Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 21:02 4 196 32

Израел е колос на глинени крака

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • близък изток

Очевидно Иран и неговият руски спонсор са основните печеливши от тази ситуация

Израел е колос на глинени крака - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор на "Пророк в собствената си страна" , френският изследовател Жил Кепел, специалист по ислямизъм, анализира взривоопасната ситуация в Израел и Газа. В интервю за швейцарското електронно издание Watson той коментира последните джихадистки атаки във Франция и Белгия и заклеймява "събуденото влияние" в академичните среди. В книгата си "Пророк в собствената си страна" специалистът по ислямизъм Жил Кепел прави ретроспекция на последните четиридесет години от живота си като изследовател, занимаващ се с Близкия изток, Магреба и френските предградия, на които той посвещава първата си книга, "Предградията на исляма", публикувана през 1987 г. Той описва раждането на тази идентичност и политическия ислям, който ще приема все по-често през последните години насилствени форми.

Тъй като френското общество е особено чувствително по тези въпроси, Жил Кепел постепенно беше маргинализиран от тази част от левицата, която внимаваше да не стигматизира мюсюлманите, когато преди всичко възнамеряваше да докладва за тяхното положение. В "Пророк в собствената си страна" той разказва своите пътувания, обяснява работата си, извършена не без смелост, и излъсква своите клеветници, бивши "привърженици на третия свят", днес "левичари на исляма".

Watson: Заглавието на последната Ви книга "Пророк в собствената си страна" е начин да кажете точно обратното. Нямаше да Ви бъде признато ясновидството Ви относно ислямисткия феномен. Възнамерявате ли да си въздадете справедливост тук?

Жил Кепел: Всеки вижда иронията в това заглавие. Това, което се опитвах да направя в продължение на около четиридесет години, беше да покажа връзките между това, което се случва в Близкия изток и Северна Африка, и това, което се случва сред мюсюлманската имиграция в Европа. За мен не беше въпрос на правене на ценностни преценки, а на описание на ситуации. След това моята работа беше осмивана, откъсната от фактите, които изтъквах. Днес съм уволнен от позицията си на професор в Ecole Normale Supérieure, опитват се да ме пенсионират рано по някакъв начин, защото не съм буден и не съм политически коректен. За съжаление тези, които искаха да си заровят главите в пясъка, сега са изправени пред ситуация, в която сме на прага на война.

Watson: Говорите за войната в Газа и рисковете от нейното разрастване?

Ж. Кепел: Отбелязвам, че бомбардировката на болницата в Газа в нощта на вторник срещу сряда, причинявайки 300 или повече смъртни случая, като двете страни се обвиняват взаимно за този смъртоносен удар, помага да се провали пътуването на Байдън до региона в момент, когато той е в самолета. Той вече не може да отиде при арабските лидери, както възнамеряваше. В този смисъл желанието на американците да овладеят кризата и да избегнат нейното разрастване е подложено на сериозно изпитание. Можем да сме много песимистични за бъдещето. Според мозъците на операцията за бомбардиране на болницата, това установява нещо като еквивалентност между ужаса от смъртта на нападението на Хамас (от арабската дума "ghazoua", която обозначава основните ислямски битки), което се разпространява във всички социални мрежи по света, и изображения на бебета от Газа, поставени в торби за трупове. Очевидно Иран и неговият руски спонсор са основните печеливши от тази ситуация.

Watson: Кой може да спечели от клането на Хамас, това, което Вие наричате "ghazoua?

Ж. Кепел: Тази атака, извършена много цинично от гледна точка на очакваните ефекти, надхвърли възможностите на Хамас. Виждам там ръката и влиянието на силите на Ал-Кудс на Иранската революционна гвардия, Пасдаран, в чийто инструмент днес Хамас се превърна след падането на сунитското ислямистко ръководство по целия свят. Всичко това показва, че след Съединените щати, ударени тежко на 11 септември 2001 г. от Ал- Кайда, Израел също е колос на глинени крака. Което повдига проблема с израелския отговор, каквато беше посоката на пътуването на Байдън, който щеше да търси споразумение с арабите. Сега процесът е изключително сложен за контрол.

Watson: Междувременно, на 13 октомври във Франция, учителят по френски Доминик Бернар беше убит от млад руски бежанец от Ингушетия, който засне видео, в което се кълнеше във вярност към Ислямска държава преди атаката. Той определи Франция като свой враг. Как анализирате тази атака?

Ж. Кепел: Отбелязвам, че докато отдавахме почит към професора, убит от този 20-годишен джихадист, имаше стотици инциденти. Общо 357 и това са само отчетените. Това е много тревожно. Преди да предприеме действия, убиецът записва видео пред военния мемориал в Арас. Писмо до французите, в известен смисъл, където той казва: "Живях сред вас безплатно и укрепих джихадистките си убеждения."

Цялата логика на социалното извинение, което би означавало, че трябва да разберем тези млади хора от работническата класа, които са привързани към своята вяра, защото са жертви на дискриминация, е подкопана. Самият той го казва много добре: живял е като бежанец от Русия, уж преследван от Владимир Путин, благодарение на френския данъкоплатец. Той се обръща срещу него и убива професор, защото е проникнат от салафитско-джихадистка идеология, имайки цяла мрежа от контакти в тази среда.

Watson: В какъв идеологически контекст да поставим атентата в Брюксел, извършен три дни по-късно?

Ж. Кепел: В същия идеологически контекст. Най-тъжното е, когато чуя в Белгия прокурорът да казва след убийството с Калашников на двама шведи от тунизиец, който също твърди, че е от Ислямска държава, че убиецът е бил "вълк единак". Изминаха десет години, откакто тази идея беше окончателно демонтирана. Колкото и френската антитерористична прокуратура да е наясно с нещата, ние сме обезпокоени от нейния белгийски колега. Тогава не трябва да се изненадваме, когато Салах Абдеслам, единственият участник в атентатите от 13 ноември 2015 г. във Франция, който е осъден окончателно на доживотен затвор, поиска да остане в Белгия. Там смятаме, че той ще може да има добра реинтеграция, когато излезе от затвора, може би дори след двадесет години. Всичко това означава, че все още има огромна работа за вършене, за да се приеме сериозно предизвикателството, отправено от ислямизма и неговия насилствен израз, джихадизма, към демокрациите.

Watson: Къде смятате, че трябва да бъде свършена тази работа?

Ж. Кепел: По-специално във висшето образование. В Европа висшето образование е поразено от уокизъм и деколониализъм. Може да има война и кланета, учителите могат да бъдат намушкани, нищо не помага. Страшното е, че тази идеология, която унищожава знанието, днес е на командни позиции. Не ме интересува, ако бъда изгонен от университета, ще се пенсионирам и ще живея другаде, но не можем да не си зададем въпроса за начина, по който нашите общества, нашата преса и нашата интелигенция, са способни да отговорят на предизвикателствата, пред които сме изправени.

Watson: Какво е предизвикателството, породено от атаката в Арас?

Ж. Кепел: По този въпрос има взаимопроникване на всички нива. Има такива, които действат, има и такива, които градят електорален комунитаризъм. Всичко това показва, че националното образование във Франция не е взело мярката на този тип неща. Когато видим броя на учениците, които са обиждали учители или които са заплашвали да направят същото като това, което терористът е направил на Доминик Бернар, това е голям проблем. Нещо повече, това се случва в експлозивен международен контекст след нападението на Хамас в Южен Израел. Ето защо след това имаше бомбардировка на болницата в Газа.

Watson: Сред последиците от тази криза има една, френско-френска и политическа: колапсът на Nupes, алиансът на левите партии, воден досега от "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон. Какво означава това?

Ж. Кепел: Това означава, че меланшонизацията на левицата е отживелица. Дори вестник Le Monde се сбогува с Жан-Люк Меланшон в окончателна редакционна статия. Сега може би бомбардирането на Газа отново ще промени нещата. Ясно виждаме, че сме във високорискова ситуация, с взаимно преплитане на проблемите.

Watson: Законите, които вече са приети или които ще бъдат приети в Швеция и Дания за потискане на безчинствата срещу религията след оскверняването на Корана в тези страни, свидетелстват ли за страха ни от джихадизма, страха, че атаката срещу Брюксел, която изглежда визираше конкретно шведите, може да се засили?

Ж. Кепел: Шведите и датчаните са хванати между чука и наковалнята. Те, поради огромния си демографски дефицит, приемаха имигрантско население без никакъв контрол през последните петдесет години. В една протестантска визия за нещата те смятаха, че абсолютно не трябва да има процес на асимилация. Това доведе до това, че тези общества се превърнаха в нещо като клъстер от съпоставени общности, които се мразят една друга. Датчаните днес вземат предпазни мерки. Те ограничават тяхната имиграция и се намесват много повече в процеса на интеграция. В Швеция са хванати в капана на своя мултикултурализъм и вече не знаят как да управляват определен брой общности, където гневните предприемачи са се превърнали в господари на играта.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колос в краденето

    42 4 Отговор
    иначе е джудже в чужда земя

    Коментиран от #28

  • 2 ТаУмВзе

    7 35 Отговор
    Алкохолния султанат замина при крайцера, пус се стяга за Хага.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Израел е нелигитимна държава

    46 6 Отговор
    Активно подкрепяна от бившия хегемон ФАЩ .
  • 5 "колоси"

    40 6 Отговор
    Също, като господарите им от ФАЩ и Бай Дън с меките крачета😂
  • 6 Биби Кинг

    5 22 Отговор
    Нема никакво значение каде двата мо крака на Изреел са глинени! Важно е каде третио им крак е стальним и е в Газа на палестинските чершави!
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 26 Отговор
    Замина магучая при крайцера и готвача
  • 8 ТаУмВзе

    5 26 Отговор
    Алкохолния султанат се стяга за Хага.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Последния Софиянец

    6 25 Отговор
    Един ватник в ресторанта ми разправяше как си правят клизма със самагон, най бързо се напивали и то по няколко човека с една бутилка, трябва и аз да направя една стайчка до вецето, накрая разбира се я изпиват колкото и да са пияни, няма да го хвърлат
  • 11 Пешо

    30 1 Отговор
    Изключително нескопосан превод.
  • 12 Да ама

    26 6 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Размаза фасона на САЩ и НАТО - БЕЗЦЕННО! 😉
    Ай ся тарикат напиши напр. , какво "спечели" ЕС?

    Коментиран от #14, #15

  • 13 За протокола

    31 4 Отговор
    "Посланикът на Израел в ООН отрича "ужасните възгледи", изразени от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш на заседание на Съвета за сигурност във вторник, и призовава за оставката му.
    Посланик Гилад Ердан описа забележките на Гутериш като „шокиращи“ заради заявлението, че терористичните атаки срещу Израел от Хамас на 7 октомври „не са се случили във вакуум“ и че „палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация“".

    Коментар: Колко украинско!
  • 14 Дзверо

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Да ама":

    Хахахахахааа
  • 15 Дърт

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "Да ама":

    Саше, Саше.....

    Коментиран от #29

  • 16 така е

    9 12 Отговор
    А Хамас е маймуна с лимонка.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Володимир ПътриН

    1 10 Отговор
    Хора веднъж минах под газа в бункерите и изведнъж се чуваха мъжки гласове много дълбоки и плашещи..
    Чуваше се пеене на балади хриптене ръмжене дори плач, и реших да проверя какво става започна да се чува и удари силни по стената, и когато отидох да проверя, путин НАГРАБИЛ Бенямин Нетаняху и качил краката му върху раменете си тъкмо ги видях какви ги вършат но путин се ЗАСРАМИ ЧОВЕКА u изведнъж пусна Нетаняху долу.. а евреина взе и оцапа пода....😰
  • 19 🇧🇬🇪🇺💯

    8 11 Отговор
    Хамас е терористична организация която взима бойци от радикализираният регион в Арабският Свят за последните 33 години, Хамас не е заинтересована от добруването на Палестинците или Израел или и на двете общности.
    За Хамас бедни и онеправдани палестинци са горивото което им трябва.

    Когато ООН раздели тогавашната територия на Палестина през ноември 1947 г., на тези араби, които сега се наричат палестинци, беше предложена палестинска държава от ООН и тя отказа. Евреите приеха плана за разделяне, въпреки че това, което получиха, не беше най-добрата част от земята. В деня след като Израел обявява своята независимост през май 1948 г., новосъздадената държава е нападната от 5 арабски армии. Въпреки това, Израел спечели тази война и всички останали след това. Освен това палестинците са имали поне 5 възможности за собствената си държава и техните лидери или са я отказали, или изобщо не са отговорили. Светът трябва да се изправи пред факта, че това, което палестинските лидери желаят, е преди всичко унищожаването на Израел. Изглежда се интересуват повече от това, отколкото от благополучието на собствения си народ. Те имаха отлична възможност в Газа да докажат, че могат да управляват собствената си държава и се провалиха. Газа има около четиридесет мили брегова линия по протежение на красивото Средиземно море. Ако лидерите на Газа бяха толкова склонни, това крайбрежие би могло да се развие и да се превърне в туристическа дестинация, която би била от голяма полза
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Лондон

    6 4 Отговор
    Лондон: 300 000 души демонстрират, за да се противопоставят на войната на Израел срещу Газа
    Най-голямата антивоенна демонстрация във Великобритания от 2003 г., когато повече от един милион души протестираха срещу незаконното нахлуване в Ирак, мобилизира 300 000 души в Лондон в събота, които се противопоставиха на войната, водена от Израел срещу Газа.... Шествията се събраха на Парк Лейн и преминаха през централен Лондон, завършвайки с митинг в Уайтхол, пред резиденцията на министър-председателя на Даунинг стрийт 10.....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Париж

    7 3 Отговор
    Протестиращите във Франция осъждат геноцидната атака на Израел срещу Газа
    В неделя в главните градове на Франция се проведоха големи демонстрации в знак на протест срещу безусловната подкрепа на френското правителство за израелското правителство, което се готви да започне геноцидна сухопътна операция срещу населението на ивицата Газа. До четвъртък във Франция бяха забранени всички демонстрации срещу израелската смъртоносна бомбардировка срещу Газа и десетки хора бяха арестувани за организиране на мирни демонстрации или показване на палестински знамена....Въпреки заплахата от полицейско насилие и арести за изразяване на подкрепа за палестинците – и организирането в последния момент – 15 000 души демонстрираха в Париж. Хиляди хора също маршируваха в Марсилия и стотици в други градове на Франция. Двеста души се събраха в Ница, въпреки че местните власти запазиха забраната. Организаторите са арестувани.
  • 27 Судан

    6 2 Отговор
    Судан все още е колонизиран, въпреки своята независимост от 1956 г. насам. Когато погледнете позицията на Съединените щати спрямо Судан, те не се интересуват от суданците. Те се грижат само за собствените си интереси.”
    Хашим цитира водената от Саудитска Арабия война в Йемен, подкрепяна от Великобритания и Съединените щати: „Те искат да превземат света и не им пука за хората. Трябва да отвърнем на удара, иначе целият свят ще преживее някаква катастрофа. Газа е предупреждение към света. »
  • 28 Търновец

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "колос в краденето":

    Самата истина за чуждата земя много Израелски градове са основани от Кханаани преди около 9000 - 10000 години, и са превзети с подкупи и нощни кланета от дошлите от Месопотамия Юдеи. На България беше натрапен морално устаряващият F 16 като части от него се правят от Израелската IAI - според журналисти фирмата е финансово затруднена, Американските ВВС от години не са купували F 16.
  • 29 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дърт":

    да саше, много сте и все повече ставате
  • 30 Да питам..

    1 0 Отговор
    Големо реване за тия терористи бе..що не ревете така за кюрдите, ммм?
  • 31 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Допуснаха да ги налазят огромен брой паразити,дотук добре,а после?Някакви изводи няма ли да направят,някаква програма за излизане от положението,някаква прогресивна прогноза,рецепта.За асимилация по-добре да не приказват,повече вероятно е обратната асимилация.Ще трябва да се замислят за изселване на паразитите.
  • 32 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Или мислят ,че от алжирец ще стане французин,а от афганец--прусак?Това пак им го причиниха американците с тяхната псевдолиберална стратегия и размиване ролята на националните държави,подбиване авторитета на извени лидери и набутването им под миндера за сметка на лигави одъртели лелки и плешиви морУци.