Отидете към основна версия

2 758 31

Разнобой в Берлин! Германският канцлер е против изпращането на ракети "Таурус" в Украйна

  • германия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • олаф шолц

Вместо това Германия планира да продължи да съсредоточава оръжейните доставки за Украйна върху артилерията и системите за противовъздушна отбрана, допълват източниците за ДПА

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц засега е против доставката на крилати ракети "Таурус" на Украйна, въпреки многократните молби на украинските лидери за тези оръжия, предаде ДПА, като се позова на неназовани правителствени източници в Берлин, пише БТА.

Според цитираните от агенцията източници Шолц е готов да преразгледа въпроса на по-късен етап, но засега няма да даде съгласието си за снабдяване на украинските военни с германските ракети.

Вместо това Германия планира да продължи да съсредоточава оръжейните доставки за Украйна върху артилерията и системите за противовъздушна отбрана, допълват източниците за ДПА.

"Билд" съобщи вчера, че Берлин вече е информирал Киев за това решение.

През май Украйна публично поиска от Германия ракети "Таурус", като заяви, че оръжията са необходими за нанасяне на удари по руски позиции извън обхвата на обикновената артилерия.

Но 500-километровият обсег на ракетите "Таурус" предизвиква безпокойство в Берлин, където някои официални представители се опасяват, че Украйна може да ги използва, за да поразява цели на руска територия.

Шолц неведнъж е изразявал скептицизъм относно предоставянето на ракети "Таурус" на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: