Last news in Fakti

28 Септември, 2023 19:31 3 793 31

"Вкъщи яжте месо колкото искате. В училище няма."

  • германия-
  • училище-
  • месо

Едните родители се радват, че в училище децата ще се хранят вегетариански, други се ядосват, че им налагат чуждо мнение

"Вкъщи яжте месо колкото искате. В училище няма." - 1
Снимка: Shutterstock

Във Фрайбург началните училища предлагат вече само вегетариански обяд. "Ние не забраняваме месото. Вкъщи яжте колкото искате." Причината: месните ястия са по-скъпи от вегетарианския обяд, който струва вече 4,40 евро.

В държавните начални училища на Фрайбург вече се предлага само вегетарианска храна. Както винаги има и доволни, и разочаровани: едните родители се радват, че в училище децата ще се хранят вегетариански, други се ядосват, че им налагат чуждо мнение.

А какво мислят в Министерството по прехраната, селските региони и защитата на потребителите на провинция Баден-Вюртемберг? Там са против чисто вегетарианското меню в училище. Защото експертите на министерството смятат, че в малки количества месото допринася за балансираното хранене. По друг начин мисли Щефани Клайн от Германското дружество по прехраната (ГДП). Пред германската обществено-правна медия АРД тя казва, че от гледна точка на физиологическите нужди на човека изобщо не е необходимо обядът да съдържа месо. Като цяло дружеството приветства решението на властите във федерална провинция Баден-Вюртемберг да заложат повече на растителните храни.

Не е ясно каква част от училищата в Германия следват този модел, т.е. предлагат само вегетариански ястия или пък вегетарианска алтернатива на традиционното меню. За това липсват официални данни. Много общини обаче са се задължили да предлагат в училищата поне едно вегетарианско ястие, припомнят от Националния център за качество на храните в детските градини и училищата (НЦКХ), пише АРД.

Всяка провинция решава сама

Храната в училищата е въпрос от компетенциите на отделните провинции. Ще рече, че 16 германски провинции могат да имат 16 различни концепции за изхранването на учениците. Задължителни предписания няма - важното е целодневните училища, в които учат 3,5 милиона деца, да предлагат обяд.

Какво обаче да включва този обяд - това не е регламентирано. Затова менюто може да се различава съществено в различните провинции, общини или училища - въпреки че Германското дружество по прехраната отдавна е разработило много подробни стандарти за храната в училищата. Там се препоръчва ежедневно да се консумират зеленчуци и зърнени продукти, включително сурови зеленчуци два пъти седмично и поне веднъж пълнозърнести продукти. Месото или колбасите трябва да присъстват в менюто само веднъж седмично, както риба. Това са препоръките за т.нар. смесено хранене, което означава и малко месо.

Ясни препоръки, слабо приложение

Според информацията на уебстраницата на НЦКХ, цитирана от АРД, само Берлин, Бремен, Хамбург, Саарланд и Тюрингия са въвели задължително спазване на стандартите за качество на ГДП. Сега федералният министър на земеделието Джем Йоздемир е решен да се справи с този проблем: до 2030 година тези стандарти за качество на храната в училище трябва да станат задължителни за всички училища в Германия. Освен това се предвижда да бъде увеличен делът на регионалните и сезонните плодове и зеленчуци, както и на тези от биологично производство. Освен това ще се разшири предлагането на алтернативни храни на растителна основа. Федералното правителство вече е одобрило програмата, остава до края на годината да бъде разработена и подробна стратегия за храната в училищата.

Вегетарианската храна обикновено помага за устойчивото развитие. Добре известно е, че при производството на животински продукти като месо, яйца, мляко и млечни продукти, се отделят значително повече емисии, отколкото при отглеждането на растителните храни, допълва АРД и дава следния пример: от гледна точка на отделените въглеродни емисии един килограм телешко месо се равнява на около 2,5 килограма сирене и цели 8 килограма леща.

Не забрана на месото, а мярка за икономии

От АРД уточняват, че властите в град Фрайбург са премахнали месото от менюто в училищата по финансови причини. От тази учебна година обядът вече струва 4,40 евро вместо 3,90 евро. Ако то включваше и месо, щеше да е още по-скъпо. Причината е, че увеличението на цените и инфлацията се усещат и от общините, уверяват от кметството.

Затова кметът на града Мартин Хорн се гневи на заглавия от рода на "Забраняват месото". В тази връзка той казва пред АРД следното: "Вкъщи яжте колкото искате месо - сутрин и вечер, или пък през нощта, ако желаете. Но ние предлагаме в училищата вкусно и достъпно хранене с био-, регионални и сезонни продукти."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когато

    79 6 Отговор
    Правата на малцинствата се налагат над правата на мнозинството демокрацията умира.

    Коментиран от #2

  • 2 комунист

    16 68 Отговор

    До коментар #1 от "Когато":

    Лошо ли е? В България демокрацията умря, когато комунистите взеха властта на 9 септември и оттогава сме все назад и надолу
  • 3 Спецназ

    73 5 Отговор
    ЗАЩОТО в месните обяди на децата е имало свинско,

    а вече в тези региони мнозинството деца са араби и негърчета с ислямско възпитание.

    Фрайбург отдавна премина 50% бариера на Сигани/Немци.

    И несамо там...

    Коментиран от #21, #25

  • 4 родител

    49 2 Отговор
    А храните които са в БГ.училища и котките не ги ядат !!
  • 5 Потрес

    58 10 Отговор
    Сега вегитарианци, а утре ще започнат да им сменят и пола насилствено, като в "демократична" Америка! Как допуснахме тази гадна джендьpска пасмина да ни налази, как?
  • 6 Кондуктора

    54 3 Отговор
    Накъде са тръгнали тия извратеняци, няма да е далече времето когато ще ни кажат в къщи ядете каквото имате, а в училище и на работа ще ядете скакалци и щурци и малко мравки за десерт!
  • 7 Хахаха

    55 3 Отговор
    Грандиозно тъпите Урсулианци , избиха кравите , прасетата и агнетата , защото пърдяли и се уригали , и сега ще ми ядат ....
  • 8 Иван

    25 8 Отговор
    Защо не е така в руските училища и там е препълнено с мюсюлмани. А по време на байрам вече джамиите не могат да ги поберат и улиците на Москва са препълнени от молещи се мюсюлмани
  • 9 Коч Ина

    36 0 Отговор
    Неофашизмът настъпва повсеместно
  • 10 Плашимир

    41 3 Отговор
    Вече не знам кое е по малкото зло. Веган или транс!?

    Коментиран от #29

  • 11 Араби, Африканци, Вегетарианци

    35 1 Отговор
    Да не забравяме и ЛГБТ+. Вилкомен то Дойчланд
  • 12 Човека КоZа

    55 0 Отговор
    "От тази учебна година обядът вече струва 4,40 евро вместо 3,90 евро. Ако то включваше и месо, щеше да е още по-скъпо. Причината е, че увеличението на цените и инфлацията се усещат и от общините, уверяват от кметството."
    Санкциите работят.. 🤭🤣🤭
    💤

    Коментиран от #30

  • 13 Потрес

    20 0 Отговор
    Гледайте водещата на ТВ, как реагира, като трябва да каже нещо за Шолц😂
    Е това казва всичко за новите германски политици, които струпаха какви ли не беди на Европа!

  • 14 глупости

    7 23 Отговор
    Месото в Германия е по евтино и от България...,но има недостиг на персонал, икономика ще се пръсне по шевовете

    Коментиран от #15

  • 15 Викаш

    20 2 Отговор

    До коментар #14 от "глупости":

    Зеленчуците се режат по бързо от месото?
  • 16 даскала

    8 9 Отговор
    Много е прав коментатора / родител / защото закуските се произвеждат в Разград за училища в Русе и учителите си присвояват от тях даже и параджията и портиера се облажват но няма органи да следят защото спят толкова години
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Абе

    15 0 Отговор
    2005та бях студент в Германия, столовата беше 2,00 €. Столовата в бг парламента, кюфтето без ддс е 48 стинки... Демокрация!
  • 19 Исторически парк

    21 1 Отговор
    Това като с ваксините.. накрая ще кажат, ако ни лъхаш на месо 10 години затвор за канибализъм или нещо от сорта...
  • 20 ежко

    28 0 Отговор
    Мизерията чука на прага на Германия.Днес малко ,утре още малко........Дали по-тъмните "инженери" дето се довлякаха там, не подяждат немските деца?
  • 21 Ученик в Германия

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Спецназ":

    Грешка си! И те у дома не ядат свинско! Ама ако знаеш какви свински пържоли думкат по ресторантите, ум ще ти зайде!
  • 22 ТИР

    17 0 Отговор
    Абе давайте направо бобулечки ,скакалци,ларви и други твари,,,
    опростачването е в ход,,,,
  • 23 гларус

    6 2 Отговор
    Менюто щеше да е разнообразно ако се бяхте родили в Швейцария, Дания , Норвегия итн. Тук и малко и голямо яде боклуци.
  • 24 Логика

    11 0 Отговор
    Решението е предизвестено: без обяд!
  • 25 Друг вид меса

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Спецназ":

    Дори и да има проблем със свинското, нали има пилешко.
    Според мен твоята версия не е вярна.
  • 26 Анонимен

    19 3 Отговор
    Не може да ми е жал за германците, съжалявам. Тези хора са врагове на Източна Европа и славянството.
  • 27 Вирус

    10 0 Отговор
    Прокиша колко прост е така ще ни отказват от храна в името на светлото бъдеще хахаха
  • 28 Рошав таралеж

    15 0 Отговор
    Треа се пести, да има денги за урките с големите жипки.
  • 29 Естествен Интелект

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Плашимир":

    Обратноно на трансвеган.
  • 30 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Човека КоZа":

    Даааааа, и било здравословно 😂😂😂😂😂😂
  • 31 Иван

    5 0 Отговор
    След това и вкъщи ще бъде забранено.......сатанинската нацистка Синагога действа стъпка по стъпка.......гнусните сатанински евреи атакуват Християнството лека полека, по малко, не рязко изведнъж.
Новини по държави: