Отидете към основна версия

1 388 35

Берлин: Германия ще играе водеща роля в отбраната на балтийските републики

  • борис писториус-
  • германия-
  • нато-
  • литва-
  • естония-
  • прибалтийски републики

Предвижда се 4000 германски военнослужещи, както и техните семейства, да бъдат трайно базирани в Литва, като подробностите ще бъдат уточнени до края на годината, отбелязва ДПА

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският министър на отбраната Борис Писториус увери днес балтийските държави, че може да разчитат на Гемания що се отнася до възпирането на Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Германия поема отговорността. И Германия ще играе водеща роля", каза Писториус на конференция в естонската столица Талин по въпросите на сигурността. Той увери и Украйна в дългосрочната германска подкрепа в отбраната ѝ срещу руските сили. "Оставаме до (украинците) толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Писториус.

Той предупреди за тежки последици, ако руският президент Владимир Путин успее да постигне целите си. "Путин използва подли, престъпни и нечовешки методи", каза германският министър на отбраната и потвърди плановете за разполагане на бригада на Бундесвера в Литва.

Предвижда се 4000 германски военнослужещи, както и техните семейства, да бъдат трайно базирани в страната, като подробностите ще бъдат уточнени до края на годината, отбелязва ДПА.

"Ще разположим германски военнослужещи в Литва веднага щом бъде изградена необходимата инфраструктура", заяви Писториус.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: