА СЕ ПОДГОТВЯМЕ ЗА УТРЕ

Уважаеми членове на Парламента,

След по-малко от 300 дни европейците ще отидат да упражнят правото си на глас като проява на нашата уникална и забележителна демокрация.

Както при всички избори, за хората това ще бъде време за размисъл върху състоянието на нашия Съюз и работата, свършена от техните представители.

Но това ще бъде и момент да вземат решение какво бъдеще и каква Европа искат. Сред тях ще има милиони гласуващи за първи път, най-младите от които са родени през 2008 г. Докато се намират в избирателната кабина, те ще се замислят за това какво е важно за тях. Ще помислят за войната, която бушува по границите ни.

Или за въздействието на разрушителното изменение на климата. За това как изкуственият интелект ще повлияе на живота им.

Или за шансовете да си намерят жилище или работа през идните години. Съюзът ни днес отразява визията на онези, които мечтаеха за по-добро бъдеще след Втората световна война. Бъдеще, в което един Съюз от нации, демокрации и народи ще работи заедно за споделяне на мир и благоденствие.

Те вярваха, че Европа е отговорът на призива на историята.

Когато разговарям с новото поколение от млади хора, виждам същата тази визия за по-добро бъдеще. Същия плам да се изгради нещо по-добро. Същото убеждение, че в един свят на несигурност Европа трябва за пореден път да отговори на призива на историята. И именно това трябва да направим заедно.

Уважаеми членове на Парламента,

Като начало трябва да спечелим доверието на европейците, че ще обърнем внимание на техните стремежи и тревоги. И през следващите 300 дни трябва да завършим работата, която са ни възложили.

Искам да благодаря на Парламента за водещата му роля в осъществяването на една от най-амбициозните промени, с които Съюзът някога се е заемал.

Знам, че когато застанах пред вас през 2019 г. с програмата си за екологична, цифрова и геополитическа Европа, някои имаха съмнения. А това беше преди светът да бъде преобърнат от глобална пандемия и брутална война на европейска територия.

Но погледнете къде е Европа днес.

Станахме свидетели на раждането на геополитически съюз — съюз, който подкрепя Украйна, противопоставя се на агресията на Русия, отвръща на самоувереността на Китай и инвестира в партньорства. Сега имаме Европейски зелен пакт — централен елемент на икономиката ни и безпрецедентен по своите амбиции. Проправихме пътя за цифровия преход и станахме световни пионери в областта на онлайн правата. Имаме историческия инструмент NextGenerationEU — обединяващ инвестиции и реформи в размер на 800 милиарда евро и създаващ достойни работни места днес и за в бъдеще. Положихме основите на здравен съюз, като помогнахме за ваксинирането на цял континент и на големи части от света. Започнахме да ставаме по-независими в сектори от критично значение, като енергетиката, интегралните схеми и суровините.

Бих искала също така да Ви благодаря за революционната и новаторска работа, която свършихме в областта на равенството между половете. Като жена това означава много за мен. Приключихме досиета, за които мнозина смятаха, че ще останат блокирани завинаги, като например Директивата относно жените в управителните съвети и историческото присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция. С Директивата относно прозрачността в заплащането превърнахме в правна норма основния принцип, че равният труд заслужава равно заплащане. Не съществува нито един аргумент защо — за един и същ вид работа — една жена следва да получава по-малко от един мъж. Но работата ни далеч не е приключила и трябва заедно да продължаваме да се стремим към напредък.

Знам, че Парламентът подкрепя предложението ни за борба с насилието над жените. И тук бих искала да превърнем в правна норма друг основен принцип: „не“ означава „не“. Не може да има истинско равенство, ако жените не са свободни да живеят без насилие. И благодарение на Парламента, на държавите членки и на моя екип от комисари ние изпълнихме над 90 % от политическите насоки, които представих през 2019 г. Заедно показахме, че когато Европа е смела, резултатите са налице. Но работата ни далеч не е приключила, така че нека бъдем единни. Нека да постигаме резултати днес и да се подготвяме за утре.

ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕЛЕН ПАКТ

Уважаеми членове на Парламента,

Преди четири години Европейският зелен пакт беше нашият отговор на призива на историята. А това лято — най-горещото лято, регистрирано някога в Европа — по категоричен начин ни напомни за това. Гърция и Испания бяха засегнати от опустошителни горски пожари, а едва няколко седмици по-късно бяха застигнати от разрушителни наводнения. Видяхме хаос и стихия от екстремни метеорологични явления — от Словения до България и в целия Съюз. Това е реалността на една кипяща планета.

Европейският зелен пакт се роди от необходимостта да опазим нашата планета. Но той беше замислен и като възможност да запазим бъдещото си благоденствие. Започнахме настоящия мандат с определянето на дългосрочна перспектива с Европейския закон за климата и целта за 2050 г. Изместихме облика на програмата в областта на климата към икономиката. Това даде ясна насока на инвестициите и иновациите. И вече видяхме тази стратегия за растеж да носи резултати в краткосрочен план.

Европейската промишленост ежедневно доказва, че е готова да бъде движещата сила на този преход. Като доказва, че модернизацията и декарбонизацията могат да вървят ръка за ръка.

През последните пет години броят на заводите за чиста стомана в ЕС нарасна от нула на 38. Понастоящем привличаме повече инвестиции в чист водород от САЩ и Китай, взети заедно. А утре ще бъда в Дания с министър-председателя Мете Фредериксен, за да се запозная с тези иновации от първа ръка.

Ще отбележим пускането на първия контейнеровоз, задвижван от чист метанол, произведен със слънчева енергия. Това е силата на отговора на Европа спрямо изменението на климата. Европейският зелен пакт осигурява необходимата нормативна уредба, стимули и инвестиции, но хората, изобретателите и инженерите са тези, които изготвят решенията.

Ето защо, уважаеми членове на Парламента, с навлизането ни в следващата фаза на Европейския зелен пакт едно нещо ще остане неизменно. Ще продължим да подкрепяме европейската промишленост през цялото време на този преход. Започнахме с пакет от мерки — от законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии до законодателния акт за суровините от критично значение. Със стратегията ни за промишлеността разглеждаме рисковете и потребностите на всяка екосистема в рамките на този преход. Нужно е да завършим тази работа.

А с това трябва да разработим подход за всяка промишлена екосистема. Ето защо, започвайки от този месец, ще проведем поредица от диалози с промишлеността относно прехода към чиста енергия. Основната цел ще бъде да се подкрепи всеки сектор при изграждането на бизнес модела му за декарбонизация на промишлеността. Защото вярваме, че този преход е от съществено значение за бъдещата ни конкурентоспособност в Европа. Но това е важно също така за хората и техните настоящи работни места.

Вятърната ни енергетика, за илюстрация, е европейски пример за успех. Понастоящем обаче тя е изправена пред уникална комбинация от предизвикателства. Ето защо ще предложим европейски пакет за вятърната енергия, като работим в тясно сътрудничество с промишлеността и държавите членки. Ще ускорим допълнително издаването на разрешения. Ще подобрим тръжните системи в целия ЕС. Ще се съсредоточим върху уменията, достъпа до финансиране и стабилните вериги на доставки.

Но това обхваща повече от един сектор: от вятъра до стоманата, от акумулаторните батерии до електрическите превозни средства, амбицията ни е кристално ясна: бъдещето на нашата промишленост в областта на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа.

Уважаеми членове на Парламента,

Това показва, че когато става въпрос за Европейския зелен пакт: запазваме курса. Запазваме амбициите. Придържаме се към стратегията си за растеж. И винаги ще се стремим към честен и справедлив преход! Това означава справедлива развръзка за идните поколения — да живеят на здрава планета. И справедливо ежедневие за всички засегнати — с достойни работни места и тържествено обещание никой да не бъде изоставен. Само си помислете за работните места в производството и конкурентоспособността: тема, която често обсъждаме в днешно време.

Нашата промишленост и технологичните ни дружества обичат конкуренцията. Те знаят, че световната конкуренция е полезна за бизнеса. И че тя създава и защитава добри работни места тук в Европа. Конкуренцията обаче е истинска само ако е справедлива. Твърде често дружествата ни биват изключвани от чуждестранните пазари или стават жертва на хищническо ценообразуване. Често са подбивани от конкуренти, възползващи се от огромни държавни субсидии. Не сме забравили как нелоялните търговски практики на Китай засегнаха соларната ни промишленост. Множество млади предприятия бяха изтласкани от пазара от силно субсидирани китайски конкуренти.

Новаторски дружества трябваше да подадат молби за обявяване в несъстоятелност. Обещаващи таланти заминаха да търсят късмета си в чужбина. Ето защо справедливостта в световната икономика е толкова важна — защото засяга живота и поминъка. Цели отрасли и общности зависят от нея. Затова трябва да сме наясно с рисковете, пред които сме изправени. Нека вземем за пример сектора на електрическите превозни средства. Той е от решаващо значение за екологичната икономика, с огромен потенциал за Европа. Световните пазари обаче в момента са наводнени с по-евтини китайски електрически автомобили. А цената им се поддържа изкуствено занижена чрез огромни държавни субсидии. Това изкривява пазара ни.

И тъй като не приемаме това да се случва отвътре, не го приемаме и когато идва отвън. Затова днес мога да обявя, че Комисията започва антисубсидийно разследване на идващите от Китай електрически превозни средства. Европа е отворена за конкуренция. Не за надпревара за достигане на най-ниски равнища. Трябва да се защитаваме от нелоялни практики. Но също толкова важно е да се поддържат отворени канали за комуникация и диалог с Китай. Защото има и теми, по които можем и трябва да си сътрудничим. Намаляване на риска, а не прекъсване на отношенията — това ще бъде моят подход с китайското ръководство на срещата на високо равнище ЕС—Китай по-късно тази година.

Уважаеми членове на Парламента,

Гордеем се с нашето културно многообразие в Европейския съюз. Ние сме „Европа на регионите“ с неповторимо разнообразие от езици, музика, изкуства, традиции, занаяти и кулинарни деликатеси. Ние сме и Европа, дом на уникално биологично разнообразие. Около 6 500 вида се срещат единствено в Европа.

В северната част на Европа се намира Ваденско море — обект на световното природно наследство — единствено по рода си местообитание, което дава подслон на редки животински и растителни видове и е от съществено значение за оцеляването на милиони мигриращи птици. Имаме и най-голямото море от бракична вода в света — Балтийско море. На юг се простират европейските низини, които както в миналото, така и днес се характеризират с големи тресавища и влажни зони. Тези региони са важни съюзници срещу по-нататъшното изменение на климата. Защитените тресавища и влажни зони поглъщат големи количества парникови газове, подпомагат регионалните водни цикли и подслоняват уникално биологично разнообразие.

Европа е богата и на гори. От величествените иглолистни гори на север и изток, през последните девствени гори от дъб и бук в Централна Европа, до горите от корков дъб в Южна Европа — всички тези гори предоставят безценни блага и услуги. Те поглъщат въглерод, осигуряват дървесина и други продукти, създават плодородни почви и пречистват въздуха и водата. Биологичното разнообразие и екосистемните услуги са от съществено значение за оцеляването на всички хора в Европа. Загубата на тази природа унищожава не само поминъка на хората, но и усещането им за дом. Ние трябва да я защитим.

В същото време гарантирането на нашето продоволствие в синхрон с природата трябва да бъде и да остане приоритет. Днес бих искала да изразя признателността си към нашите земеделски стопани и да им благодаря, че ежедневно ни осигуряват храна. За нас в Европа здравословната храна — задача на селското стопанство — е залегнала в основата на аграрната ни политика.

Продоволствената независимост също е важна за нас. Точно това осигуряват нашите земеделски стопани. Не бива да приемаме това за даденост, тъй като последиците от руската агресия срещу Украйна, изменението на климата със суши, горски пожари и наводнения, но също така и новите задължения се отразяват все повече върху работата на земеделските стопани и положението с техните доходи. Трябва да си дадем сметка за това. Много хора вече се застъпват за по-устойчиво земеделие. Трябва да преодолеем тези нови предизвикателства заедно с мъжете и жените в селското стопанство. Само по този начин можем да гарантираме безопасността на храните и за в бъдеще. Имаме нужда от повече диалог и по-малко поляризация. Поради тази причина искаме да започнем стратегически диалог относно бъдещето на селското стопанство в ЕС. Убедена съм, че селското стопанство и опазването на природата могат да вървят ръка за ръка. Имаме нужда и от двете.

ИКОНОМИКА, СОЦИАЛНА СФЕРА И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

Уважаеми членове на Парламента,

Справедлив преход за земеделските стопани, семействата и промишлеността — това е отличителният белег на настоящия мандат. В момента това е още по-важно, тъй като сме изправени пред тежки икономически затруднения. Виждам три основни икономически предизвикателства за нашата промишленост през следващата година: недостиг на работна ръка и умения, инфлация и улесняване на стопанската дейност за нашите предприятия. Първото предизвикателство е свързано с нашия пазар на труда.

Не сме забравили първите дни на световната пандемия. Когато всички предричаха нова вълна на масова безработица като тази през 30-те години на миналия век. Но ние се противопоставихме на тази прогноза. Благодарение на инструмента SURE — първата по рода си европейска инициатива за подпомагане на работата на непълно работно време — запазихме 40 милиона работни места. Това е социалната пазарна икономика на Европа в действие. И можем да се гордеем с това!

След това незабавно задействахме наново икономическия двигател на ЕС благодарение на NextGenerationEU. Днес виждаме резултатите. Европа е близо до постигането на пълна заетост. Вместо милиони хора да търсят работа, за милиони работни места се търсят хора. Недостигът на работна ръка и умения достига рекордни равнища — както тук, така и във всички големи икономики. 74 % от МСП заявяват, че са изправени пред недостиг на умения.

В разгара на туристическия сезон ресторантите и баровете в Европа работят с намалено работно време, тъй като не намират персонал. Болниците отлагат лечение поради липса на медицински сестри. А две трети от европейските дружества търсят ИТ специалисти. В същото време милиони родители — предимно майки — едва успяват да съвместяват професионалния и семейния живот, тъй като няма достатъчно детски заведения. А 8 милиона млади хора не участват в никаква форма на работа, учене или обучение. Мечтите им са на пауза, животът им — на изчакване.

Това е не само причина за толкова много лично страдание. Това е и една от най-съществените пречки пред нашата конкурентоспособност. Понеже недостигът на работна ръка възпрепятства капацитета за иновации, растеж и просперитет. Затова трябва да подобрим достъпа до пазара на труда. Най-вече за младите хора, за жените. Нуждаем се и от квалифицирана миграция. Освен това трябва да отговорим на радикалните промени в технологиите, обществото и демографията.

За тази цел следва да разчитаме на експертния опит на предприятията и профсъюзите — нашите партньори в колективното договаряне. Изминаха почти четиридесет години, откакто Жак Делор свика срещата във Вал Дюшес, която доведе до създаването на европейския социален диалог. Оттогава насам социалните партньори оформят днешния Съюз, като осигуряват напредък и просперитет за милиони хора. И тъй като светът около нас се променя по-бързо от всякога, социалните партньори трябва отново да бъдат в центъра на нашето бъдеще. Заедно трябва да се съсредоточим върху предизвикателствата, пред които е изправен пазарът на труда — от недостига на умения и работна ръка до новите предизвикателства, произтичащи от ИИ.

Ето защо следващата година заедно с белгийското председателство ще свикаме нова среща на върха на социалните партньори отново във Вал Дюшес. Заедно с нашите социални партньори ще изградим бъдещето на Европа. Второто основно икономическо предизвикателство: трайно високата инфлация.

Кристин Лагард и Европейската централна банка работят усилено за овладяване на инфлацията. Знаем, че връщането към средносрочната цел на ЕЦБ ще отнеме известно време. Добрата новина е, че Европа започна да понижава цените на енергията. Не сме забравили умишления опит на Путин да използва газа като оръжие и как това предизвика страхове от прекъсване на електроснабдяването и от енергийна криза като през 70-те години на миналия век. Мнозина смятаха, че няма да разполагаме с достатъчно енергия, за да преживеем зимата.

Но го направихме. Защото останахме единни — обединихме търсенето си и купувахме енергия заедно. В същото време, за разлика от 70-те години на миналия век, използвахме кризата, за да инвестираме масирано във възобновяеми енергийни източници и да ускорим прехода към чиста енергия. Използвахме критичната маса в Европа, за да свалим цените и да осигурим доставките си.

Преди една година цената на газа в Европа беше над 300 евро за мегаватчас. Сега е около 35. Затова трябва да разгледаме по какъв начин можем да възпроизведем този модел на успех в други области като критичните суровини или чистия водород. Третото предизвикателство за европейските дружества е да се улесни извършването на стопанска дейност. Малките предприятия нямат капацитет да се справят със сложна администрация. Или биват възпрепятствани от дълги процедури. Това често означава, че те извършват по-малко за времето, с което разполагат, и че пропускат възможности за растеж. Ето защо — преди края на годината — ще назначим представител на ЕС за МСП, който ще докладва директно на мен. Искаме да чуваме пряко от малките и средните предприятия за ежедневните им предизвикателства. За всеки нов законодателен акт извършваме проверка на конкурентоспособността от независим съвет. А следващия месец ще направим първите законодателни предложения за намаляване на задълженията за докладване на европейско равнище с 25 %.

Уважаеми членове на Парламента,

Нека бъдем откровени — това няма да бъде лесно.

И ще имаме нужда от Вашата подкрепа. Защото това е общо начинание за всички европейски институции.

Затова трябва да работим и с държавите членки, за да постигнем целта за намаляване с 25 % на национално равнище. Време е да улесним стопанската дейност в Европа!

Европейските предприятия обаче се нуждаят и от достъп до ключови технологии за иновации, разработване и производство. Това е въпрос на европейски суверенитет, както подчертаха лидерите във Версай. Запазването на европейското предимство по отношение на критичните и нововъзникващите технологии е задължително условие за икономическата и националната сигурност. За тази европейска промишлена политика е необходимо и общо европейско финансиране. Ето защо, като част от нашето предложение за преразглеждане на бюджета ни, предложихме платформата STEP.

Чрез тази платформа можем да увеличаваме, мобилизираме и насочваме средства от ЕС, за да инвестираме във всичко — от микроелектроника до квантови изчислителни технологии и ИИ.

От биотехнологии до чисти технологии. Предприятията ни се нуждаят от тази подкрепа сега — затова призовавам за бързо постигане на споразумение по нашето предложение за бюджет. И знам, че мога да разчитам на този Парламент. Когато става въпрос за конкурентоспособност, има и още.

Станахме свидетели на реални затруднения по световните вериги на доставки, включително поради целенасочените политики на други държави. Помислете само за ограниченията на Китай върху износа на галий и германий, които са от съществено значение за стоки като полупроводници и слънчеви панели. Това показва защо за Европа е толкова важно да засили икономическата сигурност. Чрез намаляване на риска и без прекъсване на отношенията. Много съм горда, че тази концепция намери широка подкрепа от страна на ключови партньори. От Австралия до Япония и Съединените щати. И много други държави по света искат да работим заедно. Много от тях са прекалено зависими от един-единствен доставчик на полезни изкопаеми от критично значение.

Други — от Латинска Америка до Африка — искат да развият местни промишлени отрасли за преработка и рафиниране, вместо просто да превозват ресурсите си в чужбина. Ето защо по-късно тази година ще свикаме първото заседание на нашия нов клуб за критични суровини.

Същевременно ще продължим да насърчаваме отворената и справедлива търговия. Досега сключихме нови споразумения за свободна търговия с Чили, Нова Зеландия и Кения. Следва да се стремим да завършим споразуменията с Австралия, Мексико и Меркосур до края на тази година. А скоро след това с Индия и Индонезия. Интелигентната търговия осигурява добри работни места и просперитет.

Уважаеми членове на Парламента,

Тези три предизвикателства — работна ръка, инфлация и бизнес среда — възникват в момент, в който искаме промишлеността да поеме водеща роля и в прехода към чиста енергия. Затова трябва да погледнем напред и да определим как да останем конкурентоспособни, докато правим това.

Ето защо поисках от Марио Драги — един от големите икономически умове на Европа — да изготви доклад за бъдещето на европейската конкурентоспособност. Защото Европа ще направи „всичко необходимо“, за да запази конкурентното си предимство.

Цифрови технологии и ИИ

Уважаеми членове на Парламента,

Що се отнася до улесняването на бизнеса и живота, видяхме колко са важни цифровите технологии. Показателно е, че далеч сме надхвърлили целта на NextGenerationEU за 20 % инвестиции в цифрови проекти. Държавите членки използват тези инвестиции за цифровизиране на своето здравеопазване, правосъдната система или транспортната си мрежа. Същевременно Европа е начело по отношение на управлението на рисковете на цифровия свят. Интернет се роди като инструмент за споделяне на знания, разширяване на кръгозора и свързване на хората. Но той доведе и до сериозни предизвикателства.

Дезинформация, разпространение на вредно съдържание, рискове за неприкосновеността на данните ни. Всичко това доведе до липса на доверие и нарушаване на основните права на хората. С реакцията си Европа се превърна в световен пионер по отношение на правата на гражданите в цифровата сфера.

Законодателните актове за цифровите услуги и цифровите пазари спомагат за създаване на по-безопасно цифрово пространство, в което основните права са защитени.

С тези актове се осигурява също така справедливост и се определят ясни отговорности за големите технологични компании.

Това е историческо постижение, с което трябва да се гордеем. Същото би следвало да важи и за изкуствения интелект. Той ще подобри здравеопазването, ще повиши производителността и ще помогне за справяне с изменението на климата. Но не трябва да подценяваме и напълно реалните заплахи.

Стотици водещи разработчици, научни работници и експерти в областта на изкуствения интелект неотдавна ни предупредиха със следните думи: „Смекчаването на риска от изчезване, свързан с изкуствения интелект, трябва да бъде световен приоритет, наред с други основни рискове за обществото като пандемиите и ядрената война.“ Изкуственият интелект е мощна общодостъпна технология, приспособима към широк набор от граждански и военни цели. Тя се развива по-бързо от очакванията дори на своите създатели.

Разполагаме с все по-малко време, за да разработим отговорен начин за направляване на тази технология. Смятам, че Европа, заедно със своите партньори, трябва да бъде начело на разработването на нова световна рамка за изкуствения интелект, изградена върху три стълба: предпазни мерки, управление и иновации. Най-напред, предпазните мерки.

Нашият приоритет номер едно е да гарантираме, че изкуственият интелект се развива по отговорен, прозрачен и ориентиран към човека начин.

Точно затова в своите „Политически насоки“ се ангажирах да представя законодателен подход през първите 100 дни. Предложихме Законодателния акт за изкуствения интелект — първия в света изчерпателен закон за изкуствения интелект в подкрепа на иновациите. Искам да благодаря на всички вас в Парламента, както и на Съвета, за неуморната работа по това новаторско досие. Този закон вече е образец за целия свят. Сега трябва да насочим усилията си към възможно най-бързо приемане на правилата и към изпълнението им.

Вторият стълб е управлението. В момента полагаме основите на единна система за управление в Европа. Следва също така да обединим силите си със своите партньори, за да гарантираме глобален подход към разбирането на въздействието на изкуствения интелект върху нашите общества. Спомнете си за безценния принос на Междуправителствения комитет по изменението на климата, който информира създателите на политики за най-новите научни открития. Смятам, че се нуждаем от подобен орган за изкуствения интелект, който ни осведомява както за рисковете, така и за ползите от него.

Орган, в който участват учени, технологични компании и независими експерти.

Това ще ни позволи да разработим бърз и координиран на световно равнище отговор, който се основава на работата, извършена в рамките на процеса от Хирошима и други подобни инициативи.

Третият стълб е посветен на отговорното направляване на иновациите. Благодарение на нашите инвестиции през последните години се превърнахме в лидери в областта на суперкомпютрите — 3 от 5-те най-мощни суперкомпютъра в света се намират в Европа. Трябва да се възползваме от това. Ето защо днес мога да обявя нова инициатива за предоставяне на достъп до нашите високопроизводителни компютри на стартиращи предприятия в областта на изкуствения интелект, за да могат те да обучават своите модели. Това обаче ще бъде само част от нашата работа по направляване на иновациите.

Нуждаем се от открит диалог с тези, които разработват и внедряват изкуствен интелект. Това е факт в Съединените щати, където седем големи технологични дружества вече са се споразумели да спазват набор от доброволни правила относно безопасността, сигурността и доверието. Това се случва и тук, където ще работим с дружества в тази област, за да ги убедим доброволно да се ангажират с принципите на Законодателния акт за изкуствения интелект, преди той да влезе в сила. Сега трябва да обединим всички тези усилия с цел изготвяне на минимални световни стандарти за безопасно и етично използване на изкуствения интелект.

ГЛОБАЛНА ОБСТАНОВКА, МИГРАЦИЯ И СИГУРНОСТ

Уважаеми членове на Парламента,

Когато застанах тук преди четири години, казах, че ако сме единни отвътре, никой няма да ни раздели отвън. Това беше идеята в основата на една геополитически ориентирана Комисия. Нашият подход „Екип Европа“ ни даде възможност да действаме по-стратегически, по-уверено и по-единно. И това е по-важно от всякога. С мъка в сърцето посрещаме новините за разрушенията и жертвите в Либия и Мароко след тежките наводнения и земетресение. Европа ще бъде винаги готова да помогне по всички възможни начини.

Или помислете за региона Сахел, който е един от най-бедните региони, но с най-бързо растяща демография..

Поредицата от военни преврати ще направи региона по-нестабилен през следващите години.

Русия едновременно влияе на хаоса и се възползва от него.

Регионът се превърна в благоприятна почва за разрастването на тероризма. Това поражда непосредствено безпокойство за нашата сигурност и просперитет в Европа. Затова трябва да демонстрираме същото единство на убежденията в Африка, което показахме в Украйна. Трябва да наблегнем върху сътрудничеството с легитимни правителства и регионални организации. И трябва да развием взаимноизгодно партньорство, съсредоточено върху общи интереси за Европа и Африка.

Ето защо заедно с върховния представител Борел ще работим по нов стратегически подход, който да доразвием на следващата среща на върха между Европейския съюз и Африканския съюз.

Уважаеми членове на Парламента,

Живеем в бурни исторически времена. Русия води мащабна война срещу основополагащите принципи на Устава на ООН. Това породи огромни опасения в държавите от Централна Азия до Индийско-Тихоокеанския регион. Те са притеснени, че в свят без закони, може да ги застигне същата съдба като Украйна. Виждаме явен опит от страна на някои от тях да се обединят в блокове, като изолират и влияят върху държавите помежду си. Това се случва в момент, в който редица бързо развиващи се икономики все по-често се питат дали институциите и глобализацията работят в тяхна полза. Тези опасения са основателни.

Тези бързо развиващи се икономики — със своите граждани и природни активи — са важни съюзници в изграждането на по-чист, по-безопасен и по-проспериращ свят.

Европа винаги ще работи с тях за реформиране и подобряване на международната система. Искаме да бъдем начело на усилията за постигане на по-справедлив основан на правила ред и за по-равномерно разпределение на благата. Това ще означава също така да работим с нови и стари партньори за задълбочаване на нашите връзки. Това, което Европа предлага със своята стратегия за свързаност Global Gateway е наистина уникално. Global Gateway е по-прозрачна, по-устойчива и по-привлекателна от икономическа гледна точка инициатива.

Само преди седмица бях в Делхи, за да подпиша най-амбициозния проект на нашето поколение. Икономическият коридор, свързващ Индия, Близкия изток и Европа. Той ще бъде най-пряката до момента връзка между Индия, Арабския залив и Европа: С железопътна връзка, която ще ускори търговията между Индия и Европа с 40 %.

С електропровод и тръбопровод за чист водород — за насърчаване на търговията с чиста енергия между Азия, Близкия изток и Европа. С високоскоростен кабел за данни, за да се свържат някои от най-иновативните цифрови екосистеми по света и да се създадат възможности за бизнес по целия път. Това са свръхмодерни връзки за утрешния свят. По-бързи, по-кратки, по-чисти.

И Global Gateway дава значителен принос за това. Видях го в Латинска Америка, Югоизточна Азия и в цяла Африка — от изграждането на местна водородна икономика с Намибия и Кения до цифрова икономика с Филипините. Това са инвестиции в икономиката на нашите партньори. Това са инвестиции в просперитета и сигурността на Европа в един бързо променящ се свят.

Уважаеми членове на Парламента,

Всеки ден конфликтите, изменението на климата и нестабилността принуждават хората да търсят убежище другаде. Винаги съм била твърдо убедена, че миграцията трябва да бъде управлявана. Това изисква търпение. Дългосрочни усилия с нашите партньори. И преди всичко единство в рамките на нашия Съюз. Това е духът на новия пакт за миграцията и убежището. Когато встъпих в длъжност, изглеждаше, че е невъзможен компромис, но с пакта ние постигнахме ново равновесие.

Между защитата на границите и защитата на хората. Между суверенитета и солидарността. Между сигурността и хуманността. Изслушахме всички държави членки. Разгледахме всички миграционни маршрути. И превърнахме духа на пакта в практически решения.

Реагирахме бързо и единно на хибридната атака на Беларус. Работихме в тясно сътрудничество с партньорите си от Западните Балкани и намалихме незаконните миграционни потоци. Подписахме партньорство с Тунис, което носи взаимни ползи, надхвърлящи миграцията — от образованието и професионалните компетентности до енергетиката и сигурността. Сега искаме да работим по подобни споразумения с други държави.

Укрепихме защитата на границите.

Европейските агенции засилиха сътрудничеството си с държавите членки. И искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля в прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането. Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече!

Дами и господа,

Работата ни по миграцията се основава на убеждението, че единството е постижимо. По-близо от всякога сме до споразумение по пакта. Парламентът и Съветът разполагат с историческа възможност да го осъществят. Нека покажем, че Европа може да управлява миграцията ефективно и със състрадание. Да довършим работата!

Уважаеми членове на Парламента,

Знаем, че миграцията изисква постоянни усилия. Това е жизнено важно при борбата срещу контрабандистите на хора. Със своите лъжи те привличат отчаяни хора. Прекарват ги по смъртоносни пътища през пустинята или през морето с негодни за плаване лодки. Начинът на действие на тези контрабандисти непрекъснато се променя. Законодателството ни обаче е на повече от 20 години и се нуждае от спешна актуализация. Затова се нуждаем от нови закони и нова управленска структура. Нуждаем се от по-строго правоприлагане и наказателно преследване и от засилена роля за нашите агенции — Европол, Евроюст и Frontex. И трябва да работим с нашите партньори, за да се борим с този глобален проблем с трафика на хора. Ето защо Комисията ще организира международна конференция относно борбата с контрабандата на хора. Време е да сложим край на тази безчовечна и престъпна дейност!

УКРАЙНА

Уважаеми членове на Парламента,

В деня, в който руски танкове прекосиха границата на Украйна, млада украинска майка се отправи към Прага, за да отведе детето си на безопасно място. Когато чешкият граничен служител постави печат в паспорта ѝ, тя заплака. Синът ѝ недоумяваше. Той попита майка си защо плаче. Тя отговори: „Защото сме у дома.“

„Но това не е Украйна“. На което тя отвърна: „Това е Европа.“

В този ден тази украинска майка почувства, че Европа е нейният дом. Защото „домът е там, където хората имат доверие един в друг“. А украинците могат да вярват на своите съграждани европейци. Името ѝ беше Виктория Амелина.

Тя беше сред големите млади писатели на своето поколение и неуморен борец за правосъдие. След като синът ѝ бе в безопасност, Виктория се върна в Украйна, за да документира военните престъпления на Русия. Една година по-късно тя загина от руска балистична ракета, докато вечеряше с колеги. Жертва на руско военно престъпление, едно от безбройните нападения срещу невинни цивилни граждани. Амелина бе с трима приятели, сред които колумбиеца Ектор Абад Фасиолинсе, също писател. Той участва в кампания, наречена „Aguanta, Ucrania“ — „Съпротивлявай се, Украйна“, чиято цел е да научат латиноамериканците за агресивната война на Русия и за нападенията срещу цивилни граждани. Но Ектор никога не си е представял, че сам ще стане мишена. По-късно той каза, че не знае защо тя е загинала, а той е оживял. Днес обаче разказва на целия свят за Виктория. За да опази спомена за нея и за да се сложи край на тази война.

За мен е чест, че днес Ектор е тук с нас. И искам да ви обещая, че ще запазим жив спомена за Виктория и за всички останали жертви. Aguanta, Ucrania. Слава Україні!

Уважаеми членове на Парламента,

Ще бъдем на страната на Украйна на всяка стъпка по пътя ѝ. Толкова дълго, колкото е необходимо. От началото на войната четири милиона украинци намериха убежище в нашия Съюз. И искам да им кажа, че и днес те са все така добре дошли, както и през онези съдбовни първи седмици. Осигурихме им достъп до жилищно настаняване, здравеопазване, пазара на труда и много повече.

Уважаеми членове на Парламента, така Европа отговори на призива на историята. Затова с гордост обявявам, че Комисията ще предложи да се разшири обхватът на временната ни закрила за украинците в ЕС. Подкрепата ни за Украйна ще продължи.

Само тази година предоставихме 12 милиарда евро, за да помогнем за изплащането на заплати и пенсии. За да помогнем на болниците, училищата и другите служби да функционират. А чрез предложението си за Акт в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) увеличаваме производството на боеприпаси, за да помогнем за посрещането на непосредствените нужди на Украйна. Но същевременно мислим и за бъдещето. Ето защо предложихме допълнителни 50 милиарда евро за период от четири години за инвестиции и реформи.

Така ще помогнем за изграждането на бъдещето на Украйна и за възстановяването ѝ като модерна и просперираща държава. Защото бъдещето се вижда ясно. И този Парламент го заяви силно: Бъдещето на Украйна е в нашия Съюз. Бъдещето на Западните Балкани е в нашия Съюз. Бъдещето на Молдова е в нашия Съюз. Знам също колко важна е перспективата за членство в ЕС за толкова много хора в Грузия.

Уважаеми членове на Парламента,

Започнах днешното си изказване с това как Европа отговоря на призива на историята. Историята сега ни призовава да работим за завършване на изграждането на нашия Съюз.

В свят, в който някои се опитват да елиминират цели държави една по една, не можем да си позволим да изоставим европейските си съграждани. В свят, в който размерът и тежестта са от значение, очевидно е, че стратегическият интерес на Европа и интересът ѝ в областта на сигурността са да бъде завършен нашият Съюз. Но отвъд аспектите на политиката и геополитиката трябва да видим какъв е залогът.

Трябва да оформим визия за успешно разширяване. Завършен свободен, демократичен и проспериращ Съюз, в който живеят над 500 милиона души. Завършен Съюз с много млади хора, които могат да живеят, учат и работят свободно. Завършен Съюз с жизнени демокрации, в който съдебните системи са независими, опозицията се зачита, а журналистите са защитени. Защото върховенството на закона и основните права винаги ще бъдат основата на нашия Съюз — в сегашните и бъдещите държави членки.

Ето защо Комисията превърна докладите за върховенството на закона в ключов приоритет. Сега работим в тясно сътрудничество с държавите членки, за да установим напредъка и предизвикателствата и да отправим препоръки за следващата година. Това гарантира отчетност пред този Парламент и националните парламенти.

Създадена бе възможност за диалог между държавите членки. И резултатите са налице. Вярвам, че с тези доклади могат да се постигнат същите резултати и за бъдещите държави членки. Ето защо с огромна радост обявявам, че ще отворим докладите за върховенството на закона за онези присъединяващи се страни, които още повече ускоряват процеса на присъединяване. Това ще ги постави на равни начала с държавите членки. И ще ги подкрепя в усилията им за реформи. И ще спомогне да се гарантира, че бъдещето ни е на Съюз на свобода, права и ценности за всички.

Уважаеми членове на Парламента,

Това е наш общ интерес. Спомнете си голямото разширяване отпреди 20 години. Нарекохме го „Деня за добре дошли в Европа“. Този ден беше триумф на решителността и надеждата след тежестта на миналото. И през следващите 20 години станахме свидетели на икономически успех, който подобри живота на милиони хора. Нека да има друг такъв ден, на който ще кажем „Добре дошли в Европа“ на нови държави членки и ще станем свидетели на нови икономически успехи.

Знаем, че това не е лесен път. Присъединяването е процес, основан на заслуги — и Комисията винаги ще отстоява този принцип. За това трябва упорита работа и лидерство. Но вече е постигнат значителен напредък. Видяхме постигнатия от Украйна огромен напредък, откакто ѝ предоставихме статут на страна кандидатка. Видяхме и решимостта на други страни кандидатки да извършат реформи.

Уважаеми членове на Парламента, сега е време да отговорим по подходящ начин на тази решимост.

И това означава да помислим как да се подготвим да завършим Съюза си. Трябва да преодолеем старите двуполюсни дебати относно разширяването. Въпросът не е за задълбочаване на интеграцията или разширяване на Съюза. Можем и трябва да постигнем и двете цели. За да получим геополитическа тежест и способност за действие. Именно така винаги е действал нашият Съюз.

Всяка вълна на разширяване беше съпроводена с политическо задълбочаване. Преминахме от въглищата и стоманата към пълна икономическа интеграция. А след падането на Желязната завеса превърнахме един икономически проект в истински Съюз на хората и държавите. Смятам, че следващото разширяване също трябва да бъде катализатор за напредък.

Започнахме да изграждаме здравен съюз при 27 държави членки и мисля, че можем да го завършим при 30 и повече държави членки. Започнахме да изграждаме Европейски съюз за отбрана при 27 държави членки и мисля, че можем да го завършим при 30 и повече държави членки. Доказахме, че можем да бъдем геополитически съюз и едновременно с това, че можем да действаме бързо, когато сме единни. И вярвам, че „Екип Европа“ работи и при 30 и повече държави членки.

Уважаеми членове на Парламента,

Знам, че и този Парламент смята така. Европейският парламент винаги е бил един от основните двигатели на европейската интеграция. Това беше така през десетилетията. Така е и днес. И аз винаги ще подкрепям този Парламент, както и всички, които искат да реформират ЕС, за да може той да работи по-добре за гражданите. И да, това означава включително чрез европейски конвент и чрез промяна на Договора, ако и когато е необходимо! Но не можем — и не трябва — да чакаме промяна на Договора, за да продължим с разширяването. Много по-бързо можем да постигнем Съюз, готов за разширяване. Това означава да се отговори на практически въпроси за това как ще функционира на практика съюз от над 30 държави. И особено за способността ни за действие.

Добрата новина е, че при всяко ново разширяване, прогнозите, че то ще ограничи нашата ефективност, се оказаха грешни. Да вземем за пример последните няколко години. Постигнахме съгласие по NextGenerationEU с 27 държави членки. Постигнахме съгласие да купим ваксини с 27 държави членки. Постигнахме съгласие относно санкциите в рекордно кратък срок — също с 27 държави членки. Постигнахме съгласие да закупим природен газ — не само с 27 държави членки, но и с Украйна, Молдова и Сърбия.

Така че това е възможно. Но трябва да разгледаме по-подробно всяка политика и да видим как те биха били засегнати от един по-голям Съюз.

Ето защо Комисията ще започне работа по поредица от прегледи на политиката преди разширяването, за да се определи как всяка област да бъде адаптирана към един по-голям Съюз. Ще трябва да помислим как ще работят нашите институции — как ще изглеждат Парламентът и Комисията. Трябва да обсъдим бъдещето на нашия бюджет — по отношение на това какво се финансира, как се финансира и как се набавят средствата.

Трябва също така да разберем как да гарантираме надеждни ангажименти в областта на сигурността в свят, в който възпирането е по-важно от всякога. Това са въпроси, които трябва да разгледаме днес, ако искаме да бъдем готови за утрешния ден. И Комисията ще изиграе своята роля. Ето защо ще представим идеите си на дискусията на лидерите по време на белгийското председателство. Ще бъдем мотивирани от убеждението, че завършването на нашия Съюз е най-добрата инвестиция в мира, сигурността и просперитета на нашия континент.

Затова е време Европа отново да мисли мащабно и да управлява собствената си съдба!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Уважаеми членове на Парламента,

Виктория Амелина вярваше, че наш колективен дълг е да напишем нова история за Европа.

Днес достигнахме именно мястото и момента, в който се пише историята. Бъдещето на нашия континент зависи от избора, който правим днес. От стъпките, които предприемаме, за да завършим изграждането на нашия Съюз.

Хората в Европа искат Съюз, който отстоява правата им в моменти на силна надпревара за надмощие. Но искат и Съюз, който ги закриля и е близо до тях, като партньор и съюзник в ежедневните им битки. И ние ще се вслушваме техния глас. Ако нещо е от значение за европейците, то е от значение за Европа. Помислете отново за визията и въображението на младото поколение, с които започнах речта си. Сега е моментът да им покажем, че можем да изградим континент, в който можете да сте верни на себе си, да обичате когото искате и да се стремите към най-доброто. Континент в хармония с природата и начело на новите технологии. Континент, обединен в свобода и мир.

Още веднъж — сега е моментът Европа да отговори на призива на историята.

Да живее Европа.

превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    115 14 Отговор
    Бесните халюцинации на гинеколожката са Без значение. Европа е прост слугинаж на краварите. Без Унгария, благодарение на Орбан!

    Коментиран от #9, #20, #37, #62

  • 3 Факт е,

    112 9 Отговор
    Да четеш цялата реч на Урсула, напоена с лъжа и лицемерие е голямо наказание ... не си струва да се губи времето
  • 4 честен ционист

    95 12 Отговор
    На България й видяха сметката преди 34 год.

    Коментиран от #14, #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ксаниба

    56 9 Отговор
    ясно, подготвят ни за великто бягство на оркрите!!
    Т.е. героичният контърнаступът къде полската граница

    Коментиран от #16

  • 7 честен ционист

    72 7 Отговор
    От приказките на Урсулицата става единствено ясно, че ще дръпнат шалтера н интернета.

    Коментиран от #12

  • 8 Българин

    15 76 Отговор
    Горд съм, че съм европеец, и съм благодарен, че България е в Европа.

    Няма по-хубаво място за живот от Европа.

    Коментиран от #27, #58

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 да де

    62 5 Отговор
    Пияницата Юнкер изглежда като ангелче пред успехите на миндер ханъм.

    Коментиран от #22

  • 12 Даа бе

    4 19 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    На тебе и такива като тебе задължително!!

    Коментиран от #17

  • 13 Муньо

    16 26 Отговор
    Елиминираха Югославия. Русия е виновна, че го позволи. А и нас ни продаде на краваристан. Та, за какво да съм благодарен?

    Коментиран от #18

  • 14 Българин

    6 42 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Мда, а можеше още да се редим на опашки за карантия. Сега какво? Какъв е тоя живот без седмичната порция карантия? И цвик вече няма.

    Коментиран от #56

  • 15 Булба67

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    И то без Война! За съжаление! А, трябваше, ( и може би трябва) и кой кого!
  • 16 А бре

    5 34 Отговор

    До коментар #6 от "Ксаниба":

    Много ви се иска русоробчо,ама НЯМАААА!!

    Коментиран от #21

  • 17 честен ционист

    49 4 Отговор

    До коментар #12 от "Даа бе":

    Спирането на интернета е неизбежно. Цифровизацията отдавна вече не се нуждае от глобалната мрежа. А спре ли нетът, ще ви наденат и хомотите.
  • 18 Българин

    12 22 Отговор

    До коментар #13 от "Муньо":

    Аууу горките сръбски гадове! Плача, че вече няма Югославия!
  • 19 Просто човек

    6 46 Отговор
    Мястото на Блъграия е в ЕС!!! Слава!!!
  • 20 Любопитния

    7 43 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    ТЯ ВСЕ ПАК Е НЯКОЯ,А ТИ КОЙ СИ??

    Коментиран от #57

  • 21 Ксаниба

    38 3 Отговор

    До коментар #16 от "А бре":

    Ейороробе, чети ли цялата статия на шефквта ви - иайсторицата на абортите???
  • 22 Булдог

    22 2 Отговор

    До коментар #11 от "да де":

    ,,миндер- ханъм" не става, много е ,,гърчава, виж Шмеркула беше....
  • 23 Мнение

    37 2 Отговор
    ЕС за да има бъдеще, трябва да се еманципира от САЩ и да закрие агресивния блок НАТО!
  • 24 българина

    35 3 Отговор
    ами ЕС прави това, от 9 сме 5.5, трите балтийски са напловина и те.... елиминират се цели държави.... какво да коментирам
  • 25 Аз празнувам 3ти Март

    30 3 Отговор
    СмърФ на евро-атлантизма и адептите му!!!
  • 26 Мосад

    32 2 Отговор
    Екзекуцията на Лайнен е одобрена, сега се очаква изпълнението, което ще бъде публично.
  • 27 Смея ти се много

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Нещасник
  • 28 Слава на Русия!

    42 7 Отговор
    Знаем кой унищожи Украйна. Същите агресори (Фащ-Нато), които подпалиха вс войни след 1945-та..., бесните англосаксонски кучета, тръгнали да ръфат Русия!
  • 29 Голям Роман

    36 0 Отговор
    Разкриваш безизходицата на дженджарите!Само заглавието успях да прочета!И веднага възниква въпросът!С какво да отговорите бе дженджари?Та повечето обикновенни хора не със съгласни с вашата политика ,където дженджар да си ,на почит си! Абсолютно глупава ,безидейна статия!

    Коментиран от #31

  • 30 Сталин

    28 1 Отговор
    Джамбас ква е тая вербална ди@рия ,главата ти пълна само с л@йна, евреите съсипаха белите държави в Европа, единственото решение е новия Хитлер

    Коментиран от #32

  • 31 Мдаа

    5 15 Отговор

    До коментар #29 от "Голям Роман":

    Не си прочел нищо освен заглавието, но драскаш?

    Ти сигурно си от тия, кото пишат какво хубаво беше образованието преди 89та, нали?

    Коментиран от #54, #67

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Историк

    3 16 Отговор
    Русофил, който слави Хитлер - каква цинична ирония.

    Цялата (фалшива) реторика на СССР/Русия е анти на всичко което хитлеризма представлява като идеология, същевременно с това се възхищават на Хитлер.

    Коментиран от #69

  • 34 Стършел

    10 0 Отговор
    ,,Позив на историята" т.е позив за ,,Оцапване"
  • 35 Сандо

    28 1 Отговор
    Само мазохист може да прочете този чаршаф.Но поне от заглавието можем да кажем:Гинеколожката е права,една от основните цели на този ЕС е да унищожи европейските държави.
  • 36 Исторически парк

    27 1 Отговор
    Точно така! Брюксел иска да елиминира България!
  • 37 Калпазанин

    25 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Точно, Ес се управлява от марионетки някой замислял ли се е и защо целия Ес може би няма толкова войници колкото говеда и техни бази в Европа, сигурно защото да не можем и преврати да си правим като африканците

    Коментиран от #40

  • 38 ТАКА Е !

    27 1 Отговор
    Искат да елиминират България със постоянното поскъпване на живота , издръжка на малцинства, мигранти, зелени шитни и т.н. Не могат и за това беснеят. Факт.
  • 39 ИВАН

    23 0 Отговор
    Нашата държавица я унищожиха и без война - измислиха чалгата, рекламите, реалитата, турските сериали и новини на турски, и турската партия ДПС, промениха историята, прецакаха образованието, развъждат престъпност и наркомани .... етс.етс. етсетера и т.н. ... и сме до там
  • 40 ТаУмВзе

    19 0 Отговор

    До коментар #37 от "Калпазанин":

    След 2рата Световна война, бивша Европа е заложник на краварите. Изключвам британците де. Чакай да видим, какво ще се разберат Русия и Китай!
  • 41 ЗЛИ

    18 1 Отговор
    Тая Европа не е нужна никому .Урсул фашиста ,е виновна за геноцид над 59 млн...Ковида си върви кротко без истерияя ..
  • 42 451 градуса по Фаренхайт

    10 1 Отговор
    та после- Бредбъри бил фантаст!?!?
  • 43 Леле, леле...

    25 0 Отговор
    Тази до какво се докосне, го унищожава. Беше министър на отбраната на Германия и вече Бундесвера е много по-зле и от армията на Северна Корея.
    Сега кой и кога я е избирал??? Да ни е някакава си там на върха на един "съюз", който повече е диктатура, отколкото демокрация?
    Било "светло бъдеще"? За нея, да! С нейния умствен багаж да получава заплата 50 000 евро месечно, да! Но с нейните "сертификати", "зелени простотии", "червеи и хлебарки за храна" на това "младо поколение, които се стремяло към светло бъдеще??" И пак ще го затворят, заради "патогени", понеже пари, пари им трябват и как иначе ще си оправдаят кражбата на милиардите от здравните каси и бюджети на страните "съюзници"? И милиарди за един зелен шушумигар, който още юни, миналата година вече имаше над 1 милаирд евро, от нашите, на неговата сметчица... Той унищожавал Русия?
    Лъжци, крадци, психопати на власт опорочиха идеята за една модерна и свободна Европа за европейците! Един афганистанец, дошъл с двете си жени и 15-те си деца с тези две жени, получава в Германия около 20 000 евро месечно, докато има възрастни немци, работили над 40 г в страната и пенсията им е 800 евро, мизерстват дето само наема в Берлин, Хамбург... е над 1000 евро. Това е "великата им демокрация" и "съюз" за НЕевропейци!
    Абе тази и "съюза" и, не струват и 5 стотинки! Това да се разпада и повече да не ми говорят за някакъв си "демократичен ЕС"!
  • 44 Артилерист

    25 1 Отговор
    Не чета нито Дениз, нито Урсуза. Ще кажа само, че Европа пропусна шанса да се обедини с европейска Русия и да блъгодентства. Вместо това тя хищнически, водена от колониалните хищници Германия, Франция, Великобритания и др., предпочете да се подчини на натовския главатар САЩ и сега започна да бере горчивите плодове от това решение. Преди Русия да се окопити при Вл. Путин, на колективната западна глутница, начело с американците, и беше лесно да напада и ограбва който си поиска, по какъвто и да било повод, но работите са на път коренно да се променят. Видя се от разбунтувалите се африканци, колко много колонии от този континент е ограбвала Франция! Ама се знае, че и другите от глутницата не са по-назад. Иначе, защо Блинкен и Нюланд ще си трошат краката да ходят до там и да се опитват да върнат статуквото...

    Коментиран от #49

  • 45 Дедо

    1 19 Отговор
    България била бедна и разсипана ,а българите бедни и угнетени евророби. Така коментират тук. Но е странно,защо все повече българи карат нови автомобили, пътуват по целия свят, всички свободни парцели се купуват и застрояват ,а много от студентите учат на запад ,където не е евтино.Заведенията са пълни, масово се ходи на почивки в Гърция и Турция. Е май България не запада ,а по скоро се развива и хората започват да трупат активи и капитали, което не се харесва на русофилските агенти в България.
  • 46 Слушах цялата реч

    17 1 Отговор
    По радиото
    Общи приказки завоалирани обобщения антируска пропаганда общо взето все подобни неща
  • 47 права е

    18 0 Отговор
    Някой от години се опитва да елиминира Русия и да я принизи в очите на човечеството с публични обвинения, унижения и безумни санкции. Някой елиминира Германия като я лиши от евтините руски енергийни ресурси и съсипва икономиката й. Някой прави същото и с Франция. Някой се опитва да милитаризира и унищожи България и българите. Някой от години подпалва войни в различни точки на света като колонизира нагло и арогантно. Крайно време е този някой да бъде спрян и седянката да бъде разтурена, ведно с башибозука на натото и алчните чиновници на евросъюза.

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Българин

    2 16 Отговор

    До коментар #44 от "Артилерист":

    "с европейска Русия и да блъгодентства."

    Няма такова нещо като "европейска Русия". Русия е заседнала в 17ти век, Европа е в 21ви.

    А приказките за "благоденствие" будят само смях и съжаление, като се има предвид повсеместната мизерия в Русия: над 65 милиона руснаци са под чертата за абсолютна бедност. Най-богатата на ресурси държава в света има минимална работна заплата три пъти по-ниска от България.

    Коментиран от #53

  • 50 Смех в блатото

    0 17 Отговор

    До коментар #47 от "права е":

    "Някой от години се опитва да елиминира Русия и да я принизи в очите на човечеството"

    Путин наистина беше "някой", но бързо се превръща в "никой".
  • 51 Умен и Красив по целия г.

    16 0 Отговор
    Да ! Елеминират българската държава, но ние трябва да спасим украинската.
  • 52 Живвем в свят

    16 0 Отговор
    в който ПомашкатаСемкаДжамбазов няма да вирее дълго. Подлоги като Представителство на Европейската комисия в България ще бъдат ритани и бесени.
  • 53 АРЕС

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    КРЕТЕ.
  • 54 геноцид

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мдаа":

    Човек няма нужда да чете пасквила на хер ф ю р е р достатъчно е да види до какво доведоха евробюрократите европа като цяло ! А относно образованието ни , само едно ще кажа , че то бе признато в цял свят и тук завършваха своето висше образование доста чужденци ! Ако пък си на мнение , че днешното образование е по добро , само погледни външното оценяване на учениците ( това е дело на новите структури в образованието ) и пак си помисли кога е било по добро преди или сега !

    Коментиран от #60

  • 55 Гинеколожка

    13 0 Отговор
    Съм... Без практика... И от отбрана много не отбирам... Най-обичам на края на диванчето да седя... И у втора класа да хвърча.. Иииии... Да крада, крада...
  • 56 От тук нататък

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    За тебе карантия ще има винаги и по много!
  • 57 Факуракис

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Любопитния":

    А ти джендъре кой си?
  • 58 Прав си

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    За една изключително ограничена част от европейците си прав. За едни 80% избщо не си в час.
  • 59 Хахаха

    14 0 Отговор
    Пълни простотии какво направи.
    1 направи зделка за ваксини за милярди които бяха излишни.
    2 подпалихте конфликт във окрайна заради вашите интереси.
    3 направихте ЕС зависима от вашите партюри
    4 и ме по малко важна инфлацията във ЕС те първа ще става по голяма
  • 60 Мдаа

    0 6 Отговор

    До коментар #54 от "геноцид":

    "Човек няма нужда да чете"

    Това казва всичко за "мнението" ти и за "образованието", което стои зад него. То е базирано на "човек няма нужда да чете".
  • 61 Сс3мпа

    5 0 Отговор
    Копи, пейстнал мисли се за сериозен журналист. Гледа авторски, потрива ръце конспиративнотъпо...
  • 62 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Е ТОЗИ ПЪТ АКУШЕРКАТА Е ПРАВА ...ПОГЛЕДНЕТЕ КАК КРАВАРИТЕ ЕЛИМИНИРАХА БЪЛГАРИЯ ... НАЗНАЧАВАШ МАРИОНЕТНО КРАВАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО И ТО СЕ СПРАВЯ С НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ КАТО ГИ НАХРАНВА С С ПЕСТИЦИДИТЕ И УРАНА НА УКРАЙНА ....БАВНО И МЪЧИТЕЛНО НАМАЛЯВАШ НАСЕЛЕНИЕТО ...Е НЕ Е БЪРЗО ДА ГИ МОРИШ ВЪВ ВОЙНА КАТО УКРАЙНА АМА ПАК ДОБРЕ
  • 63 Чекмедже бабаит

    11 1 Отговор
    Всеки един уважаващ себе си и родината си националист знае, че Съюзи като европейския, бившия соц, щатите, арабските емирства и т.н. Са за облагодетелстване на определени кадри и поробване на други
  • 64 Чичо Дончо каза

    7 1 Отговор
    ЕС елиминира БГ то.
  • 65 мда

    1 1 Отговор
    Урсулата, ами така кажете.
    Хората да не си губят времето да отварят.
  • 66 Дългият

    1 8 Отговор
    До момента дори с някой минус,....няма по добро от Демокрацията...Да се изказваш свободно...да пътуваш свободно....да избираш политици които ти харесват или да сваляш тези които не ти харесват..да вдигаш протест когато с нещо не си съгласен....с едно изречение....да бъдеш бял човек...Да пише тук някой проруски талибан.. какво толкова му харесва на Тоталитаризма...може пък да успее да се съглася с него....
  • 67 ССС

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мдаа":

    Що, какво му беше? Щото ни караха да четем, пишем и смятаме до втръсване? Да, досадно беше, но години по-късно оценям ползите. Сега какво е - постижение е ако влезнат в час. И ако не сбъркат, докато си пишат името. Но иначе псуват на ниво професионалисти, почти без граматични грешки. На няколко езика! ЕВАЛЛА! Ако това ти е подобрението - задръж си го. Некомпетентни инженери, учители, за съжаление - и лекари, и още, и още. Мислехме, че западните университети (реномираните) са голяма работа. Виж нашите им възпитаници. Средните техници от преди т.н демокрация са в пъти по-компетентни и подготвени от днешните инженери (повечето), разбира се - има и изключения. Ти например - можеш ли, без да отвориш Гугъл, да кажеш на кой етап от пътуването Ботев е написал текста на "Тих бял Дунав"? Моля, никой да не му помага.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ССС

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    "Цялата (фалшива) реторика на СССР/Русия е анти на всичко което хитлеризма представлява като идеология..."
    А бе, ти коя история пак чете? Кое е фалшивото - че без разлика на пол, раса, възраст, етнос, и т.н, хората трябва да имат равни права и задължения, равни възможности. А, май такива са и "ценностите" на съвременните "цивилизовани" държави. Ама понеже са ценни, си ги държат скрити, и си ползват ежедневните ценности. Кой е послушен, партийно и сексуално коректен, на кого е човек, колко скъпа кола кара, колко пари печели (без оглед на начина). И дали "плюе" по определените на централно ниво врагове. Май и "правилната" пропаганда е "откритие" на СССР? Добре, че днес не спират предавания и статии, и не уволняват журналисти, които не отразяват "правилната линия". Опс, заразил съм се с "фалшива реторика". БЕгам за ваксина!
  • 70 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 1 Отговор
    Ще запазя текста, да го използвам като слабително някой път!
  • 71 аФторр

    5 1 Отговор
    Ко рече аФтора на тая къса и сбита статия??? ЕС унищожава държави ?!!!? Правилно !!! Това не в фейк ,това е истината !!
  • 72 Я да видим

    4 0 Отговор
    Как свляш тези, които не ти харесват? С пари? Или с много пари, ако с пари не става? По важно е -с чии пари? Та не се опитвай да говориш за нещо, което не съществува -за демокрацията. По добре ми говори за другото, дето не съществува -комунизма. Щото то, поне е по благозвучно. По го докарва на справедливост, някакси.
  • 73 Вирус

    1 2 Отговор
    Хахаха джамбазфейк да не мислиш че някой ще прочете този боклук на миндерчето
  • 74 Язе

    1 2 Отговор
    Руски мир е същото като Дойче райх. Вече минахме през това един болен психопат да затрие 60 млн. човека. Днес рашизма ни бута в същата посока и има хора които подкрепят това. Пак имаме фюрер, пак имаме фанатизирано население, пак имаме алчни олигарси крепящи фюрера. Има обаче и една разлика. Днешния фюрер има ядрено оръжие и вече се кани да го ползва. Даже не му пука, че това ще убие и подръжниците му. Русофилията прекрасна в Рашизъм, а това прераства в психиатрична патология която май не се лекува.