Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Септември, 2023 17:36 3 567 76

WSJ: Технологичната революция показа в Украйна новите модели на воюване

  • русия-
  • украйна-
  • дрон-
  • ракети-
  • война

Маневрите с комбинирано въоръжение и атаките като тези в Ирак през 2003 г. сега може да се окажат принципно невъзможни, защото безпилотните самолети са станали много ефективни

WSJ: Технологичната революция показа в Украйна новите модели на воюване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С хилядите украински и руски безпилотни летателни апарати във въздуха по протежение на фронтовата линия се променя самото естество на конфликтите. Безпилотните самолети са само един от елементите на тази промяна. Това пише The Wall Street Journal.

Новите интегрирани системи за управление направиха насочването към целта почти мигновено.

Вадим Скибицки, заместник-ръководител на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на украинското министерство на отбраната, казва, че средното време от откриването на целта до нейното поразяване е не повече от 10 минути. Поради това е станало много трудно да се организират "изненади".

Технологичната революция, дължаща се на войната в Украйна, поставя под въпрос осъществимостта на някои основни концепции на американската военна доктрина.

Маневрите с комбинирано въоръжение и атаките като тези в Ирак през 2003 г. сега може да се окажат принципно невъзможни, защото безпилотните самолети са станали много ефективни, казва пенсионираният сержант първи клас от американската армия Брадли Кроуфорд.

Един-единствен дрон струва многократно по-малко от един 155-милиметров артилерийски снаряд, да не говорим за танкове на стойност милиони долари.

Областният губернатор на Одеса Олех Кипер каза, че неговият регион е бил основната цел, но атаката не е оставила жертви.

"За съжаление повечето от настъпленията ни вече са пеши. Огледална картина можеше да се види миналата есен, когато руснаците провеждаха собствена офанзива, предимно в Бахмут.

По същия начин използването на тежка бронирана техника беше минимално, всички се сражаваха пеша. Не мисля, че сега нещо ще се промени", заяви Кирил Буданов. Той е директор на ГРУ към украинското министерство на отбраната.

Войната показа, че съвременното западно военно обучение и оборудване са формирани от десетилетията на контрабунтовнически операции срещу много по-слаби противници в страни като Ирак и Афганистан.

Това е довело до фокусиране върху скъпи и сложни оръжейни системи, които не биха издържали дълго в пълномащабен конфликт с подобен противник.

Що се отнася до танковете, стана ясно, че танковите сражения са станали рядкост, което означава, че относителната сложност на танка вече не е толкова важна.

Според украински официални лица по-малко от 5 % от унищожените от началото на войната танкове са поразени от други танкове; останалите са поразени от мини, артилерия, противотанкови ракети и безпилотни летателни апарати.

Друг от уроците е, че количеството е качество само по себе си. Това, което има значение, е общият размер на ресурсите, казва Кристиан Фройдинг, ръководител на операциите в Украйна в германското министерство на отбраната.

Войната с безпилотни самолети е неразделна част от бойните действия в Украйна.

Украинското министерство на цифровата трансформация заяви, че прехвърля над 1700 дрона на фронта по програмата "Безпилотна армия".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злати Минкова

    28 54 Отговор
    Украйна вече е победителка. Ние сме с Украйна, цял свят е зад Украйна. Сега всички сме малко или много Украйна и украинци.

    Коментиран от #14, #15, #24, #44

  • 2 Последния Софиянец

    30 18 Отговор
    В 18 часа на Паметника на съветската армия Ваня Григорова ще открие кметската надпревара.

    Коментиран от #3, #22, #30

  • 3 Злати Минкова

    9 35 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Такова онождане я чака на изборите, че свят ще ѝ се завие. Терзиев е гарантиран победител, виждам го в бъдещето. Аз съм контактьор, хората си плащат, за да им казвам такива неща.

    Коментиран от #16

  • 4 ТаУмВзе

    28 18 Отговор
    До последният окраински нацист! Z

    Коментиран от #47

  • 5 Сатана Z

    15 12 Отговор
    Толкова глупости събрани на едно място скоро не бях чел.
  • 6 ЗА СВЕДЕНИЕ НА ВАШИН. ПОСТ

    25 25 Отговор
    АКО РУСНАЦИТЕ "ВОЮВАТ " В ОКРАИНА КАТО АМЕРИКАНЦИТЕ В ИРАК/ да мелят всичко наред без оглед на цивилни жертви/ СЕГА ЩЯХА ДА СА НА ПОЛСКАТА ГРАНИЦА......................

    Коментиран от #8, #12

  • 7 КОТарАК

    22 8 Отговор
    бъдещето е в дроновете и в миниатюризацията на оръжейните системи. / тия Страйкери , дето се канят да купуват , освен че са безумно скъпи , скоро ще са отживелица.-така си купуват индулгенции от запада ,да ги оставят на мира , да не ги закачат докато крадат .
  • 8 КОТарАК

    9 12 Отговор

    До коментар #6 от "ЗА СВЕДЕНИЕ НА ВАШИН. ПОСТ":

    те сега как воюват?аз след тях само пустиня виждам
  • 9 Знайко

    12 6 Отговор
    ....стана ясно, че танковите сражения са станали рядкост, което означава, че относителната сложност на танка вече не е толкова важна...!!?!?
    ...да не би да говорим относителна тежест ?
    Стига с тия автоматични преводачи- и 20 години да ни следят , пак няма да се научат да говорят правилно, защото алгоритмите им се създават от разни панджабита , които не знаят да говорят правилно дори собствения си език, говорят развален английски , а българския го говорят с алгоритми през автомат. преводач
    ...иначе човека е казал верни неща!

    Коментиран от #27

  • 10 Възрожденец

    21 25 Отговор
    Копейките никога няма да простят на Зеленckи, че вместо да избяга на Запад остана в Украйна и започна да воюва срещу Мордор, унижи Фторая, непобедимая и безаналоговая и я превърна в армия комикс....😂
    Никога няма да простят и на украинците, че не се уплашиха от монголската орда, че превърна любимата им Раша в държава фейлетон пред целия Свят.....
    Ето от тук идва и омразата на копейките, украинците са НАРОД и вместо украинците да наведат главици за да не ги посече руския ятаган, те ги изправиха толкова високо, че той не може да ги достигне....Факт!

    Слугата мрази свободния и смелия !
  • 11 ВСУ

    19 22 Отговор
    В Момента Украйна има най-боеспособната армия в света. Единствената армия участвала в двегодишна пълномащабна война. Това е безценен опит натрупан в окопите. Добре е че идват в НАТО.

    Коментиран от #18

  • 12 Смешка

    12 16 Отговор

    До коментар #6 от "ЗА СВЕДЕНИЕ НА ВАШИН. ПОСТ":

    Няма как да воюват като САЩ, защото технологично и по военна подготовка са изостанали поне половин век .
  • 13 Показва лицето на новия фашизъм в урките

    21 9 Отговор
    Лъжи от краварския институт
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Галя от Козяк те търси

    18 11 Отговор

    До коментар #3 от "Злати Минкова":

    Краварска марионетка от най простите

    Коментиран от #17, #31, #34

  • 17 Кондуктор посоль мутраФанала

    6 11 Отговор

    До коментар #16 от "Галя от Козяк те търси":

    Денег нет, но вы держитесь, герои Достоевский!
  • 18 Хи хи хи

    19 8 Отговор

    До коментар #11 от "ВСУ":

    Най Големият Опит са най големите им гробища

    Коментиран от #26, #29

  • 19 стоян георгиев

    19 7 Отговор
    Руснаците са намерили метод, който им позволява да заобиколят украинската противовъздушна отбрана, пише репортерът Юлиан Рьопке, известен преди с русофобски статии, в Bild-Zeitung. Говорим за използването на дронове камикадзе Lancet с актуализации. Само през изминалата седмица бяха унищожени няколко съветски МиГ-29, принадлежащи на украинските въоръжени сили.
  • 20 ДА ДА

    12 11 Отговор
    малко последни новини:

    Руснаци направиха подарък на военновъздушните си сили тази сутрин над Токмак - зенитна ракета, изстреляна от "приятелски огън" от комплекс за противовъздушна отбрана С-300, удари многофункционалния СУ35
    Най-важното е - пилотът се е "сварил" след експлозията на ракетата.

    БЕЗАНАЛОГОВИ СА!!!

    Коментиран от #23

  • 21 стоян георгиев

    16 10 Отговор
    Изстрелвайки най-модерните дронове камикадзе от собствената си руска територия, Кремъл, въпреки разстоянието, удря със сигурност. В продължение на осем дни руснаците многократно успяха да ударят военни летища в Южна и Западна Украйна.
    Съдейки по записите от дрон, всичко е минало добре

    Коментиран от #45

  • 22 Любопитния

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Че то имали нормален,който да гласува за тази комундеса??
  • 23 Безпилотник

    3 8 Отговор

    До коментар #20 от "ДА ДА":

    Недей така .
    .сега всички Русопутянки, ще еюревнст че е фейк .

    Хахага

    Адмирал Соколов възкръсна ли ?
  • 24 Швейк

    3 14 Отговор

    До коментар #1 от "Злати Минкова":

    Имате моето най-дълбоко уважение Злати !
    Казахте го прекрасно.
    Близо е денят когато Давид ще смаже Голиат !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 По добре

    7 8 Отговор

    До коментар #18 от "Хи хи хи":

    Кажи къде остана Елитната Вата Сбирщина.
    Сега само разни алкохолици ги перат по окопите и няма кой да ги смени .

    Хахаха
  • 27 Любопитния

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Знайко":

    А бре ти какво изобщо знаеш,че си си присвоил това име? На чист български език те питам.без преводач??

    Коментиран от #33

  • 28 Позор

    9 9 Отговор

    До коментар #25 от "Уса":

    За Магучая , Заблуденяк .

    От Киев за 3 дена , стана 2 години .

    Хаха

    Кужегетович още ще вдига рамене , като го питат
    Ще победим ли ?

    Хаха
  • 29 Даа бе

    8 8 Отговор

    До коментар #18 от "Хи хи хи":

    Ватите са първенци! Щом от завод за автомобили на Форд направиха фабрика за ковчези.
  • 30 Отивай

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Бързо да и смениш памперса .
  • 31 Що бе

    4 8 Отговор

    До коментар #16 от "Галя от Козяк те търси":

    Теб Путрофанова ли те търси ?
  • 32 Даааааа

    8 7 Отговор

    До коментар #25 от "Уса":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ! ЦЕЛИТЕ НА ТАЗИ ВОЙНА СЕ ОПРАВДАВАТ!! РУСИЯ РУХВА!!!!
  • 33 Знайко

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Любопитния":

    А ти кой си , че да питаш , след като не знаеш....на чист български те питам?
    Кво не знам? Кво ти трябва? ..питам пак не НЕчист български?
    Нищо не съм присвоил- ник-а нарочно не е регистриран.
    Влизаш и пишеш с него ако знаеш, а аз ти отговарям с ник Незнайко...кво пак не е ясно?
    Не живееш ли на тази планета или само в това село?
    Опън йор айс, май френд...не се закачай с батковците!

    Коментиран от #37

  • 34 И кой го казва

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "Галя от Козяк те търси":

    Продажната руска марионетка ли?

    Коментиран от #36, #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Не от

    5 5 Отговор

    До коментар #34 от "И кой го казва":

    Козарника .
    Козаря ви раздава всяка сутрин по бала люцерна .

    Коментиран от #42

  • 37 А ти недей да дразниш

    3 8 Отговор

    До коментар #33 от "Знайко":

    Чичковците ,презрян руски"всезнайко"!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Любопитния

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "Знайко":

    И защо трябва да ти се четат глупотевините, марионетко копейкина?? Кой си ти??какъв си?? Кой ти плаща?? И защо??
  • 40 Баш Българин

    4 9 Отговор

    До коментар #38 от "Българин който обича родината си":

    Щом тачиш и славословиш Русия НЕ МОЖЕ ДА СИ БЪЛГАРИН!! ВСИЧКИ БЕДИ ЗА БЪЛГАРИЯ СА ИДВАЛИ ОТ РУСИЯ!!
  • 41 А бе

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "Българин който обича родината си":

    Разбрах, че вече ви плащат в шишарки и марули?? Как са ,вкусни ли са ??
  • 42 А бе

    4 8 Отговор

    До коментар #36 от "Не от":

    ДРУГАРКЕ И ДРУГАРЕ,НЕ СЛУШАЙТЕ ПОВЕЧЕ В УШИТЕ СИ ТЪТЕНА ОТ ЗАЛПОВЕТЕ НА АВРОРА,ДАЙТЕ СИ ПОЧИВКА.ВТОРО СЕСЕСЕРЕ НЯМА ДА ИМА!!!!
  • 43 Даа бе

    5 8 Отговор

    До коментар #38 от "Българин който обича родината си":

    Да си кремълска подлога е къде къде е по просто??
  • 44 БЕЗ МАЙТАП

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Злати Минкова":

    ..............ВЕРНО ЛИ ............?

    Коментиран от #46

  • 45 А бре

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Какви самолетни писти те гонят бре крадецо,пишман манипулаторе? Украйна няма още самолети.или ватенките и тях ги унищожиха??! Ха ха ха ха ватенките не могат телевизор да направят,имали високо технологични дронове Хи хи хи хи хи....С това ще разсмееш и децата от забавачницата!

    Коментиран от #48, #49

  • 46 Любопитния

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "БЕЗ МАЙТАП":

    КАК ТАКА ОЩЕ НЕ СИ РАЗБРАЛ??
  • 47 Галош пробит

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Защо не се разкараш бе? Кога ти се присъниха нацисти в Украйна?? Недей да цитираш само руска пропаганда,че ставаш за смях!!

    Коментиран от #53

  • 48 стоян георгиев

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "А бре":

    Ако говорим за повредения украински МиГ-29, то в момента това е най-модерният изтребител, с който разполагат украинските въоръжени сили. Преди началото на спецоперацията Украйна имаше на въоръжение 43 такива самолета, но руските дронове значително намалиха техния брой. Вярно е, че Полша и Словакия се притекоха на помощ на Украйна, доставяйки общо 27 съветски бойци от своите арсенали.
  • 49 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "А бре":

    На 25 септември 2023 г. беше публикувано ново видео: руски дрон унищожава друг МиГ-29. Този път на летище в района на Николаев.
  • 50 Тони

    7 2 Отговор
    Ерата на Байдън е „ера на безредици“ в Съединените щати, каза американският колумнист Бил О’Райли в интервю за Тъкър Карлсън. Той смята, че психическото увреждане на президента е довело до това, от което се възползват т. нар. „прогресисти“.
  • 51 Лаврентий Берия

    8 1 Отговор
    Срещата с украинския нацист Ярослав Хунка очевидно е била част от програмата на посещението на Зеленски в Канада, каза бившият офицер от американското разузнаване Тони Шафър в интервю за Youtube канала Judge Napolitano. Според него грешки на това ниво са невъзможни, а обвиненията срещу Русия са били планирани от самото начало – „колкото и безумно да изглежда“.
  • 52 стоян георгиев

    5 3 Отговор
    Речта на Зеленски беше посрещната с бурни аплодисменти в залата. Но друг човек също получи аплодисменти - 98-годишен канадец от украински произход, който се бори за независимостта на Украйна от руснаците през Втората световна война, нацист и убиец на евреи, поляци и руснаци, истински нацист. Всички аплодираха нациста.
  • 53 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Галош пробит":

    По време на боевете членовете на 14-та гренадирска дивизия Waffen-SS се намираха в тиловите райони и вършеха неща, които офицерите от редовната армия отказаха - убиваха хора, тоест участваха в изпълнението на програмата, която Хитлер нарече " окончателно решение на еврейския въпрос“.
  • 54 Мозъка на Нюланд базиран

    3 0 Отговор
    във Вашингтон, е страхотна работа бе!:):)
  • 55 стоян георгиев

    4 4 Отговор
    Положението на киевската хунта днес е отчайващо. Контраофанзивата се провали, противоречията между Киев и неговите съюзници се влошиха, корупцията, която е неограничена във всяка мярка, изяжда цялата западна „помощ“, а човешките ресурси за продължаване на войната стават все по-оскъдни. И подкрепата за Зеленски и неговата клика в страната също непрекъснато намалява, въпреки всички пропагандни усилия и затягане на идеологическите винтове. Доказателство за това е рязко увеличеният брой украински войници, които се предават на руската армия.
  • 56 Правилно ли прочетох?

    6 0 Отговор
    "Кристиан Фройдинг, ръководител на операциите в Украйна в германското министерство на отбраната."
    ??????????!!!!!
  • 57 Мдаа

    1 2 Отговор
    Турция въведе революция по водене на война с дронове в , Сирия, Либия, Нагорни Карабах и накрая в Украйна
  • 58 СЛАВА НА УКРАЙНА

    2 5 Отговор
    Зеленски направи русия жалка!
  • 59 Българин

    2 4 Отговор
    Всяка дума на руската пропаганда е лъжа!

    Коментиран от #60

  • 60 Патриот

    1 6 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    Всички нормални хора вярват на Украйна, останалите вярват на психопата Путин.
  • 61 Подкрепящите фашизма

    4 4 Отговор
    в русия също са фашисти
  • 62 ЦРУ

    1 0 Отговор
    Войната показа, че съвременното западно военно обучение и оборудване са формирани от десетилетията на контрабунтовнически операции срещу много по-слаби противници в страни като Ирак и Афганистан недействат в Украйна, сега трябва да се обучава американската армия не срещу контра операции срещу шепа терористи без основно оръжие сега се включват безпилотни самолети, лазери, ядрени заплахи, кибир атаки, огромни съюзници като БРИКС иШОС, въоържение като за двеста съветски съюзи, в тотален разуражаващ сам по себе си конфликт в пълно мащабна ядрена и конвениционална война срещу триста велики сили едно временно, с огромни загуби на ден, сега спец частите трябва да се обумчават за директни конфликти с велики сили и с техните спец части и с най съвременни техники и тактики за нахлеване отбрана атака и пълно мащабна атака и изтощителна и пхродължителна война в пълно мащабаен тотален конфликт срещу супер специални части в огрломоно количество
  • 63 🇱🇷🇪🇺🇺🇦🇧🇬

    4 6 Отговор
    Старецът Байдън направи русия за смях!
    Смятай ако някой млад човек стане американски президент!
    Конец с Мордор!

    хихихи!
  • 64 🤣😂😆😁🤭

    4 3 Отговор
    От руската "мощ" останаха само тленни мощи!

    хахахахихихихохохо!
  • 65 Хм...

    4 2 Отговор
    "Кристиан Фройдинг, ръководител на операциите в Украйна в германското министерство на отбраната".

    Последно, има или няма пряко участие на нато в Украйна?
  • 66 🇱🇷🇪🇺🇺🇦🇧🇬

    3 3 Отговор
    русия може да бие НАТО само на табла или сантасе!
    Най много на шах!

    😁🤭
  • 67 стоян георгиев

    5 2 Отговор
    Зеленски и украинските зърнени магнати избраха публична конфронтация вместо конструктивен диалог, прибягвайки до правни действия чрез Световната търговска организация, отбелязва The Telegraph. „Това вече не е просто неблагодарност – това вече е началото на вражда с истински приятели, които подкрепяха Украйна в най-мрачните й часове. Ако този подход продължи, страните, които вече са направили значителни разходи за Украйна, може да преразгледат своите възгледи или да отслабят подкрепата си.
  • 68 🇱🇷🇪🇺🇺🇦🇧🇬

    3 5 Отговор
    Слава на САЩ ЕС НАТО
    САЩ ЕС НАТО правят това което трябва - помагат на света да се защити и отърве от руската фашистка чума и сатанинъм!
    Зеленски прави това което трябва - защитава Европа и Украинския народ от руските терористи, които от осем години извършват ежедневно геноцид и военни престъпления срещу цивилни украински граждани - деца, жени, невинни хора!
    Европейските държави никога няма да бъдат руски губернии!
    Европейците никога няма да станат руски роби!
    Украйна (България) избра за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор!
    Вечна Слава на Зеленски - нисък на ръст но Великан по дух, Светъл Лъч който разпръсна Мракът на кремълската империя на злото и нейния кървав фюрер Путин!
    Слава на Украинските Майки които раждат Герои!
    Слава на САЩ ЕС НАТО и Украинските антифашисти които прочистват Планетата от руския нацизъм и колониализъм!
    Благословена си Ти Земя на Украйна с такъв президент като Зеленски!

    Коментиран от #76

  • 69 Пригъзин

    5 3 Отговор
    Специалната военна руска Осирация върви точно по план!

    🤣🤣🤣🤣🤣
  • 70 русия е най-голямото зло на земята!

    4 5 Отговор
    Всяка дума на руската пропаганда е лъжа!
    Руските лъжи отвратиха света, затова поддръжниците на Украйна стават все повече!
    русия е Чао!
    Сбогом зло русия!
    руското зло няма да липсва на никой!
  • 71 Мосфилм

    2 2 Отговор
    да руската армия е непобедима...само по руските телевизии!

    🥴🤭😁

    Коментиран от #74

  • 72 Истински Българин 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    3 6 Отговор
    Автентичните българи са на страната на Украйна!
    Подкрепящите нациста Путин са антибългари и продажници на България!
  • 73 истината

    3 1 Отговор
    Основите на руската колониална империя се изградени върху кръвта на много европейски и азиатски народи!
    Милиони са жертвите на руската алчност и наглост!
  • 74 Генерал

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "Мосфилм":

    Поредната руска военна авантюра отново завършва безславно!
  • 75 Само за сведение

    2 1 Отговор
    98 рубли за долар!

    🤭😁🤣😂😂
  • 76 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "🇱🇷🇪🇺🇺🇦🇧🇬":

    Това че руснаците са терористи ние българите си го знаем отдавна!
Новини по държави: