Отидете към основна версия

5 426 68

Канцлерът търси решение за космическите цени на енергията

  • хендрик вюст-
  • германия-
  • олаф шолц-
  • инфлация-
  • икономика

Коалиционното правителство на Шолц от седмици обсъжда как да съдейства на компаниите да се справят с цените на енергията, които в Германия са много високи в сравнение с международните стандарти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне днес с представители на германската химическа промишленост във връзка с исканията им за понижаване на трайно установилите се в страната "космически" цени на енергията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Коалиционното правителство на Шолц, съставено от социалдемократи (СДП), "зелени" и свободни демократи (СвДП), от седмици обсъжда как да съдейства на компаниите да се справят с цените на енергията, които в Германия са много високи в сравнение с международните стандарти.

В днешните обсъждания ще участват и премиерите на германските провинции, в които има предприятия на химическата промишленост.

Сред тях е Хендрик Вюст от западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, който призова федералното правителство да предприеме съгласувана кампания.

Вюст отбеляза, че високите цени на енергията, недостигът на квалифицирани работници и продължителните процедури по планиране и одобряване представляват тежко бреме за химическата промишленост на страната.

Германската асоциация на химическата промишленост (VCI) и профсъюзът на работещите в минната, химическата промишленост и енергетиката (IGBCE) призовават за държавно субсидиран таван на цените на електроенергията за промишлеността за ограничен период. Профсъюзът предупреди, че има опасност компаниите с особено енергоемко производство да се окажат принудени да напуснат страната.

Правителството на Шолц все още не е постигнало обща позиция по въпроса за евентуално ограничаване на цените за промишлеността. "Зелените" и парламентарната група на Социалдемократическата партия подкрепят въвеждането на таван, но Шолц е скептично настроен, а подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия е против.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: