Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 19:12 49 785 47

Раздор в коалицията: австрийският вицеканцлер каза дали България има място в Шенген

  • шенген-
  • вернер коглер-
  • австрия-
  • българия-
  • румъния-
  • ес-
  • мигранти

Австрийският вицеканцлер се дистанцира от становището на правителството за разширяването на Шенген

Раздор в коалицията: австрийският вицеканцлер каза дали България има място в Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

В Австрия не могат да се разберат дали са за или против влизането на България в Шенген. Вицеканцлер и президентът на страната смятат, че не трябва да има пречка за София, но не такова е мнението на другите политици.

Австрийският вицеканцлер Вернер Коглер, водач на Австрийската партия на зелените, се дистанцира днес от становището на федералния канцлер и министъра на вътрешните работи срещу разширяване на Шенгенското пространство. В разговор по въпроси на вътрешната и външната политика на Австрия с представители на Съюза на международната преса Коглер заяви за БТА, че той, както и президентът на страната Александър Ван дер Белен (бивш лидер на Партията на зелените), не споделя мнението на своите коалиционни колеги - федералния канцлер Карл Нехамер и министъра на вътрешните работи Герхард Карнер.

За своето мнение те имат своите причини, допълни Коглер, като се аргументират с числата на мигрантите и с преобладаващия процент от тях, които пристигат в Австрия, без да са били регистрирани. „Това е така, но като се има пред вид, че голямата част идва от Унгария, то тогава би трябвало да искаме да извадим Унгария от Шенген“, продължи политикът формалната логика. „Но ние не искаме това. Аз бих препоръчал Австрия да изостави своята позиция на отхвърляне на разширяването. Федералният президент и аз сме на мнение, че вредата за Австрия е по-голяма, когато продължаваме да спираме разширяването. Подкрепям присъединяването на България и Румъния, ако там контролът функционира по-добре, отколкото в Унгария, откъдето е големият поток“, допълни той.

Коглер подчерта, че по границата на България и Румъния трябва да се вземат допълнителни мерки. По българската граница вече действа пилотен проект, това говори в полза на тезата, че разширяването трябва да се предприеме. „Ще правим което зависи от нас за да постигнем пробив“, изрази увереност Коглер. Необходимо е също ЕС да ускори, опрости и уеднакви процедурите за предоставяне на убежище на мигрантите, заяви той. „На практика е трудно да се обединят хуманност и ред, но виждам че има шанс“, завърши оптимистично вицеканцлерът.

В разговора с представителите на чуждестранни издания Вернер Коглер се спря подробно и на постигнатото от Партията на зелените в опазване на климата, приетите от правителството мерки за фотоволтаиците, за намаляване на вредните емисии, за бъдещето на зелената енергия от възобновяеми източници, необходимостта от трансформация на индустрията и предвидените за бъдещето мерки в тази посока, давайки големи шансове на Австрия в развитие на екологичните технологии, във увеличаване на инвестициите в железопътен транспорт и облекчаване на населението с въведения „климатичен билет“, който дава възможност за евтин транспорт с всички видове обществени транспортни средства в страната. Предизвикателство пред правителството е и успешното постепенно откъсване от зависимостта от руски енергоизточници, действията на Австрия в тази посока са последователни, заключи Вернер Коглер.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ммдааа

    70 8 Отговор
    Каза окуражително не
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мхм

    95 14 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Австрия да говори точно за русофилия е смехотворно
  • 5 Бау бау

    72 9 Отговор
    А в Унгария откъде идват? От космоса най вероятно.
  • 6 ха сега де,

    67 5 Отговор
    Така се получава когато крайните решения изцяло зависят от едноличното мнение на само една личност. А вече имаме заявки за президентска република и в България. Какво ли би се получило ако и у нас всички крайни решения се взимат от една личност, след като по голямата част от българите не ходим да гласуваме, а назначенията на български управници стават изцяло и единствено от платени или зависими гласоподаватели?

    Коментиран от #36

  • 7 Тони

    95 35 Отговор
    Нямаме нужда от шенген защото до 5 години и ЕС няма да съществува.

    Коментиран от #11, #47

  • 8 Шорошнята

    92 18 Отговор
    умря!Какво стана с Шенген! Оставка на цялата некадърна харвардска групичка!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Търновец

    72 1 Отговор
    Преди време родени в Германия Тюркяни - активисти на Германската Зелена партия - дойдоха на Турската граница и съдействуваха на нелегални да преминат границата. Колкото до въглеродните емисии най много има от Китай Индия и САЩ.
  • 11 оня с коня

    29 61 Отговор

    До коментар #7 от "Тони":

    Нещо не ти са ясни нещата:НИЕ българите които сме около 4 ПЪТИ повече от вас- Русофилите искаме да влезем в Шенген.Вие след като не искате,Никой насила няма да ви вкарва в Шенгенската зона- просто наЛичните ви карти ще бъде отбелязано НЕчленството ви.

    Коментиран от #14

  • 12 Българин

    47 16 Отговор
    Къв шенген ве? Тея ако имат грам мозък до ся от ЕС да са ни изритали. Хубу, че нямат
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 171123

    59 9 Отговор
    Не е лесно да се работи с ГЕРБ и ДПС, каза Асен Василев преди няколко дни за немския “Ди Велт”. Днес, 17.11.23, се оказа, че било лесно. Уговориха се и за дерогацията и за бюджета. Хитро, в стил "ала бала". Честните българи са отново надхитрени. Да “духат супата”, както казваше един известен футболист. Хубаво е, че има хора като австрийците Коглер и Ван дер Белен, които осъзнават дълбоката шарлатанска същност на нашето управление и казват справедливо: “Nein, Nein, Nein!”
  • 16 Борко

    49 13 Отговор
    какво е ШЕНГЕН преминаване свободно през граница без никаква проверка дори и на лична карта разграден двор и сега всеки еврогражданин с минимална проверка пак ходи където си иска по европата та какво е толкова интересното да е шенген
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    28 9 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    Как е 404? Превзе ли космоса с митичните американски оръжия? Ейбрамсите де ги? Да не са невидими?
  • 19 Любо

    28 2 Отговор
    Валерко Далаверко изяде парите,а овцете умеят само да блеят, овцете сметка не могат да потърсят защо някой му е изхарчил парите
  • 20 Абе защо никои не коментира

    46 1 Отговор
    че в Шенгена ако хванат нелегален емигрант могат да го върнат в страната откъдето е влязъл?
    И какви правим тогава?
    И друго: Значи на Турция 10 милиарда да се справя с мигранти а на БГ нищо! Е Турция да им пази задните части тогава. Да си минават през БГ и директно нататък. Те и без това така правят.
    Но все пак по Конституция трябва да си пазим държавните граници. А не е невъзможно. Вече сме го правили и знаем как.

    Коментиран от #21

  • 21 гост

    22 8 Отговор

    До коментар #20 от "Абе защо никои не коментира":

    Едва ли турците имат нещо против ти да ги вземеш тези 10 милиарда евро, заедно с 5 - те милиона бежанци. Ти явно искаш парите с бежанците

    Коментиран от #24

  • 22 абе

    13 7 Отговор
    я да стопиме 3000000-10000000 австриици в кремиковци,тия пещи трябва да работят

    Коментиран от #32

  • 23 Мамалига

    35 10 Отговор
    За какво са им на австрийците такива диваци и варвари като нас и мамалигите? Да не са луди, малко ли български и румънски цигани сноват във Виена и вършат мръсотии? След снощния погром, как ще искат да ни приемат, такава диващина има само в първобитното общество.
  • 24 Не не е това

    42 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Не им ща парите. Искам охраняема граница както преди. Каквото минава - само през КПП-то!
    И е възможно и е правено.

    Коментиран от #25

  • 25 Киро

    12 18 Отговор

    До коментар #24 от "Не не е това":

    Преди нямаше желаещи да влизат в тоталитарна България,сега влизат заради това, че сме в ЕС. Преди имаше желаещи българи да избягат от България именно тези, които пазеха границата бяха затова там,да пазят да не избягат българите. Както в момента е Северна Корея, желаещи да избягат много,с желаещи да влязат в страната почти нула
  • 26 гащници

    14 14 Отговор
    Ако това ,което се случи снощи в София, се случи във Виена- дали е възможно изобщо-ще ни приемат ли в Шенген? Да си слагат таралеж в гащите.
  • 27 варвари

    19 17 Отговор
    Ние и румънците не сме си оправили държавите, тръгнали в Шенген? Боже,боже, боже...Да хвърлят и във Виена павета ли ? Като варварите.
  • 28 с право на глас

    20 5 Отговор
    все другите са ни виновни,само като ни видят евродепутатите и всичко им е ясно , охраната на границата ни е претекст за да ни откажат,австрия и нидерландия изразяват общата позиция на всички членки на ес,ние си мислим че партньорите ни от ес не са наясно с търговията на български паспорти за чужденци от третия свят
  • 29 То само и чистачката

    31 9 Отговор
    Им не е решила дали да ни приемат в Шенген! Глупаци не разберете ли ,че ЕС Е ЕДНА ОГРОМНА ЛЪЖА ЩЕ СЪЖАЛЯВАТЕ СТОКРАТНО СЛЕД ОЩЕ ДВЕ ГОДИНИ!!!!НИТО С ШЕНГЕН НИТО С ЕВРОТО ЩЕ СЕ ОПРАВИМ НАПРОТИВ ЩЕ НИ ОГРАНИЧАТ МАКСИМАЛНО МНОГО В ДЖОБА!!! ЕС ЗАТЪВА В МОМЕНТА И РЕДНО ДА СЕ РАЗПАДНЕ ТАЗИ СОРОСКА,НЕОФАШИСТКА ГРУПИРОВКА НА НИКОМУ НЕНУЖНА СЪЗДАВАЩА ВИРУСИ И ХАУС!

    Коментиран от #37

  • 30 Ясно

    9 2 Отговор
    Слаба външна политика.
  • 31 Ясно

    13 1 Отговор
    Слаба външна политика.
  • 32 Колчев

    24 0 Отговор

    До коментар #22 от "абе":

    Няма нужда. Достатъчно е да не стъпиш и да не им даваш парите си в магазини, пътни такси, мобилен оператор, бензиностанции и авиокомпании собственост на Австрийци. Удари им парите и сами ще се замислят как по- бързо да оправят нещата. Ако и не ходите да им работите докато те се правят на велика нация от планината ,ще е още по- добре . Има други държави с не толкова самовлюбени идиоти.
  • 33 Австриец

    17 2 Отговор
    Всичките им фирми вън от България!!!
    Ако трябва да се пусне редовна линия за общ.превоз директно до Виена- специално за мигрантите !

    Коментиран от #45

  • 34 Австрийски снежен човек

    7 0 Отговор
    И България може да пусне скиорите по стръмната писта.
  • 35 ганю

    20 1 Отговор
    Едни избори не можете да направите демократични а за шенген мечтаете
    на КУКОВО ЛЯТО
  • 36 редник

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "ха сега де,":

    ...по голямата част от българите не ходим да гласуваме, а назначенията на български управници стават изцяло и единствено от платени или зависими...

    Ами гласувайте - не боли!...
  • 37 Ха така

    7 12 Отговор

    До коментар #29 от "То само и чистачката":

    Възраждане ще се разпадне като шайката на волен сидеров май
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Като не ни искат,

    18 1 Отговор
    отваряме границите и да влизат спокойно в Европа,нали ги канихте,сега се оправяйте с тях.Колкото и да ви обяснявахме,че с тия няма оправия,вие все акъл ни давахте.А сега да ви видим как ще се оправите,те от дума не разбират,правят си каквото искат.ДА ВИ Е ЧЕСТИТО,оставяме ви ги сами да се справите като не разбирате от дума !

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 А нима

    8 1 Отговор
    И граници ли имаме? От кога,че не се сещам?
  • 42 Болярин

    10 0 Отговор
    Тези, (от гетото на Германия !) първо да си припомнят за АВТОРИТЕТА на един техен пра-дядо, със специфични мустачки, та едва тогава да се взимат за някакъв положителен фактор !!!
  • 43 Австриец

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "Като не ни искат,":

    Тия с един пръст чело дето са , още малко ще са мнозинство там !
    Халал да им са !
    Немската маша е Австрия , а френската ония любителите на белото !
  • 44 Дядо Коледа

    2 0 Отговор
    А бе баба мераклия...,ама дядо казва,че всичко зависи...от това къде виси...?
  • 45 Абе

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Австриец":

    Кой ще я организира тая линия
  • 46 До 16 Борко

    0 0 Отговор
    Борко, тази минимална проверка на личните карти, лятото понякога отнема часове за да минеш границата с Румъния и Гърция.
  • 47 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тони":

    точно казано шенген е нужен на мафията за да прекарва по лесно наркотиците
Новини по държави: