Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Октомври, 2023 22:20 4 408 81

Западът въоръжи Украйна за карикатура на модерна война

  • русия-
  • украйна-
  • ракети-
  • нато-
  • война

Остарялата представа за войната помага да се обясни защо САЩ се забавиха с доставката на ракети с голям обсег

Западът въоръжи Украйна за карикатура на модерна война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съединените щати най-накрая се заемат с доставката на някои далекобойни оръжия на Украйна, за които украинците настояват от месеци. Твърде дълго западните съюзници на Украйна въоръжаваха страната за водене на карикатурна, а не реална съвременна война. Резултатите от това решение са видими на картите, които повече от 500 дни след нахлуването на Русия показват само малки, постепенни промени в линията на фронта.

Украинците започнаха дългоочакваната контраофанзива преди почти четири месеца и отблъснаха руснаците на няколко места в района на Запорожие, но не постигнаха пълномащабен брониран пробив. Напротив, украинските ракетни удари зад вражеската линия доведоха до забележителни успехи през последните месеци - най-вече като принудиха Русия да изтегли основни елементи на Черноморския флот от базата му в пристанището Севастопол в окупирания Крим. Когато Русия се подготвяше да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г., много военни анализатори си представяха как колони, водени от танкове, напредват бързо и смазват украинската армия - визия за войната, която продължава да определя западната политика и сега, когато Украйна се опитва да си върне територията. САЩ и други държави от НАТО предоставиха бронирани превозни средства и обучение за водене на комбинирани бойни действия, главно за да помогнат на Украйна да извърши директни атаки срещу руските фронтови линии. Но осъществяването на решителен пробив на фронта, което винаги е било трудно, стана изключително предизвикателство.

Руснаците, от своя страна, прекараха пет месеца в атаки срещу малкия украински град Бахмут, като завзеха малък парцел земя на огромна цена в жертви. Защитното въоръжение направи дори най-добрите танкове и превозни средства уязвими за повреди от различни по-евтини и по-многобройни видове техника. Ако превозните средства се струпват заедно в подготовка за атака, те могат да бъдат унищожени или поне забавени по много различни начини - с мини, артилерия, ръчни ракетни установки или, във все повече случаи, с дронове.

Единственият успешен пробив през последните 16 месеца се случи, когато Украйна успя да атакува много слабо защитена част от руската линия в Харковска област. Това подчертава, че напредването е възможно само ако Украйна може да идентифицира слаби места - или да ги създаде, като нанесе удари по военни съоръжения и логистика дълбоко зад фронта, така че Русия да не може да придвижва личен състав, оръжие и доставки към фронта.

Ето защо украинските официални лица са толкова настоятелни за получаване на произведената в САЩ армейска тактическа ракетна система или АТАКМС. Този боеприпас, който може да се изстрелва от мобилния HIMARS, има много по-голям обсег - до около 190 мили - от конвенционалната артилерия и дори от доставяната от Запада РСЗО, която украинските сили използваха с голям ефект през първата година на войната.

За съжаление САЩ предложиха на Украйна само ограничен набор от оръжия с голям обсег. Както твърдях по-рано тази година, подходът на Запада към военната помощ подготвяше украинските сили да водят възможно най-тежката кампания. Едва когато Обединеното кралство достави крилати ракети Storm Shadow, които обикновено се изстрелват от самолети и имат обсег над 150 мили, а Франция ги последва с ракети SCALP (нейна версия на същата оръжейна система), Украйна можеше да започне да поразява цели с висока стойност - мостове, складове за доставки, противовъздушни системи - дълбоко в окупираните от Русия райони, включително Крим.

Най-значимите атаки бяха срещу руската военноморска база в Севастопол. Използвайки само шепа от британските и френските ракети, украинците унищожиха два големи руски военни кораба, включително новата подводница клас "Кило", която руснаците използваха за обстрел на Украйна, и сериозно повредиха самия щаб на Черноморския флот. Въпреки това Обединеното кралство и Франция разполагат със скромни запаси от ракети.

По някои оценки Украйна вече е изстреляла около 100 от тях и трябва да бъде много внимателна кога и къде използва всички останали. В ретроспекция най-успешната кампания на Русия по време на войната е тази, която може да се нарече "голям блъф за ескалация". Може би защото руснаците осъзнават колко уязвими са от огъня на далечни разстояния, те винаги са намеквали, че предоставянето на по-голям обсег на Украйна може да доведе до разширяване на военните действия, дори до ядрен отговор.

Както показа приглушената реакция на нападенията срещу Севастопол през септември, тази реторика беше празна - отчаян трик за разубеждаване на Запада от правилното въоръжаване на Украйна Срамно е, че тази хитрост успя, и западните държави трябва да спрат да се поддават на нея. Въпреки че сега Украйна ще получи боеприпаси ATACMS, системата - заедно с изтребителите F-16, на които украинските пилоти вероятно ще летят някъде през първата половина на 2024 г. - ще пристигне твърде късно за лятната контраофанзива.

След като пропусна голяма възможност да помогне на Украйна да постигне по-значителен напредък, администрацията на Байдън не трябва да допуска същата грешка отново. САЩ разполагат с много други потенциално полезни видове оборудване, като например AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile, която е сравнително трудна за откриване от вражеските сили. САЩ имат на склад хиляди ракети JASSM от ранно поколение и трябва да ги предоставят при поискване. Германия разполага с добре разработената ракетна система Taurus.

Взети заедно, всички тези оръжия щяха да дадат на Украйна огромен арсенал, който да разглоби цялата логистична система на Русия в окупираната територия в Украйна, да опустоши базата в Севастопол и да изолира Крим като маршрут за доставки. Това щеше да отслаби руснаците на фронта много повече, отколкото каквито и да било преки атаки по подготвени позиции с бронирани машини. Необходимо е да помогнем на Украйна да спечели войната възможно най-бързо. Това е и най-добрият начин да се ограничат бъдещите разрушения и жертви. И все пак комбинацията от руските ядрени заплахи и остарелите виждания на Запада за големи пробиви в областта на танковете постави Украйна в трудно положение.

Тъй като фронталните атаки са толкова опасни, а превозните средства са толкова уязвими за нападение, украинците продължават пеша, предприемайки пехотна кампания, която може да продължи през цялата есен и дори през зимата. Колкото повече западните съюзници отдават приоритет на оръжията с далечен обсег, толкова повече Украйна може да отслаби руската съпротива и да си върне собствената територия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО

    106 13 Отговор
    Някой прочетете ли до края статията ?

    Коментиран от #19, #20, #39, #51, #55, #76

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тото

    95 24 Отговор
    Воуражиха ги добре за 150 милиарда,обучиха ги най добрите генерали на НАТО но за съжаление този път краварите и техните подлоги згрешиха държавата !!!!!!! Сами се набутаха там а сега вият като ранени помияри!!!!!!!

    Коментиран от #59, #81

  • 4 Анонимен

    45 7 Отговор
    Сега пък войните са модерни, дигитални
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хохо Бохо

    25 70 Отговор
    Руското джудже няма шанс. Петдесет от най-богатите държави на света подкрепят Украйна...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Спри г0 тоЗ телеви30Р

    18 7 Отговор

    До коментар #7 от "Сексуален термин":

    Явно много филми за католическата църква си гледал и да влечението им към м@л0лəтнN !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Русия попиля НАТО

    57 21 Отговор
    "Украйна ще получи боеприпаси ATACMS, системата - заедно с изтребителите F-16"

    Вие бъзикате ли се ??
    СУ-35 на Военно Космическите войски на Русия е най добрият руски самолет от поколение 4++, с променлив вектор на тягата, мощен радар и въоръжение.
    Самолет за завоюване на превъзходство във въздуха!
    Мислите ли, че старата "щайга" F-16 Блок50 - производство 1982г., които Западът ще предостави на Украйна, ще може да оцелее дори и 5 минути срещу този самолет?

    Коментиран от #79, #80

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сатана Z

    37 14 Отговор
    Залужни докладва на Зеленски за спирането на контранастъплението на южния фронт, украинските въоръжени сили са изчерпали резервите си и са принудени да преминат към тактическа отбрана. Главнокомандващият предлага да се съсредоточи върху укрепването на отбранителната линия по целия фронт, за да се подготви за руската зимна офанзива
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Исторически парк

    45 10 Отговор
    Значи леопардите и ейбрамсите са карикатури 😉
  • 23 А ПО ЛЕКО

    39 10 Отговор
    ДО ВЧЕРА ....ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ КОЙ КАКВОТО ИМА, ДНЕС КАТО СЕ ВИДЕ ЧЕ СТЕ ГОЛА ВОДА В СТРАТЕГИЙ , БИЛО КАРИКАТУРА,...........МАЙ ВСИЧКИ ОБЕДИНЕНИ ЕЛ ГЕ БЕ ТЕ ТА СТЕ КАРИКАТУРИ.............
  • 24 Русия попиля НАТО

    48 19 Отговор
    "Твърде дълго западните съюзници на Украйна въоръжаваха страната за водене на карикатурна, а не реална съвременна война. "

    Вие бъзикате ли се?

    Руската федерация е изпитала успешно „Буревестник“, крилата ракета с глобален обсег и ядрена задвижваща система, и е завършила работата по „Сармат“, свръхтежка ракета.
    Буревестник е междуконтинентална крилата ракета с глобален обхват. Международните реакции варираха от недоверие до подигравка.
    Въпреки това ЦРУ, ДИА и НСА потвърдиха съществуването на ракетата, както и на Сармат, Посейдон, Авангард,и Хиперзвукови ракети, КОИТО съюзниците НЯМАТ? . През 2020, ръководителят на военното разузнаване на НАТО съобщи за способността на ракетата „да лети безкрайно, да чака, да маневрира и да атакува от неочаквани посоки.
    Сега руснаците имат ракета, която може да лети с години.

    За първи път в историята на Земята е извършен полет с ядрен ракетен двигател.

    Коментиран от #28, #57

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Любо

    48 16 Отговор
    За 4 месеца контраотстъпление украинските нацисти загубиха нови 90 хиляди жертвени агнета и още хиляди единици бойна техника. На всичкото отгоре руснаците през този период на север са превзели три пъти повече нова територия отколкото украинците на юг. Картинката за НАТО е плачевна.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 В.В.П.

    15 16 Отговор
    Яко лобут за окропите и съюзниците..Това е формулата ..
  • 30 Вовка Пут

    20 42 Отговор
    Айде по-полека с коментарите. Украинците не са виновни, че западът си играе собствените игрички. Ясно е, че западняците създадоха един нов "Афганистан", който ще бутне "колосът на глинени крака" Русия. Цял свят видя, че "втората в света" е гола вода и всъщност не става за съвременна война. Ушанките си карат ,като по времето на "тачанките". Стратегия и тактика-никакво развитие от Чапаев насам. Смятате ли, че както са се окопали като плъхове, ако американците ги заблъскат, както те си знаят, ще издържат дълго? Украинците знаят как да воюват, но нямат необходимата техника. Западът за пореден път доказва, че не му пука за славяните и православните, като в случая визирам украинците. Руснаците са всичко друго, но не славяни, нито православни.

    Коментиран от #58

  • 31 Я СИ УДАРИ ЕДИН ЧЕМБЕР

    19 8 Отговор

    До коментар #28 от ""Ядрена задвижваща система"!!!":

    «Буреве́стник» (Индекс ГРАУ — 9М730, кодовое обозначения НАТО — SSC-X-9 Skyfall2) — разрабатываемая межконтинентальная крылатая ракета глобальной дальностиК 1 с ядерной энергетической установкой ЩОТО ТОВА ПИШЕ ЗА РАКЕТАТА.............

    Коментиран от #43

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ха ха!

    19 5 Отговор
    Много кисело туй грозде бе!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 РУСКА 👊🐻👊®

    31 12 Отговор
    НАТЮ Е ЖАЛКО СЕГА ТОВА ЛИ ИЗМИСЛИХТЕ ЗА ОПРАВДАНИЕ ,ЧЕ РУСИЯ ВИ СМАЧКА карикатурна, а не реална съвременна война.ТЕ БРАТУШКИТЕ ВИ БИЯТ С ТАНКОВЕ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА И НЕ СИ ДАВАТ ЗОР ДАЖЕ ПЪК УКРИТЕ СЕ НАПЪВАТ И ОЩЕ МАЛКО ИМ ТРЯБВА ДА СЕ НАСЕРАТ.
  • 36 Евроатлантик

    15 25 Отговор
    Тепърва ще се удвояват и утрояват бройките черни чували за руския башибозук...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Евроатлантик

    16 35 Отговор
    С 50 годишни натовски оръжия Украйна смачка фасона на фашистка Русия.
  • 39 Краварска медия

    17 10 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО":

    Тагарев...
  • 40 Най голямата

    13 33 Отговор
    Най-голямата карикатура е руската армия
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Естествен Интелект

    19 4 Отговор
    "големи пробиви в областта на танковете " - това Ланцети и Алигатори го правят успешно от месеци....
  • 43 Аз руски анимации

    6 15 Отговор

    До коментар #31 от "Я СИ УДАРИ ЕДИН ЧЕМБЕР":

    спрях да гледам, след като свършиха сериите на Ну, Заяц! Още имахме чернобял "Респром". Понял, мальйш?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Тра-ла-ла

    21 8 Отговор

    До коментар #5 от "Не се притеснявайте русофили.":

    Както изключиха СССР от ООН след зимната война и после усмихвайки се на Сталин в Ялта оставиха цяла източна Европа в ръцете му. Предполагам и сега ще направят нещо подобно след като мекеретата им начело със Зеля станат ненужни.
  • 46 Зеленски

    24 9 Отговор
    Искам, искам, искам! Дайте, дайте, дайте! Нашта каца дъно няма, но налейте в нея всичките оръжия и пари на земята! ... Българите да си подарят и гащите, а после да си купят модерни и скъпи.
  • 47 хмм

    30 7 Отговор
    И защо тези добри и съчувстващи партньори оставиха да бъдат избити близо половин милион млади украинци докато насъскваха Зеленски, въоръжавайки го за карикатурна война?! То с такива приятели украинците нямат нужда от врагове като руснаците.

    Коментиран от #48

  • 48 ...

    11 15 Отговор

    До коментар #47 от "хмм":

    Брато, кой изби тези украинци? НАТО ли?
  • 49 Василев

    18 4 Отговор
    Защо пасквила няма автор?
  • 50 Слепок

    20 8 Отговор
    Какво беше това Украйна? Такова животно никога не е съществувало, не съществува и естествено няма да съществува. Също както оня измислен език - украински... Голям смЕх!!!
  • 51 Гошо

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО":

    Аз лично стигнах до ,където украинците с ракетни удари са постигнали значителни успехи Но най ми хареса е това "Украинците започнаха дългоочакваната контраофанзива преди почти четири месеца и отблъснаха руснаците на няколко места в района на Запорожие,"
  • 52 Гориил

    16 4 Отговор
    Това няма да намали безпрецедентните нива на кражби в американските супермаркети.
  • 53 Патриот

    7 14 Отговор
    Зеленски е Герой

    Коментиран от #72

  • 54 Глен Бентън

    17 4 Отговор
    Не е важно кой ще спечели тази война - това няма значение. Важното е че след това целия свят ще страда. И най вече тези които са най близко до епицентъра на събитията . Ние също сме в този списък. И къде ще идат заразените и вредни продукти и всякакви други стоки и дарения на Украйна по време на войната. Ще дойдат тук при такива като нас и най вече при нас като промоция в големите вериги като 3 : 1 в кауфланд и още незнам къде, а може да ги раздадат и като помощи на соц. слаби. И нашите умници ще си чупят краката да купуват и после защо са се увеличили заболяванетата с някои тежки болести.
  • 55 Такава гнусотия,

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО":

    написана от нечистоплътни, не се чете!

    Неофашиистката им същност и пропагандата (лъжите) им родиха много повече симпатизанти на Русия, отколкото са си представяли.

    Отчаяно "мятат" шкембетата си на килимчето пред своите господари! Жалки!

    П.П. Толкова много злоба, толкова много лъжи и раболепие ще им изиграят лоша шега. Вече са презрени... от поне 80% от българите.
  • 56 Трябва да си притеснен

    17 6 Отговор

    До коментар #5 от "Не се притеснявайте русофили.":

    Да знайш, започна процес на дедоларизация и дехегемонизация, който САЩ сами ускориха с тази си война. Необратим. Извън техния контрол. Досегашният хегемон, който подпали всички войни от ВСВ насам, вече е компрометиран в очите на 7 милиарда души

    Русия ще си остане на своите граници. Да, новите региони вече 1 г. са част от Русия. Доброволно се присъединиха на легитимни референдуми. Русия няма териториални претенции, но няма да допусне разпространение на фашизъм. През март 2022 г. демилитаризира Вермахта. Зеленият потник остана без оръжие, но с голяма армия...Сънливият вожд спря преговорите, въоръжи наново Вермахта. Но последва и демилитаризация в известна степен и на васалите на Сънливия вожд. ....

    Никой не бива да се съмнява, че Русия ще гарантира сигурността си. И няма да иска позволение и благоволение от никого! Кристално ясно! Иначе съмняващите се "...могат да се срещнат с предизвикателства, каквито не са виждали в цялата си история". Олеле, ама Голямата Мечка плаши... Никого не плаши, внимавайте за червените линии, отвъд които няма връщане...

    (Б.а. Историята на Сънливия Джо е много кратка).
  • 57 Русия

    17 8 Отговор

    До коментар #24 от "Русия попиля НАТО":

    е с 20 г. напред в ядрените технологии. Науката е в Русия, не в Айфон-те...
  • 58 Да знайш

    15 5 Отговор

    До коментар #30 от "Вовка Пут":

    Американците никога не са водили истинска война. Населението им е виждало войната само във водевилите на Холивуд и Сащ при определени обстоятелства могат да се сблъскат с предизвикателства, каквито на са виждали в лата си (кратка) история... Книжните им генерали да не го вадят толкова голям! Диктатът свърши.
  • 59 Прав си,

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тото":

    Но се научи да пишеш, че ни излагаш!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 САТЪРА НА ХАНА

    8 6 Отговор
    И КРИЛА ДА ИМАМЕ НЕ МОЖЕМ ДА ИЗБЯГАМЕ
    .....
    КАЗАЛ ИМПЕРАТОР НИКИФОР
    ...
    КОГАТО ГЛЕДАЛ РУСКИТЕ frfrfr РАКЕТИ КОИТО ПАДАЛИ НАД НЕГО :))
  • 62 САТЪРА НА ХАНА

    18 6 Отговор
    НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА МАЗОХИСТИТЕ
    ...
    КОИТО СИ МЕЧТАЯТ ДА УМРАТ ОТ РУСКО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ
    . ...
    ПСИХАРИ !
  • 63 В.В.П.

    8 5 Отговор
    Значи и сега почва истинската СВО..Ще има Ярс по горката Окропска кратуна ..Ахаха...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Аха, украинците са минали -на нож!?

    12 4 Отговор
    " украинците продължават пеша, предприемайки пехотна кампания, която може да продължи през цялата есен и дори през зимата." -защо им дадоха нашите БТР-и, да бяха им пратили гумени цървули, по щяха да са им полезни!? Краварите са далеч и си правят експерименти с украинците. Колкото по мощни оръжия дават на Украйна, толкова вийната ще става по жестока, а покрай сухото гори и мокрото, тогава и България може да влезе в кюпа.

    Коментиран от #67

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Окраинеца

    10 3 Отговор

    До коментар #65 от "Аха, украинците са минали -на нож!?":

    Тагаренко и страйкари им подготвя
  • 68 Играчка Плачка

    11 2 Отговор
    Защото руските ракети "с голям обсег", достигат до всички точки, не само на западна Европа, но и на континенталната територия на САЩ. Предупрежденията през миналата година бяха недвусмислени, доставката на ракети с голям обсег в Украйна, ще се счита за акт на война от страна на НАТО и РФ има пълното право да предприеме ответни действия, като например унищожаване на военните заводи където се произвеждат съответните ракети.

    Коментиран от #74

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Па съм я бе

    6 1 Отговор
    Съвременните ракети дават шанс на всички народи да опитат от благата на войната.Няма да има острови на спокойствието.
  • 71 Ади33

    2 0 Отговор
    Готови ли сте за съветските народноосвободителни органи,пълни с бели човечета?
  • 72 Па съм я бе

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Патриот":

    Ти мазохист ли си,младеж? Обичаш да те боли Дупинцито ли?
  • 73 соломон напасания

    3 1 Отговор
    Зелебоба съсипа Салорейха !
  • 74 койчо от койнаре

    4 2 Отговор

    До коментар #68 от "Играчка Плачка":

    Или удари по Летището в Гжешов .......и тогава ще видите как Нато ще изпише Полша като разходен материал защото нещата в противен случай вървят точно към края на света .
  • 75 автора е смешник

    5 2 Отговор
    Ще си сложат ли сраварите или друга държава от нато главата в торбата , като въоръжат украинците със средства да бомбят руснаците на тяхна територия ?
    Ще рискуват ли да предизвикат ответен удар от руска страна и разпалването на ТСВ ?
    Май няма да стане .
  • 76 дядо поп

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО":

    Лично аз , не!
  • 77 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Не знам,дали има украинци и с какви оръжия стрелят,нооо вече в мелитопол не се говори на руски език,а на украински.........
  • 78 Богът на войната

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Териториален термин – У Краина":

    Калифорния фалира 11.5.2023! Война е все пак ;)))
    Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати дълга си към федералното правителство.
    Размерът на дълга възлиза на 18,6 млрд.долара.
    Освен това държавните власти отказват да плащат данъци в хазната на страната.
  • 79 леко киндехал

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Русия попиля НАТО":

    Не знам дали ще оцелее дори и 5 минути, но се говори че можел все още да излита ако имало специална писта за него.
  • 80 фкю

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Русия попиля НАТО":

    Мислите ли, че старата "щайга" F-16 Блок50 - производство 1982г., които Западът ще предостави на Украйна, ще може да оцелее дори и 5 минути срещу този самолет?

    Разбира се че може, ако четете факти.
  • 81 сащ печели

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тото":

    доброто винаги побеждава
    комуниста е спрял
    и пресъпен