Отидете към основна версия

3 063 89

Вашингтон: Сърбия е входната точка за руската пропаганда на Балканите

  • русия-
  • сърбия-
  • владимир путин-
  • александър вучич

Сърбия е единствената страна в региона, която не е спряла телевизия Раша Тудей и програмите на Спутник

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Специалният пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране на САЩ Джеймс Рубин каза, че Сърбия е входната точка за руската пропаганда на Западните Балкани, съобщи сръбската агенция ФоНет, цитирана от БТА.

Рубин каза това на онлайн медийна конференция, където представи доклад, под заглавие "Как Китай се стреми да прекрои глобалната информационна среда".

На въпрос на Радио Свободна Европа как оценява влиянието на Китай на Западните Балкани, Рубин каза, че по време на посещение в региона в началото на тази година е "наблюдавал нарастващото желание на Китай да играе роля, като поеме собственост върху медийни организации", но в момента "най-големият проблем е, че Сърбия е портал за Русия на Западните Балкани".

Сърбия е единствената страна в региона, която не е спряла телевизия Раша Тудей и програмите на Спутник. Някак си мислят, че могат да правят това и пак да влязат в Европейския съюз, което ме смущава, каза Рубин.

Той припомни, че всички страни от ЕС спряха Раша Тудей и Спутник след началото на нахлуването на Русия в Украйна, тъй като са смятани за пропагандни оръжия на руската инвазия.

В Сърбия даже имат Раша Тудей и Спутник на сръбски език, което означава, че са разбираеми и за съседните страни. Това в момента е най-големият информационен проблем, каза Рубин.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: