Отидете към основна версия

7 257 37

През декември гласуват влизането на България в Шенген

  • шенген-
  • българия-
  • ес-
  • испания-
  • румъния

Присъединяването на България към Шенгенското пространство е "приоритет" на испанското председателство

Снимка: Shutterstock

Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз предвижда гласуване през декември за приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи телевизия "Евронюз", като се позова на изявление на испанския министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, предаде БТА.

Приемането на нови държави в Шенгенското пространство, в което гражданите на страните членки може да пътуват свободно, без да преминават през граничен контрол, трябва да бъде единодушно одобрено от Съвета по правосъдието и вътрешните работи (СПВР). В него заседават вътрешните министри на двадесет и седемте страни членки на ЕС.

Последното заседание на СПВР под испанското председателство на Съвета на ЕС е насрочено за 5 и 6 декември тази година. "Ние се надяваме на последното заседание на Съвета по правосъдието и вътрешните работи това (приемането на България и Румъния в Шенген - бел. ред.) да стане реалност", заяви испанският вътрешен министър пред телевизия "Евронюз" тази сутрин. Той отбеляза, че присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е "приоритет" на испанското председателство. "Убеден съм, че това е възможно. Ще направим всичко по силите си през декември, за да постигнем споразумение. Стискам палци, работим много здраво по въпроса", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: