Отидете към основна версия

5 698 122

Великобритания постепенно губи желанието си да подкрепя Украйна

  • украйна-
  • великобритания-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • владимир путин-
  • военна помощ

Западът има екзистенциален интерес да спре руската агресия в Европа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Тъй като не се вижда край на войната в Украйна, политиците и обществеността на Запад постепенно губят желанието си да подкрепят украинците с нещо повече от украински знамена по улиците на европейските градове. Това пише британското издание The Guardian, цитирано от агенция УНИАН.

Първоначалният емоционален подем и готовност да се помогне на Украйна да оцелее на всяка цена сега се заменя с „някакъв странен обществен ступор, тихо потискащ високите емоции от първите дни на войната“. Това е най-опасният момент за Украйна, чиито войници са затънали в критична военна офанзива и чиито цивилни са изправени пред още една брутална зима, докато Русия се опитва да ги замрази в подчинение, като атакува тяхната енергийна инфраструктура.

Има и предупредителни знаци за Украйна: отказът на Конгреса на САЩ да финансира разходите за подкрепа на Украйна, изявленията на Доналд Тръмп за спиране на военните доставки за Киев, ако той дойде на власт, и победата на путинист на изборите в Словакия. Подобни възгледи сега се просмукват през в самата Великобритания.

По този начин десните популисти разпространяват конспиративни теории за Украйна, НАТО и МВФ, насърчавайки идеята, че „не можем да си позволим да продължим да подкрепяме Украйна“. Тези гласове стават все по-силни на Запад. Авторът на статията припомня скорошния скандален туит на Илон Мъск, в който той осмива опитите на Володимир Зеленски да получи помощ от Запада.

Западът има екзистенциален интерес да спре руската агресия в Европа, но не иска да рискува живота на собствените си войници. Ето защо възникна „неписано споразумение“, че Украйна воюва, а Западът оказва материална и финансова подкрепа. Но „с настъпването на трудни времена“ тази идея губи поддръжници.

Руската армия се пропуква, но е важно западната политика да не е първата, която да се пропука.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: