Last news in Fakti

9 Септември, 2023 11:55 4 424 10

Гърция: Бедствие, което не прилича на никое друго досега

  • климатични промени-
  • валежи-
  • бедствие-
  • гърция-
  • атина-
  • буря-
  • дъжд-
  • дъждове

Ситуацията в Гърция остава драматична

Гърция: Бедствие, което не прилича на никое друго досега - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Наводнения, свлачища и скъсани язовирни диги - в Централна Гърция гражданската защита се бори с последствията от тежките бури. “Тесалийската равнина се е превърнала в едно огромно езеро”, каза говорителят на пожарната пред гръцки медии.

Десетки хора бяха спасени с хеликоптери от покривите на къщите, където се бяха опитали да се защитят от прииждащите води, пише АРД. Най-малко три села са били изцяло откъснати от света и хората там са се обаждали на местни радиостанции с апели за помощ. Някои засегнати споделят пред местни медии, че са прекарали нощта и голяма част от следващия ден по покривите на къщите си - без вода и храна. Местните власти казват, че хеликоптерите, с които тези хора в крайна сметка са спасени, не е можело да бъдат използвани веднага, поради наличието на бурен вятър и гръмотевици.

Стотици спасени

В други части на Тесалийската равнина пожарната се опитва да достигне до отдалечени райони, въпреки че пътищата са разрушени. В операциите участват различни специалисти по водно спасяване, включително водолази от звената за гражданска защита, както и войници, обяснява АРД. Гръцкият министър по въпросите на климатичната криза и защитата от катастрофи Василис Кикилиас заяви, че до момента са спасени над 885 души. Прогнозите са, че дъждът ще продължи до края на деня.

Около 700 хиляди души са засегнати

Гърция се бори с бурята “Даниел” от понеделник сутринта. Проливните дъждове бяха съсредоточени основно в Тесалийския регион. Там живеят около 700 000 души, припомня АРД. Повечето от тях са пострадали от наводненията, съобщават властите.

Водното бедствие на практика е разделило страната на две. Отсечка от 200 километра от най-голямата и важна магистрала, свързваща Атина със Солун, е затворени от вторник вечерта. Тесалийският регион се смята и за житницата на Гърция. Проливните дъждове навярно са нанесли сериозни щети и на реколтата – предполага се, че голяма част от полетата са унищожени напълно.

Гръцката армия на помощ

С оглед на драматичната ситуация премиерът Кириакос Мицотакис отложи планираната си реч за икономическото състояние на страната. Вместо това министър-председателят на Гърция се насочи към най-засегнатите от наводненията райони, за да се запознае лично със ситуацията. Мицотакис нареди и армията да бъде изпратена там, за да помага.

Сред военните части, изпратени в наводнените райони, е и бригада пехотинци, които оказват помощ в силно пострадалия от водната стихия пристанищен град Волос. Властите обясняват, че военните ще могат да помогнат с тежки машини, които по-лесно ще достигат до изолираните села. Военните инженери пък ще строят временни мостове на местата, където те са унищожени или повредени, обяснява АРД.

В Лариса, столицата на област Тесалия, е създаден кризисен център. Според правителствения говорител приоритет е спасяването на хората в почти изцяло наводнения регион. Реконструкциите на сградите, понесли щети, трябва да започнат веднага щом спре да вали, коментират от Атина. Пострадалите хора ще получат парични компенсации, обеща вътрешната министърка Ники Керамеос.

Правителството: Подобно нещо не се е случвало

Експерти твърдят, че в наводнените райони са паднали невиждани до момента количества дъжд. Става дума за екстремен феномен. В провинция Магнисия са паднали между 600 и 800 литра дъжд на квадратен метър в рамките на 24 часа. Такива стойности не са измервани, откакто през 1955 година е въведена статистика по въпроса, пише АРД. "Вече трети ден страната ни се сблъсква с явление, което не прилича на никое друго досега", заяви говорителят на правителството Маринакис. Той изтъкна, че в някои райони в рамките на дванадесет часа са паднали повече от два пъти повече валежи от средното годишно количество за Атина.

Проливните дъждове засегнаха и Турция, и България в последните няколко дни – загиналите са най-малко 18 души в трите държави. Европейски политици апелираха за бързо оказване на помощ и по-добра подготовка за действия при природни бедствия.

"Както и при предишни катастрофи, фонд "Солидарност" на ЕС може да се използва за целите на възстановяването", заяви Катарина Барли, заместник-председателка на Европейския парламент. Тя призова за още по-решителни действия на европейската политика.

Автор: Елизабет Понграц АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    13 2 Отговор
    Тия от г-20 да не се правят на луди.
  • 2 богат българин

    9 4 Отговор
    още някой финансов дълг да се опрости на византийците че те гладни горките
  • 3 Петричката леля

    6 1 Отговор
    Вероятно има хора, които знаят нещо повече по въпроса.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гого

    3 14 Отговор
    Руския башибозук е виновен за това бедствие

    Коментиран от #9

  • 6 Гого

    10 10 Отговор
    Група смели украински момчета дойдоха и помагаха в Царево като добеоволци. Бяха всеотдайни. Благодарим ви братя
  • 7 ХААРП

    12 3 Отговор
    Само почакайте!
    Сега започваме!
    Ще го наречем “климатични промени”
  • 8 ГРУДИ

    8 3 Отговор
    ТОВА Е ПОДАРЪК ОТ ПУТИН ЗА ЦЕЛИЯ ЮЖЕН ФЛАНГ НА НАТО
  • 9 РОШКО

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гого":

    РАДВАМ СЕ ЧЕ СЕ ДОСЕТИ А НЕ СИ ЗАДРЪСТЕН КАТО ДРУГИТЕ КОЗЯЦИ
  • 10 Червената шапчица

    18 4 Отговор
    Даниил Медведев и Новак Джокович ще играят на финала на US Open. Може нищо да не е, но поне символиката е жестока. В центъра на Ню Йорк, в сърцето на щатите, един руснак и един сърбин на финала - ех, че кеф. Винаги съм била фенка на Ноле, но сега казвам - нека да победи по-добрия. Аз ще гледам ужасените лица на американските зрители и ще слушам коментаторите по евроспорт как заекват и стискат зъби от злоба и завист. Наздраве.
Новини по държави: