Отидете към основна версия

8 334 60

„Хамас“ започна война срещу Израел. Ето какво знаем за палестинското движение:

  • израел-
  • хамас-
  • война-
  • палестина-
  • ивицата газа

"Хамас" фигурира в списъците с терористични организации на Израел, САЩ и Европейския съюз

Снимка: БГНЕС/ EPA

Палестинското движение Хамас извърши изненадваща атака срещу Израел, като това е една от най-сериозните ескалации на израелско-палестинския конфликт от години, се казва в материал на агенция Ройтерс, в който се дава справка за това какво представлява Хамас, предаде БТА.

Ние сме във война, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху във видеообръщение към сънародниците си, предадоха световните агенции. Премиерът увери, че неговата страна ще победи в тази война и че врагът ѝ ще плати безпрецедентна цена за подетата срещу Израел атака.

Какво е Хамас?

- Хамас, или Движението за ислямска съпротива, е основано през 1987 г. по време на първата палестинска Интифада. То разполага с подкрепата на шиитски Иран, като споделя една и съща идеология с организацията "Мюсюлмански братя", създадена в Египет през 20-те години на миналия век.

- Хамас управлява ивицата Газа от 2007 г., след кратка война със сили, лоялни на движението "Фатах", оглавявано от палестинския президент Махмуд Абас, който е базиран на Западния бряг и оглавява също Организацията за освобождение на Палестина. Взимането на властта в ивицата Газа бе предхождано от победата на Хамас на палестинските парламентарни избори през 2006 г. Хамас обвиниха Махмуд Абас, че заговорничи срещу движението, а Абас окачестви като преврат идването на Хамас на власт в ивицата Газа. Оттогава насетне има много сблъсъци с Израел, като Хамас изстрелва ракети от ивицата Газа по израелската територия, а Израел отвръща с въздушни удари по ивицата Газа.

- Хамас не признава Държавата Израел и е против договореностите от Осло между Израел и Организацията за освобождение на Палестина, постигнати в средата на 90-те години на миналия век.

- Въоръженото крило на Хамас изпраща въоръжени нападатели и атентатори самоубийци на територията на Израел. Движението окачествява дейността на въоръженото си крило като "съпротива срещу израелската окупация".

- Хамас фигурира в списъците с терористични организации на Израел, САЩ, Европейския съюз, Канада, Египет и Япония.

- Хамас е част от регионален съюз, в който участват още Иран, Сирия и шиитското движение "Хизбула" в Ливан.

- Макар да е базирано в ивицата Газа, движението Хамас има симпатизанти във всички палестински територии, като лидерите му се намират на различни места из Близкия изток.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.

Свързани новини