Отидете към основна версия

28 Септември, 2023 23:29, обновена 28 Септември, 2023 23:29 22 943 128

Русия прави всичко възможно да ескалира напрежението по границата на Румъния

  • русия-
  • украйна-
  • румъния-
  • дрон-
  • ракети

Въпреки че Украйна е предприела мерки за защита на своите цели, а Румъния е реагирала със собствени решения, за да защити гражданите си, Москва няма да се откаже от тези атаки

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Посланикът на Украйна в Румъния Ихор Прокопчук заяви за телевизия Диджи 24, че има повишени рискове за сигурността по границата на Румъния с Украйна заради атаките с руски дронове срещу украинските пристанища на река Дунав и отбеляза, че Москва има интерес да поддържа напрежението в тази зона, информира БТА.

Той смята, че въпреки че Украйна е предприела мерки за защита на своите цели, а Румъния е реагирала със собствени решения, за да защити гражданите си, Москва няма да се откаже от тези атаки.

"Не мога да се произнеса за това какво трябва да направят властите в Румъния, за да защитят суверенитета на територията си. Това, което е ясно за нас, е, че ние посочихме още преди месеци, че има повишени рискове с тези атаки на Русия, насочени срещу украинските пристанища на Дунав. А Русия ескалира умишлено тези рискове в контекста, в който изпращат дроновете си в непосредствена близост до Румъния - страна членка на НАТО и ЕС. Това не изглежда да спира Русия", посочи Прокопчук.

"Да, необходима е коректна оценка на тези рискове от страна на Румъния и съответстващ отговор. И видяхме, че този отговор дойде. От гледна точка на Украйна ние си вършим работата, за да направим всичко възможно да защитим въздушното си пространство, както и съоръженията и градовете", посочи посланикът, като отбеляза, че е важно за Украйна да подсили капацитета си за противовъздушна отбрана и този въпрос е бил обсъден с всички натовски съюзници, за да помогнат с каквото могат.

"Това означава много за нас, това нещо ще представлява голяма помощ за Украйна с оглед на защитата на украинците. Но ще бъде също така важно по отношение на обезкуражаването на тези заплахи и рискове, които нараснаха сега близо до територията на Румъния. Така че се надявам, че нашите румънски партньори ще лобират и пред други съюзници по отношение на подсилването на способностите на Украйна и че това ще бъде направено възможно най-бързо", посочи Прокопчук.

Той не пожела да даде подробности за военната помощ, която Румъния е оказала на Украйна, отбелязва телевизията, като добавя, че властите в Букурещ отказват да съобщят какво конкретно са изпратили на Киев.

"Работим с румънските партньори във всички насоки. И много често се говори за многоизмерната подкрепа. Всичко това са области, които обсъждаме с всички наши партньори, включително с Румъния. Да, зависи от всяка отделна страна да реши какво може и какво не може да достави. Но можем да обсъдим всички нужди на Украйна, поне що се отнася до нас, ние представяме всички свои нужди. И след това зависи от всяка индивидуална страна да види с какво може да отговори. Мисля, че е най-добре да питате директно румънските власти, те могат да ви дадат най-точната информация по тази тема", обясни посланикът.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 74 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: