Last news in Fakti

23 Януари, 2024 18:55 4 102 10

2,5 милиарда евро са отпуснати като спешни мерки на земеделските производители в ЕС

  • земеделие-
  • ес-
  • ек-
  • субсидии-
  • помощ-
  • пари-
  • производители-
  • доклад-
  • селско стопанство

През последното десетилетие селскостопанският сектор на ЕС беше изправен пред множество кризи

2,5 милиарда евро са отпуснати като спешни мерки на земеделските производители в ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Нов доклад показва, че от 1 януари 2014 г. до края на 2023 г. Европейската комисия е приела 63 извънредни мерки на стойност над 2,5 милиарда евро в подкрепа на земеделските стопани и производителите, засегнати от загуба на продукция, намаляване на цените, увеличаване на производствените разходи или прекъсване на веригата на доставки.

Тези мерки, които демонстрират продължаващата солидарност на ЕС със земеделските стопани, отговарят на факта, че през последното десетилетие селскостопанският сектор на ЕС беше изправен пред множество кризи, включително последиците от пандемията от COVID-19, войната в Украйна, болестите по животните, значителните смущения на пазара и екстремните метеорологични явления. Селскостопанското производство е рисково по своята същност, тъй като зависи от природните ресурси и климатичните условия и е повлияно от развитието на пазара. Регламентът за общата организация на селскостопанските пазари (ООП) предвижда приемането на извънредни мерки, когато възникне криза или заплаха от криза и е необходима конкретна реакция за предотвратяване и/или смекчаване на смущенията на пазара.

Докладът показва, че правният инструментариум за извънредни мерки за ООП, разработен при последната реформа на общата селскостопанска политика, осигурява необходимата гъвкавост за справяне с различни видове кризи. Като цяло приетите мерки се оказаха ефективни за подпомагане на земеделските стопани и производителите в ЕС да се справят с последиците от кризите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    15 2 Отговор
    Сборището прави социализъм, но само за богаташите, робовладелците и чорбаджиите, за останалите див капитализъм, експлоатация и изстискване до последно!
  • 2 Сила

    7 1 Отговор
    Зърнарите няма ли да протестират заради снимката? Нали са патрЕоти......
  • 3 Пръц

    11 1 Отговор
    Няма газ,няма тор няма изисквания за """""някои производители""""",дето не можели да използват Черно море ама пестициди може.Красотата на демокрацията
  • 4 Сотир

    2 2 Отговор
    Марче,сега сме 2024 година.Кво ми даваш за 12-23.Дай за 24-32.
  • 5 Калпазанин

    5 0 Отговор
    Нещо смислено преписано, от м,,,. Швабите скочиха франсетата и те. Нашите фермери с бентлитата какво чакат и те няма ли да искат та да купят на синпетата си ферарита вместо малко да се по замислят и да върнат хората на село както правят сърбите например, с такава политика с отпускане на пари и субсидии на богаташчетата кой ще иска да ти бачка на село и да произвежда, гонете бабите по ъглите и се тровете с внос надявай те се и на евтиния

    Коментиран от #6, #7

  • 6 ЕВРОНЮЗ

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    От вчера и италианските трактори излезнаха от нивите, но в Бългерията мълчание. Търси в тубата protesti Bologna.
  • 7 Да бе

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    Само че,като излязат,гледате отстрани и само плюете…
  • 8 УДУПЕНИ ЗА НАРТИЙКИТЕ!! БЕЗ ТЯХ-ЗЛЕ!

    7 0 Отговор
    ПРЕДТАВЕНЕ С ТОВА БЕЗКОНТРОЛНО ПЕЧАТАНЕ НА ТЕЯ ФАЛШИВИ БЕЗ НИКАКВО РОКРИТИЕ ХАРТИЙКИ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО. СЪСИПАХТЕ СВЕТА ОТ ИНФЛАЦИЯ..ВРЕДНИ СТЕ ВЕЧЕ И ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ ИКОНОМИКИ ,А ЗА ТЕЗИ КОИТО СА ИЗВЪН ПЕЧАТНИЦИТЕ КАКВО СТАВА?????? НЯМА ЛИ КОЙ ДА СПРЕ ТЕЯ АЛЧНИ БЕЗУМЦИ ПЕЧАТАРИ..ТОВА Е ГОЛЯМАТА ИМ СИЛА С КОЯТО ОГРАБВАТ И ПОДКУПВАТ. НЯМА ЛИ ЕДНА ДЪРЖАВА ДА ИМ КАЖЕ - НЕ ВИ ЩЕМ ФАЛШИВИТЕ ХАРТИЙКИ???
    САМО ОРБАН МАЙ ГО МОЖИ. ВСИЧК ДРУГИ ИМ СЕ ДУПЯТ ЗА ТЯХ.
  • 9 Студопор

    2 0 Отговор
    На сто вълка - кози крак.
  • 10 Вината за

    0 0 Отговор
    евтиното изкупуване и високите цени в магазините е най-вече на изкупвачи, производители и търговци. Имах познат на село който гледаше домати. Беше се обадил на един прекупвач който дошъл, огледал необраната стока и се уговорили за 2лв/кг. "Набери домата в щайги и ги сложи до пътя, идвам след 2 дни". След 2 дни наистина идват с един камион и 3 леки коли с 12 яки момчета. Какви са тия момчета - пита моя приятел. Хамали, смее се прекупвача. "Вземам ги за 1лв/кг" Ама чакай, нали се уговорихме, на пазара вървят по 3лв/кг! "Тогава давам назад с камиона през доматите и си ги продавай за 3лв/кг". Дал му ги за 1лв и заряза земеделието.
Новини по държави: