Отидете към основна версия

8 614 16

Идва ли краят на глифозата в Европейския съюз?

  • климатични промени-
  • глифозат-
  • ес-
  • пестициди-
  • плевели-
  • селско стопанство-
  • земеделие

Той остава най-продаваният препарат за унищожаване на плевели в света

Снимка: БГНЕС/ EPA

Разрешението за използване на глифозат в ЕС изтича през декември 2023. Държавите от Общността в момента обсъждат дали да удължат разрешението и възнамеряват да излязат с позиция до средата на октомври.

Какво представлява глифозат?

"Монсанто" разпространява хербицида от 1974-а година. Американският химически концерн смесва органичното фосфорно съединение с други вещества и продава хербицида като препарат за унищожаването на плевели под името "Roundup".

Много земеделци го използват да пръскат земите си и да унищожат всички плевели преди началото на сеитбата. Чрез този метод се възпрепятства растежът на плевелите и полезните растения се развиват по-добре. Съдържащите глифозат пестициди се произвеждат междувременно и от много други химически фирми по цял свят.

Какъв е проблемът с глифозата?

Чрез унищожаването на дивата растителност по полетата обаче се унищожават и условията за живот на насекомите, откъдето пък се стига до недостиг на храна за птиците. "Хербицидът разрушава хранителната основа за животните", казва Йорн Вограм от Федералната служба за защита на околната среда пред ДВ. Респективно глифозатът наред с другите пестициди заплашва видовото разнообразие.

Хербицидът влияе и на бактериите, променя генетичния материал, нервната система и така може да доведе до тежки увреждания при животните и при хората, сочат изследванията. В проучване на университета в Улм например са установени малформации при поповите лъжички, причинени именно от препарата.

Глифозатът се разпространява чрез пръскане, замърсява водите и се открива в храните, в урината и в майчиното мляко. Големи количества от хербицида се използват при отглеждането на соя. Това има последици за здравето на хората например в Аржентина: "Виждаме ясно, че хората се разболяват заради глифозата – в определени селски региони е три пъти по-вероятно жителите да се разболеят от рак", казва Медардо Авила Васкес, лекар в университетската клиника за родилна помощ и неонатология в аржентинския град Кордоба. Васкес е съавтор на изследване за заболяванията от рак.

Освен това приложението на глифозата в соевите полета води до двукратно до трикратно увеличаване на броя на спонтанните аборти, сочи друго проучване. А на базата на щетите, нанесени на генетичния материал, малформациите се увеличават четирикратно, посочва Васкес пред ДВ.

И други изследвания удостоверяват наличието на промени в генетичния материал. "Колкото по-големи са количествата и колкото по-дълъг е периодът на използване на хербицида, толкова по-висок е рискът. Това сме установили", казва изследователката на рака Луопинг Жанг от университета "Бъркли". По нейните думи при хората, изложени на базирани на глифозат хербициди, рискът да заболеят от неходжкинов лимфом е 41 процента по-висок.

От други проучвания става ясно, че глифозатът може да увреди нервната система и да доведе до заболяване от Паркинсон, че вреди и на микроорганизмите, в резултат на което могат да настъпят промени в чревните бактерии със съответни отражения върху здравето.

Как реагират властите на проучванията?

На основата на независими и публикувани проучвания през 2015-а година Международната агенция за изследване на рака стига до извода, че глифозатът вероятно е карциногенен.

Въпреки това разрешенията за използването му се дават от националните агенции в съответните страни, които се базират почти изключително на данните на производителите. Техните изследвания не са публични, респективно не са проверени от независими експерти. Учените отдавна критикуват тази практика като "неприемлива".

Сега Европейския орган за безопасност на храните излезе с оценка на глифозата, в която не са установени проблеми от приложението му за здравето на хората и животните. Същевременно обаче се констатира недостиг на данни за даването на пълна оценка. Този подход е критикуван от независимите учени.

Какво ще се промени, ако глифозатът спре да се използва в ЕС?

За токсиколозите, здравните експерти, еколозите и част от земеделците изтичането на разрешението в ЕС ще бъде от полза за околната среда и за здравето на хората.

В селското стопанство това би довело да "необходими прогресивни промени, ако е свързано с придружаващи мерки", казва пред ДВ токсикологът Петер Клаузинг. "Но като едностранна изолирана мярка забраната на глифозат има потенциала да изостри кризата в конвенционалното селско стопанство."

Поддръжниците на забраната призовават тя да бъде съпроводена с оказването на помощи от ЕС за фермерите. Те трябва да бъдат насърчени да произвеждат продуктите си устойчиво, да защитават "биологичното разнообразие и човешкото здраве", казват от най-голямата европейска екологична организация Friends of the Earth.

"Екологичното земеделие показва, че икономиката без хербициди като глифозат е напълно възможна и стимулира иновациите", казва пред ДВ Саския Хоренбург от Съюза за екологично производство на храни. Сред тях са например новите видове зърнени култури, чиито листа създават много сянка и така "потискат" растежа на плевелите. Освен това могат да се използват селскостопански машини с GPS, които знаят къде са полезните растения и автоматично отстраняват плевелите целенасочено.

Автор: Геро Рютер

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 21 гласа.

Свързани новини