Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 15:41 4 376 41

Шенген, еврозоната, Русия: Асен Василев пред "Ди Велт"

  • шенген-
  • русия-
  • асен василев-
  • еврозона-
  • българия-
  • ес-
  • ди велт

В интервюто той говори още за нелегалната миграция в Европа, еврозоната и партньорството с ГЕРБ

Шенген, еврозоната, Русия: Асен Василев пред "Ди Велт" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Не е лесно", казва българският финансов министър Асен Василев пред германското издание "Ди Велт". Така той коментира настоящото партньорство на "Продължаваме промяната" с партията на Бойко Борисов ГЕРБ в управлението. "Всеки път, когато открием нещо, което не е в съответствие със закона, се обръщаме към Европейската прокуратура. Освен това в момента се провеждат редица разследвания на практики от миналото. Дадохме ясно да се разбере, че няма да толерираме това в бъдеще. Както можете да си представите, това предизвиква търкания в рамките на коалицията. Но ние поехме водеща роля и мисля, че цялата страна осъзна, че се нуждаем от система, основана на върховенството на закона, за да постигнем икономически и социален напредък", казва Василев пред "Ди Велт".

Целта за еврозоната: 1 януари 2025 година

Асен Василев коментира обвързването на парите по фонда за възстановяване и устойчивост с върховенството на правото. Според него този механизъм е от изключителна помощ. "Това ни позволи да променим повече от 60 закона само за три месеца. В миналото подобни реформи са отнемали по 15 години. Сега инвестициите се насочват предимно към публичната инфраструктура, здравеопазването, образованието и социалното осигуряване."

Финансовият министър коментира и българския път към еврозоната. Според Василев България е изпълнила всички критерии - включително стабилността на лихвените проценти и бюджетния дефицит. "Имаме нужда от подобрение по отношение на инфлацията. Като цел си поставяме следната дата за влизане в еврозоната: 1 януари 2025 година", казва той.

В интервюто подробно се обсъжда темата Шенген и австрийското вето срещу България. "Ако се вгледаме внимателно, става ясно, че блокадата не е толкова силно свързана с миграцията. Официалните данни показват, че под три процента от миграцията в ЕС минава през България", казва Василев. "Всъщност правителството във Виена е на мнение, че Шенген като цяло не работи", допълва той. И подчертава, че блокирането на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство струва пари на Европа. "Всеки ден над 4000 камиона преминават през външната граница на ЕС с Турция през България. Почти всички стоки са предназначени за европейския пазар, но чакат с дни, тъй като се проверяват отново по пътя през Румъния към Шенгенското пространство." Според българския финансов министър това само покачва цената на вноса и износа на стоки.

Членството в Шенген - силно оръжие срещу руската пропаганда?

Авторът на интервюто Филип Фолкман-Шлук пита Василев и за ГКПП "Капитан Андреево" и сериозните подозрения за корупция там в изминалите години. Според Василев положението днес е много по-добро - както в митниците, така и в лабораториите. "Работим с "Фронтекст" и останалите държави от ЕС. Германските митници също искат да се включат. Брюксел отдавна потвърди, че изпълняваме всички критерии", казва той.

Относно проблемите на Шенген като цяло - тези, които според него предполагат и австрийската позиция за България и Румъния - Василев казва: "Когато става дума за миграция, истинският въпрос е каква миграция иска Европа. Например дали ние, подобно на Австралия или Нова Зеландия, ще решаваме за миграцията въз основа на това от какви квалифицирани работници и познания имаме нужда. При сегашната система Европа позволява много нелегална миграция, а разпределението на хората между държавите членки води до сериозни проблеми. Според мен това вреди на Европа", отговаря Василев.

Той смята, че трябва да се реши въпросът кой да бъде пускан в ЕС. Вземането на решение може да доведе до по-сигурни външни граници, казва Василев и дава следния пример: "България има 1500 полицаи на вътрешната граница с Румъния. Като член на Шенген бихме могли да разположим тези сили по-добре за защита на външната граница със Сърбия и Северна Македония или с Турция.".

Василев обвързва неприемането на България в Шенген и с руската пропаганда. "Русия вдига много шум за това, че българите били второкласни граждани в ЕС. Пълноправното членство в Шенгенското пространство би сложило край на това", смята той. Българският финансов министър посочва, че руските кибератаки и заплахи продължават да са част от дневния ред в страната, но настроението на хората се е променило. "Мнозинството е за това да помагаме на Украйна да победи. Взети са и съответните решения на парламента", подчертава той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шишо

    41 9 Отговор
    този не знае къде се намира всеки ден прочитам за новата му измислица стил а съм тъп но вие сте много повече жалко за България

    Коментиран от #19

  • 2 Гориил

    38 12 Отговор
    Каква безсмислица! Българите са най-първокласните и прекрасни хора, братски обичани и уважавани от руснаците. Защо този човек се опитва да скара два народа ?

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Кокорчо

    33 5 Отговор
    Очите ми да изскочат, ако ви лъжа!

    Коментиран от #41

  • 4 провинциалист

    23 9 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    "Защо този човек се опитва да скара два народа ?" - има го в длъжностната му характеристика.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 честен ционист

    24 8 Отговор
    Кокорчо с всяка изминала година премества напред срока за приемането на еврото, докато един ден не ви пробута някоя купонна система.

    Коментиран от #18, #36

  • 7 ха ха ха

    11 4 Отговор
    Странна е системата има този сайт. Само аз съм дал оценка на статията и тя е 5, максимума, а системата показва 3.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 честен ционист

    11 23 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Да скара? Ти гледал ли си последните 15 год руска телевизия, да видиш, каква е официалната руска пропаганда срещу българите?

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гориил

    24 10 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Не гледам телевизия и не ви я препоръчвам.В руските училища децата учат, че между Русия и България съществува мощна духовна връзка и историческа приемственост.Не се набляга на съюз с нацистка Германия.

    Коментиран от #12

  • 12 честен ционист

    14 19 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    Руските деца не знаят къде на картата се намира България. От 15 год из цялата руска образователна система, българите са представяни като неблагонадежни и неблагодарни, а във военните училища още 15 годишни кадетите учат, че като член на НАТО, българите подлежат на заличаване.

    Коментиран от #15, #28, #35

  • 13 Никой

    8 8 Отговор
    През 1887 г. само за половин година Руската империя отпуска 762 400 златни франка " по организация на народните движения в България ". Цитат от друг документ гласи : " Трябва да се има предвид , че постигането на нашите цели и предначертание е възможно само тогава, когато нашето влияние в България бъде преобладаващо ". Ето защо населението на Княжеството освен нравствения дълг по освобождението който му се вменява,също така трябва да има материално задължение т. е. " Българите трябва да се смятат за наши безсрочни длъжници ". " Ето за това трябва да се увеличат разходите по издръжката на нашия Окупационен корпус ". Ей ,затова до гроб трябва да любим Русия !
  • 14 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    15 3 Отговор
    ТОЯ САМО НИ ИЗЛАГА
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Абе ей?

    16 8 Отговор
    Къде и какво сте учили, икономика и финанси?
    Вече и децата, без такива образования разбират, че Евро-Титаникът потъва! Еврото е дериват на долара, долар боядисан в друг цвят. И защо вие, "умници", учили били в Харвард?, искате да влезем и ние в тази огромна финансова катастрофа? Да, сега имаме валутен борд! НО, ако еврозоната умре, то нашият лев ще си остане непокътнат. Просто ще останем от страни и ще гледаме сеира на западналите. Ще има някакви сътресения, но няма да фалираме, като страните с еврото.
    Има само един начин, да се осуети умирането на еврото и на западналите: Тоталната диктатура! Тя може да се въведе със замяна на сегашните пари, с цифровата валута на централната банка! За съжаление първа в Европа я въвежда вече Швейцария от 1-ви декември. Там, където един германски фашист Шваб, организира годишни срещи на олигархията и планира тази тотална диктатура. Предвидена е за цялата планета, но с войните напоследък се вижда, че светът ще се раздели на няколко големи зони. Дори и Русия вече е готова да въведе цифровата диктатура, но тяхна си. За Китай вече се знае, че са "много напреднали" в това отношение.
    Ако не искаме да потънем завинаги в тази желязна диктатура, то би трябвало точно сега да се ОТКАЖЕМ от всичките си връзки с другите страни и да се подготвим за независима страна, да живеем без да използваме тези цифрови пари и без да се подчиняваме на когото и да е било! Ясно е, че с тези на власт, сме обречени и ще ни хвърлят и нас в тази диктат
  • 17 !!!

    12 4 Отговор
    Този е сложен от чуждите сили точно, за да не влезнем в Еврозоната. Те в Шенген не ни искат поради вътрешнополитически причини какво остава ако решим да влзнем в Еврозоната. Но едно говори, това което искат да чуят младите, наивни полезни идиоти у нас съвсем друго прави. Аз от Промяната ви последните години видях само дългове, дефицити, пълен застой във всяка сфера, хазарт, дрога, война по пътищата, убийства, а сега и увеличение на данъците. Не знам до кога този изпростял народ ще бъде залъгван с празни приказки и кухи фрази от явни измамници и шарлатани!
  • 18 И по-добре

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Колкото по-рано стане това, толкова по -рано внучката ти и дъщеря ти ще тръгнат да се продават по магистралите.

    Коментиран от #34

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 честен ционист

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "Ей, русофилски или герберски дereнepaт,":

    Проблемът е, че никъде няма безплатен обяд, за да се връзвате на приказките на Кокорчо.

    Коментиран от #21

  • 21 Не се връзваме

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "честен ционист":

    Друго ще правим, ама ще ти кажа като се видим.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Асено сега в коя посока ти е резбата

    10 3 Отговор
    Асено София прайд най ти приляга
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бай Генчо

    4 10 Отговор
    Браво на Асен Василев!

    Коментиран от #27

  • 27 Будител

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Генчо":

    Що браво..??? Ще получи бонус за донос....а неговите корупционни практики , докладва ли ги на европейската прокуратурата....а на Киро ментето...а на Христо Иванов
    ..
  • 28 Россия 🇷🇺 ZV

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    Не измисляй. Вие тези коите първи отказахте се от Русия.

    Коментиран от #32

  • 29 Стратега

    6 0 Отговор
    За сто долара продадоха Шенген щатските агенти Кирчо, Кокорчо, Мариа Габриел и украйнския агент Тагарев!
    Сега и Унгария ще стопира България за Шенген, на само Австрия и Холандия!
    100$ или 30 сребърника е все едно.
  • 30 ганю

    2 0 Отговор
    Ванга казваше че само Русия ще помогне на България
    а не Сащ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 СЛАВА БОГУ, ЧЕ СЕ ОТКЪСНАХМЕ ОТ СССР

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Россия 🇷🇺 ZV":

    РУСИЯ НИ Е ОБЯВИЛА ЗА ВРАГ И НИЕ СМЕ В НАТО И ЕС - ОТДАВНА НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО С ВАТЕНКИТЕ ОСВЕН ТЪРГОВИЯ И ТУРИЗЪМ, ОСТАНАЛОТО СА ИМПЕРСКИ СЪНИЩА НА ПУТИН!!!
  • 33 Експерт

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ококорения Васил!?":

    ТИ НЕ СИ НАРОДЪТ, А СИ РУСОРОБ-ЧЕРВЕН КХМЕР!!! КС ЯСНО РЕШИ, ЧЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОЗОНАТА И ШЕНГЕН НЕ МОЖЕ ДА ИМА, ЗАЩОТО СА ТОЧКИ ОТ ДОГОВОРА ЗА ЕС!!! МАРШ В СИБИР!
  • 34 баба Ванга

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "И по-добре":

    АБЕ ВИЕ РОМИ ЛИ СТЕ, ЧЕ СИ ПРОДАВАТЕ ДЕЦАТА ПО МАГИСТРАЛИТЕ? В БЪЛГАРИЯ НЯМА БЕЗРАБОТИЦА-ПОД 4%
    ПРОСТИТУЦИЯ И НАРКОТРАФИК ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕСЛЕДВАТ ОТ ЗАКОНА!!!
  • 35 Дедо Пене

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    В България има 400хил.руснаци-првдимно деца и пенсионери!!!
    Ти член на 5-тата колона ли си, или рублояд-трол?

    Коментиран от #37

  • 36 Пенсионер

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Каква купонна система ве, ц.ъ.р.в.ул, като пенсионерите изкупиха боровинките от Лидъл и Кауфланд при цена 36лв./кг,
    а в банките има депозити за над 100млрд.лв ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 мале майко мила

    2 0 Отговор
    тоя нас ни лъже сега започна и ди велт!!! пълен профан...
  • 40 Будител

    1 0 Отговор
    За тоя важи правилото- и на снимка да го видиш , удари му един шамар...
  • 41 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кокорчо":

    който гласувал за ПП ДБ...останал доволен ,най вече от кокорчу и кирчо..това все едно да знаеш че ваксини срещу ковид пълен шет, но си го слагаш...ей така..защото си уплашен след бомбастични новини от китай..и от нашия щаб..ще дойдат мрачни времена,ще умрем всички ако не боцнем по 4-5 дози..и "народа" хукна да се нарежда на опашки..
Новини по държави: