Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 20:23 2 341 14

Ултраортодоксални в армията: в Израел нищо не е както преди

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

За израелската армия това е историческа възможност да интегрира в редиците си и ултраортодоксалните евреи

Ултраортодоксални в армията: в Израел нищо не е както преди - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След терористичните нападения на Хамас срещу Израел нищо вече не е както преди. Над 2000 ултраортодоксални евреи междувременно са се записали доброволно в армията, макар да не подлежат на военна служба. Репортаж на АРД.

Итцик доброволно се е записал за военна служба. Това е необичайно, защото той е ортодоксален евреин. Много от тях посвещават живота си на религиозни занимания, а и не са длъжни да постъпват в армията. В израелското общество това ги прави до известна степен аутсайдери, коментира АРД в свой репортаж.

Но откакто Хамас атакува Израел, ситуацията се промени коренно. Все повече ултраортодоксални евреи се записват за военна служба. До момента има повече от 2000 молби за присъединяване към армията от хора от тази общност, информира говорителят на армията Даниел Хагари. И всички те ще бъдат приети в редиците на военнослужещите, уверява той.

Организиране на храна и транспорт

Армията в Израел реагира бързо. Първите тренировъчни лагери за новите попълнения от около 120 доброволци вече започнаха да действат. За израелската армия това е историческа възможност да интегрира в редиците си и ултраортодоксалните евреи, отбелязва АРД. В началото новобранците ще помагат на армейските лекарски екипи, в логистиката и администрацията. За да се включат във военни операции, ще им бъде нужно по-дълго обучение.

Нечуми Яфе е първата и единствена ултраортодоксална професорка. Политоложката казва, че наблюдава сериозна промяна в своята общност. "Ние преживяваме навярно най-ужасяващия момент от основаването на държавата досега, а ултраортодоксалната общност иска да помогне и да даде своя принос”, обяснява Яфе пред АРД.

В офис в Йерусалим работят десетки ултраортодоксални евреи, които организират раздаването на храна, защитни жилетки, както и транспорта за войниците, които са на фронта. Израелската армия вече мобилизира хиляди хора за рекордно кратко време, а това направи логистиката особено сложна. Ултраортодоксалните доброволци помагат именно в тази сфера.

Хората се сближават

Преди няколко седмици израелското общество изглеждаше по-разединено от всякога. Оспорваната съдебна реформа беше настроила религиозните евреи срещу привържениците на светското общество. Сега всичко това е забравено, коментира АРД. Хората се сближават, обяснява и Яфе. “Казват, че са били стигнали твърде далеч с поддържането на своята теза и са забравили да се грижат за своите братя. Така конфликтът е ескалирал”, пояснява политоложката. Според нейните изчисления близо 30 процента от ултраортодоксалната общност е готова да влезе в армията. А други 20 на сто биха поели други задължения.

Има обаче и критици на случващото се. Новобранецът в армията Итцик знае това добре. “Първо си мислех, че ще е лесно”, разказва мъжът пред АРД. “Сега разбирам, че реалността е друга. Имам шест деца. От една страна семейството ми се радва за мен и ме подкрепя. Но от друга - това не е лесно за тях. Не се приема с лека ръка и в нашата общност. Надявам се всичко да мине без проблеми”.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ти да видиш

    26 3 Отговор
    Като се запишат в армията ония ермолки от диамантения квартал в Антверпен, тогава ще повЕрваме!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ено Прасе

    9 1 Отговор
    Не се чува 2 дни ...какво ли праи...
  • 4 записват се и резервират

    22 4 Отговор
    гробни парцели.Тъпунгери.То войната не е като клатенето на главата.

    Коментиран от #9

  • 5 Това е иzмет

    27 4 Отговор
    Точно тези заплюват християни в лицата и законът ги пази
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Без име

    5 18 Отговор
    Нещастието сближава!Подкрепа за Израел!
  • 8 Е добре

    10 4 Отговор
    Нека са единни доколкото е възможно.Това е важно за всяка една държава която и да е.Държавата е пред изпитание за съществуването ,така че тези стъпки са добри.И нас 3 години и повече ни разделят с какви ли не номера ,защото дестабилизацията помага за други цели ,обществото да е разделено ,за да може през това време определени среди,олигарси и подобни да овладяват стратегически обекти и да печелят.
  • 9 Не е така

    2 13 Отговор

    До коментар #4 от "записват се и резервират":

    ,никой не ги праща да се бият раз ,това е дълга подготовка.Всеки помага с каквото може и за каквото преценят службите.Това не е руската армия ,след 15 дни подготовка да ги пращат на фронта,а други да бягат от мобилизация през границата.
  • 10 Луд умора няма

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Последен си и с простата си глава,то бива,бива !
  • 11 тия с кипата

    2 6 Отговор
    ще обреzат руслямците по правилно от другите йевреи
  • 12 ард

    4 0 Отговор
    немска тв да коментира Евреи
    ОКСИМОРОН
    Немите да се отдръпнат.
    още няма 80 г от ....
    както казват в Карлово
    .............СТРАШНОТО
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Олеле

    1 0 Отговор
    Новобранецът в армията Итцик казва, че не било лесно и си го представял другояче? Този ортодоксален новобранец да е чул, че на война няма лесно? По-лесно ли ще е да му изколят 6-те деца? Абе тия вярно, че не са задължени да служат в армията, но явно имат някакви смътни представи що е то война. Малко реалността да ги удари по главите, не само да се клатят напред-назад пред стената.