Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 19:53 2 128 32

Как промените в климата съсипват човешкото здраве

  • климатични промени-
  • здраве-
  • хранене-
  • заплаха

Промените в климата застрашават все повече здравето на хората. А бездействието може да струва човешки животи, предупреждават учените.

Как промените в климата съсипват човешкото здраве - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дори повишението на световните температури да остане под два градуса в сравнение с периода преди индустриализацията, броят на смъртните случаи, свързани с горещините, ще се увеличи с 370 процента до средата на века. Това е един от изводите в новото изследване "Обратното броене на Lancet за здравето и климатичните промени", публикувано от 114 международни учени в научното списание "The Lancet".

Хората по света са изложени на екстремни жеги два пъти по-често, отколкото в периода 1986-2005, пише АРД. Това е особено опасно за малките деца и по-възрастните хора. При хората над 65-годишна възраст броят на смъртните случаи, предизвикани от екстремните жеги, се е повишил с 85 на сто в сравнение с периода 1991-2000 година. Според експертката Марина Романело от лондонския "University College" бездействието ще ни струва все по-скъпо. "Не можем да си позволим да не правим нищо, защото това ще струва човешки животи", казва тя пред АРД.

Вредните емисии остават високи

Все по-горещото време означава и, че работата или спортът на открито стават все по-рисковани. Опасността от горски пожари и разпространяването на тропически инфекциозни заболявания също расте. Изследователите посочват, че използването на възобновяеми енергийни източници се повишава, както и, че се взимат още мерки за борба с климатичните промени. Въпреки това всяка секунда във въздуха се изпускат 1337 тона въглероден диоксид, казва Романело за АРД. Според експертката работата, която се върши за предпазването на населението, изобщо не е достатъчна.

В Германия например между 2013-а и 2022-а хората са били изложени на потенциално животозастрашаващи жеги средно по осем дни годишно. Това е доста по-малко от световните средни стойности от 86 дни годишно, но средните температури в страната в периода 2018-2022 са били с 1,8 градуса по-високи, отколкото между 1986-а и 2005-а.

Все повече отсъствия от работа

Високите температури в Германия са довели и до близо 34 милиона неоползотворени работни часа заради жегата през 2022-а година - най-вече в строителството. Това е увеличение с 12 процента спрямо 1991-2000. Принципно в Германия през 2020-а година около 31 процента от електричеството са били генерирани от възобновяеми източници, но като цяло в енергетиката процентът е едва шест.

В специална оценка на проучването за Германия пише: "Ограниченото използване на енергия от възобновяеми източници и продължаващата експлоатация на изкопаеми горива и биомаса водят до високо замърсяване на въздуха, което увеличава риска от респираторни и сърдечносъдови заболявания, от рак на белия дроб, диабет, неврологични разстройства и неблагоприятно развитие на бременностите, респективно до висока степен на заболяванията и смъртността", пише АРД.

Храненето също влияе на здравето

Друга част от изследването е посветена на връзката между храненето, изменението на климата и здравето. Учените са установили, че на животновъдството се дължат 57 процента от всички емисии на парникови газове от селското стопанство в света. От една страна животните отделят големи количества метан, а и отглеждането на фуражи отнема големи площи земеделска земя.

Освен това през 2020-а година почти два милиона смъртни случая в света са били свързани с прекомерната консумация на червено месо, преработено месо и млечни продукти, като в Германия те са над 87 000. Ето защо изследователите подкрепят растителната диета с ниско съдържание на месо, обяснява АРД.

Сред изводите от доклада все пак има и положителни. Така например смъртните случаи в света, причинени от замърсяването на въздуха, са намаляли с 15,7 процента от 2005-а година насам. Освен това през 2022-а в чиста енергия са били инвестирани около 1,5 милиарда евро, което е с 61 на сто повече, отколкото в изкопаеми горива.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредния

    23 1 Отговор
    Разказ лишен от логика и факти, във факти
  • 2 Българин

    21 2 Отговор
    Напълно развенчах идеята за предизвиканото от човека изменение на климата в предишни статии и няма да губя време за това тук. Вместо това искам да разгледам крайната цел на политиката за изменението на климата - крайното решение, което НЕ Е за спасяване на планетата, а за доминиране на населението.

    Имената, използвани за „нулиране“ на изменението на климата, варират, но глобалистите и ООН често го наричат Програма до 2030 г. или Цели за устойчиво развитие. Тези програми имат прикритието на защита на околната среда, но ВСИЧКИ имат своите корени в икономиката. С други думи, всички усилия за борба с изменението на климата са насочени към унищожаване на промишлеността и търговията и установяване на правителствено-корпоративни партньорства за доминиране на производството. Изменението на климата е троянски кон за въвеждане на авторитаризъм.
  • 3 Българин

    19 1 Отговор
    Вярвам, че един от най-важните аспекти на Програмата до 2030 г. за глобалистите е нещо, наречено „15-минутен град“ – проект, който включва стотици кметове на градове от цяла САЩ, Европа и Азия, работещи в тясно сътрудничество с групи като Световния икономически форум. Всяко споменаване на тази идея в негативна светлина предизвиква изблик на гняв и подигравки в медиите, като че ли това не е реална тема, която заслужава да бъде дискутирана.

    Заведението рисува интересна картина на 15-минутни градове – утопично бъдеще, в което всичко необходимо е само на няколко минути пеша, а личният транспорт е ненужен (или забранен). Можете дори да живеете в мегакомплекс, подобен на гигантския търговски център, в който работите. Бихте могли да прекарате месеци в една квадратна миля пространство, без изобщо да я напускате.

    Няма грешка, че тази идея беше активно насърчавана по време на пандемичния локдаун. Обществеността беше обхваната от пропаганда на страх за вирус с 99,8% процент на оцеляване и този страх внезапно превърна в реалност немислимата преди това идея да си останем у дома. Медийни специалисти продължават да наричат връзката между блокирането заради коронавируса и блокирането на климата теория на конспирацията, но идеята е открито призната в официални документи на ООН и СИФ.
    Брандън Смит

    Коментиран от #23

  • 4 Тошо

    22 1 Отговор
    Крайната цел на политиката за изменението на климата и крайното решение НЕ Е за спасяване на планетата, а за доминиране над населението.
  • 5 Българин

    16 1 Отговор
    Някои хора твърдят, че повечето градове вече са се превърнали в "15-минутни градове", където всичко, от което се нуждаят, е на пешеходно разстояние от домовете им. Тези хора не разбират какво всъщност е 15-минутен град. Както е отбелязано в многобройни проекти за институционални описания, това е не само за удобство или близост - става дума за промяна на всеки аспект от настоящата ни философия за живот. Не става въпрос за придобиване на удобство, а за правене на много жертви, за да успокоим въглеродните господари.

    „15-минутен град“ е по-скоро като рецепта, съдържаща всяка една съставка от програмите за блокиране заради климата и коронавируса в рамките на една всеобхватна визия на Оруел. Той включва изземване на превозни средства, премахване на частния транспорт и пътища, наблюдение на използването на електроенергия от всеки човек в интелигентен град и изкуствен интелект, наблюдение на консумацията на храна и въглероден отпечатък, биометрично наблюдение в компактен и многостепенен градски пейзаж, концепцията за безкешово общество, култът към равенството и приобщаването, контролът на населението и т.н.
    Брандън Смит
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    15 1 Отговор
    Това е кулминацията, финалът на играта - огромен затвор без решетки. Място, където сте обусловени да свикнете с изкуствени ограничения на личния живот, липса на граждански свободи, частна собственост, способност за работа или мобилност. Вие сте обвързани със земята, а земята принадлежи на правителството (или корпорацията). Ако искате историческо сравнение, най-близкото, което мога да намеря, е феодалната система на средновековна Европа.

    В тези градове вие сте работна машина, нищо повече. Никога няма да ви бъде позволено да притежавате личната си собственост и следователно да притежавате собствения си труд. Всичко, което имате, ви е дадено от държавата и може да ви бъде отнето от държавата, ако я оспорите. Може да успеете временно да напуснете селото или общността, към която сте привързани, но това ще се промени, тъй като ограниченията върху движението на населението се увеличават в съответствие с изискванията на климатичната идеология.

    Брандън Смит
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    13 1 Отговор
    Докато сте продуктивни и покорни, ще ви бъде дадено всичко необходимо, за да оцелеете, но никога да процъфтявате. В една технократска феодална система не бихте имали гаранция, че държавата ще има нужда от вашите услуги. Поне във феодална Европа на селяните се е гледало като на ценен ресурс поради ограниченото население. В свят, в който много хора се смятат за „излишно население“, можете лесно да бъдете заменени и да бъдете изгонени от града, за да умрете от глад.

    През 2016 г. Световният икономически форум публикува документ, озаглавен „Добре дошли в 2030 г. Нямам нищо, нямам личен живот и животът никога не е бил по-добър“. Целта на статията беше да популяризира концепция, наречена „икономика на споделянето“, която за първи път беше публично представена пред пресата в Давос. Статията описва „хипотетично“ бъдеще, в което комунистическата система слага край на всяка частна собственост в името на спасяването на планетата от изменението на климата. Предимства? Е, както при всички комунистически системи, голямата лъжа е, че ще работите по-малко и повечето неща ще са безплатни. Ето как колективистичните идеали са били продавани на обществеността от поколения и НИКОГА не са работили, както твърди естаблишмънтът.

    Брандън Смит

    Коментиран от #25

  • 10 Българин

    11 2 Отговор
    СИФ насърчава икономиката на споделянето от години, но когато стана мейнстрийм и беше широко критикувана като антиутопия, медиите отново включиха „теорията на конспирацията“ и атакуваха всеки, който разкри последиците.

    Няколко платформи публикуваха статията през 2016 г., но много оттогава я премахнаха (например „Форбс“ изглежда премахна публикуваното си копие). Те се преструват, че дневният ред никога не е съществувал, вероятно защото статията съдържа някои изобличителни признания, включително алюзия към концепцията за „15-минутен град“. От статията:

    „Най-голямата ми грижа са всички хора, които не живеят в нашия град. Тези, които загубихме по пътя. Тези, които решиха, че всичко това е станало твърде много, цялата тази технология. Тези, които се чувстваха остарели и безполезни, след като роботи и изкуствен интелект поеха повечето от нашите работни места. Тези, които се разстроиха от политическата система и се разбунтуваха срещу нея. Те живеят различен живот извън града. Някои са сформирали малки общности, които се издържат сами. Други просто останаха в празни и изоставени къщи в малки села от XIX век.

    От време на време се дразня от факта, че нямам истинско уединение. Не мога да отида никъде без регистрация. Знам, че някъде всичко, което правя, мисля и мечтая, се записва. Просто се надявам никой да не използва това срещу мен."

    Брандън Смит
  • 11 Да, бе

    15 1 Отговор
    По-скоро как зелените талибани унищожават човечеството. За това убиха християнството, че там е спирачката. В библията няма въглероден отпечатък, самоубийството е грях и възпрепятства спасението на душата, а истинската битка е за душите човешки и Богу подобни...
  • 12 Българин

    11 2 Отговор
    други думи, глобалистите си представят бъдеще, в което недоволните свободомислещи и хората, заменени от изкуствен интелект, са изгнаници, търсещи безсмислено съществуване в пустошта на стария свят. За да останете в лоното на новия свят, ще трябва да се откажете от всякаква свобода, дори от свободата на мисълта. Имайте предвид, че тази статия трябва да бъде „положителна“ промоция на икономиката на споделянето и градовете, свързани с концепцията за 15 минути, но този пасаж звучи по-скоро като заплаха.

    Важно е да разберете, че тези компактни градове няма да бъдат проектирани за вашия комфорт. Те няма да бъдат проектирани така, че да можете да разполагате с всички удобства, които имате днес, на една ръка разстояние, докато сте „зелени“. Така се опитват да го продадат глобалистите, но това няма да стане. По-скоро тези градове ще бъдат проектирани да ви КОНТРОЛИРАТ по-добре, така че да можете да бъдете принудени да правите жертвите, които те казват, че са необходими за осигуряване на устойчивост.

    Погрешно се наричат „децентрализирани общности“, докато всъщност са точно обратното – те са напълно централизирани, като клетка за хамстер, където вие сте домашният любимец. Основната философия зад тях е зависимостта. Ако живеете на място, специално построено, за да ви направи невъзможно да се грижите за себе си, тогава вие сте роб. Въпреки че, разбира се, дори робството може да изглежда благородно, ако хората са убедени, че техните вериги са необходими за доброт
  • 13 КОТарАК

    1 7 Отговор
    единственото което ме тревожи , е че времето върви по-бързо. на много салати съм от вчера , но мисля че има нещо. 1 секунда не е тва което беше
  • 14 Зоя Паскалева

    11 2 Отговор
    Чичо Сорос ви съсипа от пропаганда за климата за дацси пробутва скъпата,, зелена "енергия
  • 15 От наше село

    10 3 Отговор
    Как влияят на човешкото здраве незнам ,но мога да ви снимам и покажа как ми изсъхнаха дръвчетата и храстите на село ,при 5 лв кубик вода се отказах да ги поливам ,и не само при мен и гората гледам съхне !
  • 16 Хлъц

    8 6 Отговор
    Не виждам вече врабчета ! Тая химия където е ръсят нощем говедарите със самолети ни убива и ни прави дебилни.Да идва Вовата да ни спасява,че накрая ще стане страшно !

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 шкумбата

    6 1 Отговор
    ама че смях вие съвсем изтрещяхте
  • 19 Урюрвкос

    2 4 Отговор
    Вчера в Бразилия температурен рекорд 58,8 гр

    Коментиран от #31

  • 20 Дани Гадняра

    8 0 Отговор
    2024 Тръмп ще изкара САЩ от "Зелената Сделка", а дойчланд ще продължат да се топлят със соларни панели.
  • 21 Карлуково

    4 1 Отговор
    Човеците съсипват климата, а пък промените в климата съсипват здравето им? Нет человека, нет проблема! Буст всегда будет КЛИМАТ!!! БУХАХАХА
  • 22 Глупости

    6 1 Отговор
    Глупости и пак Глупости.
  • 23 хмм

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Преди много време сънувах нещо подобно. Град в подножието на планина, който изглеждаше като огромен термитник.
  • 24 Само на 69

    5 1 Отговор
    Вече не мога, не се вдига, заради глобалното нещо е
  • 25 По-сериозно

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Ха ха, ако има комунистическа система тия от Давос какви ще са в нея, няма ли да са излишни? Молете се наистина да има някой ден комунизъм, иначе ви чака точно технократски феодализъм

    Коментиран от #27

  • 26 Лампа

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хлъц":

    Вовата ама и той слави Програмата 2030 наречена Агенда 2030. И Вовата дъвче същите безумия дето ги пишат у статията. Търси изказванията му за климата. Чекай да те спасява.
  • 27 Още по сериозно

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "По-сериозно":

    Бате точно тия са комунисти върли. Отваряй си очите Комунизма се мени. Швабето от световния икономически форум има снимка в кабинета си и зад него на витрината портрети на Ленин и на Сталин. Ай бегай.
  • 28 Няма как да стане...

    4 0 Отговор
    Един срив на САЩ ще прати всички подобни програми в небитието!На това се надява всеки разумен човек по света.
  • 29 Яяяяя

    4 0 Отговор
    Каква глупава статия, защо изобщо а публикуват. Защо не напишат и колко хора са починали от студ?
  • 30 Христо

    2 0 Отговор
    Какви жеги, Гълфстриймът загива, чака ни студ

    Но билионният бизнес с квоти на парникови газове трябва да се крепи, нали...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.