Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 18:33 1 271 9

Министър Хабек: Бъдещето пред икономиката на Германия остава сложно

  • роберт хабек-
  • германия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • олаф шолц

Слабостта на германската икономика през третото тримесечие се обуславя от актуалните икономически показатели като промишлено производство, нови поръчки и бизнес климат

Министър Хабек: Бъдещето пред икономиката на Германия остава сложно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският икономически министър Роберт Хабек представи този следобед официалната есенна прогноза за икономическото състояние на Германия през настоящата година. Видно от официалната информация на сайта на Министерството на икономиката и климата е, че най-голямата икономика в еврозоната ще остане уязвима в резултат на енергийната криза и слабото представяне на световната икономика. Това означава едно – процесът на икономическо възстановяване ще се забави, пише БТА.

Прогнозата за 2023 г. включва икономически спад с 0,4 на сто на германският брутен вътрешен продукт. Лошото представяне тази година обаче трябва да бъде наваксано догодина, когато германската икономика се очаква да нарасне с 1,3 на сто. Проекцията за 2025-а е за повишаване на БВП на страната с 1,5 на сто.

Като положителен развой се отчита темпът на забавяне на инфлацията. След ръста на германските потребителски цени тази година, федералното правителство залага на съществено охлаждане на инфлационните процеси, като годишният темп на покачване на цените трябва да спадне до 2,6 на сто догодина, след което да се върне към целевото равнище от 2 на сто през 2025-а.

Трудовият пазар в страната остава устойчив на икономическите колебания, информират от икономическото министерство.

Слабостта на германската икономика през третото тримесечие се обуславя от актуалните икономически показатели като промишлено производство, нови поръчки и бизнес климат.

Есенната прогноза обаче предполага, че тази слабост ще бъде преодоляна след края на годината, така че германската икономика да се върне в полето на растежа през 2024 г., както вече беше посочено.

Импулсите за растеж са заложени да дойдат от частното потребление, което преодолява инфлационния шок, а ръстът при заплатите ще компенсира пострадалата покупателна способност на домакинствата. Отчетената стабилност на трудовия пазар е подкрепящ процеса на стабилизиране фактор.

Инвестициите в оборудване и машини се очаква да растат като част от прехода към нискоемисионна икономика.

Политиката по затягане на лихвите от страна на Европейската централна банка ще продължи да тежи над строителната активност в Германия, която ще остане потисната, посочват още експертите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 направо цветя и рози

    22 1 Отговор
    Бе то хората искат да ви гонят и да правят нови избори - вие си мислите за глупости.
  • 2 Е що така?

    24 1 Отговор
    Да не е нещо свързано със санкции, рестрикции и удобна поза?
  • 3 давайте си милиардите на урк и навлеци и

    20 1 Отговор
    така ще е Министър Халхабер си няма: Бъдещето пред икономиката на Германия остава сложно
  • 4 Коч Ина

    13 0 Отговор
    За глупака бъдещето винаги е сложно
  • 5 Хи Мен

    19 1 Отговор
    Нещо не се чува вече радостно Сбогом Газпром?
  • 6 Калпазанин

    16 1 Отговор
    Хич не е сложно, даже е много просто. Затворете рамщайн исеободете се от говедарско робство и се разберете с Путин и може гермснистан да си стане след време Германия
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Артилерист

    11 1 Отговор
    Стъкмистика! Спадът им е повече, а многото "ще"-та за въстановяване са като нашето "светло бъдеще" едно време, което беше стигнало зад Ихтиманския баир, но не само, че не дойде, ами и даде път за връщане на проскубания капитализъм. "Ще"-тата няма да се случат, защото такъв приток на енергия, като по тръбите от Русия, германците няма да имат никога или поне в обозримо бъдеще. По-скоро положението им ще се влошава...
  • 9 Мемфис

    0 1 Отговор
    Един руски лаййняр със седем поста, които сам си ги оценява без да прави никакво впечатление на сайта! А може би сайта го оценява?
Новини по държави: