Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 14:45 1 182 8

Прищина към НАТО: Сърбия трябва да оттегли войниците си

  • сърбия-
  • косово-
  • нато-
  • вьоса османи-
  • александър вучич

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово

Прищина към НАТО: Сърбия трябва да оттегли войниците си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия трябва да оттегли военните си, разположени близо до границата с Косово, защото представляват опасност за мира и стабилността в региона, заяви президентът на Косово Вьоса Османи в разговор с командира на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч, съобщи регионалната телевизия Ен 1, позовавайки се на косовската телевизия РТК2, пише БТА.

Османи подчерта потребността от предприемане на конкретни мерки срещу Сърбия след „акта на агресия и терористичното нападение на паравоенни и криминални групи, които са били водени на терен от Милан Радойчич, а политически – от (сръбския президент) Александър Вучич“.

Тя изтъкна, че повишаването на сигурността по протежение на границата е необходимо действие за предотвратяването на повторение на събитията от 24 септември, когато един косовски полицай загина в сблъсък с въоръжена група. Трима косовски сърби загинаха при последвалата престрелка, а бившият заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби "Сръбска листа" Милан Радойчич пое цялата отговорност.

Османи благодари на Мънч за продължителната подкрепа на НАТО в поддържането на стабилността и мира в Косово и в региона след сблъсъците.

На срещата бе подчертано и значението на близкото сътрудничество на институциите за сигурност на Косово и НАТО в справянето с предизвикателствата, свързани със сигурността в страната и региона.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не само

    17 3 Отговор
    сърбите не признават Косово като държава , а и половината държави на света също !

    Коментиран от #7

  • 2 Мнение

    14 4 Отговор
    След Близкия Изток вероятно ще пламнат и Балканите.
  • 3 РУСНАКА

    13 4 Отговор
    КОСОВО Е СРЪБСКО
  • 4 Шекер Махала,към

    6 3 Отговор
    ЕбанКироИкОКОРЧО.....елате си дома
  • 5 нннтт

    4 8 Отговор
    Косово е сръбско, колкото Македония е Българска

    Коментиран от #6

  • 6 Ще кажеш че,

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "нннтт":

    Не са ли така? Кодово е Сърбия, а Македония е западна България!
  • 7 любител

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не само":

    и са прави сърбите косоварите това са фесове дошли от анадола да си ходят там.
  • 8 Пръц

    0 0 Отговор
    Бай Анатоли,войски се изтеглят,а не се оттеглят.
    Защо изнасилвате българският език ?