Отидете към основна версия

968 29

Тирана: Белград носи отговорността за кървавите събития в Северно Косово

  • еди рама-
  • сърбия-
  • косово-
  • кейфор-
  • александър вучич

Еди Рама направи това изявление на заседанието на албанския парламент днес, което беше посветено на Косово и на позицията на Албания във връзка с нападението в село Банска на 24 септември

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Албания Еди Рама заяви, че официален Белград носи голяма отговорност за последните събития в Северно Косово, предаде АТА, цитирана от БТА.

Рама направи това изявление на заседанието на албанския парламент днес, което беше посветено на Косово и на позицията на Албания във връзка с нападението в село Банска на 24 септември.

На 24 септември група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция в северното косовско село Банска. При нападението беше убит един косовски полицай, а в последвалата престрелка – трима от нападателите. Бившият заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое цялата отговорност за събитията, като бе арестуван и ден по-късно освободен от сръбските власти. Белград отрече да е участвал в организация на нападението или да е знаел за планирането му.

По думите на Рама официален Белград не само не е осъдил агресията в Банска, а я е „покрил със знамето на траура“ и не е отправил незабавен призив за разследване на случая заедно с всички, които участват в процеса по нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Рама заяви, че заедно с президента на Косово Вьоса Османи са говорили на срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада (Испания) за нуждата от „адекватна позиция на ЕС към това опасно ескалиране на напрежението“ между Косово и Сърбия.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

Албанският премиер каза още, че за разлика от миналото, днес Албания има много активна роля за опазването на мира и стабилността на Балканите, съобщи Евронюз Албания.

„До вчера Албания беше пасивен фактор за мира, а днес е най-активният фактор за регионалния мир и стабилност. И това беше забелязано и на него се гледа с уважение от международната общност. Ние не правим това (да играем активна роля за запазването на мира), за да бъдем възприети добре от международната общност, нито за да служим на Сърбия, а го правим на първо място за себе си, за Албания и цялата албанска нация“, каза Рама.

Албанската опозиция дълго настояваше Рама да даде обяснения за позицията си за събитията в Северно Косово, след като албанският премиер заяви, че мироопазващите сили на НАТО (КейФОР) трябва да поемат контрола там. Същият призив беше отправен по-рано и от сръбския президент Александър Вучич, който поиска КейФОР да се погрижи за сигурността на север в Косово вместо „полицията на (косовския премиер Албин) Курти“.

В интервю за вестник „Файненшъл таймс“ Еди Рама нарече Северно Косово „ничия земя, където всякакъв вид престъпност се съчетава с нарастващ национализъм“.

Поради тези изказвания на албанския премиер опозиционният лидер от Демократическата партия на Албания Сали Бериша нарече Рама миналата седмица „албанският Пашич“ - препратка към бившия сръбски министър-председател Никола Пашич (известен с проруските си възгледи – бел.ред.).

В края на септември германският журналист Михаел Мартенс описа албанския премиер Еди Рама като „най-добрият (премиер), който Сърбия е имала от Никола Пашич насам“, съобщи косовският вестник „Коха диторе“.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: