Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Октомври, 2023 11:11 4 543 104

Помощта за Украйна е в застой в най-опасния момент. Зеленски: Има голям риск да останем сами

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • война-
  • европа-
  • сигурност-
  • военна помощ-
  • сащ-
  • джо байдън

Това е най-опасният момент за Украйна, чиито войници са блокирани в критична военна офанзива

Помощта за Украйна е в застой в най-опасния момент. Зеленски: Има голям риск да останем сами - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Партийните битки във Вашингтон и очевидната безизходица във войната в Украйна поставиха под въпрос подкрепата на САЩ за Киев, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс", пише БТА в преглед на западния печат.

Изданието фокусира вниманието си на това, че президентът на САЩ Джо Байдън бе домакин на разговор със западните лидери за координиране на помощта за Украйна след компромис за запазване на работата на американското правителство, който изключваше повече помощ за страната.

Целта на разговора изглежда бе да се успокоят разтревожените съюзници, тъй като Украйна се опитва да спечели някакво предимство в битката, която все повече прилича на безизходица, докато Киев се подготвя за още една трудна зима, коментира "Файненшъл таймс". Администрацията на Байдън настоява Конгресът скоро да проведе ново гласуване за допълнителни средства за Украйна, но вътрешните борби на Капитолийския хълм поставиха под съмнение спешната допълнителна помощ.

Белият дом ще обяви скоро поредния пакет помощи от смъртоносни оръжия за Украйна и разполага с достатъчно средства, за да продължи да помага на Киев още известно време, заявиха официални американски представители, но добавиха, че Конгресът ще трябва да гласува скоро.

В разговора се включиха лидерите на Канада, Италия, Япония, Полша, Румъния, Великобритания, Франция, НАТО, Европейската комисия и Европейския съвет. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че това е бил "добър телефонен разговор", и добави, че подкрепата на Европа за Украйна е "непоколебима". Тя заяви, че е предложила 50 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна, обещала е 1 млн. боеприпаси, които да бъдат доставени до март 2024 г., и е заявила, че ЕС ще предприеме действия, за да осигури "пълна отговорност за руските престъпления срещу украинците".

В изявление на германското канцлерство се казва, че разговорът е бил съсредоточен върху "твърдото убеждение на всички участници, че трябва да подкрепим Украйна в нейната отбранителна битка срещу руската агресия толкова дълго, колкото е необходимо". Но битките във Вашингтон поставят под съмнение подкрепата на САЩ за Украйна, подчертава в коментара си "Файненшъл таймс". "През 2024 г. Русия планира да увеличи бюджета си заради инвазията с 68 процента", каза вчера на Варшавския форум за сигурност Олена Халушка, съосновател на международния център за украинска победа, в очевидна препратка към плановете на Москва за разходи за отбрана. "Ако Западът има сериозни намерения да защити и да помогне на Украйна, за да бъде спасена като суверенна държава, е изключително важно да се уверим, че разполагаме с достатъчно ресурси да спечелим бързо тази война", добави тя, цитирана от британския вестник.

В коментар, озаглавен "Помощта за Украйна в застой на фона на объркването около потенциалната сделка между Байдън и Маккарти" американското сп. "Нюзуик" обръща внимание на противоречивите сигнали от Белия дом за потенциална сделка за финансиране на Украйна между президента Джо Байдън и вече отстранения председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, които внесоха объркване във Вашингтон, докато американските законодатели търсят консенсус по нов пакет от помощи за Киев.

"Налице е двупартиен фокус и съгласие за продължаване на финансирането за Украйна", каза на брифинг говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, когато бе помолена да разясни коментарите на американския президент, но отказа да поясни дали Байдън и тогавашният председател на Камарата на представителите Маккарти са постигнали сделка за Украйна, след като Конгресът не включи никаква допълнителна помощ за Киев в законопроекта за разходите.

Но в опита си да оттегли изявлението на президента Белият дом изглежда окуражи консервативните републиканци от Камарата на представителите, които се противопоставят на предоставянето на повече военна помощ за Украйна. "Какво имаше в тайната задкулисна сделка за Украйна", заяви в речта си от трибуната на Камарата на представителите републиканецът Мат Гейц от щата Флорида, който оглави усилията за свалянето на Маккарти от председателския пост. "Какви ангажименти бяха поети пред президента Байдън", запита той.

В уводна статия на същата тема френският в. "Монд" коментира, че силата на демокрациите се крие във факта, че по своята същност редовно изискваното одобрение от страна на гражданите означава изборът, направен от политическите им лидери, да може да бъде оспорван. Резултатът от изборите в Словакия тази неделя, 1 октомври, и гласуването в Конгреса на САЩ ден по-рано, за да се избегне спирането на работата на федералното правителство, напомниха за това. И двете са предупреждения срещу използването на войната, водена от Русия в Украйна, за вътрешнополитически цели, посочва вестникът.

Във Вашингтон подкрепата за Украйна също изглежда се превръща в политически променлива величина, въпреки факта, че тя допринесе за възстановяването на международния авторитет на САЩ, който бе подкопан от плачевното изтегляне от Афганистан, продължава анализа си в. "Монд". Демократите и републиканците постигнаха рядко срещан консенсус за удължаване на работата на правителството само с 45 дни, но с цената на жертване на пакета от помощи, който президентът Володимир Зеленски току-що енергично бе защитил в Конгреса.

Подобно на изборите в Словакия, гласуването в Конгреса все още не отразява вълна от подкрепа. Крилото на голямата стара Републиканска партия, което най-много подкрепя Доналд Тръмп, разгневено от дългогодишното увлечение на бившия американски президент по Путин, със сигурност превръща принципа на отстъплението в претекст за завръщането на Америка към величието. Но силата на истинския двупартиен консенсус по отношение на Украйна ще бъде истински проверена през ноември, в края на току-що постигнатото временно споразумение. Решимостта на най-убедените тръмписти да свалят от власт председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, обвинен в престъплението сътрудничество с врага демократ, поставя в перспектива централното място на Украйна във вътрешната война, която опустошава консервативния лагер, коментира френският вестник.

Тези събития напомнят на демокрациите за техните задължения. Съгласието за продължаване на подкрепата за Украйна изисква неуморни усилия за обяснение - повтаряне на необходимостта от зачитане на териториалната цялост и границите. Също така се отправя предупреждение, че помощта за Киев цели да предотврати превръщането на най-бруталната сила в единствено правило в отношенията между народите, заключава в. "Монд".

В коментар британският в. "Гардиън" отбелязва, че синьо-жълтият флаг все още се вее високо над площади и обществени сгради във Великобритания, показвайки непоколебимата и трайна солидарност с военните усилия на Украйна. Е, поне на теория, посочва вестникът. Защото вече се усеща как умората се спуска надолу, подобно на тежка есенна мъгла, която се скупчва в дъното на долината; нещо като странна обществена летаргия, която тихо задушава силните емоции от първите дни на войната. След като твърде бързо излязоха с предположението, че Киев не може да се противопостави на могъщата руска армия, британското обществено мнение се насочи към една също толкова нереалистична идея, а именно, че храбрата Украйна би могла по някакъв начин да постигне победа на Давид срещу Голиат над ерозиращата суперсила в рамките на една година. Със сигурност бихме могли да се примирим с една зима на рязко повишаване на сметките за газ, ако това е цената, която трябва да се плати за мира в Европа. Само че вече втора зима не смеем да пуснем централното отопление, а историите от фронтовата линия вече не са за украински фермери, които весело изтеглят с тракторите си закъсали танкове, а за жестока война на изтощение, която може да продължи до десетилетие.

Това е най-опасният момент за Украйна, чиито войници са блокирани в критична военна офанзива, а цивилното население е изправено пред поредната жестока зима, в която Русия се опитва да ги замрази, атакувайки енергийната им инфраструктура. Но именно западната, а не украинската решимост показва най-тревожните признаци на отслабване - републиканците в Конгреса се въздържат да подпишат пакета за военна помощ на Джо Байдън, а на изборите в Словакия миналата седмица победа постигна проруски популист, който обеща да прекрати подкрепата за Украйна, отбелязва "Гардиън".

Според британския вестник идеята, че благотворителността трябва да започва от дома, която отдавна се използва като бухалка срещу разходите за чуждестранна помощ, сега се използва като аргумент срещу военната помощ, въпреки че западната военна подкрепа за Украйна е всичко друго, но не и благотворителност: ако не друго, това са пари за изкупване на вина. Съюзниците на Украйна имат екзистенциален интерес от спирането на руската агресия в Европа, но не искат да рискуват живота на собствените си войници, така че вместо това бяха убедени да извадят чековата книжка - както за оръжия, така и за да поемат последиците за собствените си икономики от повишаването на цените на петрола и газа.

Членовете на Консервативната партия обичат малко патриотично блъскане по темата за отбраната по време на конференцията. Но ако им се наложи да избират между намаляване на данъците у дома и подкрепа за чужда война в чужбина - ами бихте ли заложили бъдещето на Европа срещу постигнатия резултат, пита в заключение "Гардиън. "Имаме шанс да помогнем да приключим с това", пише бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс във в. "Дейли телеграф". "Руската армия се пропуква." Но може би само ако западната политика не се пречупи първа.

На свой ред "Политико" отбелязва, че дебатът за това дали да се одобри финансирането за продължаване на помощта за воюващата страна само се усложни през последните дни. Байдън намекна още в неделя за споразумението, което е постигнал с бившия републикански председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти относно помощта за Украйна. Но Маккарти отрече да е сключвал такова споразумение.

Американският в. "Ню Йорк таймс" обаче припомня, че Маккарти е сигнализирал преди няколко дни в предаването "С лице към нацията" на телевизия Си Би Ес, че е готов да сключи сделка за запазване на военната помощ за Украйна, но такова споразумение ще зависи от това дали Конгресът ще направи значителни промени в сигурността по границите, включително относно начина, по който мигрантите подават молби за убежище.

Републиканците, които подкрепят Украйна, съставляват мнозинството от членовете на голямата стара Републиканска партия в Конгреса и един от тях, сенаторът Линдзи Греъм от Южна Каролина, прогнозира в същото предаване "С лице към нацията" на Си Би Ес, че сенаторите ще изготвят предложение за помощ с 60 млрд. долара или повече, за да подпомогнат Киев "през следващия боен сезон".

Украински официални лица заявиха, че са успокоени от публичната подкрепа на Белия дом, Пентагона и други съюзници в Конгреса и разбират, че САЩ навлизат в година на избори, посочва в коментар на същата тема друг американски вестник, "Вашингтон пост". "Тук, в Украйна, разбираме много добре, че изборният процес в САЩ е започнал", каза Роман Лозински, украински депутат, който също така е служил в армията от началото на войната през февруари 2022 г. "И в резултат на това могат да бъдат взети различни решения относно подкрепата на партньорите, в частност за Украйна", добави той. "Ние обаче сме убедени, че Украйна на бойното поле доказва какво всъщност представлява борбата за демокрация", каза още Лозински. "Вярвам, че САЩ, като истински лидер в разпространението на демократичните принципи в света, няма да направят нито една крачка назад в подкрепата си за Украйна", заключи той.

Но за други нарастващото политизиране на помощта за Украйна бележи тревожна промяна, която може да осакати борбата ѝ срещу Русия или да изправи на нокти украинската икономика. Конгресмените решават да изоставят Украйна, докато помощта за Киев е вероятно най-добрата в историята възвръщаемост на инвестициите във външната политика на САЩ", смята Дария Каленюк, изпълнителен директор на центъра за борба с корупцията в Украйна, която често се среща със законодатели във Вашингтон, за да лобира за повече помощ. Тя също така апелира към американските "ценности".

"Америка е изградена върху ценности, които са универсални за всички човешки същества, и ние в Украйна умираме за тези ценности", каза Каленюк. "Тази сутрин разбрах, че сега за много американски политици ценностите не означават нищо. За тях е по-важно да останат на власт на всяка цена", посочи тя.

За да се добави нова обида към обидата, решението за изключване на финансирането на Украйна от законопроекта дойде по-малко от две седмици, след като украинският президент Володимир Зеленски пътува до Вашингтон, за да търси подкрепата на САЩ, отбелязва "Вашингтон пост".

Според американския вестник Зеленски неотдавна бе изразил опасения, че чуждестранната помощ за Украйна може рязко да намалее с продължаването на войната. В интервю за украински телевизионен канал през август той каза: "Украйна трябва да порасне и да разбере, че в един или друг момент може да се окажем сами, защото един или друг партньор може да се откъсне поради вътрешни процеси или дори поради избори в своята страна".

"Има голям риск да останем сами", добави Зеленски, цитиран от "Вашингтон пост".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    92 5 Отговор
    Нещо е кризирал еврейна нацист, че Идва Зима! Бухахаххах Z

    Коментиран от #94

  • 2 Ела да ти кажа

    10 60 Отговор
    В саит като тоя мога да измоделирам путинофил победите и мнозинство. После другите хора се чудят как може да са толкова прости тия. Те не са прости те просто съществуват в измисленна вселена

    Коментиран от #19, #26

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    96 5 Отговор
    Че какво значение имат партийните битки във Фашинтън , нали САЩ не участват във войната, даже не са страна в конфликта 😉😉😉
  • 4 ..............

    67 4 Отговор
    Каналът Rybar Telegram вече говори за това как мобилизацията в Украйна води до сериозни загуби сред националните малцинства, живеещи в страната, например УНГАРЦИТЕ. Сега РУМЪНСКИ И МОЛДОВСКИ правозащитни организации направиха тревожни изявления.
    Националният съвет на румънците в Украйна изпрати писмо до румънския посланик Корнелиу Йонеску с молба да се намеси в мобилизационната политика на киевските власти и да спре неоправдано активното набиране на етнически румънци в редиците на въоръжените сили на Украйна.
    Писмо до посланика на Румъния Корнелиу Йонеску
    Информацията за мобилизация на висок процент граждани в райони, където живеят национални малцинства, се потвърждава от румънски наемници, участващи във военните действия в Украйна.
    Във видеообръщението си те настояват да се спрат мобилизационните действия в населени места, където живеят техни роднини и където няма никой освен възрастни хора, деца и хора с увреждания: в селата Дмитровка и Александровка, градовете Измаил и Килия в Одеска област и град Херца в Черновицка област.
    Асоциацията на молдовците на Украйна „Ватра“ се присъедини към призивите: нейният ръководител Виталий Никула изпрати писмо до посланика на Молдова в Украйна Валерий Кивер с молба да се предотврати повишена мобилизация в районите на компактно пребиваване на молдовското национално малцинство в Одеска област.
    Усилията на румънските и молдовските активисти отново бяха подкрепени от унгарците: представители на Дружеството на унг
  • 5 Рушия

    12 102 Отговор
    Без въздушно и морско превъзходство Украйна почти две години храбро се отбранява срещу по-многобройния подъл агресивен съсед който разрушава цивилната инфраструктура с обяснението че бил загрижен за цивилното население!! И няма да се предаде НИКОГА!!

    Коментиран от #79, #95

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дано

    81 5 Отговор
    останете сами !
    Колкото се може по-бързо!
  • 8 Зеленото закъса

    95 6 Отговор
    То беше въпрос на време да се усетят всички, че един артист, лъжец и убиец на собствения си народ не става за инвестиция.
    А който е срещу Русия, рано или късно губи!!!

    Коментиран от #11

  • 9 слава Росия

    67 5 Отговор
    Няма пари за наемниците!!!

    Коментиран от #36

  • 10 Артилерист

    66 4 Отговор
    Много дълго писание, но заглавието е красноречиво...
  • 11 Никакъв артист

    56 4 Отговор

    До коментар #8 от "Зеленото закъса":

    не е, ами циркаджия!

    Коментиран от #14

  • 12 Ксаниба

    72 4 Отговор
    сами си го направихте.
    Първо нападнахте мужиците в Донбас, бомбардирахте кметството на Луганск, защото е поисак федерализация на страната, през лятото на 2014! После им пратихте бандитските групировки - десен сектор, азов, карпатска сич С14 и други, да насилват и грабят. После, когато доброволците взеха оръжия и организираха самоотбранта, обявихте, че Русия ви е нападнала и се бихте 8 години с хорицата от Луганск и Донецк. После, когато Русия, наистина се намеси, имайки разузнавателните данни, че е подготвена близо 1 миион бандеровска армия за пълномащабна инвазия в Крим, ДНР и ЛНР, няколко дннонощия бе изпреварена от руската контъртерористична операция в окраина. Цялото нато бе вече интегрирано в системите на управление на окраинската армия. Но после, и Германия им бе крива, и Маск им стана про-кремльовски. И в боя все го ядаха, от колкото побеждаваха... те така, палачинката се обръща. Ще има съд над бандеровският режим.
  • 13 Аха

    44 2 Отговор
    Шизофренията не се лекува. Да си знаеш
  • 14 Най- вече

    49 1 Отговор

    До коментар #11 от "Никакъв артист":

    Придворния ШУТ на кралството
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Слава на Русия

    69 6 Отговор
    Да живее братския Руски народ и християнски ценности.

    Коментиран от #28

  • 17 Бай Лисан

    47 2 Отговор
    Покр.айна финито!
    Зе.лю - ka.пyт!
  • 18 ИстинатА

    42 3 Отговор
    Сибирката мечка не можеш я бутнеш ама и агнето цяло няма да остане
  • 19 хахах

    26 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ела да ти кажа":

    Те тия дори съществуват в многополярния свят вече. Нищо че американеца ако им спре картата от която си теглят кредитчето ще гледат в точка и ще мигат на парцали.
  • 20 Тапа Нар

    11 2 Отговор
    то всеки може да се прави на бабанка, ако до него е Двейн Жонсон, ама иначе си е мишок
  • 21 Съдията Дред

    48 2 Отговор
    Америка се надява да прехвърли финансовото бреме на ЕС, като в същото време продължава да натоварва оръжейната си промишленост. Това обаче много бързо ще доведе до отрезвяване сред европейските избиратели, колкото и повечето от тях да са с промити мозъци. Щипването на портфейла се усеща по болезнено от ритник в главата.
  • 22 МирО

    41 5 Отговор
    Този мач беше свирен още в момента, в който джужи-наркомано дръпна опашката на Мечката,
    нормално е тя да го шамари сега здраво. Жалко за стотиците хиляди урки, които умряха - За какво????
  • 23 ЗЛАТНАТА КОКОШКА НАРЕЧЕНА УКРАЙНА

    27 2 Отговор
    Не е за изпускане от чичо Сам.
  • 24 🇧🇬🇪🇺💯

    34 4 Отговор
    Когато войната в Украйна приключи погледите ще се обърнат към Украинският Политически и Военен Елит.

    Как е възможно да се изпращат стотици хиляди Украинци на Война за която Украйна не е готова, без ПВО и Превъзходство във въздуха да се изпраща Пехота в боя е равносилно на да се изпрати Украйнската Армия в месомелачката на войната.

    България е само на двеста километра от военните действия в Украйна но Медийната Завеса е желязна, загубите на ВСУ срещу Русия наброяват повече от 400 000 загинали Украински Войници във военните действия срещу Р.Ф., тежко ранените и осакатени Украински Войници са десетки ако не стотици хиляди.

    Коментиран от #31

  • 25 Смех в блатото

    12 28 Отговор
    Нищо не е в застой :) Денацификацията и демилитаризацията на Русия продължава и ще продължава. :)
  • 26 трагедията на една затъркана нация

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ела да ти кажа":

    Изпростяването на българския народ не е спирало. Бес значение кой го язди.
  • 27 САЩ ТРУПАТ МИЛИАРДИ

    29 3 Отговор
    От оръжието в Украйна.......кой ли ще се откаже от такива печалби.....
  • 28 ЕВРОНЮЗ

    38 2 Отговор

    До коментар #16 от "Слава на Русия":

    Нека не забравяме че президента на България Румен Радев беше първият който отсвири това краварско инвитро недоразумение.
  • 29 ........

    37 3 Отговор
    Да бяха подписали укрите мирния договор в Истанбул миналата година,а сега стана по-зле и изгубиха повече заради пустата лакомия на някои да си купуват колички,яхтички и къщички.

    Коментиран от #33

  • 30 Сами ще останете, категорично

    37 3 Отговор
    Само вие и Тагарев. Сега ли ти светна крушката а?
  • 31 УКРАЙНА СЕ ЗАЩИТАВА КАКТО МОЖЕ

    6 36 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Не клекна пред Путин и неговите орди.....и Путин са мъчи с една страна, двайсет пъти по малка от Русия и със значително по малко ресурси....факт е че Украйна спря пълчищата путинови

    Коментиран от #45

  • 32 Трудно е друг да ти направи това,

    31 3 Отговор
    което сам си причиниш. Да обърна внимание как се отрази проклятието на Еленски на множество управляващи в Европа през последната година, които се простиха с властта след избори. А още по-рано сред първите поразени беше Просто Киро. А в самата Украйна се отразява още по-страшно, болшинството наградени от него военни са вече в гробищата. Докато на Запад провъзгласяваха Еленското джудже за странна кръстоска между Чърчил и Вашингтон и го развяваха из цял свят, за да събират подкрепа, се оказа, че циркаджията предизвиква повече неприязън, отколкото симпатии. А тезата за нерушимостта на националните граници е смешна, при положение че САЩ от години са окупирали част от Сирия, където са нефтените полета, и ограбват ежедневно националните им ресурси. Ама видите ли, това било "друго". Те и Асад не можаха да го свалят почти десет години...

    Коментиран от #35

  • 33 С АГРЕСОР НЕ СЕ ПОДПИСВА

    3 20 Отговор

    До коментар #29 от "........":

    Той се бие по канчето....
  • 34 Просяка Зелен отново реве

    24 4 Отговор
    Ненормалния наркоман Зелен какво иска този път? Прости фашисти от Укрия омръзнахте ни нищо не сме ви длъжни

    Коментиран от #37

  • 35 АРЕ СТИГА БРЕ

    7 5 Отговор

    До коментар #32 от "Трудно е друг да ти направи това,":

    Не знам част от Сирия да е СТАНАЛА АМЕРИКАНСКИ ЩАТ....
  • 36 МММ да

    17 5 Отговор

    До коментар #9 от "слава Росия":

    Затова вече швабите обмислят изпращане на редовни войски, все пак споделят една фаш... идеология.

    Коментиран от #38

  • 37 ЗЕЛЕНСКИ СПРЯ ПУТИН

    3 23 Отговор

    До коментар #34 от "Просяка Зелен отново реве":

    Даже го и шамаросва.....нон стоп

    Коментиран от #97

  • 38 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ, НЕ "ШВАБСКА"

    4 15 Отговор

    До коментар #36 от "МММ да":

    Швабите са по плажовете...утешават рускините...

    Коментиран от #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 САЩ ДАВАТ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА

    13 1 Отговор
    Колкото по дълго време, толкова по добре за Америка.....печалбите за САЩ са огромни....
  • 41 🇧🇬🇪🇺💯

    16 2 Отговор
    В началото на войната ВСУ наброява близо 750 000 до 800 000 щика, две години по късно е под въпрос колко на брой е Украинската Армия?

    Тежко и леко въоръжение и муниции Украйна има откъде да вземе но Личен Състав за ВСУ няма откъде, затова е желанието на Политическият и Военен Елит на Украйна за репатриране на Украинци в боева възраст м/у 18 до 60 години от ЕС, за да попълнят редовете на ВСУ.

    Коментиран от #44

  • 42 1 $=100 РУБЛИ

    5 10 Отговор
    Кой ли печели от тая война.....
  • 43 МММ да

    10 1 Отговор

    До коментар #38 от "ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ, НЕ "ШВАБСКА"":

    Ха-ха-ха
    Нямат кинти за плажове вече. Плюс това масово са от другия(по-нежния) пол.

    Коментиран от #46

  • 44 ТО И ПРИ РУСКАТА

    2 11 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Армия май е същото.....щото мобилизацията в русия е нон стоп.

    Коментиран от #62

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 АКО ШВАБИТЕ НЕМАТ КИНТИ

    1 10 Отговор

    До коментар #43 от "МММ да":

    Кой ли има....а за другия пол не ги мисли...че и руснаците ги гонят в тая насока.

    Коментиран от #65

  • 47 СТИГА БРЕ

    3 11 Отговор

    До коментар #45 от "любител":

    Кой целува агресор...Путин го посрещнаха с ракети и куршуми, не с цветя и песни....що ли?????
  • 48 1$=100 РУБЛИ

    3 9 Отговор
    Дали действат санкциите....

    Коментиран от #61

  • 49 Бай Лисан

    14 1 Отговор
    Контраукраинците свършиха.
    Ко прайм сега?

    Коментиран от #53, #56

  • 50 Хоризонт

    12 2 Отговор
    Одавна сте сами само Еленски не го знае!

    Коментиран от #52

  • 51 ЗЛАТНАТА КОКОШКА УКРАЙНА

    10 2 Отговор
    Не е за изпускане.....запада печели милиарди, лее се славянска кръв......
  • 52 ЩОМ ЕЛЕНСКИ

    1 9 Отговор

    До коментар #50 от "Хоризонт":

    Сам спира Путин....
  • 53 ТАКА ЛИ

    2 16 Отговор

    До коментар #49 от "Бай Лисан":

    Че кой трепе тогава пълчищата путинови....

    Коментиран от #59

  • 54 САЩ..

    5 3 Отговор
    И сам война е сам....
  • 55 УКРАЙНА Е ...ЕЛДОРАДОТО НА ЗАПАДА

    11 1 Отговор
    Кой ли ще се откаже от него....
  • 56 Стоян георгиев

    1 16 Отговор

    До коментар #49 от "Бай Лисан":

    другар украинците печелат

    Коментиран от #68

  • 57 ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА

    13 1 Отговор
    Милиарди за Запада.....просто и ясно
  • 58 вседця

    14 2 Отговор
    Тоя нахален наркоман и бандера фашист, праща укрите да мрат на фронта, а в същото време като сиганин обикаля по света да търси глупаци да му дават пари та да ги открадне. За укрите чувал а за тоя фашист, дворци и палати по света. Част от парите дава и на разбойниците в краварника на БайБидон и на другите мръсници от Запада. А всички глупаци по света плащат сметката, които го прекарат де. Лошото е че и в България инсталираха фашисти на власт та и ние българите като най големите балъци да храним бандера фашагите. И нас крадат фашагите.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 БайДанчо

    17 1 Отговор
    Оръжейните запаси на НАТО привършват заради теб бе Дебил укренски!
  • 61 Добро утро

    13 1 Отговор

    До коментар #48 от "1$=100 РУБЛИ":

    $1=146 йени. Без санкции. Е, и?
  • 62 🇧🇬🇪🇺💯

    2 6 Отговор

    До коментар #44 от "ТО И ПРИ РУСКАТА":

    Руснаците понесоха най големите загуби в началото на Руското нахлуване в Украйна, много вероятно м/у 60 000 до 80/100 000 загинали.

    Но реалността е радикално променена в Европа и това ще бъде за десетки години за напред, последствията от Войната в Украйна ще се проявят в следващите петнадесет, двадесет години.

    Европа като една мирна икономическа суперсила е история.

    ЕС, НАТО дадоха всичко необходимо на Руснаците да се почувстват значими, преместиха фигурите от Икономическата Шахматна дъска на Военната равнина, там където Русия иска да бъде.

    Най добрият начин да запази Русия ред у дома е една Война в близката Чужбина, която до неотдавна беше част от СССР и Руската Империя.
  • 63 Мишел

    16 1 Отговор
    Две статии на експерти в "Националният интерес" показват измененията в очакванията на НатО САЩ за ролята на доставяните западни оръжия в конфликта в Украйна.
    Първата, от януари 2023г, е със заглавие :" Танковете Леопард 2 ще смажат руската армия в Украйна "
    Заглавието втората, от началого на октомври: " Танковете Абрамс може би ще пробият руската отбрана."
    Чакам заглавието на третата статия
  • 64 Независим

    9 1 Отговор
    И с по кратка статия става ясно че се жертват украинците за битките в Белия дом. На Делчо сега ли му светна? Америка е далеч,трябва да преплува океана, а руснаците вече маршируват по земята им.
  • 65 МММ да

    14 1 Отговор

    До коментар #46 от "АКО ШВАБИТЕ НЕМАТ КИНТИ":

    Немат баце, зимата се молеха на китайците за кредит.
    Постоянно вдигат данъците и мислят нови.
    2-3 дена по големите градове многохилядни протести.
    В момента Германия не е това, което беше до преди няколко години.
  • 66 инфо

    7 1 Отговор
    Е-ха, толкова текст, за да не бъде казано нищо съществено. Само полуидиот може да бъде заблуден относно процесите и тайминга.
  • 67 Урсула фон дер Лайнен

    9 1 Отговор
    Това е беше добър телефонен разговор.
    Подкрепата на Европа за Украйна е "непоколебима".
    Предлагам 50 млрд. евро микрофинансова помощ за Украйна и
    500 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна!
  • 68 Бай Лисан

    9 1 Отговор

    До коментар #56 от "Стоян георгиев":

    Какво печелАт украйнците? На Еврофутбол?

    П.С. Те и в Артьомовск тъй печелеха, печелеха....

    Коментиран от #70

  • 69 Наполеон Бонапарт

    10 1 Отговор
    Русия е болнав спящ мечок. Но когато се събуди, светът ще затрепери !
  • 70 Бай Вълчан

    5 2 Отговор

    До коментар #68 от "Бай Лисан":

    ПечелАт на кладбището.
    Ти Ко знайш👍

    Коментиран от #72

  • 71 ха ха ха

    13 1 Отговор
    е то краварника фалира и втора седмица не функционира правителството, та какво да речем за уркия и зеления пигмей. Каквото било, било - лъжи, съсипия на икономиката в ЕС/Държавите, крадене, манипулации, ковидо и пр. Честито на вярващите с по 4 вакси - идиоти
  • 72 Бай Лисан

    10 1 Отговор

    До коментар #70 от "Бай Вълчан":

    ПечелАт укрите, пък плъзнали като хлебарки навсякъде...
    Да знаеш къде продават Укрозол, да понапръскам.....

    Коментиран от #74, #76, #77

  • 73 🇧🇬🇪🇺💯

    14 1 Отговор
    Реално Руският Запасняшки контингент без да се пресилват нещата са м/у 7 до 10 милиона Щика.

    В краен случай м/у 10 до 15 милиона Щика.

    Русия води Война на изтощение и няма никакво намерение да я прекрати, Ултиматума който Руснаците заявиха преди започване на Войната касаеше косвено НАТО, ЕС и чак след това Украйна.

    Войната в Украйна ще продължи докато няма сключено споразумение м/у Р.Ф. и НАТО в частност ЕС и чак тогава Държавата Украйна.

    Такова Споразумение м/у НАТО, ЕС и Р. Ф. не се предвижда в близките три до пет години.

    :( Добре дошли в Студената Война 2.0 която няма да бъде толкова студена.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Боби

    11 2 Отговор
    Линдзи Греъм е психопат, но от него може да се научим колко много англосаксите мразят славяните. Искат всички славяни да бъдат умъртвени. Това е обикновен фашизъм.
  • 76 Бай Вълчан

    6 2 Отговор

    До коментар #72 от "Бай Лисан":

    стоЕнка да не си е намерила временно големите/ главните/ букви. Първото име го изписала с големи, но....второто??? Пак ли ги изгубила???

    Коментиран от #80

  • 77 Бай Вълчан

    5 2 Отговор

    До коментар #72 от "Бай Лисан":

    Изтриха ме като ти отговорих. 74 Ком ...АУТ. стоян е техен човек. Скоро ме блокираха заради него. Една вечер се бъзиках с бурятката и ме❌.
    Той е острието на сайта:))

    Коментиран от #82

  • 78 В.В.П.

    4 1 Отговор
    Много евреи от ,,цивилизацията ,забогатяха от пирамидата Иззрайна..1 трлн ,разиграни в СВО..Кой какво е усвоил не се знае .Важното е че Окропо разбра,за Ко иде реч..800000 ликвидирани и 128000 км по малко...За къв уййй им е Донбас??.който е руски..Не изядохте боздугана на варяга ,..Радвайте се ..Яжте и пийте ..Победата е за Зелю..
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Бай Лисан

    7 1 Отговор

    До коментар #76 от "Бай Вълчан":

    СтоЕнката е дарила половината си главните букви на ОК-райна, заедно с два леви търлъка, втора употреба.
  • 81 В.В.П.

    4 2 Отговор
    Зелю победи!!.Не го убиха първите три дена ..Въпреки всичко победи ,макар че загуби територия и личен състав...Няма как..Той е победителят ..Да му пратя пари и подаръци ..че спря ,,Ордите ,,на Путин ...Денко да изтръска бг бизнесмените ,че ги спасиха от комунизма ...Плащайте блатни твари..!!
  • 82 Бай Лисан

    7 1 Отговор

    До коментар #77 от "Бай Вълчан":

    Лелееее, то пък едно острие.....
    Много са я закършили, щом в бурятката им е надеждата :)

    Коментиран от #88

  • 83 Бай Лисан

    12 1 Отговор
    Какво стана сега?
    Да събираме ли капачки за правителството на ФАЩ и зеления щурмбанфюрер?
    Може и по заплатка да дадем, а?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Малчо

    12 1 Отговор
    Зеленски да не реве, пратил съм му 50 стотинки по пощата, за да закърпи бюджета
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Бай Вълчан

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "Бай Лисан":

    Бил икономисД.. според него. Острието е голяма работа, без майтап😂. Дотам я докараха

    Коментиран от #89, #90

  • 89 Бай Лисан

    6 1 Отговор

    До коментар #88 от "Бай Вълчан":

    Добре, от днеска ще е СтоЕна Острилката.
    Халал да им е.
  • 90 Бай Лисан

    5 1 Отговор

    До коментар #88 от "Бай Вълчан":

    Иначе е икономистка.
    Икономисва на Женския пазар.
  • 91 Бай Лисан

    12 1 Отговор
    "Зеленски: Има голям риск да останем сами"
    И продължи коментара - може би е за добро,досега правихме секс с Джо. Сега ще правя секс аз и аз.
  • 92 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Сега ще им провърви на окропите ..Има повече смисъл ..
  • 93 бай Даньо

    2 2 Отговор
    Я да не се плашиш, идва зима и на руснаците ще им е студено, нямат нафта, газ,... водка и сланина
  • 94 СТИГА БЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Нали сме с тях, и все няоя от развалените С300 ще излезе читава
  • 95 ССС

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Рушия":

    "И няма да се предаде НИКОГА!!"
    Няма, няма. Лягай си спокойно. Само ще подпишат една капитулация, малка!
  • 96 Ще прозрят

    9 1 Отговор
    Най накрая ще изтрезнеят, ще се събудят и ще видят и половина ги издържат чужди държави. Бежанците с милиони ги издържат държавите които са ги прибрали по милост, а на тези които останаха им пращат оръжия, пари и всичко за което денонощно реве Зеленски. Като не знаят кога да спрат и да преценят, че никой няма да ги издържа вечно и да се предават, докато имат още живи украинци. Цирка ще свърши скоро, но клоунът и неговата кукленна свита я чака съдбата на предателите.
  • 97 Укрия

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "ЗЕЛЕНСКИ СПРЯ ПУТИН":

    приключи още през 3/22. Оттогава е заробена за сто години с американски заеми.
  • 98 Зеленски и шайката от Майдана станаха

    4 1 Отговор
    Милиардери срещу живота на 500 000 Украинци Тоя Клоун и Бандеровците около него Заложиха Украйна на Покер, губещи са Народите живеещи на тази територия, а НАЦИСТИТЕ И ОЛИГАРСИТЕ СТАНАХА ОЩЕ ПО БОГАТИ!?
  • 99 Българин

    3 1 Отговор
    Украйна приключи.
  • 100 Дуда, Анджей

    2 1 Отговор
    Госпожице зеленски,
    Руският Член (да не се бърка с чл.5) е изключително голям, но за сметка на това е нечовешки корав. В началото боли невероятно! С времето болката не намалява, но някакси се свиква.

    Сало Уганде, хероянам сало!
  • 101 Пешо

    2 0 Отговор
    До 98. Точно така е.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Богатир

    2 1 Отговор
    На алчното зеле може и нобел за мир да му даде престьпния запад.
  • 104 Патриот

    1 0 Отговор
    Всички сме с Украйна
    и срещу русия.
Новини по държави: