Last news in Fakti

29 Септември, 2023 16:02 2 751 14

Милорад Додик тръгна по стъпките на Владимир Путин

  • русия-
  • милорад додик-
  • босна и херцеговина-
  • балкани

Законът предвижда създаването на специален регистър на работещите в региона организации с нестопанска цел, които се финансират от чужбина, където да бъдат вписани като "агенти на чуждо влияние", и изисква прозрачност за работата им

Милорад Додик тръгна по стъпките на Владимир Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Законодателите в автономната Република Сръбска в Босна и Херцеговина (БиХ) приеха в четвъртък проектозакон, който обозначава групите с нестопанска цел, финансирани от чужбина, като "чужди агенти", въпреки критиките от опозицията, граждански организации и западни дипломати, предава Ройтерс.

Законът предвижда създаването на специален регистър на работещите в региона организации с нестопанска цел, които се финансират от чужбина, където да бъдат вписани като "агенти на чуждо влияние", и изисква прозрачност за работата им.

Граждански организации заявиха, че законопроектът е моделиран по руски закон от 2012 г., който Москва широко използва за репресии срещу гражданското общество и независимите медии.

Министърът на правосъдието на Република Сръбска република Перо Букейлович каза, че без подобно законодателство правната система и конституционната структура на региона ще бъдат подкопани.

Законът беше предложен от управляващия Алианс на независимите социалдемократи (SNSD), воден от лидера на босненските сръбски националисти Милорад Додик, който формира парламентарно мнозинство заедно с техните коалиционни партньори. Той ще бъде предмет на обществено обсъждане 30 дни преди да влезе в сила.

Депутатите от опозицията заявиха, че законопроектът е антидемократичен и ще тласне страната във все по-авторитарна посока.

Европейският съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) призоваха депутатите да отхвърлят законопроекта, заявявайки, че той има за цел да "сплаши и потисне организациите на гражданското общество, като заклейми техните представители като "чуждестранни агенти".

Съгласно законопроекта на неправителствените организации се забранява да участват в каквато и да е политическа дейност, включително да предлагат всякакви политически документи или промени в законодателството на институции или политически представители.

Проруският политик Милорад Додик отхвърли обвиненията, че законът е моделиран по руското законодателство. Той каза, че правилата се основават на Закона за регистрация на чуждестранни агенти на Съединените щати, който обхваща предимно лобисти, работещи директно за чужди правителства.

Република Сръбска, която заедно с Босненско-хърватската федерация съставлява Босна и Херцеговина след войната от 1992-1995 г., прие закон през юли, който отново криминализира клеветата въпреки протестите на журналистическите асоциации и международната критика.

Приемането на този нов проектозакон ще доближи Република Сръбска до авторитарните режими, отколкото до европейските демокрации, каза ЕС, предупреждавайки, че той противоречи на ангажиментите на региона за напредък в европейската интеграция и приоритетите на гражданското общество и медийните свободи.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    35 7 Отговор
    И що само по пътя на Путин? Нима в САЩ нямат същият закон от десетки години?
    Може би Додик е тръгнал по пътя на американците?
  • 2 Хихихи..

    17 6 Отговор
    Всички са по верните стъпки.Ако тръгнеш след Джо,падаш в оркестъра.Аре че ми се доспа..
  • 3 По повод на пазаренето на Джоков-бащи

    9 8 Отговор
    и Джоков-син за участието им в турнира в Баня Лука М.Додик преди време каза:
    "По-големи цигани от тия двамата не съм виждал".
    Братя роми не се засягайте и сред българите има много такива като Джокови!
  • 4 Механик

    9 17 Отговор
    Вижте сега, на мен не ми е проблем путинката да се целува и ближе с когото си иска . Проблем е , че този пеедрас иска да влияе на цял свят .
  • 5 Чао, хегемония

    22 4 Отговор
    Западните дипломати не критикуват същия закон в сащ от 1938-ма! Защо ли?!

    Коментиран от #8

  • 6 1944

    2 8 Отговор
    рашисти , сър.
  • 7 Така де

    4 8 Отговор
    Руская диктатура самьйя лучшая в мире. Това е положението.

    Коментиран от #14

  • 8 Откъде

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "Чао, хегемония":

    Ами щото вече отдавна не е в действие. Това е по времето на макартизма . Интересно от посоль ли ти подшушнаха тая глупост. Иначе не си толкова образован за да знаеш това.

    Коментиран от #10

  • 9 Тъпотиите

    9 3 Отговор
    На Нюс бг!
    В САЩ такъв закон има от 15 години Господа лъжесвидетели!
  • 10 В действие е

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Откъде":

    Просто сега е под предтекст, “данъчни цели”
  • 11 Откъде

    1 4 Отговор
    Ами щото вече отдавна не е в действие. Това е по времето на макартизма . Интересно от посоль ли ти подшушнаха тая глупост. Иначе не си толкова образован за да знаеш това.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бай Колю

    1 1 Отговор
    НаСороснятаИсеСтъжни. Трябва и в бг подобен закон!
  • 14 Гром грохочет

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Така де":

    Ама как бе хамерская дерЬмокрация ешчо лутшая