Отидете към основна версия

24 Октомври, 2023 21:15, обновена 24 Октомври, 2023 21:15 1 931 42

Колебания в Йерусалим! Израел не се отказва от наземна операция в Газа, но засега забавя атаката

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • хизбула

По-рано израелският вестник "Хаарец" съобщи, че "Хамас" обмисля освобождаването на цивилни заложници в замяна на гориво

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел е готов да отложи наземната операция в Газа с няколко дни, за да даде възможност за преговори за освобождаване на много от заложниците, държани от "Хамас". Това разкриха двама израелски официални служители, цитирани от ТАСС и "Аксиос".

"И Израел, и администрацията на Джо Байдън искат да положат всички усилия, за да измъкнат заложници от Газа. Ако "Хамас" предложи голям брой заложници, разбира се, ние ще сме готови да направим нещо в замяна", посочи високопоставен израелски служител по повод очакваното нахлуване на израелската армия в Газа.

Израелски официални лица отбелязват, че след като техните военни започнат наземна инвазия, споразумението за заложници ще бъде почти невъзможно за постигане.

Същевременно те подчертаха, че дори ако бъде сключена сделка за пленниците, израелската армия няма да се откаже от плановете си за наземно нападение в Газа.

По-рано израелският вестник "Хаарец" съобщи, че "Хамас" обмисля освобождаването на цивилни заложници в замяна на гориво.

На свой ред американските медии пишат, че Вашингтон оказва натиск върху Израел, призовавайки го да отложи началото на сухопътната операция в ивицата Газа и да освободи задържаните в анклава заложници. Освен това, ако операцията може да бъде отложена, САЩ биха искали да бъдат по-добре подготвени за възможни атаки срещу своите сили в Близкия изток.

Израел нанесе ожесточени въздушни удари срещу Газа, след като нападението на "Хамас" срещу страната на 7 октомври причини смъртта на над 1400 души. По данни на властите в Газа при въздушните удари на Израел са загинали над 5000 палестинци.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини