Отидете към основна версия

1 542 10

Рим призна: Участието ни в китайската инициатива „Един пояс, един път“ се провали

  • китай-
  • италия-
  • антонио таяни

Смята се, че е малко вероятно Италия да поднови споразумението, когато изтича през март 2024 г. и до декември има право официално да се оттегли от споразумението, което иначе ще бъде удължено с пет години

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Търговията между Италия и Китай не се подобри според очакванията след присъединяването на Рим към инициативата на Пекин „Един пояс, един път“ преди четири години, каза днес италианският външен министър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

При предишно правителство Италия през 2019 г. стана първата голяма западна държава, присъединила се към инфраструктурната инициатива на Китай, въпреки протестите на САЩ.

„Пътят на коприната не донесе резултатите, които очаквахме“, каза италианският първи дипломат Антонио Таяни на икономически форум, малко преди да замине за Китай.

„Ще трябва да оценим нещата, парламентът ще трябва реши дали да подновим нашето участие или не."

Смята се, че е малко вероятно Рим да поднови споразумението, когато изтича през март 2024 г. и до декември има право официално да се оттегли от споразумението, което иначе ще бъде удължено с пет години.

Таяни съобщи, че ще замине този следобед на тридневна дипломатическа мисия в Пекин. Премиерът на Италия Джорджа Мелони каза, че планира да посети Китай при едно от следващите си пътувания в чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: