Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 10:54 2 356 4

Александър Вучич: Предсрочни избори в Сърбия на 17 декември

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • косово

Държавният глава уточни, че ще насрочи изборите, след като се върне от Ню Йорк, където ще замине на 21 октомври за заседанието на Съвета за сигурност на ООН

Александър Вучич: Предсрочни избори в Сърбия на 17 декември - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич каза снощи, че предсрочни парламентарни избори в страната ще има на 17 декември, а той ще ги насрочи до втори ноември, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА.

Освен парламентарни избори по думите му избори ще има за местната власт в столицата Белград, за местното управление на сръбската автономна област Войводина, а също и в общините, в които кметовете са решили да си подадат оставки, за да може местните избори да се проведат заедно с парламентарните.

"Избори на 17 декември, изпълнихме всичките им искания (на опозицията – бел.ред.). Искаха избори в Белград и парламентарни избори и ги получиха, ще има избори и във Войводина," каза снощи Вучич пред сръбската телевизия Първа ТВ.

Миналия месец сръбският президент също посочи 17 декември като евентуална дата за предсрочни парламентарни избори.

Той уточни, че ще насрочи изборите, след като се върне от Ню Йорк, където ще замине на 21 октомври за заседанието на Съвета за сигурност на ООН и отбеляза, че след това ще има 65 дни до провеждането на изборите, информира Танюг.

Последните парламентарни избори в Сърбия бяха през април миналата година. Най-голяма подкрепа получи партията на Вучич Сръбската прогресивна партия, която разполага в парламента със 120 места от общо 240.

Вучич каза още, че поради задълженията си няма да има време да участва в предизборната кампания и помоли гражданите внимателно да слушат кой какво говори.

Сръбският президент каза още, че не вярва да бъдат въведени санкции срещу сръбските граждани заради ескалация на напрежението в Косово от миналия месец, когато група въоръжени косовски сърби влезе в сблъсък с косовската полиция и загинаха един полицай и трима от нападателите.

Вучич призова сърбите от Косово в най-кратък срок да организират избори за кметове на четирите общини в Северно Косово, където живеят предимно сърби.

„Ще помоля нашите хора да излязат с инициативи за организиране на избори в тези четири общини възможно най-бързо. Това, разбира се, е моя молба. Аз така виждам нещата. Може би те ги виждат по-добре, по-различно, но това е моята молба към тях. Да има избори възможно най-скоро в четири общини в Северно Косово", каза Вучич.

Той допълни, че по такъв начин ще започне процесът на консолидация, така че основните лостове на управление да дойдат в ръцете на тези, които живеят там.

След като косовските сърби се изтеглиха от институциите в Северно Косово, включително кметските постове, през април в четирите общини с преобладаващо сръбско население се проведоха местни избори, които те бойкотираха. В резултат за кметове бяха избрани косовски албанци. През май, когато новите кметове се опитаха да влязат в кметствата, за да изпълняват задълженията, се стигна до сблъсъци между протестиращи косовски сърби и войници от мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зевзек

    3 0 Отговор
    и тоя е като Бате Бойко в 2016 година, малки балкански диктаторчета, Орбан и Фицо са високи летви за вас, защо баш на 17 декември, да ни развалите Коледата и Новата Година в Белград
  • 2 В Сърбия всичко си е по старому

    2 3 Отговор
    И Вучевич=Милошевич, а който не го е разбрал е сложил розовите очила!
  • 3 Отиват си

    1 0 Отговор
    Русоробските крепости на фашизъм рашизъм и тероризъм
  • 4 зле

    1 0 Отговор
    вучка пак ше изберете руско прокси да ва управмява подобно на митрофанчева в българия
Новини по държави: