Last news in Fakti

18 Септември, 2023 21:06 3 674 22

Как Полша е раздавала визи срещу подкупи

  • полша-
  • подкуп-
  • африка-
  • азия-
  • шенген-
  • ес-
  • корупция-
  • визи-
  • виза

Полските служби са издавали шенгенски визи за африканци и азиатци срещу подкуп

Как Полша е раздавала визи срещу подкупи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Четири седмици преди парламентарните избори на 15 октомври полската управляваща партия "Право и справедливост" изглежда е на път да падне в един собственоръчно поставен капан. Полските десни популисти от години подклаждат омраза срещу бежанците от държавите, населени предимно с мюсюлмани. В рамките на предизборната кампания политиците се опитват да печелят гласове с лозунга "Сигурно бъдеще за Полша" и твърдят, че само те могат да спасят страната и Европа от "наводнението" на нелегални имигранти от Африка и Азия.

Последните разкрития на независими полски медии обаче поставят под въпрос почтеността на правителството на "Право и справедливост". От тях излиза, че при даването на визи от полски консулства извън Европа се е стигало до нередности и корупция. Имиджът на партия, която се представя като единствен гарант на сигурните граници, се клати.

Заместник-външният министър трябваше да освободи поста си

На 31 август 2023 година полският заместник-външен министър Пьотър Вавжик, в чийто ресор са и консулствата в чужбина, изведнъж бе освободен. Малцина обаче знаеха истинската причина. Той загуби и сигурното си място в изборната листа. Едва през втората седмица на септември стана известно, че прокуратурата е започнала още през март разследвания за нередности при издаването на визи. Междувременно са задържани седем души, трима остават в следствения арест.

Полската опозиция тутакси се възползва от шанса си да разобличи лицемерието на "Право и справедливост" по миграционния въпрос непосредствено преди изборите. "Право и справедливост" предаде собствените си идеали и ценности. Тя обеща сигурност, а предизвика заплаха", каза Михал Шчерба, депутат от най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа". След проверка в министерството на външните работи миналата седмица лидерът на опозицията Доналд Туск заяви, че около 250 000 полски визи за хора от Африка и Азия през последните 30 месеца са проблемни.

Полша в боливудски филм

По данни на портала "Onet" и на вестник "Газета виборча" заместник-външният министър Вавжик бил насърчил установяването на система при раздаването на визи, която позволявала ускоряване на процедурата срещу подкуп. Смята се, че той е оказвал и натиск спрямо консулствата, за да дават по-бързо визи на посочени от него хора.

Според "Onet" 36 индийски граждани, които се представили за кинодейци от Боливуд, получили многократни шенгенски визи именно по този начин. Те дори обявили и името на филма, за който уж работели. Впоследствие се оказало, че хореографът не може да танцува, а гримьорът никога не е работил във филмовия бранш. Многократните визи са особено търсени, тъй като те позволяват да се стигне до Мексико, откъдето може да се премине и на територията на САЩ. Данните на "Onet" гласят, че 21 от 36-та индийци от измисления филмов екип са се възползвали от тази възможност.

Голям скандал - или просто "глупава идея"

Управляващите се опитаха първоначално да омаловажат случилото се. "Туск говори за стотици хиляди. Това е лъжа, лъжа и пак лъжа", заяви лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински. "Няма афера, дори аферичка няма, а само една глупава идея с криминален характер", допълни той. Министърът на правосъдието Збигнев Жобро оповести, че разследванията засягат точно 268 случая - а не 250 000. На мушката на прокуратурата са консулствата в Индия, Филипините, Сингапур, Хонконг, Тайван и др. По думите на Жобро полските тайни служби сами разкрили корупцията. Но полски медии, които не са близки до правителството, твърдят, че Полша е била предупредена от чуждестранни тайни служби, предимно от Америка.

Опозицията не е съгласна с омаловажаването на аферата и настоява за оставката на външния министър Збигнев Рау, което той категорично отхвърли. "Визова афера не е имало", заяви той в понеделник пред журналисти в Ню Йорк. Същевременно подчерта, че през последните 2,5 години неговото ведомство е раздало почти два милиона визи - повечето на граждани на Украйна и Беларус. Това, което сега се дискутирало в обществеността, било "каскада от лъжливи новини".

Полското правителство взима строги мерки

Това, че аферата всъщност по никакъв начин не се приема като дреболия, показват мерките, взети от правителството във Варшава на 15 септември 2023. Шефът на правния отдел в министерството на външните работи бе отстранен незабавно. В консулския отдел на министерството и във всички консулства по света бяха разпоредени проверки. Освен това бяха прекратени всички договори с частни фирми, работещи като посредници по визовите въпроси. Междувременно - след продължителното мълчание на държавните медии по въпроса - председателят на Сената Томаш Гродзки, представител на опозиционната "Гражданска платформа", направи телевизионно изявление, в което каза: "Визовата афера е най-големият досега скандал в Полша през 21-и век".

Застрашено ли е оставането на Полша в Шенген?

Заради аферата някои поляци се безпокоят дали Полша ще остане в Шенгенското пространство. "Ако обвиненията се потвърдят, Полша ще бъде изгонена от Шенген", предупреди бившият полски посланик в Латвия и Армения Йежи Марек Новаковски. В анкета, публикувана от вестник "Жечпосполита" на 18 септември 2023, 30 процента от запитаните изразяват мнението, че аферата ще навреди на "Право и справедливост" по изборите. Но пък 40 на сто смятат, че десните популисти ще удържат на този скандал.

Автор: Ячек Лепиарч


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    20 2 Отговор
    Чърчиля ви каза ве,тия са Хиената на Европа,късат живо месо отдето докопат! Такива са се появили,такива и ще си отидат..
  • 2 Пан Зеленко

    19 6 Отговор
    Лошо ми е..нема ора. Болхария трябва да се включи
  • 3 ЦРУ

    7 27 Отговор
    Ето защо Полша, Унгария и България при Радев се причислявмат като троянски коне на Русия в Запада а това е именно корупцията, защо нашите фермери причисляват украинското зърно като радиоактивно именно да си продават българското на високи цени на българите и от там да си пълнят джобовете за по скъпи джипове примери монго с Кнежкия земеделез Илчовеца който има земи и в Румъния и само реве за още пари

    Коментиран от #4, #14

  • 4 сайта *скандално*

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЦРУ":

    Разследване в Полша: Ядем хляб от над 100 тона украинска пшеница, предназначена за производство на лепила и шперплат......
  • 5 Като шкембе войвода

    12 0 Отговор
    на макетата.
  • 6 Как ес от безхаберие и некадърност

    16 0 Отговор
    допусна милиони пришълци даже и тук се заселват в блока където живея
  • 7 Хасковски каунь

    4 0 Отговор
    Ей така ще правим и ние. Затова няма Шинген-Менген
  • 8 ЦРУ

    18 8 Отговор
    През 1985 г всеки град и село беше ицяло български или на 99%, и нямаше смисъл от заключване на вратите, ядяхме само качествена храна, а в бъдещата евро държава България през 2023 -2024 малцинствата са над 99% в селата, бедността е огромен проблем въпреки нарастващите доходи на българите, ядем гмо и некачествена храна, а и да заключиш вратата на дома си е пръв приоритет
  • 9 еалиста

    17 1 Отговор
    До вчера Полша беше за Вас номер1 , поради заслугите и в полза на украина ,срещу русия! Но тези трябва да отговаря за убитите поляци в настоящата война ! Опълчи се срещу ЕС за украинските отровни продукти и ХОП -скочиха срещу тях, започват да изкарват врели некипели измишльотини , за да оправдаят продажността на сглобката!
  • 10 От дето

    5 11 Отговор
    е минал руски ботуш , нищо не става .
  • 11 хах

    12 0 Отговор
    Ами че цяла Европа пуска куцо, кьораво,са като без никакви документи бе, аланкоолу!
  • 12 Тъжно,но факт

    7 2 Отговор
    Винаги така се получава,всички русофоби рано или късно се събират на кладата,сякаш от Небето идва това.И то без Ванга го казва,много отпреди нея е това..
  • 13 е, това е старо

    8 2 Отговор
    всеки в ЕС върши някаква далаверка, която му вадят ако си науми, че може да има собствено мнение (разбирай отстояване на национален интерес също). То ББ си знаеше най-добре урока, ама пак се спъна, та сега го перат.
    Интересно ще бъде да видим дали поляците ще се хванат на този шантаж - току виж, изведнъж започнат да хапват и те лошото украинско зърно. Още по-интересно ще бъде да видим какво компроматче ще спретнат на Орбан, че той отдавна не им се връзва на глу..стите
  • 14 Баце,

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЦРУ":

    Ашколсун бре kьoпek!!! И това доживях!
    Довечера Полша е пръв пудел на НАТО, най верния приятел на Украйна, настоява за непрекъснато въоръжаване и всячески подпомагане на Украйна срещу Русия повече и от сащ, настървено джафка срещу всичко руско, настоява за още санкции срещу Русия, праща доброволци... И изведнъж... Полша е троянски кон!!!
    Какво става бе, розова госпожице? Вече си гризете гърлата взаимно?
  • 15 Знаещ

    6 1 Отговор
    А вие какво мислите, пе ще стане като ни приемат нас в Шенген. То и сега се купуват паспорти, (колко макета имат български паспорт) камо ли ако си в Шенген.
  • 16 Няма сташно

    3 2 Отговор
    Когато полското правителство събере всички украински мъже в Полша, и ги прати на Зеленски за фронта, всичко това ще се забрави.
  • 17 И с право

    3 1 Отговор
    Според ЕС законодателството няма право да се връщат имигранти от опасни райони. Едно от изключенията е, ако имигрантите са плаящали подкупи, а няма украински мъж който да не е плащал подкуп, на границата. Ганиците на Украйна са затворени за мъже/
    Тъй, че всички са за екстрадиране обратно в Украина и за фронта.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 бай Гъдю

    2 0 Отговор
    А нашите как са ги раздавали?
  • 20 КАРАКАЧАН И ДЖАМБАЗА

    0 0 Отговор
    САМО ОТ ПАСПОРТИ НАДИПЛИХА 8ОО МИЛИОНА ЕВРО ! ЦЯЛА МАКЕДОНИЯ И ДНЕС ПОЗНАВА ТИЯ ДВАМА ПРЕСТЪПНИКА С ТОВА !
  • 21 КАТО БОЙКО

    0 0 Отговор
    Американски сенатор е взимал огромни подкупи, включително златни кюлчетаАмерикански сенатор е взимал огромни подкупи, включително златни кюлчета
    Сенаторът-демократ от Ню Джърси Робърт Менендес е обвинен в предполагаемо приемане на стотици хиляди долари подкупи, предадоха американските агенции,
  • 22 ЯДЕМ ХЛЯБ ОТ УКРАИНСКО ОТРОВНО ЖИТО !

    1 0 Отговор
    ТОВА Е САМАТА ИСТИНА - ЗАТОВА И НЯМА НИТО ЕДНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ХИМИЧЕСКИ АНАЛИЗ В БЪЛГАРИЯ ! ......... НЯМА !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания